Okładka książki - Magiczne drzewo 6. Cień smoka

Magiczne drzewo 6. Cień smoka

Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2014-10-09
Kategoria: Dla młodzieży
ISBN: 978-83-240-2963-1
Liczba stron: 480
Dodał/a recenzje: Damian Kopeć

Ocena: 5.4 (20 głosów)

Nawet magia nie rozwiąże wszystkich problemów

Setka uczniów i dwójka pedagogów straciło rozum wskutek mało przemyślanych pomysłów Blubka i Kukiego. Poszło o to, że chłopcy nie chcieli przygotowywać się do testu. Nauka być może jest fajna, ale gry na tablecie są czasami fajniejsze. Bardziej dynamiczne, ciekawsze, i nie wymagające intelektualnego wysiłku. Chłopcy wpadli więc na pomysł posłużenia się magiczną kostką do gry, która miała chwilowo zwiększyć ich niedostateczną wiedzę. Efekt: ponad setka osób, które straciły rozum, być może już na zawsze. Magia popsuła, więc magia powinna pomóc. Niestety, magiczna kostka została bezpowrotnie zniszczona. Jedyną szansą na odwrócenie skutków wydarzeń stało się znalezienie innego magicznego przedmiotu powstałego z drewna z niezwykłego drzewa. Zdaniem Korto, robota-skorpiona, jest nim pewna figurka. Należy z nią obchodzić się bardzo delikatnie, bo efekty mogą być nieprzewidywalne. Najpierw jednak należy ją odnaleźć. Na szczęście Blubek, Kuki, Gabi i Budyń mają dra-kulę. Nie boją się też przygód, bo tak zapowiada się początkowo poszukiwanie figurki i naprawa własnej niefrasobliwości. Niestety, nie wszystko idzie po myśli paczki przyjaciół. Sprawy szybko wymykają się spod kontroli, a efekty stosowania magii są chwilami zaskakujące. Czy uda się odwrócić skutki nieprzemyślanych działań? Czy uda się ocalić świat przed potworami?

Wydarzenia w książce Cień smoka biegną szybciej niż Bourne szukający swojej tożsamości. Książka mocno przypomina dynamiczną grę komputerową. Dużo w niej wydarzeń i nagłych zwrotów akcji, dużo korzystnych zbiegów okoliczności, mało psychologii. Zdecydowanie dominują dialogi. Wszystko okraszone jest humorem słownym i sytuacyjnym. Wydarzenia są niesamowite, mocno odrealnione, pomysły fantastyczne, akcja porywająca. W tle pojawiają się poważniejsze sprawy, takie, jakie często napotykają dzieci w wieku szkolnym. Nie ma tu jednak natrętnego moralizatorstwa, raczej ukazywanie konsekwencji wyborów, słów, czynów. Wartością szczególnie wyeksponowaną w książce jest przyjaźń, ale doceniana jest też wiara we własne siły, odpowiedzialność za siebie i innych, uczciwość, pogoda ducha i wytrwałość w stawianiu czoła przeciwnościom losu. Piętnowany jest egoizm i egocentryzm. Znaczenie dobrych i złych cech jest ukazane poprzez różne sytuacje, obrazowo. Niezwykle plastyczne i pomysłowe są efekty stosowania magii - ukazane jak triki w filmie fantastycznym lub grze video.

Książka stara się łączyć przyjemne z pożytecznym, świat fantastycznych przygód ze światem wartości. Wydarzenia mają miejsce w świecie nas otaczającym, a więc zrozumiałym dla czytelników, dobrze im znanym. Jednocześnie przygody grupy przyjaciół są mocno odrealnione, chwilami wydarzenia z Cienia smoka przypominają filmy z Godzillą i innymi mega-potworami - z tym, że nie ma tu twardych elementów filmu katastroficznego, nie ma atmosfery strachu i poważnego zagrożenia życia.

Kolejna, szósta już książka Andrzeja Maleszki z cyklu Magiczne drzewo powinna zadowolić wszystkich małych wielbicieli wielkiej przygody i fantastycznych klimatów. Postaci (i mordka Budynia) są sympatyczne, nigdy nie tracą poczucia humoru. Łatwo się z nimi zaprzyjaźnić i identyfikować. Akcja biegnie szybko, jest bardzo wciągająca, przez co lektura książki nie powinna zająć młodemu czytelnikowi zbyt wiele czasu. Język jest przeważnie dobrze dostosowany do poziomu ucznia ostatnich klas szkoły podstawowej, choć zdarzają się pewne wyjątki. Pewną słabością fabuły mogą być nielogiczności, ale takowe zdarzają się często nie tylko w książkach dla dzieci, ale i dla dorosłych. Dla większości młodych czytelników nie będą stanowić problemu, prawdopodobnie pozostaną niezauważone. Nie jest to lektura dla starszych czytelników, ale trudno to oceniać jako wadę książki. Nie jest to też poważna literatura dla dzieci - raczej miła, nieskomplikowana rozrywka, choć z przesłaniem. Naprawdę sprawnie napisana.

Kup książkę Magiczne drzewo 6. Cień smoka

Musisz być zalogowany, aby komentować. Zaloguj się lub załóż konto, jeżeli jeszcze go nie posiadasz.

Opinie o książce - Magiczne drzewo 6. Cień smoka

Avatar użytkownika - azetka79
azetka79
Przeczytane:2014-12-31, Ocena: 6, Przeczytałam,
takie książki połykam w całości i ja i moje pociechy, gratuluję:)
Link do opinii
Avatar użytkownika - agataaaaa
agataaaaa
Przeczytane:2014-10-27, Ocena: 6, Przeczytałam,
Świetna książka! Cieszę się, że wpadła mi w ręce;) Magiczne drzewo, Cień smoka to lektura, od której nie można się oderwać. Ciekawa i dynamiczna akcja spowodowała, że chciałam czytać jeszcze jeszcze i jeszcze... i przeczytałam w zaledwie dwa dni 480 stron! Polecam każdemu.
Link do opinii
Avatar użytkownika - Patrycjar
Patrycjar
Przeczytane:2014-10-26, Ocena: 5, Przeczytałem,
Bardzo dobra ksiązka, nie mam wiekszych zastrzeżeń, dobrze się czyta, fabuła wciąga. Mogę polecic każdemu
Link do opinii
Avatar użytkownika - latojestwnas
latojestwnas
Przeczytane:2014-10-24, Ocena: 6, Przeczytałem,
Już od jakiegoś czasu wczytuję się w książki Andrzeja Maleszki, bo wiem, że to świetna zabawa. I co z tego, że odbiorcami docelowymi są młodsi czytelnicy! 'Cień Smoka' jak i wcześniejsze części z serii 'Magiczne Drzewo' jest świetnym przykładem, że magia nie nudzi każdego, a wyobraźnia nie zna sobie granic; Kuki razem z bandą będzie próbował osiągnąć coś, co dla dzieciaków pozbawionych wyobraźni byłoby wręcz nieosiągalne, a czytelnicy mogą mu w tym wszystkim pomóc, przy odrobinie cierpliwości i wyobraźni :-) Polecam wszystkim bardzo goraco, idealna na coraz dłuższe jesienne wieczory!
Link do opinii
Avatar użytkownika - Zadowolonamamusk
Zadowolonamamusk
Przeczytane:2014-10-21, Ocena: 6, Przeczytałem, Mam,
Kolejna, bo to już 6! część Magicznego drzewa tak jak poprzednie to duża dawka emocjonujących przygód trójki przyjaciół: Gabi, Kuki i Blubka oraz ich gadającego psa. Nie brak tu również magicznych przedmiotów. W tej książce jest wszystko co kochają moje dzieci. A i ja jestem zadowolona- ta powieść uczy czym jest dobro, czy pomoc przyjacielowi... no i dzieci nie siedzą przed komputerem tylko nad książką:) Same plusy!
Link do opinii
Avatar użytkownika - Lilka
Lilka
Przeczytane:2014-10-21, Ocena: 6, Przeczytałam,
Według mnie rewelacja! Nie spodziewałam się, że "Cień smoka" aż tak bardzo mnie porwie. Czytałam nawet na lekcji pod ławką ;) Wciągające przygody, szybka akcja, ciekawi bohaterowie... czego chcieć więcej? :D
Link do opinii
Avatar użytkownika - Lubel
Lubel
Przeczytane:2014-10-19, Ocena: 6, Przeczytałem,
Po książeczkę naprawdę warto sięgnąć. Polecam gorąco wszystkim wahającym się jeszcze! Niezwykłe przygody, fantastyczna akcja, wartościowe morały i nauki :) Idealna dla dzieci w każdym wieku, ale myślę, że dorośli również mogą się przy niej nieźle bawić i przypomnieć sobie, jak to jest być dzieckiem...
Link do opinii
Avatar użytkownika - marta85
marta85
Przeczytane:2014-10-18, Ocena: 6, Przeczytałem,
Wartościowa książka! Mimo iż to lektura przeznaczona dla dzieci to polecam też starszym! ;) Chociaż dzieciakom wiadomo też! ;) Moje dzieciaki naprawdę zadowolone! ;) Bardzo się im podoba! ;) Wciągająca od pierwszych stron! Naprawdę warto przeczytać! ;)))
Link do opinii
Avatar użytkownika - halina13265
halina13265
Przeczytane:2014-10-17, Ocena: 6, Przeczytałem,
A ja kupiłam ją jako prezent mojej córce i skończyło się na wspólnym czytaniu. Wciągnęłyśmy się już od pierwszej strony! Niesamowite przygody Blubka, Kukiego, Gabi, Idy i ich gadającego psa Budynia są rewelacyjne. Wygląda na to, że muszę zakupić też poprzednie części, bo mnie samą zżera ciekawość :)) Polecam czytelnikom w każdym wieku, gwarantuję, że dorośli z pewnością nie będą się nudzić!
Link do opinii
Avatar użytkownika - judekros
judekros
Przeczytane:2014-10-15, Ocena: 6, Przeczytałem,
Ta pozycja zagościła w naszym domu całkiem niedawno, ale już narobiła niezłego zamieszania. Dzieciaczki mówią tylko o niej i domagają się wcześniejszych części. W sumie się im nie dziwię, ponieważ ja też ją czytałam i w pełni podzielam ich fascynację tą książką. To nie tylko opowieść o niesamowitych przygodach 3 przyjaciół, ale też, a może przede wszystkim, mądra historia, która uczy pozytywnych zachowań i wartości małych czytelników. Polecam w 100% do zakupu :).
Link do opinii
Avatar użytkownika - annap955
annap955
Przeczytane:2014-10-14, Ocena: 5, Przeczytałam,
MOJA CÓRKA TWIERDZI ŻE JEST ŚWIETNA
Link do opinii
Avatar użytkownika - Danuta123
Danuta123
Przeczytane:2014-10-14, Ocena: 6, Przeczytałam,
Polecam każdemu kto miał styczność z poprzednimi odsłonami. Ta szósta już część jest rewelacyjna. Czyta się świetnie. Zarówno ja jak i córka jesteśmy bardzo zadowolone z zakupu, a wieczory spędzone z tą książką zostają na długo w pamięci. Zachęcam do przeczytania.
Link do opinii
Avatar użytkownika - Ann124
Ann124
Przeczytane:2014-10-13, Ocena: 6, Przeczytałem, Mam,
Przeczytałam i jestem bardzo zadowolona:) książka bardzo wciąga, przygody są fascynujące i ciekawe, zwłaszcza dla dzieci:P dużo się dzieje, jest dużo magii i zabawnych sytuacji...Dla mnie to jedna z lepszych pozycji dla dzieci:) Polecam!
Link do opinii
Avatar użytkownika - sysza
sysza
Przeczytane:2014-10-05, Ocena: 6, Przeczytałem,
Najnowsza książka pana Andrzeja Maleszki to kolejne arcydzieło! Razem z moimi siostrzeńcami nie możemy się od niej oderwać, a kolejne przygody Kukiego, Blubka i Gabi sprawiają, że młodzi pokładają się ze śmiechu ;). Nie brakuje w niej oczywiście elementów wychowawczych, ale przeważa świetna zabawa! :)
Link do opinii
Avatar użytkownika - Laura_S
Laura_S
Przeczytane:2017-05-19, Ocena: 6, Przeczytałam, Mam, NAJLEPSZE!, przeczytane w 2017,
Avatar użytkownika - AgnieszkaG
AgnieszkaG
Przeczytane:2016-05-21, Ocena: 6, Przeczytałam, 52 książki 2016,
Avatar użytkownika - renia0310
renia0310
Przeczytane:2015-12-22, Ocena: 5, Przeczytałam, Czytana dzieciom, Mam,
Avatar użytkownika - 22200116Zp
22200116Zp
Przeczytane:2015-10-02, Ocena: 5, Przeczytałam, gimnazjum,
Avatar użytkownika - eska16
eska16
Przeczytane:2014-11-03, Ocena: 1, Przeczytałem,
Avatar użytkownika - Zoe
Zoe
Przeczytane:2014-09-16, Ocena: 3, Przeczytałam,
Inne książki autora
Magiczne drzewo. Tajemnica mostu.
Andrzej Maleszka0
Okładka ksiązki - Magiczne drzewo. Tajemnica mostu.

Kuki, Wiki i Melania muszą odnaleźć Most Zapomnienia. Czeka na nich gigantyczny pająk, podziemna rzeka i groźna Greta o trojgu oczach. A oni muszą ocalić...

Magiczne Drzewo. Gra
Andrzej Maleszka0
Okładka ksiązki - Magiczne Drzewo. Gra

Klon Kukiego powrócił i szuka tajemniczej kostki do gry. Wraz ze służącymi mu robotami włamuje się do Galerii Globo. O włamanie zostaje oskarżony Kuki...

Recenzje miesiąca
Dobry pies
Rafał Witek
Okładka książki - Dobry pies
Na gigancie
Peter May
Okładka książki - Na gigancie
Lata powyżej zera
Anna Cieplak
Okładka książki - Lata powyżej zera
Pokaż wszystkie recenzje
Reklamy