Ostatni krzyk mody

Spotkanie z książką pt.''Ostatni krzyk mody'' autorstwa Pani Beaty i Eugeniusza Dębskich należącą do gatunku literackiego kryminału sprawiło, że mogę przenieść się wraz z występującymi w nim głównymi bohaterami w świat pełen niebezpiecznych prowadzonych gier przepełnionych grozy, a może on będzie powodem do lat z przeszłości, który daje o sobie mocno znać. A może chce się o nim zapomnieć, kiedy ma się wszystko, a teraz właściwie pojawia się samotność, znika poczucie szczęścia, zadowolenia, bo ono nagle zanika z przypadku lub ze względu braku czasu przeznaczonego na okazywanie prawdziwej miłości dla rodziny, a myśli się wyłącznie o spełnieniu zawodowym przynoszącym nie zawsze w pełni radość.

Nie lubię, kiedy to właściwie od samego początku drugoplanowi bohaterowie współpracujący z głównymi wzbudzają u mnie nieufność wynikającą z ich nie zawsze do akceptowania trudnego charakteru, ponieważ potrafi to zniszczyć dotychczasowe relacje.

W trakcie czytania książki zastanawiałam się, kim jest naprawdę szanowna klientka detektywa Tomka Winklera i babci Romy, czym się kieruje, dając jasno do zrozumienia, że lubi być w centrum uwagi.

Nasuwa się więc pytanie: Czy pragnie być wciąż uwielbiana pomimo tego, że podkreśla z satysfakcją, iż nie utrzymuje z nikim kontaktu?

Pomocne w rozwiązaniu zagadki klientki Pani Antoniny Giambattista vel Danzer vel Stasielska znanej także jako Panzerfaust, emerytowanej topmodelki będą wspomnienia babci detektywa Tomka Winklera Romy, gdyż ma ona coś w sobie niezwykłego, co pozwala myśleć o niej pozytywnie, ale gdzieś w głębi jest w niej pazur ostrożności, czujności, a nawet krytycyzmu.

W zachowaniu zawodowym Tomasza Winklera można zauważyć przy uważnej czujności, że nie jest mu obce działanie na podstawie analiz sytuacyjnych miejsc, w których obecnie się znajduje. Ma bardzo dobre relacje z babcią Romą i miło jest przyglądać się, jak przebiegają ich rozmowy oparte na doświadczeniach.

''Ostatni krzyk mody'' jest kryminałem stanowiącym nie tylko podróż wspomnieniową do lat 60, ale uważam, że jest idealną próbą pokazania tego, co naprawdę się czuje, kiedy pojawiają się trudne rodzinne chwile, a czas nie zawsze działa na korzyść, gdzie należy rozliczyć się z przeszłością pozostawiającą ze sobą ślady i zacierając je.

Warto spędzić czas z twórczością Pani Beaty i Eugeniusza Dębskich.

Informacje dodatkowe o Ostatni krzyk mody:

Wydawnictwo: Agora
Data wydania: 2025-05-21
Dodał/a opinię: Emilly26

Tagi: Literatura kryminalna i detektywistyczna

Zobacz opinie o książce Ostatni krzyk mody

Kup książkę Ostatni krzyk mody

Złote góry