Lista recenzji

przesuń tabelę
Okładka książki - Ciasta i ciasteczka
Ciasta i ciasteczka
Justyna Bielecka Wydawnictwo: Jedność Recenzent: Danuta Szelejewska

Potrawom kuchni śląskiej nie można odmówić wybornego, niepowtarzalnego smaku. Tak, jak Śląsk słynie z kopalni węgla kamiennego, tak śląska kuchnia charakteryzuje się kopalnią mistrzowskich potraw. Otwartemu czytaj dalej

Okładka książki - Roślinna kuchnia regionalna
Roślinna kuchnia regionalna
Paweł Ochman Wydawnictwo: Marginesy Recenzent: Danuta Szelejewska

Co kraj to obyczaj, co region to wachlarz różnorodnych smaków i zapachów. Paweł Ochman, weganin oraz autor bloga weganon.pl, znając dobroczynne właściwości roślin, dzieli się z czytelnikami czytaj dalej

Okładka książki - Przysmaki Rodziny Winnych. Konfitury, powidła, nalewki i inne przetwory
Przysmaki Rodziny Winnych. Konfitury, powidła, nalewki i inne przetwory
Ałbena Grabowska Wydawnictwo: Zwierciadło Recenzent: Danuta Szelejewska

Dobra gospodyni ma to do siebie, że przygotowane przez nią potrawy są smaczne i zdrowe, a ich zewnętrzny wygląd cieszy oko głodomora. Mianem dobrych gospodyń cieszyły się nasze prababcie i babcie, a i obecnie czytaj dalej

Okładka książki - Aromaty i smaki z pól i łąk. 78 roślin i 120 przepisów zdrowej kuchni
Aromaty i smaki z pól i łąk. 78 roślin i 120 przepisów zdrowej kuchni
Mancini i Edizioni del Baldo Wydawnictwo: Jedność Recenzent: Adrianna Michalewska

Kandyzowane fiołki, rolada z kwiatami robinii, omlet z chmielem? Nie, to nie opis martwej natury holenderskiego mistrza pędzla. To propozycje kulinarne dla tych, którzy mają chęć wypróbować czegoś czytaj dalej

Okładka książki - Kuchnia afrodyzjaków
Kuchnia afrodyzjaków
Anna Szubińska Wydawnictwo: Harde Recenzent: Danuta Szelejewska

Słynące z naturalnego działania afrodyzjaki, modyfikując poziom hormonów, pobudzają do działania i pobudzają zmysły. Nie bez powodu znawcy tematu nazywają je turbinami miłości: wyposażone przez naturę czytaj dalej

Okładka książki - Jak smakuje rok. Wiosna. Lato. Jesień. Zima
Jak smakuje rok. Wiosna. Lato. Jesień. Zima
Marcin Molik Wydawnictwo: Zwierciadło Recenzent: Danuta Szelejewska

Marzeniem chyba każdego człowieka jest życie w zdrowiu i dobrym samopoczuciu. By zadość się stało tym pragnieniom i życzeniom, niezwykle ważną staje się kwestia odżywiania, ściśle związana z piramidą żywieniową czytaj dalej

Okładka książki - Ogniem i dymem. Niebanalne przepisy. Nie tylko z warzyw
Ogniem i dymem. Niebanalne przepisy. Nie tylko z warzyw
Martin Nordin Wydawnictwo: Zwierciadło Recenzent: Katarzyna Kurowska

W dziale kulinarnym wydawcy i autorzy przerzucają się pomysłami na coraz to dziwniejsze, bardziej oryginalne, niespotykane książki kucharskie. Obecnie chyba już każdy będący na jakiejkolwiek diecie zdrowotnej czytaj dalej

Okładka książki - Złota łyżka. 1000 najlepszych przepisów kuchni włoskiej
Złota łyżka. 1000 najlepszych przepisów kuchni włoskiej
Ballarini Giovanni Wydawnictwo: Jedność Recenzent: Adrianna Michalewska

Znam jedną osobę, która nie lubi makaronu. Nie jada pizzy. Nie wiem, czy lubi włoskie słodycze i limoncello, przestałam pytać po pizzy. Odebrało mi mowę. Kuchnia włoska. Poemat. Barok, renesans i bogactwo czytaj dalej

Okładka książki - Przy stole z papieżem Franciszkiem. Jego historie, jego potrawy, jego goście
Przy stole z papieżem Franciszkiem. Jego historie, jego potrawy, jego goście
Roberto Alborghetti Wydawnictwo: Jedność Recenzent: Magdalena Galiczek-Krempa

By dowiedzieć się więcej o życiu papieża Franciszka, nie musimy sięgać po sążniste, często pisane skomplikowanym językiem biografie. Równie wiele wynieść możemy z lektury książek, które w przystępny czytaj dalej

Okładka książki - Polak NieNażarty. Kawał opowieści o polskich kulinariach i garść przepisów
Polak NieNażarty. Kawał opowieści o polskich kulinariach i garść przepisów
Gosia Molska Wydawnictwo: Zwierciadło Recenzent: Katarzyna Kurowska

Trudno zaklasyfikować tę publikację. Nie jest to książka kucharska, choć trochę przepisów znajdziemy. Nie jest to encyklopedia kulinarna, choć kilka pojęć i trochę historii tam zostało przybliżone. Nie czytaj dalej