"Iga i zaczarowany miś" to przeurocza historyjka o dziewczynce, która świętuje swoje urodziny. Jednym z prezentów, który dostaje jest miś o imieniu Nastka. Na imprezę urodzinową przychodzi kolega Igi, którego sytuacja rodzinna jest trudna - mama straciła pracę. Dziewczynka dowiadując się, co trapi kolegę, chce pomóc.
W tej książeczce dzieje się magia, a to za sprawą misia, który odczuwa emocje ludzi. Dzięki Nastce Iga widzi, że coś jest nie w porządku. Historyjka o dziewczynce i zaczarowanym misiu pokazuje, jak ważna jest empatia i chęć niesienia pomocy. Nigdy nie wiadomo, kto znajduje się w trudnej sytuacji. Gdy komuś powinie się noga, straci pracę, brakuje mu pieniędzy, to dzieci także na tym cierpią. Nie chodzi nawet o samą sytuację materialną, ale o fakt, że inne dzieci mają pretekst, by się naśmiewać i naprzykrzać.
Iga natomiast staje na wysokości zadania i robi wszystko, by kolega przestał być smutny. Najbardziej rozczulił mnie prezent od kolegi, który zrobiony własnoręcznie może wywołać tyle samo, albo i więcej, radości. Prezenty wykonane samodzielnie, od serca, mają większą wartość niż te kupione.
Przyjęcie urodzinowe zawsze kojarzy się dzieciom z prezentami, których tak bardzo wyczekują, jak i spotkania z tymi, których kochają i lubią. Zatem temat poruszony w książeczce jest wprost idealny, by jeszcze bardziej zainteresować młodych czytelników. Jest kolorowo, ilustracje są cudowne, a przede wszystkim przedstawione na nich zwierzątka Igi - wywoływały uśmiech na mojej twarzy.
"Iga i zaczarowany miś" porusza tematy ważne, o których warto dyskutować z dziećmi. Zwraca uwagę na to, by nieść bezinteresowną pomoc, jeśli ktoś jej potrzebuje. Moje dzieci bardzo polubiły Igę, więc jeśli powstaną jej kolejne części, chętnie poznamy dalsze perypetie. Bardzo polecamy!
Wydawnictwo: Wilga
Data wydania: 2022-09-28
gdziejatamksiazk
Iga jest uroczą dziewczynką. W dniu urodzin dostaje od dziadka wyjątkowy prezent. To wspaniała przytulanka - miś Nastka. Szybko się okazuje, że nie jest...
Magda próbuje pogodzić się ze stratą siedmiomiesięcznej córki. Są przy niej jej najlepsze przyjaciółki: Karolina, Monika i Justyna. One również bardzo...