Iga i zaczarowany miś. Urodzinowy kłopot

"Iga i zaczarowany miś" to przeurocza historyjka o dziewczynce, która świętuje swoje urodziny. Jednym z prezentów, który dostaje jest miś o imieniu Nastka. Na imprezę urodzinową przychodzi kolega Igi, którego sytuacja rodzinna jest trudna - mama straciła pracę. Dziewczynka dowiadując się, co trapi kolegę, chce pomóc.
W tej książeczce dzieje się magia, a to za sprawą misia, który odczuwa emocje ludzi. Dzięki Nastce Iga widzi, że coś jest nie w porządku. Historyjka o dziewczynce i zaczarowanym misiu pokazuje, jak ważna jest empatia i chęć niesienia pomocy. Nigdy nie wiadomo, kto znajduje się w trudnej sytuacji. Gdy komuś powinie się noga, straci pracę, brakuje mu pieniędzy, to dzieci także na tym cierpią. Nie chodzi nawet o samą sytuację materialną, ale o fakt, że inne dzieci mają pretekst, by się naśmiewać i naprzykrzać.
Iga natomiast staje na wysokości zadania i robi wszystko, by kolega przestał być smutny. Najbardziej rozczulił mnie prezent od kolegi, który zrobiony własnoręcznie może wywołać tyle samo, albo i więcej, radości. Prezenty wykonane samodzielnie, od serca, mają większą wartość niż te kupione.
Przyjęcie urodzinowe zawsze kojarzy się dzieciom z prezentami, których tak bardzo wyczekują, jak i spotkania z tymi, których kochają i lubią. Zatem temat poruszony w książeczce jest wprost idealny, by jeszcze bardziej zainteresować młodych czytelników. Jest kolorowo, ilustracje są cudowne, a przede wszystkim przedstawione na nich zwierzątka Igi - wywoływały uśmiech na mojej twarzy.
"Iga i zaczarowany miś" porusza tematy ważne, o których warto dyskutować z dziećmi. Zwraca uwagę na to, by nieść bezinteresowną pomoc, jeśli ktoś jej potrzebuje. Moje dzieci bardzo polubiły Igę, więc jeśli powstaną jej kolejne części, chętnie poznamy dalsze perypetie. Bardzo polecamy!

Informacje dodatkowe o Iga i zaczarowany miś. Urodzinowy kłopot:

Wydawnictwo: Wilga
Data wydania: 2022-09-28
Dodał/a opinię: gdziejatamksiazk

Zobacz opinie o książce Iga i zaczarowany miś. Urodzinowy kłopot

Kup książkę Iga i zaczarowany miś. Urodzinowy kłopot

Iga i zaczarowany miś. Prawdziwa katastrofa
Anna Podsiadło0
Okładka ksiązki - Iga i zaczarowany miś. Prawdziwa katastrofa

Iga jest uroczą dziewczynką. W dniu urodzin dostaje od dziadka wyjątkowy prezent. To wspaniała przytulanka - miś Nastka. Szybko się okazuje, że nie jest...

Cztery pory kobiet
Anna Podsiadło 0
Okładka ksiązki - Cztery pory kobiet

Magda próbuje pogodzić się ze stratą siedmiomiesięcznej córki. Są przy niej jej najlepsze przyjaciółki: Karolina, Monika i Justyna. One również bardzo...