W ksi±¿ce przedstawiono wyj±tkowe scenariusze, przeznaczone do pracy z grup±. G³ównym celem zamieszczonych tekstów jest profilaktyka oraz praca z emocjami. Scenariusze mog± znale¼æ zastosowanie zarówno na zajêciach dydaktycznych, jak i socjoterapeutycznych, czy spotkaniach z grup± wsparcia.
Ksi±¿ka jest nie tylko ¼ród³em pomys³ów do pracy z grup±, ale równie¿ poradnikiem, w jaki sposób pisaæ w³asne, autorskie scenariusze bibliterapeutyczne.
Realizatorami przedstawionych tekstów mog± byæ nauczyciele szkó³ szczebli podstawowych, gimnazjalnych, zawodowych oraz licealnych. Mog± byæ one proponowane uczniom w ramach zajêæ dydaktycznych i pozalekcyjnych (np. w ¶wietlicach terapeutycznych).
[...] ksi±¿kê uwa¿am za bardzo warto¶ciow± merytorycznie, m±dr± ¿yciowo, potrzebn± i po¿yteczn± spo³ecznie, a przy tym pilnie oczekiwan±. Jej Redaktorowi Pani Ewelinie J. Koniecznej oraz Wszystkim Wspó³autorom chcia³am pogratulowaæ zarówno koncepcji metodologicznej, jak i udanej próby rozbudzenia zainteresowania poruszan± problematyk± nie tylko nauczycieli, wychowawców i terapeutów, ale rodziców, którzy czêsto nie wiedz±, jak radziæ sobie z takimi problemami w rodzinie, w domu, problemami, które -jako popularne, powszechnie dzi¶ pojawiaj±ce siê w naszych domach - zaistnia³y tak¿e w opracowanych i udostêpnionych nam scenariuszach, a tak¿e samej m³odzie¿y, która maj±c przyk³ad postêpowania swych rówie¶ników, mo¿e wyrobiæ sobie opiniê, a poprzez przyk³ad innych tak wiele mo¿na siê w ¿yciu nauczyæ.
dr El¿bieta M. Minczakiewicz