klasyka z angielskim

ISBN: 83-7120-084-6
Ilość stron: 338
Cena : 25,20 zł
Dodał:Magdalena Kulus

William Wharton napisał kilkanaście powieści, Werniks jest jedną z pierwszych. Już tytuł wskazuje, że i tu, jak w wielu jego książkach, odnajdziemy liczne odwołania do malarstwa. Wiele uwagi poświęca obrazom, dokładnie opisuje akt twórczy i przeżycia z nim związane. Jednak Werniks Williama Whartona to powieść nie tylko o malarstwie. To również książka o sztuce, Paryżu i starości, ale przede wszystkim to powieść o przemijaniu.

Bo przemijanie jest głównym jej tematem. Przemijanie człowieka i jego zachwyt nad życiem, chęć zatrzymania choć na chwilę nieustannie biegnącego czasu. To przemijanie stanowi refleksję głównego bohatera Werniksu – Scumblera. Jest malarzem po pięćdziesiątce, który bardzo wyraźnie odczuwa uciekający czas. Obserwuje swoje ciało, które powoli starzeje się, traci gibkość i siłę. Z drugiej jednak strony żyje pełną piersią. Swój czas poświęca na malowanie uroczych zakątków Paryża. Przy okazji poznaje ludzi, rozmawia z nimi, czasami się zaprzyjaźnia. Poznaje świat w sposób najbardziej pełny, bo doświadczalny. Wyrusza w podróż do Hiszpanii, angażuje się w znajomość z młodziutką dziewczyną, odnajduje podziemne lochy. Rozmyśla o sensie i jego braku, walczy z pustką, która ogarnia człowieka, gdy zaczyna mieć świadomość, że i jego dotknie śmierć. Scumbler nie jest typem filozofa, jest raczej niepoważnym facetem, który za wszelką cenę chce zapomnieć o umieraniu i o tym, że z każdą chwilą przemijamy. Pomaga mu w tym budowanie gniazd, miejsc, w których czuje się dobrze i bezpiecznie. Nieustannie je wynajduje i przystosowuje do swoich potrzeb. To – poza malowaniem i rodziną – nadaje sens jego życiu.

Nie jest to powieść szczególnie oryginalna, nie jest też szczególnie pasjonująca. Czytelnika mogą nużyć szczegóły dotyczące obrazów i technik malarskich. W książce są całe fragmenty ukazujące jak bohater maluje, w jaki sposób to robi, czego używa, jak obrazy komponuje. Brak tu wartkiej akcji, ta nabiera nieco tempa pod koniec powieści. Pojawiają się mniej lub bardziej udane wstawki filozoficzno-liryczne. Wielkim plusem jest optymizm zawarty w powieści i przekonanie, że życie jest piękne. „Mam najwspanialsze, pieprzone życie, o jakim mógłbym marzyć! Nie potrafię nawet wyobrazić sobie, jak mógłbym je poprawić!” – mówi Scumbler.

Werniks jest książką typowo „Whartonową”. Narrator jest bardzo bezpośredni, mówi o wszystkim począwszy od hemoroidów, skończywszy na seksie. Nie boi się opisywania rzeczy brzydkich. Nie boi się również wyrażania poglądów i mówienia o rzeczach trudnych, takich jak zdrada czy aborcja. Nie ma dla niego tabu. Wiele w tej powieści refleksji i przemyśleń, ale wszystko to przyprawione jest charakterystycznym dla autora dystansem.

Werniks na pewno jest dobrą lekturą dla tych, którzy lubią powieści Whartona. Pozostali mogą się troszkę rozczarować, bo nie znajdziemy tu nic nowego i zaskakującego, chociaż w niektórych momentach ma się wrażenie, że autor prowokuje. Prowokuje do własnej refleksji i zachęca do zatrzymania się. Choć na chwilę.

Inne recenzje Magdalena Kulus(Ostatnie 10):
Powiem Julce (Krystyna Siesicka)
Medytacje biblijne. Ludzie błogosławieństw. (Stanisław Biel)
Posłaniec (David Silva)
To jestem cały ja (Krzysztof Kamil Baczyński)
Ostatnia miłość prezydenta (Andriej Kurkow)
Życie Maryi Matki Bożej (Jean Jacques Nicolas )
Pejzaż sentymentalny (Krystyna Siesicka)
Zapałka na zakręcie (Krystyna Siesicka)
Nasz starszy brat (opracował: Tadeusz Różewicz)
Wszystkie moje siostry (Judith Lennox)

Inne książki William Wharton:

Brzytwa Ockhama
Podwójne trafienie
Zwyczajni bohaterowie
Pogromca wampirów
Więc myślisz, że jesteś człowiekiem? Krótka historia ludzkości
Sukces w szkole. Jak uczyć się 2-3 razy szybciej i umiejętnie sprzedawać swoją wiedzę
Księżycowy park
Mama odeszła
Przymierze z umysłem
Wszechświat w atomie. Gdy nauka spotyka się z duchowością.
Wywiad z wampirem
Zwycięskie CV
Rozmowa kwalifikacyjna
Chrystus Pan
Opowieść o złodzieju ciał
Mity, podania i wierzenia dawnych Słowian
Niedobre miejsce
Wampir Armand
Balsam dla duszy miłośnika kotów
Szkoła uczuć
Czysta anarchia
Żydowska narzeczona
Wstrząs
Biegnij
Życie na drzwiach lodówki. Powieść w notatkach
Obrona szaleństwa
Bezowocne czuwanie
Ścieżki chwały
Karski. Raporty tajnego emisariusza
Asan
Wielcy kompozytorzy i ich czasy
Hotel Transylvania
Obecna ocena:
4.7
Autor książki

William Wharton

William Wharton nazywał się właściwie Albert Du Aime, ale wybrał ten pseudonim ku pamięci ojca chrzestnego. Przyszedł na świat w rodzinie robotniczej 7 listopada 1925 r. w Filadelfii, stan Pensylwania. W wieku 16 lat skończył szkołę publiczną. Stypendium umożliwiło mu rozpoczęcie nauki w college'u na kierunku technicznym. Jednak przebywał tam tylko rok, ponieważ został powołany do wojska. Od 1943 do 1946 r. służył w piechocie. W jednej z bitew w Europie został ranny, a w konsekwencji przeszedł w stan spoczynku z rentą inwalidzką. Zaczął naukę na uniwersytecie stanowym w Kalifornii. Naukę skończył w 1949 r. na kierunku malarstwo (jako kierunek poboczny psychologię). Po otrzymaniu dyplomu rozpoczął pracę nauczyciela w szkole w Los Angeles. W tym samym roku w grudniu (pierwszy dzień Świąt Bożego Narodzenia) ożenił się z Rosemary Henry. Wspólnie mieszkają w Kaliforni do roku 1960. W tym czasie Wharton uczył w różnych szkołach, a także napisał pracę magisterską i otrzymał doktorat na uniwersytecie stanowym w Kaliforni. W międzyczasie rodzi im się trójka dzieci: Kata, Mathew i Camille. W 1960 r. przyszły pisarz z żoną i dziećmi opuścił Stany Zjednoczone i udał się do Europy. Sprzedał mieszkanie, by kupić młyn i barkę na Sekwanie. Mieszkał kolejno we Francji, Niemczech i Hiszpanii, by w końcu powrócić do Francji i osiąść w Paryżu. Tam w 1966 r. przyszedł na świat jego syn William. Zajął się malarstwem oraz pisaniem. Tym ostatnim zajmował się jeszcze przed założeniem rodziny- w 1951. Pierwsza książka była na tyle nieciekawa (nawet w jego opinii), że nie próbował jej wydać. Gdy w jego mieszkaniu w 1958 r. wybuchł pożar, spaliła się. Nie próbował też wydawać kilku następnych. Zaryzykował z "Ptaśkiem", który odniósł znaczący sukces. Tak rozpoczęła się jego kariera pisarska. Niezależnie od tego wciąż maluje, choć tutaj nie odnosi sukcesów- w środowisku jest praktycznie nieznany. Jak kiedyś powiedział, "Chcę malować i pisać, aż stwierdzę, że nie jestem już zadowolony z tego, co tworzę." Wygląda na to, że jak na razie zadowolony jest zarówno on, jak i czytelnicy.
Kalina Beluch

Linki reklamowe:
Forum Bukmacherskie   Hip-Hop Łódź   Kartki imieninowe   Banki   Lokaty bankowe   Bytom   nauka jazdy warszawa   prawo jazdy warszawa   okna pcv warszawa
Fotografia ślubna | wyposażenie łazienek | Wczasy Turcja, Egipt | Fortuna | notebooki | kursy szkolenia biznesowe | Wycena samochodu | Logopeda Bydgoszcz | bronze statue | strony www Legnica | EUCO odszkodowania | kredyt konsolidacyjny | sopot noclegi | Torby papierowe |
platnosci.pl
Przyjaciel X