Domyślny banner dla działu książki
Nie jesteś zalogowany

ISBN: 83-7301-568-X
Ilość stron: 380
Cena : 23,50 zł
Dodał:hathor

Główny bohater, Randolph Clare to zdolny przedsiębiorca, szczęśliwy ojciec pięcioosobowej rodziny (trójka dzieci). Jest poważnym, dobrodusznym, szczerym i otwartym na ludzi człowiekiem. To bardzo honorowy, nieprzekupny biznesmen o niepodważalnych zasadach, wyznający jedno prawo: uczciwej konkurencji.

Randolph odziedziczył po swoim ojcu interes bawełniany. Z biegiem czasu jego firma zaczęła odnosić sukcesy , stając się czołowym i praktycznie bezkonkurencyjnym dostawcą bawełny w południowych stanach. Na początku maja 1984 roku Randolph wybrał się ze swoją rodziną do domku letniskowego nad jezioro Lac aux Ecorces w Kanadzie. Niestety, tylko przez jeden wieczór cieszył się bliskością rodziny, bowiem tego samego dnia otrzymał informację, że nieznani sprawcy podpalili jedną z jego największych fabryk. W związku z tym, że zginął pracownik, a paru innych uległo ciężkim poparzeniom, Randolph postanowił wrócić do Memphis i zająć się rodzinami ofiar. Marmie, jego żona, wraz z trójką dzieci, 13 letnią córką i dwoma dorastającymi synami pozostała w domku myśliwskim. Kiedy pan Clare zaznajamiał się z sytuacją w firmie, do chatki wdarło się czterech zamaskowanych bandytów, którzy w bestialski sposób wszystkich zamordowali. Zbrodnia ta nie była podyktowana żadnymi motywami, wyglądała wręcz jak rytualny mord – żonę i córkę Randolpha wielokrotnie zgwałcono i powieszono na drutach kolczastych. Od tego momentu rozpoczyna sie wyścig. Czy Randolph dowie się kiedykolwiek, kto jest jego wrogiem, kto zlecił morderstwo jego bliskich, kto dopuścił się jeszcze wielu innych zbrodni? Czy przeżyje?

Na te pytania i na wiele innych czekają zaskakujące odpowiedzi. Zachęcam do lektury... Tym, co przede wszystkim w książce ujmuje, jest jej wielowątkowość. Czytelnik dopiero po pewnym czasie zaczyna łączyć fakty w logiczną całość, a wnioski stąd płynące są wyjątkowo zaskakujące. Akcja jest wartka i cały czas trzyma w napięciu.

Graham Masterton w mistrzowski sposób połączył niezłą aferę kryminalną z religią Dalekiego Wschodu, w której bogini Rangda stanowi źródło największego strachu i obiekt bardzo żywego kultu zarazem. Polecam tę książkę wszystkim wielbicielom twórczości Mastertona. Czeka Was interesująca podróż w świat korupcji, zbrodni i niebezpiecznych potworów, wprost ze świata Umarłych...

Inne recenzje hathor (Ostatnie 10):
Trans Śmierci (Graham Masterton)

Inne książki Graham Masterton:

Brzytwa Ockhama
Podwójne trafienie
Zwyczajni bohaterowie
Pogromca wampirów
Więc myślisz, że jesteś człowiekiem? Krótka historia ludzkości
Sukces w szkole. Jak uczyć się 2-3 razy szybciej i umiejętnie sprzedawać swoją wiedzę
Księżycowy park
Mama odeszła
Przymierze z umysłem
Wszechświat w atomie. Gdy nauka spotyka się z duchowością.
Wywiad z wampirem
Zwycięskie CV
Rozmowa kwalifikacyjna
Chrystus Pan
Opowieść o złodzieju ciał
Mity, podania i wierzenia dawnych Słowian
Niedobre miejsce
Wampir Armand
Balsam dla duszy miłośnika kotów
Szkoła uczuć
Czysta anarchia
Żydowska narzeczona
Wstrząs
Biegnij
Życie na drzwiach lodówki. Powieść w notatkach
Obrona szaleństwa
Bezowocne czuwanie
Ścieżki chwały
Karski. Raporty tajnego emisariusza
Asan
Wielcy kompozytorzy i ich czasy
Hotel Transylvania
Sekret Genezis
Zdrajca
Detektyw Monk jedzie do Paryża
Dobrze jest, jak jest
I że cię nie opuszczę...
Obecna ocena:
5.7
Autor książki

Graham Masterton

Graham Masterton urodził się 16 stycznia 1946 roku w Edynburgu w dość ciekawej rodzinie- ojciec był szkockim oficerem, natomiast dziadek- ekscentrycznym naukowcem. Uczęszczał do szkoły Whitgift w Croydon. Po jej ukończeniu rozpoczął pracę jako dziennikarz w "Crawley Obserwer". W 1967 roku złożył podanie o pracę w "Daily Telegraph". Niestety zostało ono odrzucone. Podobne niepowodzenie spotkało go w "Evening Standard". Tam wprawdzie miał "plecy"- pracował tam jego wujek, ale nie miał niezbędnego doświadczenia i to zadecydowało. Marzący o karierze dziennikarskiej Masterton musiał więc szukać dalej. Zakotwiczył się w nowo powstałym czasopiśmie "Mayfair". Tam musiał robić większość rzeczy: pisać, redagować oraz projektować szatę graficzną. Ta szkoła życia okazała się nieocenionym treningiem- przyszły pisarz wyćwiczył sobie szybkość i sprawność pióra. Po trzech latach przeszedł do angielskiego oddziału "Penthouse'a". Ponieważ w tym czasie rozpoczęto wydawanie amerykańskiej wersji tego pisma, Masterton regularnie jeździł do Nowego Jorku, gdzie poznał tamtejszych wydawców. To oni podszepnęli mu pomysł pisania poradników seksuologicznych. Był to strzał w dziesiątkę- cieszyły się dużym powodzeniem. Na tym jednak nie poprzestał. W roku 1975 zabrał się za pisanie horrorów. Już pierwsza powieść, "Manitou", spotkała się z wielkim uznaniem czytelników. Zachęcony tym pisarz stworzył kolejne dzieła tego gatunku. W latach osiemdziesiątych zaczął także pisać thrillery, sagi historyczne, powieści obyczajowe, a także książkowe wersje filmów. Ukazują się także regularnie jego artykuły do czasopism oraz opowiadania do antologii. Za swoją twórczość (ponad 40 powieści, przeszło 20 milionów egzemplarzy) został uhonorowany licznymi nagrodami. Otrzymał między innymi Specjalnego Edgara (fundowanego przez Mystery Writes of America), dwa srebrne medale West Coast Review of Books, Nagrodę Julii Verlanger za najlepiej sprzedającą się powieść fantasy we Francji (jedyny w historii laureat spoza tego kraju) i nominację do Nagrody Brama Stokera przez Horror Writers of America.
Graham Masterton ma żonę (Wiesckę) urodzoną w Polsce oraz trójkę synów. Początkowo mieszkał w Epsom, natomiast w 1999 roku przeprowadził się do Montenotte w Irlandii.

Kalina Beluch

Granice na Facebooku