Okładka - Innocenty Białe Piórko

Ocena ( 1 osoba )
6.0
Wydawnictwo:
Data wydania: 2008
Kategoria: dla dzieci i młodzieży
ISBN: 978-83-7437-305-0
Ilość stron: 256
Cena : 17,90 zł
Dodał/a książkę: mrowka
Dodał/a recenzję: mrowka
wrzuć na facebook
Recenzja redakcji granice.plKatarzyna Turaj-Kalińska napisała powieść dla najmłodszych z wyraźnym zacięciem gawędziarskim, skłonnością do zabawy słowami, z podkreślaniem co bardziej ulotnych żartów. Tylko że w całym tym nastawieniu na małych odbiorców nie podporządkowała im fabuły. Czytając „Innocentego Białe Piórko” nie mogłam pozbyć się wrażenia, że więcej z tego tomu zrozumieją rodzice czytający swoim pociechom do snu, a dzieciom – zwłaszcza tym ze szczęśliwych i kochających się rodzin – pewne problemy wydadzą się wydumane. Strasznie dużo uwagi poświęca bowiem autorka małżeńskim sporom. Główny bohater, nietoperz, nie zna swojego ojca – łajdaka i lekkoducha, który kierowany kalkulacjami a nie wielką miłością, spłodził potomka, po czym wyruszył w nieznane (do innych nietoperzyc). Matka Innocentego nie narzeka przed synem na wiarołomnego małżonka, przedstawia go w jak najlepszym świetle, dla siebie zachowując mało pochlebne opinie. Jedna z wiewiórek, Kitowicz, przyjaciel Białego Piórka, po małżeńskiej kłótni ucieka z domu i wpada w prawdziwe tarapaty – ale przygoda warunkowana jest właśnie sprzeczką z żoną. Teściowie Kitowicza nie tolerują zięcia – po co to w bajce dla dzieci? W kwestiach damsko-męskich przeniesionych na zwierzęcy świat, kompletnie Turaj-Kalińska traci z oczu właściwych odbiorców swojej książki, czyli dzieci. Rozwodzi się nad sprawami zupełnie im obcymi, zamiast skupić się raczej na tym, co w dzieciństwie ważne i godne uwagi. Odnosi się też autorka do „wielkich” tematów – miłości, przyjaźni, narodzin i śmierci. Rozpoczyna od mocnego uderzenia: Innocenty zaprzyjaźnia się z wesołą ćmą (której o mało co nie zjadł) – tyle że ćma trzeciego dnia musi umrzeć, dobrze o tym wie i nie smuci się z tego powodu. Innocenty będzie musiał poradzić sobie z żalem po stracie bliskiej osoby. Potem, oczywiście, akcja obejmie kilka przygód dla malców najzupełniej typowych i dodających książce dziecięcego uroku, ale autorka nie stroni od motywów trudnych. Może męczyć nadawanie każdej postaci z lasu imienia i nazwiska, zwłaszcza że dzieciom (a przypuszczam, że i ich rodzicom) trudno będzie odczytać niektóre leksykalne zabawy (Sójka-Wbok). Turaj-Kalińska ma dość gawędziarski styl pisania. Łatwo popada w kolejne dygresje i rozprasza się każdym wymyślonym sformułowaniem, przemyca też elementy dydaktyczno-wychowawcze. Jest to styl wartki, ale przez nietypowe połączenie bajkowości z prozą życia – też i nieco dziwny. Jest tu sporo motywów zabawnych, przede wszystkim tam, gdzie autorka odchodzi od realizmu na rzecz absurdu. Jest to powieść ciekawa, ale i troszkę trudna. Przydałoby się może mniej odwołań do prawdziwego życia i bardziej zdynamizowana akcja – lecz być może przygody sympatycznego Innocentego przypadną dzieciom do gustu. Szczególnie że na rysunkach Agnieszki Kłos ten bohater prezentuje się nadzwyczaj sympatycznie. Czegoś mi tu zabrakło: możliwe, że po prostu większej spójności czy ciekawych i nietypowych wydarzeń. Ale to już maluchy muszą ocenić same. Izabela Mikrut
U wydawcy
Czytay.pl
Ocena 1 2 3 4 5 6
Dodaj do biblioteczki
Treści
RedCherry Linia koment Zaskakująca, trzymająca w napięciu opowieść o pokonywaniu lęku. Opowieść o kobiecie która posiada wszystko o czym marzyła a jednak w jej życiu nic nie jest takie jak sie wydaje.Ta opowieść pokazuje jak wiele złego może dziać się za zamkniętymi drzwiami mieszkania. Jak bardzo mogą mylić pozory.
2010-01-28 18:22:44
kkiinnaa Linia koment Uwielbiam ksiązki SParksa ;). Tylko ta Miley na okładce i w ogóle w filmie to chya nie najlepszy plan ;/
2010-05-16 09:34:14
rebellion Linia koment Książeczkę już mam. Na razie brakuje czasu na przeczytanie, ale już nie mogę się doczekac jak będę mogła ją przeczytac.
2010-05-31 15:59:02
yerba Linia koment To jest dziwna ksiażka, nie potrafię jej dokładnie kategoryzować, ale po jej przeczytaniu poczułem ulgę ze skończyłem, chyba właśnie o to chodziło autorowi tej książki.
2010-07-02 22:21:15

Inne książki :
W pogoni za życiem
Pufcio
Zauroczenia
Granice na Facebooku
Linki reklamowe:
prawnik kraków   apteka internetowa   biuro nieruchomości Kraków   restauracja Kraków   dotacje unijne   Pozycjonowanie stron Kraków | osób online: