Okładka - Krakowscy czarodzieje

Cena : 32,40 zł
Dodał/a książkę: mrowka
Dodał/a recenzję: mrowka
wrzuć na facebook
Recenzja redakcji granice.plKraków zawsze (i z wzajemnością) kochał artystów. Specyficzny urok tego miasta sprzyja osiedlaniu się tam twórców, aktorów, po prostu – ludzi sztuki. I właśnie o wybitnych i interesujących postaciach Krakowa opowiadają w książce „Krakowscy czarodzieje”. Adrianna Ginał i Anna Szulc. W poprzedniej publikacji zabrakło zbyt wielu ważnych dla miasta person – dowiedziały się od oburzonych czytelników autorki. Dlatego postanowiły znaleźć kolejnych dwudziestu czterech barwnych i ciekawych artystów – ludzi „wybitnych i znanych, a czasem po prostu oryginalnych i zabawnych. Tych, którzy naznaczyli krakowskie salony i ulice piętnem swojej obecności”. Anegdoty z życia aktorów przedstawiają autorki sięgając po opowieści Jerzego Stuhra, Anny Polony i Jerzego Treli. Artur Więcej reprezentuje środowisko reżyserów. Rozśpiewany Kraków wiele zawdzięcza Annie Szałapak, Jackowi Wójcickiemu, Zbigniewowi Wodeckiemu, Andrzejowi Sikorowskiemu, Oldze Szwajgier i Agnieszce Chrzanowskiej. Michał Zabłocki próbuje dokonać rewolucji poetyckiej, a Sławomir Shuty czerpie z krakowskich uliczek inspiracje do pisania. W mieście kościołów postaciami godnymi zaprezentowania są też ojciec Leon Knabit i kardynał Franciszek Macharski. Swoimi potrawami poczęstuje Robert Makłowicz. Krakauerolog Leszek Mozan wyszuka kolejne anegdoty i… dowody historyczne na to, że pępek świata znajduje się w Krakowie. Profesor Michał Rożek wprowadzi nas w tajniki kawiarnianego życia. Świat polityki zaś reprezentuje Jan Maria Rokita. A przecież obok tych znanych – przeważnie – w całej Polsce postaci, występują na kartach „Krakowskich czarodziejów” także osoby, które gdzie indziej uznane zostałyby za dziwne czy szalone. W Krakowie nie są odrzucane, pomagają wręcz tworzyć urok miejskich uliczek. Tak jak „święty Mikołaj” – Bogusław z Kazimierza – „kazimierzowskim piwem, zwłaszcza tym postawionym przez kogokolwiek, nigdy nie pogardzi. Gardzi za to pracą, ubezpieczeniem społecznym, podatkami, nowym dowodem osobistym, policjantami i pewnym prawicowym politykiem z pierwszych stron gazet”. Jak Małgorzata Zwolińska, która otworzyła sklep, w jakim czas się zatrzymał – sklep z rodzinnymi pamiątkami wielu ludzi. Zadomowionym w Krakowie przybyszem jest Bogusław Kwiecień – rastaman i prawie kameduła, krakowski motyl. Beata Wasilewska to tutejsza wróżka, a Zbigniew Glonek co roku przebiera się za Lajkonika. Leopold Kozłowski jest klezmerem z Kazimierza. Adrianna Ginał i Anna Szulc zebrały opowieści o kolejnych bohaterach swojej wędrówki ulicami Krakowa. Stworzyły krótkie, kilkustronicowe portrety ważnych dla miasta osób. W swoich poszukiwaniach nacisk położyły na zabawę, na anegdotyczność historii, na humor, uśmiech i radość. Dlatego książka „Krakowscy czarodzieje” to nietypowo – bo z przymrużeniem oka – prezentowane sylwetki krakusów. Nie jest to pełne źródło informacji o bohaterach, zawiera za to mnóstwo ciekawostek i plotek.
U wydawcy
Czytay.pl
Ocena 1 2 3 4 5 6
Dodaj do biblioteczki
Treści
RedCherry Linia koment Zaskakująca, trzymająca w napięciu opowieść o pokonywaniu lęku. Opowieść o kobiecie która posiada wszystko o czym marzyła a jednak w jej życiu nic nie jest takie jak sie wydaje.Ta opowieść pokazuje jak wiele złego może dziać się za zamkniętymi drzwiami mieszkania. Jak bardzo mogą mylić pozory.
2010-01-28 18:22:44
kkiinnaa Linia koment Uwielbiam ksiązki SParksa ;). Tylko ta Miley na okładce i w ogóle w filmie to chya nie najlepszy plan ;/
2010-05-16 09:34:14
rebellion Linia koment Książeczkę już mam. Na razie brakuje czasu na przeczytanie, ale już nie mogę się doczekac jak będę mogła ją przeczytac.
2010-05-31 15:59:02
yerba Linia koment To jest dziwna ksiażka, nie potrafię jej dokładnie kategoryzować, ale po jej przeczytaniu poczułem ulgę ze skończyłem, chyba właśnie o to chodziło autorowi tej książki.
2010-07-02 22:21:15

Inne książki :
W pogoni za życiem
Pufcio
Zauroczenia
Granice na Facebooku
Linki reklamowe:
prawnik kraków   apteka internetowa   biuro nieruchomości Kraków   restauracja Kraków   dotacje unijne   Pozycjonowanie stron Kraków | osób online: