Okładka - Ten, kto mrugnie, boi się śmierci
Kup Teraz

Ten, kto mrugnie, boi się śmierci

Knud Romer

Cena : 23,30 zł
Dodał/a książkę: ankhxxl
Dodał/a recenzję: Anna Kołodziejska
wrzuć na facebook
Recenzja redakcji granice.plDyspersja tożsamości głównego bohatera, którą symbolizuje końcowa scena rozsadzenia granatem ręcznym (napełnionym „bólem, rozpaczą, wściekłością”) wiedzie prym w uniwersum tematycznym poruszanym przez powieść Knuda Romera. Bez zbędnej emfazy i pochlebstw, po dobrnięciu do ostatniego zdania, można stwierdzić, że miało się do czynienia z naprawdę dobrą literaturą. Temat autoidentyfikacji, spetryfikowany już na gruncie artystycznym, zostaje tu przyobleczony w szaty problematyki przynależności narodowościowej, kwestii Innego, wyklętego ze społeczeństwa, obarczonego piętnem „skazy historycznej”. Oscylując wokół konwencji Entwicklugsroman, autor sięga tu po elementy prozy inicjacyjnej, odsłaniające kuluary wtajemniczenia kilku pokoleń. W myśl słów Przemysława Czaplińskiego motyw inicjacji w dorosłość nie jest tu sposobem budowania korzeni, ale nośnikiem wyznania obcości, narzędziem krzyku o nieprzynależności. Narracja powieści prowadzona w pierwszej osobie przypada w udziale protagoniście, któremu autor powieści użycza swoich personaliów. Familiarne opowieści przybierają kształt sagi, każdemu z członków rodziny poświęcony jest choćby epizod, anegdota, wzmianka o cesze, w sposób szczególny wyróżniającej dana osobowość. Najwięcej uwagi absorbuje postać matki, gdyż to wokół niej centralizuje się cała oś problematyczna utworu. Hildegard Romer, z pochodzenia Niemka przybywa na fali perturbacji wojennych do Danii. By nie dzielić losu swego narzeczonego, straconego przez hitlerowców za działalność opozycyjną, zmuszona została do ucieczki z ojczyzny. Pojawienie się obcej na duńskiej prowincji wzbudza kontrowersje wśród mieszkańców. Od tej pory ona, jak i cała rodzina, którą założyła z miejscowym statecznym doradcą ubezpieczeniowym, zostaje odseparowana od reszty społeczeństwa, z roku na rok traci przyjaciół, Hildegard i jej syn Knud stają się ofiarami różnorakich szykan. Sprzedawcy nie chcą sprzedawać im świeżej żywności, dzieci w szkole nadużywają przemocy i szkalują chłopca, wyzywając go od nazistowskich świń i witając hitlerowskim gestem pozdrowienia. Przedmiotem kpin staje się każda oznaka niemieckości: skrojona „nie po duńsku” kanapka, z niemiecka przystrojona choinka, wszelki objaw kultywowania germańskich tradycji. Dorastający Knud stara się okryć swoją matkę płaszczem ochronnym, prawdę zastępując fikcją, zmyślonymi historyjkami, w których brak akceptacji i nienawiść ze strony rówieśników zmienia oblicze w pełną harmonii i tolerancji sielankę, ślady pobicia i szkolnej szarpaniny maskowane są upadkami z roweru. Książkę "Ten, kto mrugnie, boi się śmierci" nie tylko czytamy jako swoiście paraboliczną opowieść o samotności i wykorzenieniu ufundowanym na braku akceptacji ludzkiej. Warto zanurzyć się w jej lekturze również dlatego, że kapitalnie ukazuje ona obraz problemów usankcjonowania tożsamości narodowej Niemców w oczach Europejczyków po drugiej wojnie światowej. Sami wprzęgnięci w owo doświadczenie historyczne, dobrze wiemy jaki charakter ma proces nieraz fałszywej „etykietyzacji” i jesteśmy świadkami tego, jak łatwo szufladkować nację niemiecką i żonglować stereotypem „złego Niemca”, spadkobiercy spuścizny hitlerowskich zbrodni. Ta książka, pokazując schemat niszczenia jednostki przez społeczeństwo, uczy tolerancji, zasadzającej się na poszanowaniu i przede wszystkim dostrzeżeniu człowieczej indywidualności i jednostkowości. Anna Kołodziejska
U wydawcy
Czytay.pl
Ocena 1 2 3 4 5 6
Dodaj do biblioteczki
Treści
RedCherry Linia koment Zaskakująca, trzymająca w napięciu opowieść o pokonywaniu lęku. Opowieść o kobiecie która posiada wszystko o czym marzyła a jednak w jej życiu nic nie jest takie jak sie wydaje.Ta opowieść pokazuje jak wiele złego może dziać się za zamkniętymi drzwiami mieszkania. Jak bardzo mogą mylić pozory.
2010-01-28 18:22:44
kkiinnaa Linia koment Uwielbiam ksiązki SParksa ;). Tylko ta Miley na okładce i w ogóle w filmie to chya nie najlepszy plan ;/
2010-05-16 09:34:14
rebellion Linia koment Książeczkę już mam. Na razie brakuje czasu na przeczytanie, ale już nie mogę się doczekac jak będę mogła ją przeczytac.
2010-05-31 15:59:02
yerba Linia koment To jest dziwna ksiażka, nie potrafię jej dokładnie kategoryzować, ale po jej przeczytaniu poczułem ulgę ze skończyłem, chyba właśnie o to chodziło autorowi tej książki.
2010-07-02 22:21:15

Inne książki :
Wprowadzenie do logopedii
W pogoni za życiem
Pufcio
Granice na Facebooku
Linki reklamowe:
prawnik kraków   apteka internetowa   biuro nieruchomości Kraków   restauracja Kraków   dotacje unijne   Pozycjonowanie stron Kraków | osób online: