Okładka - Wisławy Szymborskiej pamiątkowe rupiecie, przyjaciele i sny
Kup Teraz

Wisławy Szymborskiej pamiątkowe rupiecie, przyjaciele i sny

Anna Bikont, Joanna Szczęsna

Cena : 48 zł
Dodał/a książkę: Izabela Mikrut
Dodał/a recenzję: Izabela Mikrut
wrzuć na facebook
Recenzja redakcji granice.plW „Pisaniu życiorysu” Szymborska radzi, by pominąć milczeniem „pamiątkowe rupiecie, przyjaciół i sny”. W książce dziennikarek – Anny Bikont i Joanny Szczęsnej „Pamiątkowe rupiecie, przyjaciele i sny” zdobyły sobie dominującą pozycję. Piszę „w książce”, ale tak naprawdę do czynienia mamy z przepięknie wydanym albumem. Pełnym zdjęć i kolorowych reprodukcji pocztówek, wykonanych przez Noblistkę. Książka faktycznie jest pełna „pamiątkowych rupieci, przyjaciół i snów”. Przyjaciele – dzielą się wspomnieniami wspólnie spędzonych z Wisławą chwil. Snują ciekawe opowieści. Portretują Szymborską. Wyciągają z zakamarków pamięci zabawne historie, opowiadają anegdoty. Przytaczają barwne szczegóły z życia Noblistki. Sny – wraz z marzeniami, opowiastkami i fragmentami wierszy Szymborskiej składają się na autoportret artystki. Wisława Szymborska zdecydowała się na współpracę z autorkami albumu, kiedy przeczytała fragmenty przygotowywanej książki. W rezultacie – rozwiewa rozmaite wątpliwości, opowiada swoje przygody, wyjaśnia niektóre wydarzenia. Nie precyzuje tylko czasu – jak twierdzi, nie pamięta dat wydarzeń. Autorki sięgnęły również, chcąc stworzyć jak najbardziej wierny portret Noblistki, po „Lektury nadobowiązkowe” i odpowiedzi Szymborskiej z czasów, kiedy prowadziła „Pocztę literacką”. Dzięki temu powstała książka, charakteryzująca poetkę z wielu punktów widzenia. Pamiątkowych rupieci również jest w albumie pełno. To wycinanki-kolaże, które Szymborska wysyłała do znajomych, odnalezione i udostępnione przez przyjaciół. To opowieści o kiczowatych przedmiotach, loteriach fantowych i zbiorach poetki. To liczne fotografie, dokumentujące miejsca i wydarzenia ważne dla poetki. To zdjęcia Noblistki. Przy „Pamiątkowych rupieciach…” nie sposób się nudzić. Wartka narracja, interesujące anegdoty, wciągające opowieści... Książka jest napisana z humorem i pomysłem – warto ją przeczytać.
U wydawcy
Czytay.pl
Ocena 1 2 3 4 5 6
Dodaj do biblioteczki
Treści
RedCherry Linia koment Zaskakująca, trzymająca w napięciu opowieść o pokonywaniu lęku. Opowieść o kobiecie która posiada wszystko o czym marzyła a jednak w jej życiu nic nie jest takie jak sie wydaje.Ta opowieść pokazuje jak wiele złego może dziać się za zamkniętymi drzwiami mieszkania. Jak bardzo mogą mylić pozory.
2010-01-28 18:22:44
kkiinnaa Linia koment Uwielbiam ksiązki SParksa ;). Tylko ta Miley na okładce i w ogóle w filmie to chya nie najlepszy plan ;/
2010-05-16 09:34:14
rebellion Linia koment Książeczkę już mam. Na razie brakuje czasu na przeczytanie, ale już nie mogę się doczekac jak będę mogła ją przeczytac.
2010-05-31 15:59:02
yerba Linia koment To jest dziwna ksiażka, nie potrafię jej dokładnie kategoryzować, ale po jej przeczytaniu poczułem ulgę ze skończyłem, chyba właśnie o to chodziło autorowi tej książki.
2010-07-02 22:21:15

Inne książki :
Edukacja międzykulturowa – konteksty Od tożsamości po język międzynarodowy
Wprowadzenie do logopedii
W pogoni za życiem
Granice na Facebooku
Linki reklamowe:
prawnik kraków   apteka internetowa   biuro nieruchomości Kraków   restauracja Kraków   dotacje unijne   Pozycjonowanie stron Kraków | osób online: