Recenzja redakcji granice.pl

Kup Teraz

Gorzej niż martwy

Charlaine Harris

Ocena ( 5 osób )
4.2
Wydawnictwo: Mag
Data wydania: 2011-10-19
Kategoria: Fantasy/SF
ISBN: 978-83-7480-223-9
Liczba stron: 446
Dodał/a książkę:
Dodał/a recenzję: Kalakirya

Gorzej niż martwy to książka wyjątkowa. Może nie wybija się genialną fabułą, może jest miejscami nudna, ale na tle pozostałych części cyklu o Sookie Stackhouse ewidentnie się wyróżnia. Z tego też powodu nie warto wspominać o nielogicznych i żenująco śmiesznych zachowaniach głównej bohaterki, które sprawiają, że czytelnik ma momentami ochotę wyrzucić książkę za okno. Nie, to nie to jest w Gorzej niż martwym najważniejsze...

Akcja serii rozgrywa się w stanie Luizjana. To tam przed kilkoma laty miała miejsce wielka tragedia, gdy Stany Zjednoczone nawiedził huragan Katrina. Echa tego kataklizmu odbijają się na kartach całej powieści. Co więcej - na przebieg akcji miały one ogromny wpływ. Oprócz wielu wspomnień o zmasakrowanym Nowym Orleanie i tysiącach ofiar, Charlaine Harris przedstawia czytelnikom również nowych bohaterów powieści, którzy - prawdopodobnie - bez Katriny w ogóle by się w tej serii nie pojawili. W ogarniętym rozpaczą regionie pojawiają się bowiem "nowi" krewni głównej bohaterki - pradziadek i młodziutki telepata - syn zmarłej niedawno kuzynki Sookie. Skąd przypuszczenie, że prawdziwy dramat USA miał wpływ na akcję powieści? Od dawna bohaterka była samotna, a jedynym żyjącym członkiem jej rodziny był ćwierć-inteligentny brat, który zresztą wżenił się w zupełnie inną społeczność, porzucając dotychczasowe życie. Panna Stackhouse została więc sama - czy wobec tak tragicznych wydarzeń nie było warto ubarwić nieco jej życia i wlać nadziei w serce? Tego właśnie było trzeba tej sponiewieranej życiem kobiecie. Co prawda, w przypadku Sookie nigdy nic nie jest proste, a więc pradziadek wcale nie jest idealny, a mały Hunter dopiero za jakiś czas odegra jakąkolwiek rolę w jej życiu, ale już teraz daje się zauważyć pewne zmiany w sposobie myślenia głupiutkiej Sookie. Uznajmy to za duży postęp.

 

Gorzej niż martwy niesie ciekawe przesłanie. Autorka skumulowała tutaj wszelkie konflikty wewnątrzrasowe. Wampiry wybijają się nawzajem, wilkołaki wybijają się nawzajem, a pumołaki... wyrządzają sobie nawzajem krzywdę. Wszystko przez złe intencje, przez zdrady, niedomówienia i brak współpracy między "swoimi". Sookie staje się mediatorką i wybawicielką - co prawda, jej działania są nieco naciągane, ale kiedy chodzi o tak ważny przekaz, jaki serwuje nam Harris, wszystko inne schodzi na dalszy plan. Dzięki działaniom głównej bohaterki odkrywamy, jak łatwo można dojść do porozumienia, jeżeli tylko człowiek nieco się wysili i jak łatwo zrobić drugiemu krzywdę, oglądając się wyłącznie na czubek własnego nosa. Dlatego w tej części serii różne istoty mordują swoich pobratymców, czyniąc ich wrogami - Sookie porównuje zresztą z nimi ludzi i ich działania. Ma w tym sporo racji, prawda?

 

Miejscami naprawdę nie jest łatwo przebrnąć przez ósmy tom serii, ponieważ język, jakim posługuje się bohaterka-narratorka jest już naprawdę męczący. Szkoda, że Charlaine Harris wkłada w usta 27-letniej, dość doświadczonej przecież kobiety potok pustosłowia dobry dla rozhisteryzowanej nastolatki. Z potencjału, jaki niosą z sobą poszczególne tomy serii, można by wycisnąć dużo więcej - a tak: to zwyczajne czytadło, o którym łatwo się zapomina...

szara_linia
Opinie
Ocena 1 2 3 4 5 6
Komentarz
magi18 plusminus Linia koment
Przeczytane:2015-11-12, Ocena: 4, Na półkach: Przeczytałem,Mam,Wyzwanie Initium - fantastyka,
Dawno temu przeczytałam "Pułapkę na martwego".
Niedawno zobaczyłam w biedronce inne książki (w sumie trzy) z cyklu o Sookie za 5 zł, to musiałam kupić. 15 zł za trzy książki - no, nie mogłam się nie oprzeć.

A teraz coś o książce :D
Lubię Sookie. I nawet nie czytając wcześniejszych tomów wiadomo, co się w nich przytafiło. Bowiem Sookie to przypomina.
Dla mnie te książki są wampirzą telenowelą, którą bardzo szybko się czyta i świetnie się przy tym bawi.
Dlatego też już wkrótce na pewno przeczytam dwie ostatnie książki, które mi zostały. :)
esperanza plusminus Linia koment
Przeczytane:2015-01-11, Ocena: 3, Na półkach: Przeczytałem,26 książek 2015,Mam,
Charlaine Harris jest fenomenem literackim w Stanach Zjednoczonych. Jako jedyna autorka wprowadziła jednocześnie 7 tytułów serii na listę bestsellerów "New York Times". Na podstawie jej serii o Sookie Stackhouse, laureat Oscara i nagrody Emmy, Alan Ball nakręcił serial który z miejsca stał się hitem na całym świecie, zdobywając dwie nominacje do Złotych Globów i prawie 4 miliony widzów w samych USA. W Polsce emitowany na HBO serial jest najlepiej oglądanym serialem tego kanału. Prawa autorskie do serii książek Charlaine Harris o Sookie Stackhouse sprzedano do ponad 20 krajów.

Gorzej niż martwy to tom ósmy wyżej wymienionej serii, wydany w Polsce po raz pierwszy w 2011 roku. Seria liczy sobie aż 13 tomów + opowiadania ze świata Stookie. Istnieje jeszcze jeden tom After Dead: What Came Next in the World of Sookie Stackhouse (październik 2013), który w Polsce nadal nie został przetłumaczony.

Oczywiście, jak wielu autorów, również i Charlaine Harris posiada profil na fb:
https://www.facebook.com/CharlaineHarris?fref=ts

Cyklu Sookie Stackhouse opisałam już:
tom 1. "Martwy aż do zmroku"
tom 2. "U Martwych w Dallas"
tom 3. "Klub Martwych"
tom 4. "Martwy dla świata"
tom 5. "Martwy jak zimny trup"
tom 6. "Definitywnie martwy"
tom 7. "Wszyscy martwi razem"

Tak, wiem. Miałam zrobić przerwę na coś inteligentniejszego. Sama to sobie obiecałam i po części tego dokonałam. Brnę dalej w "Desperację" Kinga i powoli zbliżam się ku końcowi. Lecz pewien mały diablik w mojej głowie, taki mały szatan, zaraza i podchodek, zaproponował mi, abym czytała dalej o Sookie. Nie mógł to być świętoszek, bo to co przeczytałam, świadczy tylko i wyłącznie o diabolizmie.

W ósmych już przygodach Sookie autorka zepsuła moje dobre wrażenie, które wywołała częścią poprzednią. Odniosłam wrażenie, że napisała ją po to, aby: a) zdobyć więcej kasy; b) dać ochłap fanom; c) udawać, że jest w formie; d) dać powód krytykom by dalej ją obsypywali niekomplementami.

Większą część książki zajmują opisy postaci, kto jaki ciuch na siebie włożył, czy był ostatnio u fryzjera, czy pomalował sobie paznokcie, z kim ostatnio spał. Emocje są czysto papierowe, bez pokrycia w realnych świecie. Nie ma o tym mowy. Do tego należy jeszcze dodać, że zamiast opisywać sprawy stricte wampirze i nadnaturalne, ona wdaje się w opisy pracy w barze. Autorka zaniża sobie poziom na który wskoczyła w poprzedniej części i to doprawdy wprowadza mnie w niesmak i gniew.

Wydawałoby się, że w tej części odbędzie się jakaś wojna. Mogłaby ona powstać dwóch przypadkach. Pierwszy z nich to konflikty w stadzie wilkołaczym ze Shreverport. Tu sprawy mają się dość ciekawie, ponieważ zaczynają się morderstwa na kobietach tego stada, a żona przywódcy zostaje uprowadzona. Zaognia się nieporozumienie pomiędzy przywódcą a Alcide'm (wspomnianym prawie kochankiem Sookie w częściach poprzednich). I tu, o ironio, autorka ruszyła głową i opisała dość ciekawy motyw próby przejęcia władzy przez inne stado, zdziesiątkowane przez Katrinę.

Drugi konflikt dotyczy oczywiście spraw wampirzych i kolejnego przejęcia. Po zamachu na "Piramidę", Sophie-Anne dochodzi do zdrowia (odrastają jej nogi o_O) i nie może pełnić władzy zarówno w Luizjanie jak i Arkansas. To wkracza wampir, którego stanu nie pamiętam, ale pragnie on przejąć jej włości. Oczywiście zabija ją i innych szeryfów i zostawia przy życiu tylko Erica (powiązanego krwią z Sookie). Oczekiwałam tu krwiożerczej walki na ostateczną śmierć i dalsze życie w mrokach. A co otrzymałam w zamian za wierność i czytanie książek Charlaine? Eric powiedział, że przyjmuje zwierzchnictwo wampira i tyle. No, szał.

Jestem smutna i zawiedziona. Miało być tak pięknie, wydawnictwo MAG mi to obiecało na okładce. Wydawnictwo MAG, które wydało Eragona, Dary Anioła, Diabelskie Maszyny i mnóstwo innych dobrych serii o których pewnie jeszcze nie wiem, jak ono mogło wydrukować coś takiego... Niestety, pomstując na blogu niczego nie wskóram.

Od dzisiaj na A Diabeł wciąż się śmieje będę dawała upust swemu złemu nastrojowi po książce, czymś co powinno się należeć do ogólnoświatowego oceniania: dislike.

Opinia dostępna również na moim blogu:
http://esperazna.blogspot.se/2015/01/gorzej-niz-martwy.html
Eli1605 Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
Muminka789 Linia koment
Przeczytane:2016-07-22, Ocena: 4, Na półkach: Przeczytałem,
gendun Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
Fleur Linia koment
Przeczytane:2015-06-01, Na półkach: Przeczytałem,
babet Linia koment
Przeczytane:2015-03-17, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,
Inka Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
Markus_ Linia koment
Przeczytane:2011-11-15, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,Mam,
ajrin Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
break
POLUB NAS!
WYDAWCY POLECAJĄ
Zwyczajna łaska
Książka Racheli
Sekret Wesaliusza
 
STRONA GŁÓWNA

MOJE GRANICE
Dodaj/Opublikuj
Wirtualna biblioteczka
Ustawienia
Więcej opcji
KSIĄŻKI
recenzje
premiery, nowości
zapowiedzi wydawnicze
audiobooki
patronaty
rankingi
autorzy
rekomendacje
wyzwania czytelnicze
WIERSZE

OPOWIADANIA

KONKURSY

SPOŁECZNOŚĆ
forum
blogi
zdjęcia
filmy
kalendarz
książki za aktywność
PUBLICYSTYKA
wywiady
eseje
sylwetki twórców
recenzje filmów