Okładka książki - Zanim zasnę

Zanim zasnę

Wydawnictwo: Sonia Draga
Data wydania: 2012-04-18
Kategoria: Kryminał, sensacja, thriller
ISBN: 978-83-7508-464-1
Liczba stron: 408
Dodał/a recenzje: Sylwia Szymkiewicz - Borowska

Ocena: 5.35 (26 głosów)

Gdy Christine Lucas budzi się pewnego listopadowego poranka, jest zupełnie zagubiona. Nie przypomina sobie, by poprzedniego wieczora była na jakiejś imprezie. A na pewno musiała być - przecież w innym wypadku nie znalazłaby się z obcym mężczyzną w łóżku… Z jakimkolwiek mężczyzną w łóżku! Podenerwowana, wstaje cicho i na palcach idzie do łazienki. Szybko się ogarnę i zmywam się z tego mieszkania – myśli i otwiera drzwi, nie spodziewając się tego, co zobaczy za nimi. Zdjęcia, setki fotografii, a na nich ona i on, ten mężczyzna z łóżka, ten zarośnięty facet w średnim wieku, którego nie potrafiła sobie przypomnieć. Tylko na zdjęciach jest młodszy, nie taki pomarszczony, jego włosy nie są przyprószone siwizną. To dziwne, bo ona jest tak samo młoda jak teraz… Może w łóżku jest ojciec tego chłopaka z fotografii? Nieśmiało przesuwa wzrok i ogląda kolejne zapisy z przeszłości, ale… coś tu nie gra. Jest na nich starsza, tak jak on. A przy jednym… Nie, to niemożliwe. To jest Ben, twój MĄŻ. Nie, to niemożliwe. To nie może być prawdą! Przecież pamiętałaby, gdyby wyszła za mąż. Nie, nie… to na pewno tylko żart. Sięga do fotografii i zauważa swoje dłonie. Ręce starej kobiety, pomarszczone, nieprzyjemne w dotyku, nie jej, zdecydowanie nie jej. Bo ona przecież miała piękne dłonie, zadbane, delikatne, młode. Nie takie. Ale gdy zbiera się na odwagę i spogląda w lustro, już wie, że to jej dłonie. Bo twarz, choć nie przypomina twarzy tej Christine, która poprzedniego dnia położyła się do zupełnie innego łóżka niż to, w którym się obudziła, należy do niej. Jest starsza, szara, ale jej. Tylko, jak to możliwe, że tak się postarzała? Ile mogła mieć lat? Czterdzieści? Pięćdziesiąt? Jak to możliwe, że nie pamięta poprzedniego ćwierćwiecza? Bo to jedyna pewna rzecz w jej życiu… To, że nie pamięta. Zbiera się więc w sobie i wraca do sypialni, gdzie mężczyzna ze zdjęć już na nią czeka. Nie musi go nawet prosić, bo ten bez zbędnych ogródek informuje ją, co takiego się stało. Co doprowadziło do takiego, a nie innego stanu rzeczy. I choć trudno w to uwierzyć, okazuje się, że… Cóż, tego czytelnik musi się dowiedzieć samodzielnie podczas lektury powieści Zanim zasnę.

 

Lektura powieści S.J. Watson to niezwykła przygoda. Poznajemy dziewczynę, która jednego dnia jest młodą studentką, a następnego poranka mogłaby uchodzić za babcię. O ile miałaby dzieci, a te dzieci - dzieci. Z tego jednak, co zdążyła zauważyć, w domu mieszka tylko ona i jej mąż. Nikt prócz nich. Czyżby przeniosła się w przyszłość? Może skonstruowano tajemniczą maszynę, która umożliwiła jej wędrówkę w czasie? A może to jakiś chory żart, ktoś ją i jego ucharakteryzował i postanowił z nich zakpić? Absolutnie każde wyjaśnienie będzie bardziej wiarygodne niż to, co usłyszała. Bo nie mogła przecież bezpowrotnie utracić tylu lat życia. To niemożliwe, nierealne, nieprawdziwe. A jednak wszystko wskazuje na to, że po prostu nie pamięta kilkudziesięciu ostatnich lat. Zdarzył się wypadek, została potrącona i pamięć przestała z nią współpracować. Z tym faktem Christine nie potrafi się pogodzić.

 

Powieść Zanim zasnę, polecana przez samą Tess Gerritsen, jest rzeczywiście bardzo dobrą książką. Ten psychologiczny thriller trzyma czytelnika w napięciu do samego końca. Każdy kolejny fakt z życia głównej bohaterki wydaje się jeszcze bardziej przytłaczający niż poprzedni. Kto by pomyślał, że jednemu człowiekowi może przytrafić się tak wiele zła? To zakrawa na ironię losu. Książka podzielona została na trzy części, z czego pierwsza i ostatnia opowiadają o tych samych wydarzeniach, ale z nieco innej perspektywy. W pierwszej chwila obecna trwa bardzo krótko i składają się na nią wydarzenia konkretnego dnia - do momentu, gdy Christine zdobywa pamiętnik, zawierający zapis jej wspomnień. Drugą część autor przeznaczył na zapoznanie czytelnika z zawartością pamiętnika, a co za tym idzie - z obrazem życia głównej bohaterki z kilku ostatnich tygodni. W części ostatniej Watson prezentuje bieżące wydarzenia, będące bezpośrednim następstwem tego, co główna bohaterka przeczytała w swoim notatniku. Czy uda się jej odzyskać pamięć? Co sprawiło, że ją utraciła? Czemu tak trudno jej poczuć, że miejsce, w którym się znajduje, jest faktycznie jej domem? Kim jest Adam? Czemu Ben ukrywa przed nią tak wiele faktów z jej życia? Czemu nie pozwala jej na leczenie? I czy naprawdę ją kocha? Bo jak można kochać kogoś, kto Cię nie pamięta? Na te - i na wiele innych pytań - odpowiedzi znaleźć można w powieści Zanim zasnę.

 

Powieść wywiera ogromne wrażenie. Od lektury po prostu nie sposób się oderwać. Nie można tej książki tak po prostu odłożyć na półkę i odpocząć. Zanim zasnę czyta się jednym tchem, od początku do końca, bez chwili wytchnienia. Bo gdy zrobi się przerwę, tę swoistą lukę trzeba uznać za czas stracony. Przecież i tak cały czas myśli się o tym, co Christine przytrafi się w dalszej części? Piętrzących się zagadek nie sposób samodzielnie rozwiązać. Gdy już się myśli, że zna się odpowiedź, okazuje się, że było to jedynie złudzenie. Nic nie jest takie, jakim mogłoby się wydawać. Zakończenie, choć chwilami przebiegać mogło czytelnikowi przez myśl, mimo wszystko jest szokujące. Nakazuje refleksję, zastanowienie się nad samym sobą i nad swoim postępowaniem. Bo może kiedyś i w naszym życiu coś się ułoży nie po naszej myśli? Może i my zboczymy z wyznaczonej ścieżki? Obyśmy tylko za błędy nie musieli zapłacić takiej ceny, jaką obciążono bohaterkę powieści Zanim zasnę.

Kup książkę

przesuń

Musisz być zalogowany, aby komentować. Zaloguj się lub załóż konto, jeżeli jeszcze go nie posiadasz.

Polecana recenzja

Avatar użytkownika - figlarna24
figlarna24
Przeczytane:2012-08-27, Ocena: 6, Przeczytałam,
Wspomnienia to nasza historia. To cząstka nas. Bez wspomnień bylibyśmy niczym. To one są świadectwem naszych czynów oraz prawdy, której nie da się - ot, tak - wymazać. Dlatego wspomnienia i pamięć stają się wdzięcznym tematem literackim. Często inspirują autorów do tworzenia książek niezwykłych, niebanalnych, dostarczających wielu emocji. Takich, jak Zanim zasnę S. J. WatsonPowieść ta opowiada wycinek z życia Christine Lucas. Dlaczego tylko wycinek? Ponieważ Christine, mając niespełna trzydzieści lat, na skutek traumatycznego doświadczenia traci pamięć. Poznajemy ją, gdy ta ma już czterdzieści siedem lat i budzi się obok nieznanego mężczyzny. Ogarnia ją panika, nie wie, gdzie jest, nie wie, kim jest ów mężczyzna i jak znalazła się w obcym domu. Pragnie jak najszybciej uciec, by uniknąć niezręcznej sytuacji. Udaje się do łazienki i doznaje szoku. W lustrze widzi twarz kobiety w średnim wieku, a ona pamięta, że jest o wiele młodsza. Zdezorientowana, widzi w łazience zdjęcia swoje i tajemniczego mężczyzny. Z nich dowiaduje się, że ów mężczyzna jest jej mężem, Benem. Ben po przebudzeniu tłumaczy kobiecie, że uległa wypadkowi, że każdego dnia budzi się z "czystą kartą" i nie pamięta dnia poprzedniego. Kobieta czuje pustkę, nie ma wspomnień, nie ma dzieci, przyjaciół. I nagle dzwoni telefon. Dzwoni lekarz Christine, z którym ta spotyka się w tajemnicy przed Benem. Lekarz przekazuje...
(czytaj dalej)

Opinie

Avatar użytkownika - Simi_48
Simi_48
Przeczytane:2016-07-19, Ocena: 6, Przeczytałam, 52 książki 2016, Mam,
Co się stanie, jeśli stracimy własną tożsamość? Jeśli nasze wspomnienia przepadną, a my nie będziemy umieć stwarzać nowych? Kiedy amnezja okaże się niewyleczalna? Każdego z nas definiuje przeszłość. To ona nas kształtuje, to dzięki niej jesteśmy tym, kim jesteśmy. Nieważne jak okrutna się okazuje i tak wiemy, że zawsze będzie nam towarzyszyła. Bezustannie się zmieniamy, stajemy się lepszą wersją siebie. Wymaga to od nas wiele wysiłku, ale wspomnienia, które po tym pozostają, są warte wszystkiego. Jak to byłoby je stracić? Wyobraźmy sobie, że budzimy się pewnego dnia w łóżku obcego mężczyzny oraz nieznanym domu. Idziemy to łazienki, spoglądamy w lustro i ...szok. Widzimy w nim 40-letnią kobietę, a przecież mamy dopiero 21 lat. Jak to możliwe? Wpadamy w panikę. Nagle za nami pojawia się ten obcy mężczyzna i twierdzi, że jest naszym mężem. Przecież to niemożliwe. Tłumaczy nam, że straciłyśmy wszystkie wspomnienia i nie potrafimy tworzyć nowych. Jak byście się poczuli? Za każdym razem, kiedy zaśniecie, wasza pamięć wymazuje wszystko i każdego dnia od nowa przeżywacie ten sam koszmar, choć na drugi dzień w ogóle tego nie pamiętacie. Wiem, że to wydaje się nierealne, ale tak właśnie wygląda życie Christine, która w tajemniczych okolicznościach zapadła na amnezję, której nie da się wyleczyć. Zapraszam Was dziś na recenzję książki S. J. Watson'a pt. ,,Zanim zasnę", która całkowicie mnie pochłonęła...
(czytaj dalej)
Avatar użytkownika - bambi12
bambi12
Przeczytane:2014-08-26, Ocena: 6, Przeczytałam, Mam,
Wyobraź sobie, że w trakcie snu Twój umysł wymazuje wszystkie wspomnienia. Po przebudzeniu nic nie pamiętasz. Nie wiesz kim jesteś, nie możesz przypomnieć sobie kim są ludzie, którzy Cię otaczają, nie wiesz gdzie się znajdujesz, nie jesteś świadoma nawet ile masz lat. Obcy mężczyzna podaje się za Twojego męża. Czy mówi prawdę? Nie ufasz nawet własnym myślom, przekonaniom. Tak właśnie wygląda życie Christine... każdego dnia. Zagłębiając się w lekturze okazuje się, że kobieta prowadzi od jakiegoś czasu dziennik. Zapisuje w nim wszystko... Tak jej poradził lekarz. Z czasem zdałam sobie sprawę, że jej "mąż" za każdym razem różnie odpowiada na te same pytania. I wtedy zaczęłam się niepokoić. Czy faktycznie ten mężczyzna jest jej mężem? Zaczęłam się bać wraz z Christine. Kto mówi prawdę? Każdy wydaje się podejrzany. Różne osoby opowiadają bardzo przekonujące, ale bardzo różne historie. Nasza bohaterka jest zdezorientowana. Christine niby zaczyna sobie przypominać pewne rzeczy, a może to po prostu jej wyobraźnia. Niczego nie jest pewna. Może jej umysł na siłę próbuje znaleźć odpowiedzi na nurtujące ją pytania. Historia jest pełna napięcia. Momentami wręcz przerażająca. Strach i poczucie beznadziei głównej bohaterki szybko mi się udzielił. Czułam się nieswojo. Z trwogą zaczęłam myśleć o śnie. Narracja jest pierwszoosobowa, dzięki czemu mogłam wniknąć w myśli zagubionej...
(czytaj dalej)
Avatar użytkownika - EmnildaAmelberga
EmnildaAmelberga
Przeczytane:2016-09-10, Ocena: 6, Przeczytałem, 26 książek - 2016, Mam,
"Zanim zasnę" to bardzo wciągająca, ciekawa powieść o kobiecie, która codziennie budzi się nie wiedząc kim jest. Pamiętnik, który pisze pomaga jej każdego dnia dowiedzieć się jak wygląda jej życie, ale nie odpowiada na wiele pytań, które zaczynają się mnożyć. Christine zaczyna dociekać prawdy, a odkrywanie jej przywraca przykre wspomnienia. Co się stało z Christine? Kim są ludzie, którzy ją otaczają? Co się stało z jej rodziną? - to jedne z pytań, na które próbuje odpowiedzieć Christine. Ale nie odpowiada na nie sama. Powieść powoli odkrywa przed nami to, co zaszło w życiu głównej bohaterki. Dowiadujemy się różnych rzeczy, a zakończenie i tak potrafi zaskoczyć i tak naprawdę do samego końca nie wiemy, jak to wszystko było naprawdę. Mamy tu dość dobry obraz zagubienia we własnym życiu - w życiu, którego się nie zna, o którym nic się nie wie i który każdego dnia stanowi zagadkę. (Pokaż całą)
Link do opinii
Avatar użytkownika - Psotka88
Psotka88
Przeczytane:2016-06-18, Ocena: 5, Przeczytałem, 52 książki 2016,
Słyszałam o filmie, wiedziałam o książce. Plany były i na to i na to i tak na planach spoczęłam. Aż w końcu powiedziałam dość! A jako, że tych pierwszych praktycznie nie oglądam za to drugie czytam nałogowo wybór był prosty - książka. Przez myśl przeszło mi pytanie czego się spodziewać, co będzie się kryło na kartach tej powieści, czy będę zadowolona i czy to co czytałam o tej pozycji to prawda. Christin ma dni gdy budzi się pewna, że wieczorem przesadziła z alkoholem i znalazła się w obcym domu i u obcego faceta. Codziennie od nowa musi przyswajać informacje, że śpi we własnym łóżku z mężem z którym spędziła całe życie. Niestety nie pamięta ani jego, ani domu anie tego kim jest. Nie wie co robiła wczoraj, co jadła, co mówiła i czy z kimś się spotkała. Ale pomaga jej neurolog - doktor Nash. Zachęcił ją do pisania pamiętnika, by co dziennie zapisywała co robiła w ciągu dnia, czy coś jej się przypomniało - cokolwiek byle to notować, codziennie dzwoni do niej by poinformować gdzie ten pamiętnik się znajduje by mogła go uzupełniać na nowo. Ani o lekarzu ani o pamiętniku nie mówi mężowy - czuje, że tak będzie lepiej. Często przeraża ją fakt, że na samym początku brulionu ze wspomnieniami napisała: "Nie ufać Benowi". Dlaczego? I nagle okazuje się, że to co Chris się przypomina nie powiela się z tym co mówi jej mąż - mało tego on nie tylko ją okłamuje, ale i nie może albo i nie che powiedzieć jej wszystkiego. Im więcej pytań ma kobieta tym mniej odpowiedzi udziela Ben. A wszystkie (Pokaż całą)
Link do opinii
Avatar użytkownika - apogeum55
apogeum55
Przeczytane:2015-09-15, Ocena: 5, Przeczytałem, 26 książek 2015,
Główna bohaterka Christine cierpi na specjalny rodzaj amnezji spowodowaną wypadkiem z przeszłości. Każdego ranka budzi się po to aby z przerażeniem odkryć że nie poznaje swojego męża, mieszkania oraz wielu innych rzeczy. Każdy dzień spędza na przypominaniu sobie swojego życia. I tak pewnie żyłaby jeszcze przez długi czas gdyby jej psychoterapeuta codziennie nie przypominał jej że od pewnego czasu prowadzi dziennik w którym zapisuje swoje wspomnienia. Dzięki temu Christine zaczyna podejrzewać że jej partner nie mówi jej o wszystkim. I tak po nitce do kłębka dowiadujemy się prawdy o tym co się wydarzyło w życiu głównej bohaterki. Książkę czyta się bardzo szybko. Autor bardzo sprawnie podrzuca nam kolejne elementy układanki i zgrabnie buduje napięcie w książce przez co trudno się od niej oderwać. Każda z postaci z którą spotyka się bohaterka stwarzają wrażenie osób posiadających tajemnice przez co stają się jednoznacznie podejrzanymi. Jedyny minus jaki mogę książce zarzucić to to że dziennik nie sprawia wrażenia wiarygodnego w 100%. W pierwszym dniu pisania czuć zagubienie głównej bohaterki, a w kolejnych mamy już tylko ciąg dalszy dziennika i tego zagubienia nie czuć już tak bardzo jak na początku. Tak jakby sama Christine już pamiętała co pisała wcześniej. Mimo to książkę mogę z czystym sumieniem polecić. (Pokaż całą)
Link do opinii
Świetna książka, trzymająca w napięciu od pierwszej strony do końca. Kim bylibyśmy bez swojej pamięci? Jak bardzo jesteśmy zdani w chorobie na innych... Jak wielka jest miłość matki do syna i żony do męża... Warto przeczytać ! (Pokaż całą)
Link do opinii
Avatar użytkownika - jusia
jusia
Przeczytane:2015-01-16, Ocena: 6, Przeczytałem, 52 książki - 2015,
Christine budzi się w obcym pokoju, w łóżku z mężczyzną, którego widzi po raz pierwszy w życiu. Nic nie pamięta, idzie do łazienki, myje ręce i doznaje szoku widzi pomarszczone dłonie, a w lustrze twarz starszej kobiety, jedyne co się zgadza z jej wyglądem to oczy. W łazience dostrzega zdjęcia kobiety, którą widzi w lustrze i mężczyzny z pokoju obok. Mężczyzna okazuje się być jej mężem a ona sama dowiaduje się, że ma amnezję w niezwykłej postaci, pamięta tylko niewielkie fragmenty ze swojego dzieciństwa i młodości, nie wie co działo się wczoraj, nie pamięta kim jest. Kobiecie jest niezwykle trudno pogodzić się ze swoim wyglądem, z nieświadomością kim jest, dlaczego nic nie pamięta z dwudziestu lat swojego życia. Musi wierzyć w to co mówi jej mąż, codziennie rano powtarza jej to samo, ponieważ Christine codziennie budzi się z ogromną pustką. Czy to co mówi jej mąż jest prawdą? Co tak na prawdę stało się kobiecie? Kim jest tajemniczy lekarz, który telefonuje codziennie, aby pracować nad pamięcią kobiety? Czy pamiętnik prowadzony potajemnie pozwoli jej odkryć prawdziwą tożsamość? (Pokaż całą)
Link do opinii
Avatar użytkownika - ewax
ewax
Przeczytane:2015-01-30, Ocena: 5, Przeczytałem, 26 książek 2014,
Wciągająca i nie przewidywalna :) Polecam na długie zimowe wieczory ... ja połknęłam ją w 2,5 wieczora ;) (Pokaż całą)
Link do opinii
Avatar użytkownika - szpachela
szpachela
Przeczytane:2015-01-09, Ocena: 6, Przeczytałem, 26 książek 2015,
Świetny debiut! Dawno nie czytałam książki tak trzymającej w napięciu. Co chwilę zastanawiałam się kto kłamie i kto jest tą złą postacią. Zakończenie bardzo mnie zaskoczyło. Spodobał mi się także sposób prowadzenia fabuły w formie dziennika. Osobiście raz w życiu miałam sytuację, gdy po przebudzeniu, przez jakieś 2 minuty nie wiedziałam kim jestem, gdzie się znajduję, ani kim jest mężczyzna, który śpi koło mnie. Byłam totalnie przerażona! Bohaterka książki ma tak codziennie od dnia wypadku. Wcześniej wspomniany dziennik pomaga budować Christine swoją tożsamość. Pomysł, zakończenie, bohaterowie, budowanie napięcia - wszystko mnie urzekło w tej książce. Autor bardzo dobrze dopracował swoją powieść; nie doszukałam się w niej ani jednego błędu. Polecam! (Pokaż całą)
Link do opinii
Avatar użytkownika - asymaka
asymaka
Przeczytane:2015-01-09, Ocena: 6, Przeczytałem, 52 książki 2015 , Mam,
I co? Przekonałam Was, że to lektura dla Was idealna? Poczuliście ten dreszczyk emocji, napięcie, strach być może? Kimże jesteśmy bez naszej przeszłości, bez naszych wspomnień? Co oprócz tego mamy? Fenomenalna powieść, naprawdę! Tym bardziej zachwyca i fascynuje, gdy dowiaduję się, że to debiut literacki. Niemożliwe, chciałoby się krzyknąć. To niemożliwe. Debiutant nie może być tak dobry. A jednak. (Pokaż całą)
Link do opinii
Avatar użytkownika - xesxs
xesxs
Przeczytane:2014-11-21, Ocena: 6, Przeczytałem, 12 książek - 2014,
Główna bohaterka książki choruję na amnezję. Jak to jest budzić się i nie znać swojego imienia? swojej rodziny, przyjaciół? Jak to jest codziennie poznawać te same przedmioty, słuchać o swoim dotychczasowym życiu ? Christine z pomocą swojego pamiętnika próbuje rozstrzygnąć przyczynę swojej choroby. Rozwój akcji sprawia, że nie można ani na moment oderwać się od Książki. Zakończenie zaskakujące dające do myślenia. (Pokaż całą)
Link do opinii
Avatar użytkownika - Eirene
Eirene
Przeczytane:2014-10-25, Ocena: 5, Przeczytałem, Mam,
Ekranizacja tej książki jakiś czas temu królowała na ekranach kin. Filmu nie widziałam, zaczęłam od lektury powieści. Dużą część książki zajmuje pamiętnik kobiety, która ma problemy z pamięcią, wynikające z wypadku. Zapisuje swoje wspomnienia, gdyż każdego następnego ranka budzi się z pustką w głowie i za każdym razem musi od nowa uczyć się kim jest. Czasami ma wrażenie że zapamiętała coś z dnia poprzedniego, ale w większości okazuje się to tylko złudzeniem. Wie, że ma męża, który codzienne rano przedstawia jej podstawowe fakty, w łazience wiszą ich wspólne zdjęcia, a album rodzinny ma starać się przypomnieć zapomnane dni. Bohaterka jednak w tajemnicy spotyka się z psychoterapeutą, który prosi o dyskrecję przed jej mężem, obawiając się, że może to zostać źle przez niego odebrane. Pisanie pamiętnika jest właściwie jego pomysłem dla niej na poradzenie sobie z jej problemami z pamięcią. W miarę zapisywania coraz większej ilości dni bohaterka zaczyna odkrywać coraz większą prawdę o sobie. Czy to prawda, że miała syna, który zginął; romans i że pamięć nie została utracona w wypadku? Czy mąż jest faktycznie tym człowiekiem za kogo się podaje? Doskonały debiut, lekko napisany z zaskakującą puentą. (Pokaż całą)
Link do opinii
Avatar użytkownika - Eliszeba
Eliszeba
Przeczytane:2014-08-09, Ocena: 4, Przeczytałem, Audiobooki 2014,
Thriller "Zanim zasnę" wprowadza nas w intrygę na najwyższym poziomie fabularnym. Fabuła jest szczegółowo dopracowana i konsekwentna, jednak jak dla mnie ciągnie się zbyt długo. W wielu momentach zdaje się być sztucznie rozciągana, dążąc do wniosków, do których czytelnik doszedł już dawno. Dlatego z niecierpliwością czekam na filmową adaptację, bo przy odrobinie reżyserskiego pazura, ma ona szansę przewyższyć książkę intensywnością akcji i emocji. (Pokaż całą)
Link do opinii
Avatar użytkownika - MonikaP
MonikaP
Przeczytane:2014-05-16, Ocena: 4, Przeczytałem, x 52 ksiażki 2014,
Spodziewałam się dobrego, a nawet bardzo dobrego thrillera. Niestety trochę się rozczarowałam. Owszem, czyta się bardzo szybko, napisane dosyć sprawnie, ale czegoś brakuje. Może zwrotów akcji, zaskoczeń. Świetny pomysł, wykonanie dużo słabsze. Szkoda, mogło być dużo lepiej. (Pokaż całą)
Link do opinii
Avatar użytkownika - danonk
danonk
Przeczytane:2013-09-09, Ocena: 6, Przeczytałem,
Christine budzi się rano obok obcego mężczyzny, w obcym, nieznanym jej miejscu, w lustrze widzi odbicie kobiety dużo starszej od niej. Ta historia powtarza się każdego dnia. Dwadzieścia lat wcześniej miało miejsce zdarzenie, które spowodowało utratę pamięci. Lekarz próbujący przywołać pamięć Christine proponuje jej pisać pamiętnik z każdego dnia, w którym zapisuje skrawki wspomnień pojawiających się jak przebłyski, a których nie pamięta następnego dnia. Bardzo dobrze opowiedziana opowieść, do końca nie wiadomo kto mówi prawdę, kto naprawdę chce jej pomóc. (Pokaż całą)
Link do opinii
Avatar użytkownika - Sardegna
Sardegna
Przeczytane:2013-02-19, Ocena: 6, Przeczytałem, 52 książki 2013,
Niesamowita historia, przedstawiona z wielką skrupulatnością, naładowana emocjami, momentami wzruszająca, a chwilami trzymająca w napięciu, jak najlepszy thriller. Krok po kroku wędrujemy za Christine do jej przeszłości. Poznajemy coraz to nowe fakty, próbujemy złączyć je w logiczną całość, ale i tak zakończenie da nam psychicznego "kopa". więcej: http://ksiazki-sardegny.blogspot.com/2013/02/zanim-zasne-sj-watson.html (Pokaż całą)
Link do opinii
Avatar użytkownika - anita0201
anita0201
Przeczytane:2016-09-14, Przeczytałam, Mam,
Avatar użytkownika - Beatricze
Beatricze
Przeczytane:2016-07-17, Ocena: 5, Przeczytałam,
Avatar użytkownika - angel92
angel92
Przeczytane:2016-07-01, Ocena: 6, Przeczytałam, 26 książek 2016,
Avatar użytkownika - wordila
wordila
Przeczytane:2015-10-11, Ocena: 5, Przeczytałam, 26 książek 2015,
Avatar użytkownika - danutka
danutka
Przeczytane:2015-06-14, Ocena: 5, Przeczytałam,
Avatar użytkownika - zuz08zuz
zuz08zuz
Przeczytane:2015-05-08, Przeczytałam, 52 książki 2015,
Avatar użytkownika - IzaaK
IzaaK
Przeczytane:2015-03-24, Ocena: 5, Przeczytałam, 2014 i wcześniej, Mam,
Avatar użytkownika - AMJ1986
AMJ1986
Przeczytane:2015-02-28, Ocena: 5, Przeczytałam, Przeczytane 2015,
Avatar użytkownika - Madziq84
Madziq84
Przeczytane:2015-01-08, Ocena: 5, Przeczytałam, 2015, Mam,
Avatar użytkownika - AlaniemaKota
AlaniemaKota
Przeczytane:2015-01-01, Ocena: 6, Przeczytałam, 52 książki w 2015,
Avatar użytkownika - dayna15
dayna15
Przeczytane:2014-11-10, Ocena: 5, Przeczytałam, z_Przeczytałam przed 2013,
Avatar użytkownika - anikirax
anikirax
Przeczytane:2014-11-02, Ocena: 6, Przeczytałam,
Avatar użytkownika - bijtje
bijtje
Przeczytane:2014-10-09, Ocena: 5, Przeczytałem,
Avatar użytkownika - Anavertis
Anavertis
Przeczytane:2012-09-19, Ocena: 4, Przeczytałam,
Reklamy