Domyślny banner dla działu książki
Nie jesteś zalogowany

Dodał:Magdalena Galiczek
Nasza cena:
26,99 zł

Kup teraz!

Mistrz powieści sensacyjnej, Jeffery Deaver, po raz kolejny nie zawiódł swoich czytelników. „Porzucone ofiary” to powieść idealnie wpasowująca się w kanon publikacji Deavera, książka trzymająca w napięciu od pierwszej do ostatniej strony, zwieńczona charakterystycznym dla autora zaskakującym zakończeniem. Od „Porzuconych ofiar” nie sposób się oderwać – sięgając po powieść należy mieć w zanadrzu wolny, długi wieczór.

Młode małżeństwo, prawniczka i pracownik opieki społecznej przyjeżdżają na weekend do swojego domku nad jeziorem. W pewnym momencie na posterunku policji odzywa się telefon. Jednak połączenie dziwnym trafem zostaje zerwane. Funkcjonariusze po namierzeniu numeru postanawiają wysłać jedną z policjantek, aby ta zbadała sprawę. Brynn McKenzie, mimo że jest już po służbie, wyrusza własnym samochodem do Lake Mondac. Kobieta znajduje w domku nad jeziorem dwa ciała. McKenzie, jak się okazuje, nie jest w budynku sama. W domu ukrywają się wciąż dwaj zbrodniarze. Aby ujść z życiem, funkcjonariuszka ucieka do lasu. Teraz to ona staje się „zwierzyną”, na którą polują mordercy. Mąż Brynn, zaniepokojony długą nieobecnością żony, która wyszła przecież tylko na rutynowe sprawdzenie alarmowego telefonu, postanawia odszukać ją w okolicach Lake Mondac. Zaalarmowane, w ślad za mężem Brynn wyruszają także miejscowe władze. Pozornie zwyczajna sprawa zmienia się w wyścig z czasem i z każdą bezowocną  minutą skazuje poszukiwania zarówno morderców, jak i policjantki na porażkę.

Zarysowana przez Jeffery’ego Deavera fabuła powieści nie jest specjalnie innowacyjna. Jednak sposób prowadzenia narracji, kreacje bohaterów i wszechobecne napięcie sprawiają, że z pozornie banalnego pomysłu autor potrafi zbudować niewyobrażalną, wielopłaszczyznową intrygę. Już sam fakt, że wydarzenia jednej nocy opisane zostały na przeszło dwustu sześćdziesięciu z trzystu stron książki, świadczy o niezwykłej wyobraźni autora. Jeffery Deaver wie, jak napisać dobry thriller psychologiczny. Podczas gdy przeciętni pisarze powieści sensacyjnych wymyślają zawiłe, zupełnie niewiarygodne intrygi, Deaver skupia się na szczegółach w opisie sytuacji, osobowości bohaterów czy charakterystyce otoczenia. Zdarzenia nie są wysublimowanymi intrygami – jeśli jest morderstwo, to musi być ciało lub ślad po nim, narzędzia zbrodni czy zwyczajne odciski palców. Autor doskonale wchodzi także w skórę zabójców, opisując ich myśli, emocje, często nawet strach, ale i wczuwa się w role ofiar. Wie, jak przedstawić bohaterów, aby ich zachowanie było wiarygodne. Deaver charakteryzuje zwyczajne ludzkie odruchy w sytuacjach obrony koniecznej, gdy do głosu dochodzi adrenalina. Także opisy przestrzeni dopełniają mrocznej, obecnej w powieści atmosfery. Powieści Deavera nie muszą mieć miejsca w nawiedzonych zamczyskach, żeby zjeżyć włosy na głowie niejednego czytelnika. W „Porzuconych ofiarach” wystarczył zwyczajny las nocną porą, który przesycony był gęstą atmosferą niesłabnącego napięcia i zdarzeniami zmieniającymi się jak w kalejdoskopie.

Jednak przyznać trzeba, że nie jest to książka przypominająca wcześniejsze dzieło Deavera. Zupełnie inaczej wyglądała fabuła i rozwiązania sytuacyjne w „Rozbitym oknie”, w której czytelnik czuł na karku oddech mordercy, jednak do ostatnich stron nie znał jego tożsamości. W „Porzuconych ofiarach” autor zastosował zupełnie inny zabieg. Zamiast szukać zabójców, postanowił od razu czytelnikowi ich przedstawić i skupić się raczej na dynamicznej akcji, a nie mimo wszystko biurokratycznej, papierkowej robocie – jak w „Rozbitym oknie”.

Przyznać jednak należy, że sięgając po publikacje Deavera, czytelnik raczej nie poczuje się zawiedziony czy rozczarowany. Autor oferuje bowiem szeroką gamę naprawdę soczystych thrillerów. Publikacje Jeffery’ego Deavera to jednak książki dla ludzi o mocnych nerwach, gdyż opisywane przez autora sytuacje wydają się wziętymi z życia kartotekami psychopatycznych zabójców. „Porzucone ofiary” należy zatem czytać raczej przy świetle dziennym. Czytając wieczorami, koniecznie trzeba przebywać w obecności innych domowników, którzy pomogą czytelnikowi przebyć ciemne korytarze mieszkania i zgasić światło w sypialni.

Inne recenzje Magdalena Galiczek(Ostatnie 10):
Fryderyk Chopin i jego świat (Eliza Piotrowska)

Inne książki Jeffery Deaver:

„Zbrojni”
„Bogowie, honor, Ankh-Morpork”
S@motność w sieci
Pomniejsze bóstwa
„ Sto pociągnięć szczotką przed snem”
Mort
Obława. Losy pisarzy represjonowanych
KABARETu STARSZYCH PANÓW wespół w zespół
Bogowie, honor, Ankh Morpork
Gra Endera
Wisławy Szymborskiej pamiątkowe rupiecie, przyjaciele i sny
Nauka Świata Dysku I
Pan od poezji. O Zbigniewie Herbercie
Miłosne gry Marka Hłaski
Ostatni kontynent
Kosmologia kwantowa
Gdybym była tobą, gdybyś była mną. Sławne mamy i ich córki
Nie uciec nam od losu
Czerwone Gitary - nie spoczniemy
Przyjaciele
Niemen. Czas jak rzeka
Sekretny wątek
Burza krwi
Wojownik wielkiej ciemności
Frankenstein Deana Koontza. Syn marnotrawny.
Noc w bibliotece
Przewrót kopernikański. Astronomia planetarna w dziejach myśli Zachodu
Ich dwoje i Julia
Jak uleczyć fanatyka?
Bumtarara
Wagina. Kobieca seksualność w historii kultury
Poliksena i prosiaczek
Kliknięcie
Zegarmistrz
Powtórka z morderstwa
Cuda Jana Pawła II
Powtórka z morderstwa
Średniowieczne podstawy nauki nowożytnej
Nie samym chlebem
Martyna i inne opowiadania o miłości
Przygody kota Murmurando
Czarodziejka
Opowieść z perłą w tle
Krakowscy czarodzieje
Ślad
Ślimaki z ogródka
Mózg i płeć. O biologicznych różnicach między kobietami a mężczyznami
Wojna pokoleń
Dziesiąty krąg
Wieczni wędrowcy
Lawina i kamienie. Pisarze wobec komunizmu
Awans
Chińska lalka
Śmierć pośród zgiełku
Niebo pod Berlinem
Krwawy krąg
Magia i miłość
O dziewczynie, która poślubiła lwa
Nienawiść
Miś, czyli świat według Barei
Awersja
Wujek Karol. Kapłańskie lata Papieża
S.T.A.L.K.E.R. Piknik na skraju drogi
Dwa słodkie aniołki
Skrzydlaty posłaniec
Najdroższa (Marzyciele: Księga Druga)
Wszystkie moje siostry
Kanion Tyranozaura
Latopis. Powieść doroczna
Rok w podróży. Dziennik pasjonatki
Kłopoty to moja specjalność czyli kroniki socjopaty
Wizje śmierci
Zamarznięta Ziemia
LO Story
Tarantula
Kebab z kota
To nie jest kraj dla starych ludzi
Zabójca z cesarskiego grodu
Mocne uderzenie. Czerwono-Czarni, Niebiesko-Czarni
Samotność
Historia pewnego lata
Potworny regiment
Jak zostać milionerem w 24 godziny?
Opętani nauką
Zabójstwa proroków
Król Bollywoodu. Shah Rukh Khan
Magnetyzerka
Potępieńcza gra
Szatańskie urojenie. Ateizm i jego pretensje naukowe
Dżus & dżin
Niezwykłe przygody Roberta Robura
111 najbardziej szalonych eksperymentów
Stephen King na wielkim ekranie
Zagadki z przeszłości. O pierwszych etapach ewolucji człowieka
Nasza wewnętrzna menażeria
Łups!
Szczęście za progiem
Kłopoty z fizyką. Powstanie i rozkwit teorii strun, upadek nauki i co dalej
Mors, Pinky i ostatnia przesyłka
Rozbite okno
Poniedziałek zaczyna się w sobotę
Łamigłówki. Podróże w krainę matematyki rekreacyjnej
Wrogowie publiczni
Świat finansjery
Skandal w wielkim mieście. Skrzynka mejlowa Holly 2
Miasto niepokoju
Kosmiczna wygrana. Dlaczego Wszechświat sprzyja życiu?
Przenośne drzwi
Obecna ocena:
Brak oceny
Autor książki

Jeffery Deaver

Jeffery Deaver przyszedł na świat w piękny wiosenny dzień 6 maja 1950 r. niedaleko Chicago w stanie Illinois. Rodzice nie mieli nic wspólnego z literaturą (ojciec- copywriter, matka- gospodyni domowa), natomiast dzieci jak najbardziej (młodsza siostra Julie jest autorką powieści młodzieżowych). Proszę sobie wyobrazić, że Jeffery napisał swoją pierwszą książkę w wieku 11 lat. Pisał też wiersze i piosenki, które sam wykonywał. Po ukończeniu Uniwersytetu w Missouri zabrał się do pracy dziennikarskiej (był m.in. korespondentem "The New York Times" oraz "Wall Street Journal". Zapisał się też do szkoły prawniczej (Fordham Law School). Po otrzymaniu dyplomu zaczął pracę jako adwokat w jednej z większych firm na Wall Street. Ponieważ miał długą drogę do pracy, umilał ją sobie wymyślaniem powieści (thrillerów). Niestety dwie pierwsze książki poniosły klęskę na rynku wydawniczym. Dopiero trzecia powieść, "Manhattan Is My Beat (1988)", spotkała się z ciepłym przyjęciem. Zachęcony tym pisarz napisał dwie dalsze książki z tą samą bohaterką- Death of Blue Movie Star" (1990) i "Hard News" (1991). Stały się one popularne, więc Deaver postanowił rzucić pracę prawniczą i zająć się wyłącznie pisaniem. Początkowo publikował pod pseudonimem William Jefferies, później już pod własnym nazwiskiem. Powieścią, która przyniosła mu największą sławę, okazał się "Kolekcjoner kości", w którym po raz pierwszy pojawiła się para detektywów: Lincoln Rhyme i Amelia Sachs. Sukces odniosła też ekranizacja tej książki. Filmowej wersji doczekał się także Panieński grób (1995). Trzy kolejne powieści czekają na ekranizację.
Łącznie Deaver wydał 23 powieści (niektóre jeszcze nie ukazały się w polskiej wersji językowej) oraz zbiór 16 opowiadań zatytułowany "Twisted: The Collected Short Stories of Jeffery Deaver, Volume 1".
Niestety życie rodzinne nie ułożyło mu się tak pięknie jak kariera- jest rozwiedziony i nie ma dzieci. Mieszka w Virginii oraz w Kaliforni.

Kalina Beluch

Recenzent

Avantar - madak Autor:Magdalena Galiczek
O sobie samym:

Studentka Technologii Chemicznej na Politechnice Śląskiej. Laureatka konkursów poetyckich: Nadchodzącego Pokolenia, Konkursu Jednego Wiersza, Horaka. Autorka ilustracji do książek: "Nadchodzące Pokolenie. Antologia pokonkursowa 2003-2007", "Poezja jest kobietą. Antologia pokonkursowa", "Bike maraton. Cykl powszechnych maratonów rowerowych", "My. Opowieści Smoleniaków".

Ostatnio widziany:2010-09-04
STATYSTYKA
W naszej bazie znajdziesz: 2934 recenzji, 79938 opisów nowości wydawniczych.
TOP 10 RECENZJE
4. Zaginiona
Zaginiona
5. Piąte dziecko
Piąte dziecko
6. Percy Jackson i bogowie olimpijscy Tom 2. Morze potworów
Percy Jackson i bogowie olimpijscy Tom 2. Morze potworów
7. Wielka księga opowieści o czarodziejach t. 1
Wielka księga opowieści o czarodziejach t. 1