Ok�adka - Zbrodnia i kara

Ilo�� stron: 495
Cena : 13.5 z�
Doda�:Wojciech Polak
wrzu� na facebook
G³ównym bohaterem jest 23-letni student zbuntowany przeciw porz±dkowi ¶wiata. Logika doprowadza go do zbrodni, za któr± w koñcu ponosi karê...
U wydawcy
Czytay.pl
Ocena 1 2 3 4 5 6
Dodaj do biblioteczki
Tre¶ci
rebellion Linia koment Zdecydowanie jedna z lepszych lektur. Czyta siê z zainteresowaniem, co w przypadku lektur niestety nie czêsto siê zdarza.
2010-05-12 22:33:44
aishiteru Linia koment Moja ulubiona lektura, wci±ga jak nie wiem co. ;p
2011-04-29 15:47:21
astamate Linia koment Moja czteroletnia kuzynka po obejrzeniu bajki pyta mnie: Ola, to kto by³ dobry a kto z³y? Bycie dobrym albo z³ym to podzia³ banalny, p³ytki. Nikt nie jest ani dobry ani z³y. Jaaa, jestem dobra- odpowiada ma³a wzburzona ca³± sob± a po chwili dodaje : tylko czasami ¿le robiê! Ludzki mózg porównywany jest niejednokrotnie w powa¿nych i mniej powa¿nych naukowych doniesieniach do komputera. Nie podoba mi siê p³ytko¶æ tego porównania. Nikt nie jest w stanie przewidzieæ tego do czego mo¿e nas - ludzi, popchn±æ: my¶l. A my¶l rodzi siê w mózgu. Cz³owiek. Kim jest? Do czego jest zdolny? Jakie my¶li kryje jego niewypowiedziane s³owo? Co mo¿e a czego nie jest w stanie zrobiæ? Próbujemy sie t³umaczyæ, mówimy: znam siebie. Zapêdzamy siê. Nikt nie zna siebie. Mo¿emy przeczuwaæ, mo¿emy wysuwaæ wnioski, postêpowaæ w taki albo inny sposób, ale przychodzi taka chwila kiedy dzia³amy zupe³nie nie w naszym stylu, mówimy co¶ czego znaj±c siebie nie powiedzieliby¶my nigdy. Robimy co¶ czego znaj±c siebie nie spodziewaliby¶my siê nigdy. Bo nikt nie potrafi przewidzieæ tego co w "pewnej" sytuacji zrobi. Dopóki takowa nie nast±pi. Zabicie cz³owieka jest zbrodni±, nie my¶limy o tym w kategoriach - czy móg³bym zabiæ? nie myslimy tak, bo nie musimy tak my¶leæ. Ale tego czy zabiliby¶my kiedy by¶my musieli- nie wiemy. Ja -nie wiem. Gdybym musia³a , gdybym mia³a wybraæ , gdybym zosta³a zmuszona, gdybym, gdybym, gdybym... Bochater Dostojewskiego wybiera z³o celem dobra. Nawet wiêcej, w jego rozumowaniu akt zabicia nie jest z³em, jest konieczno¶ci±. Cel u¶wiêca ¶rodki. ¦rodkiem jest morderstwo. Sporo osób (w moim otoczeniu) po przeczytaniu dzie³a Dostojewskiego by³o poruszonych, wzburzonych. Wydaje mi siê, ¿e to powierzchowny woal, zwiewny. Czy¿by¶my naprawdê s±dzili, ¿e cz³owiek nie jest zdolny do pewnych czynów? A co z dzia³aniem w tak zwanym afekcie? Tak, to zupe³nie co innego. To siê t³umaczy, to siê usprawiedliwia. Ale to ju¿ zupe³nia inna zbrodnia i inna kara. "Zbrodnia i kara" Fiodora Dostojewskiego zrodzi³a siê podczas katorgii autora. Dostojewski to wspania³y badacz ludzkich dusz, obserwator na wielk± skalê. Wspó³wiê¿niowie- byli tez i skazani za morderstwa- stworzyli byæ mo¿e swoiste studium przypadku. Czy próbowa³ ich zrozumieæ? czy chcia³ ich nam przedstawiæ aby¶my im wspó³czuli, zrozumieli, odkryli w nich normalno¶æ której bark zarzuca siê zazwyczaj ludziom którzy pope³niaj± zbrodnie? Co jest takiego w "Zbrodni i karze" ¿e trudno ot tak po prostu od³o¿yæ ksi±¿kê na pó³kê? Zagadka ludziego umys³u a mo¿e jej rozwi±zanie? Trwoga przed tym co nam w nas nieznane? A mo¿e prwada o nas ?
2011-11-24 10:11:41
Pufcio
Zauroczenia
Czwarta Rzesza
Granice na Facebooku
Linki reklamowe:
prawnik kraków   apteka internetowa   biuro nieruchomo¶ci Kraków   restauracja Kraków   dotacje unijne   Pozycjonowanie stron Kraków | osób online: