Hity najtaniej

Data wydania: 1999
Ilość stron: 163
Cena : 16 zł
Dodał:nimfometka

Jeanette Winterson w bardzo oryginalny sposób potrafi ująć tematykę dotyczącą uczuć. Udowodniła to kolejny raz. Jej książka pt. „Zapisane na ciele” to poruszające studium wszystkich etapów miłości, od samych narodzin poprzez przezwyciężanie przeszkód aż do próby utrzymania uczucia.

Nietypowość. To charakterystyczna cecha Winterson. Wykazała ją też w przypadku tej książki: głównym tematem powieści uczyniła uczucie powstałe między narratorką a Louise, która w imię miłości do głównej bohaterki porzuca swojego męża. Na pierwszy rzut oka banalne, ale gdy się zagłębić bardziej zmienia się zdanie. Otóż płeć nie ma tu żadnej roli. Sama autorka podkreśla, że opisana przez nią historia mogła się wydarzyć także między kobietą i mężczyzną. Uczucia władające nimi byłyby jednak takie same, istniałyby z taką samą mocą. To one są najważniejsze, sposób ich ukazania. W całej książce ani razu nie pojawia się imię narratorki. Polscy czytelnicy zmuszeni są uznać, że chodzi o przedstawicielkę płci żeńskiej, bo wskazują na to formy czasowników czasu przeszłego. Trzeba jednak pamiętać, że to tylko kwestia umowna, tłumaczka mogła przecież narratorem uczynić mężczyznę. Jednakże autorka nie zgodziła się na to.

Miłość często przybiera charakter jak najbardziej cielesny. W końcu to, co znamy w innym człowieku najlepiej, to ciało. Jak zachować się w sytuacji, gdy najbliższa nam osoba jest nieuleczalnie chora? Louise, kochanka narratorki, ma białaczkę. Główna bohaterka staje w obliczu wyboru: zostać z najważniejszą osobą w swoim życiu starając się prowadzić razem szczęśliwe życie lub wyrzec się ukochanej i próbować zachować w pamięci ukochane ciało. Wtedy dałaby Louise szansę na powrót do męża i możliwość leczenia w najlepszych klinikach w kraju i za granicą. Czy jednak takie życie pozbawione ukochanej osoby byłoby szczęśliwe dla którejkolwiek z nich? Jaką miałoby wartość bez tego napędzającego uczucia, które jest podstawą wszystkiego?

Winterson skupia się głównie na sile emocji władających ludźmi. Posługuje się niesamowitymi opisami, które bardzo wpływają na wyobraźnię. Są sugestywne i świetnie dobrane. Oprócz wyrażenia stanu uczuć doskonale ukazuje też cielesność, która także odgrywa ważną rolę w życiu bohaterek. Wszystko przedstawione jest w sposób oryginalny i wyrafinowany. Opisana historia potrafi głęboko wzruszyć, a także wciągnąć w swój niezwykły świat zmuszając do refleksji. Namiętność przeplata się z tęsknotą, a śmierć z miłością tworząc zachwycającą całość. Gorąco polecam.

Inne recenzje nimfometka (Ostatnie 10):
Obłęd serca (Chelsea Cain)
Zapisane na ciele (Jeanette Winterson)
Arcydzieło (Miranda Glover)
Gra w klasy (Julio Cortázar)
Głupiec (Ewa Schilling)

Brzytwa Ockhama
Podwójne trafienie
Zwyczajni bohaterowie
Pogromca wampirów
Więc myślisz, że jesteś człowiekiem? Krótka historia ludzkości
Sukces w szkole. Jak uczyć się 2-3 razy szybciej i umiejętnie sprzedawać swoją wiedzę
Księżycowy park
Mama odeszła
Przymierze z umysłem
Wszechświat w atomie. Gdy nauka spotyka się z duchowością.
Wywiad z wampirem
Zwycięskie CV
Rozmowa kwalifikacyjna
Chrystus Pan
Opowieść o złodzieju ciał
Mity, podania i wierzenia dawnych Słowian
Niedobre miejsce
Wampir Armand
Balsam dla duszy miłośnika kotów
Szkoła uczuć
Czysta anarchia
Żydowska narzeczona
Wstrząs
Biegnij
Życie na drzwiach lodówki. Powieść w notatkach
Obrona szaleństwa
Bezowocne czuwanie
Ścieżki chwały
Karski. Raporty tajnego emisariusza
Asan
Wielcy kompozytorzy i ich czasy
Hotel Transylvania
Obecna ocena:
4.8
Recenzent

Avantar - nimfometka Autor:Kamila
O sobie samym: Ziemia usuwa się spod stóp, w myślach płonie cały świat...
Ostatnio widziany:2010-03-11

STATYSTYKA
W naszej bazie znajdziesz: 2551 recenzji, 78596 opisów nowości wydawniczych.
TOP 10 RECENZJE
1. Sześcioro podejrzanych
2. Most do Terabithii
3. Karolina XL zakochana
4. Sekret Genezis
5. Rzymianie. Konstantyn Wielki. Imperium Chrystusa
6. Przygody Tintina (tom pomarańczowy)
7. Detektyw Blomkvist i Rasmus, rycerz Białej Róży
8. Wojna Gruzińsko - Rosyjska 2008
9. Upadek Hyperiona
10. Dziewczynka z Szóstego Księżyca
POLECAMY
zaglosuj
Linki reklamowe:
Forum Bukmacherskie   Hip-Hop Łódź   Kartki imieninowe   Banki   Lokaty bankowe   Bytom   nauka jazdy warszawa   prawo jazdy warszawa   okna pcv warszawa
Fotografia ślubna | wyposażenie łazienek | Wczasy Turcja, Egipt | Fortuna | notebooki | kursy szkolenia biznesowe | Wycena samochodu | Logopeda Bydgoszcz | bronze statue | strony www Legnica | EUCO odszkodowania | kredyt konsolidacyjny | sopot noclegi | Torby papierowe |
platnosci.pl
Przyjaciel X