Okładka - Kindziombal atakuje

Ocena ( 0 osoby )
Brak oceny
Wydawnictwo:
Data wydania: 2008
Kategoria: dla dzieci i młodzieży
ISBN: 978-83-7437-299-2
Ilość stron: 24
Cena : 2,49 zł
Dodał/a książkę: mrowka
Dodał/a recenzję: mrowka
wrzuć na facebook
Recenzja redakcji granice.plMyślałam, że supełkowa seria Skrzata (kształtem troszkę nawiązująca do dawnego cyklu „Poczytaj mi mamo”) będzie prezentować tylko i wyłącznie historie mocno dydaktyczne, z wyrazistymi morałami, przeznaczone dla dzieci w wieku przedszkolnym. Ewa Ostrowska buduje te malutkie historyjki według konkretnego schematu: najpierw pokazuje parę scenek z życia codziennego, w których nakreśla problem wybranego dziecka (problem, który bez trudu da się rozciągnąć na większą grupę maluchów), potem wprowadza swojego kilkuletniego bohatera, pozbawionego pomocy ze strony opiekuńczych rodziców, do świata bajkowego, w którym mieszczą się przetransponowane z realiów reguły. W tym świecie, ni to onirycznym, ni to wyobraźniowym, dziecko dostaje nauczkę, którą dobrze zapamięta – głównie dzięki temu, że nikt go nie wyręczy w myśleniu. Maluch musi sam wyciągać wnioski z doświadczenia, które staje się jego udziałem – i jeśli to zrobi, uda mu się przezwyciężyć swoje wady. Tak wygląda większość pozycji z tego cyklu. Ale w książce „Kindziombal atakuje” historia przedstawia się zupełnie inaczej. Bohaterka – Kaśka – ma bujną wyobraźnię i do wspólnej zabawy zaprasza mamę (która, w odróżnieniu od stereotypowych książkowych rodziców, podejmuje wyzwanie i porzuca swoje obowiązki czy sprawy, by uczestniczyć w pomysłach córki). Może ta historyjka wywołać tęsknotę w tych maluchach, których rodzice nie mają czasu na wspólne wybryki – mama bohaterki nie denerwuje się niczym i ze spokojem przyjmuje kolejne pomysły i propozycje dziecka, mało tego – nawet wiecznie zapracowany tatuś znajduje chwilę na to, by poszaleć z rodziną. Nie ma tym razem wyraźnego przesłania (może poza tym, by spędzać czas z dziećmi), nie ma żadnych pouczeń dla dzieci – ot pokazanie, że równie ważne jak obowiązki są zabawy. Ewa Ostrowska tym razem nie przeprowadza swoich postaci z rzeczywistości do bajki – łączy te dwie płaszczyzny, filtruje realia przez fantazję. Dzięki temu historyjka o wojowniczym Kindziombalu cieszy – i na pewno spodoba się maluchom. Izabela Mikrut
U wydawcy
Czytay.pl
Ocena 1 2 3 4 5 6
Dodaj do biblioteczki
Treści
RedCherry Linia koment Zaskakująca, trzymająca w napięciu opowieść o pokonywaniu lęku. Opowieść o kobiecie która posiada wszystko o czym marzyła a jednak w jej życiu nic nie jest takie jak sie wydaje.Ta opowieść pokazuje jak wiele złego może dziać się za zamkniętymi drzwiami mieszkania. Jak bardzo mogą mylić pozory.
2010-01-28 18:22:44
kkiinnaa Linia koment Uwielbiam ksiązki SParksa ;). Tylko ta Miley na okładce i w ogóle w filmie to chya nie najlepszy plan ;/
2010-05-16 09:34:14
rebellion Linia koment Książeczkę już mam. Na razie brakuje czasu na przeczytanie, ale już nie mogę się doczekac jak będę mogła ją przeczytac.
2010-05-31 15:59:02
yerba Linia koment To jest dziwna ksiażka, nie potrafię jej dokładnie kategoryzować, ale po jej przeczytaniu poczułem ulgę ze skończyłem, chyba właśnie o to chodziło autorowi tej książki.
2010-07-02 22:21:15

Inne książki :
W pogoni za życiem
Pufcio
Zauroczenia
Granice na Facebooku
Linki reklamowe:
prawnik kraków   apteka internetowa   biuro nieruchomości Kraków   restauracja Kraków   dotacje unijne   Pozycjonowanie stron Kraków | osób online: