Recenzja redakcji granice.pl

Kup Teraz

Bez pszenicy na każdą okazję

Marta Szloser

Ocena ( 1 osoba )
5.0
Wydawnictwo: Bukowy Las
Data wydania: 2016-10-26
Kategoria: Kuchnia
ISBN: 9788380740402
Liczba stron: 504
Dodał/a książkę:
Dodał/a recenzję: Dorota Józefiak
Bez pszenicy na każdą okazję Marty Szloser i Wandy Gąsiorowskiej to wspaniała książka kucharska, która zawiera nie tylko wiele przydatnych przepisów, ale też liczne wskazówki, jak gotować zdrowo i smacznie, jakich używać akcesoriów, żeby osiągnąć zamierzony efekt, a także jak kupować i nie zwariować wśród oznaczeń na etykietach.

Całość podzielona jest na trzy części: wstęp, rozdział o produktach i przepisy. Przepisy natomiast są podzielone na konkretne wydarzenia i święta - tym samym autorki dostarczają pomysły na potrawy na karnawał, Walentynki, Halloween, Dzień Dziecka, urodzinowe menu czy na tłustoczwartkowe smakołyki. Pierwsze dwa rozdziały wprowadzają czytelnika w świat gotowania, podkreślając, że wybór wysokiej jakości produktów to podstawa. Autorki poświęcają sporo miejsca informacjom na temat ekożywności, GMO, a także polecają sprawdzone przez siebie produkty konkretnych producentów. Książka przeznaczona jest przede wszystkim dla osób, które muszą - lub chcą - wyeliminować gluten ze swojego jadłospisu. Autorki podpowiadają, jak można zamienić konkretne produkty, a także proponują nowości na rynku, które świetnie sprawdzają się w bezpszenicznej diecie.

Dodatkowych kilka podrozdziałów poświęcono przechowywaniu jedzenia, przewożeniu go na piknik, przygotowywaniu marynat na grilla, jadalnym kwiatom, produktom pszczelim, przelicznikom form i temu, jak uratować zwarzony krem. Wskazówki, co kupić, żeby było zdrowo i ekologicznie, a czego się wystrzegać, żeby nie zatruwać organizmu, są niezwykle cenne i na pewno dla niejednej rodziny okażą się przydatne. Podobnie jak opis kuchennych przyrządów, które powinny znaleźć się w domowych szufladach - specjalne patelnie, które nadają potrawom finezyjne kształty, urządzenia do wypieku rozetek czy ozdabiania ciast i ciasteczek.

Przepisy zawarte w książce są naprawdę różnorodne. Część opiera się na produktach, które każdy ma w domu, część wymaga wycieczki do supermarketu lub pogrzebania w internecie. Są przepisy tradycyjne i smaki zupełnie nowe, które zaskoczą niejedno podniebienie.

Cała książka skonstruowana jest podobnie co tradycyjna Kuchnia polska, którą większość współczesnych pań domu odziedziczyła po swoich babciach. Bez pszenicy na każdą okazję to więc godna polecenia pozycja dla każdego, komu znudziła się tradycyjna kuchnia oparta na mące pszennej lub kto musi gluten wyeliminować ze swojego jadłospisu. Różnorodność mąk, kasz, a także innych - czasami egzotycznych - składników przyciąga uwagę i zachęca do eksperymentów kulinarnych. Można tu znaleźć wszystko - od kolorowych halloweenowych przekąsek do słodyczy i obiadów, które mamy mogą serwować wybrednym maluchom - i to nie tylko w Dzień Dziecka. Przepisy są dokładne, konkretne i przedstawiają przygotowanie posiłku krok po kroku, dlatego skierowane są do wszystkich, nawet do osób z niewielkim doświadczeniem kulinarnym.
szara_linia
Opinie
Ocena 1 2 3 4 5 6
Komentarz
Inka Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
mskm13 Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
break
POLUB NAS!
WYDAWCY POLECAJĄ
Cień jabłoni
Książka Racheli
Sekret Wesaliusza
 
STRONA GŁÓWNA

MOJE GRANICE
Dodaj/Opublikuj
Wirtualna biblioteczka
Ustawienia
Więcej opcji
KSIĄŻKI
recenzje
premiery, nowości
zapowiedzi wydawnicze
audiobooki
patronaty
rankingi
autorzy
rekomendacje
wyzwania czytelnicze
WIERSZE

OPOWIADANIA

KONKURSY

SPOŁECZNOŚĆ
forum
blogi
zdjęcia
filmy
kalendarz
książki za aktywność
PUBLICYSTYKA
wywiady
eseje
sylwetki twórców
recenzje filmów