Okładka książki - Krzyk pod wodą

Krzyk pod wodą

Wydawnictwo: Insignis
Data wydania: 2012-06-27
Kategoria: Kryminał, sensacja, thriller
ISBN: 978-83-61428-71-8
Liczba stron: 408
Dodał/a recenzje: Sylwia Szymkiewicz - Borowska

Ocena: 5.5 (6 głosów)

Czasem wydaje się nam, że żyjemy w zupełnie niegroźnym, zdrowym społeczeństwie. Jesteśmy niemal pewni, że otaczający nas ludzie są godnymi zaufania, „normalnymi” istotami. Zło, które panoszy się na świecie, nie dotyka nikogo z bliskiego nam otoczenia, w związku z czym odnosi się wrażenie, że nie może wydarzyć się nam nic złego. To właśnie w takich, zupełnie beztroskich chwilach, zwykle ma miejsce tragedia. I już nic nie jest jak dawniej. 

 

Katrine Wraa ewidentnie potrzebowała odciąć się od rzeczywistości. W końcu ile mogła wytrzymać z napastliwą, najmądrzejszą na świecie szefową, której zdanie zawsze było najważniejsze? Jedno jest pewne: Caroline Stone, konsultant angielskiej policji do spraw profilowania, nie jest osobą, z którą łatwo by było pracować. To właśnie z powodu pogarszających się stosunków na linii Katrine-Caroline ta pierwsza pakuje walizki i wyjeżdża, gdzie ją oczy poniosą. Tak właśnie zdolna pani psycholog trafia nad Morze Czerwone, do urokliwej miejscowości Szarm asz-Szajch. Na miejscu poznaje przystojnego Australijczyka, instruktora nurkowania, któremu od razu wpada w oko. To właśnie Ian wyciąga ją z psychicznego dołka i pozwala trzeźwo spojrzeć na otaczającą ją rzeczywistość. Jak jednak od dawien dawna wiadomo, od własnego życia uciec się nie da. Również Katerin się to nie udało. Niekończący się korowód telefonów od szefowej, a w zasadzie już prawie byłej szefowej, doprowadzał ją do szału. Jednak pewnego zimowego poranka, między Bożym Narodzeniem a Sylwestrem, znalazła na swojej automatycznej sekretarce informację zupełnie odmienną. Taką, dzięki której ponownie się obudziła i otworzyła na świat. Zadzwonił do niej nie kto inny, tylko sam szef Wydziału Zabójstw kopenhaskiej policji, Per Kragh. Poznała go jakiś czas wcześniej na jednej z licznych konferencji. Jak się okazało, duńska policja pozyskała środki na zatrudnienie psychologa, eksperta od profilowania z dużym doświadczeniem. A takim właśnie ekspertem była właśnie Wraa. W ciągu ostatnich lat przywykła ona do działania w ekstremalnych warunkach, do codziennego stykania się z seryjnymi mordercami i psychopatami. Od momentu przyjęcia nowego stanowiska, jej życie ponownie nabrało tempa. Niemal ekspresowo udało się jej sprowadzić do Danii, a już pierwszego dnia jej pracy, jeszcze nim przydzielono ją do przyszłego partnera – Jensa Hogha, wrzucono ją na głęboką wodę. W jednym z miasteczek w okolicach Kopenhagi doszło do brutalnego morderstwa, w którym zginął znany i ceniony położnik – Mads Winther. To właśnie Katrine wraz z Jensem miała dociec, kto chciał go zabić i czemu zdecydował się to zrobić.

 

Krzyk pod wodą wciąga od pierwszych stron niczym morska toń. Książka napisana została językiem przystępnym. Każde niemal zdanie niesie ogrom emocji, które sprawiają, że książkę czyta się z ogromną przyjemnością. Gdy czytelnik usiłuje oderwać się od lektury, nie potrafi zapomnieć o odłożonej właśnie książce. Przez cały czas zadaje sobie pytania: co się wydarzy dalej, kto zabił, kim jest psychopata, czy zginie więcej osób? Wszystkie sceny przedstawione są bardzo obrazowo. Dodatkowym atutem powieści jest to, że jej akcja rozgrywa się w zasadzie w ciągu kilku dni, nie ma więc czasu na zbędne rozciąganie biegu wydarzeń. Autorzy zarysowali również w powieści kilka pobocznych wątków, które zapewne będą miały rozwinięcie w kolejnych częściach serii. Bo Krzyk pod wodą jest wstępem do nowego skandynawskiego cyklu kryminałów. Cyklu, który stanowił będzie z pewnością lekturą obowiązkową dla wszystkich miłośników gatunku. 

 

Kup książkę

przesuń

Musisz być zalogowany, aby komentować. Zaloguj się lub załóż konto, jeżeli jeszcze go nie posiadasz.

Polecana recenzja

Avatar użytkownika - Kasiek
Kasiek
Przeczytane:,
Jako dla wielbicielki seriali kryminalnych i powieści należących do tego gatunku, lektura powieści Krzyk pod wodą okazała się dla mnie idealnym wyborem. To pierwsza część planowanej serii o Katrine, pół-Dunce i pół-Angielce, psycholożce, specjalizującej się w profilowaniu przestępców. Dziewczyna ma za sobą traumatyczne przeżycia z przeszłości. Teraz staje na rozdrożu. Poznajemy ją w chwili, gdy spędza wakacje w Egipcie z aktualnym mężczyzną swojego życia i zastanawia się, co dalej robić. Odbiera jednak telefon od szefa kopenhaskiej dochodzeniówki, który proponuje jej pracę marzeń. Nasza bohaterka ma robić to, co lubi a na dodatek ma ciekawe perspektywy rozwoju zawodowego. Dziewczyna się nie waha, pakuje i leci do Kopenhagi, gdzie od razu po przylocie musi się zmierzyć ze sprawą morderstwa. Teoretycznie nie będzie miała wielkiego pola do popisu, wszystko od razu wydaje się jasne. Szybko jednak nasza bohaterka orientuje się, że poza udzieleniem pomocy przy śledztwie, będzie musiała przekonać do siebie sceptycznych przełożonych, a także zmierzyć się z demonami przeszłości…     Krzyk pod wodą czyta się tak, jakby oglądało się pierwszy odcinek wciągającego serialu kryminalnego. Mimo, iż książka napisana została przez małżeństwo, nie sposób zorientować się, kto jest autorem poszczególnych części. Styl jest bardzo spójny, napięcie budowane bardzo sprawnie...
(czytaj dalej)

Opinie

Avatar użytkownika - blackolszi
blackolszi
Przeczytane:2015-01-03, Ocena: 5, Przeczytałam, 52 książki 2015, Mam,
Czas na duet pisarsko-małżeński ze Skandynawii. Ona w młodości była tancerką, później między innymi projektowała aplikacje multimedialne, on został specjalistą od komunikacji społecznej, dziennikarzem, a także reżyserem. Jako małżeństwo postanowili napisać kryminał i wystartować z nim w konkursie debiutantów organizowanym przez duńskie wydawnictwo Politikens. Ich powieść kryminalna "Krzyk pod wodą" zdobyła pierwszą nagrodę w tym konkursie. "Krzyk pod wodą" jest pierwszą częścią cyklu o Katrine Wraa - pani psycholog specjalizującą się w budowaniu profili zabójców, wiktymologii, profilowaniu geograficznym, a także w prowadzeni kognitywnych przesłuchań - czyli jednym słowem nasza bohaterka jest profilerką. Katrine Wraa dostaje propozycję pracy w jednostce walki z przestępczością zorganizowaną. Praktycznie po przyjeździe zostaje rzucona na głęboką wodę - w stolicy popełniono morderstwo. Szanowany i lubiany lekarz położnik, Mads Winther pada ofiarą zabójcy. Zamordowany mężczyzna budzi w ludziach skrajne emocje - niektórzy uważają go za przykładnego męża i kochającego ojca długo wyczekiwanych bliźniąt, inni przedstawiają go jako lubiącego towarzystwo kobiet podrywacza. Policja niby ma upatrzonego podejrzanego, ale zdają sobie sprawę, że motyw jest zbyt oczywisty, żeby mógł być prawdziwy. Czy mordercą naprawdę jest załamany i zdesperowany uchodźca z Czeczenii, który...
(czytaj dalej)
Avatar użytkownika - Aila92
Aila92
Przeczytane:2017-04-23, Ocena: 5, Przeczytałem, 12 książek 2017,
Jeden z lepszych kryminałów, które czytałam. Od pierwszych stron książka zapowiadała się dobrze, ale rozwinięcie (zarówno jak zakończenie) przeszło moje oczekiwania. Co prawda od około połowy podejrzewałam kto jest winien śmierci dokrota Withera, czytało się znakomicie. Mam nadzieję, że będzie można przeczytać jeszcze inne pozycje tej dwójki autorów (Pokaż całą)
Link do opinii
Avatar użytkownika - Geronimo26
Geronimo26
Przeczytane:,

 Skandynawia..piękna kraina, która zachwyca w równym stopniu swym urokiem jak i surowością klimatu. Od stuleci kojarzona z baśniową mitologią, bohaterskimi wojownikami najeżdżającymi średniowieczną Europę, niezwykłą kulturą ludową, zimowymi sportami i izolacją od wszelkich kłopotów pozostałej części świata..Jednak od lat kilku Skandynawia kojarzy się z jeszcze jedną rzeczą, która niejako samoistnie przychodzi na myśl każdemu czytelnikowi słyszącemu nazwę tego regionu geograficznego, a mianowicie kryminałem. Od kilkunastu lat kolejni autorzy rodem ze Szwecji, Norwegii czy Danii raczą nas opowieścią o zbrodni, która zachwyca kolejne miliony czytelników na całym świecie. Jedną z najnowszych powieści tego nurtu jest "Krzyk w wodzie" autorstwa duetu Jeanette Øbro Gerlow i Ole Tornbjerga, której poświecę kilka słów w niniejszej recenzji.

 Autorzy powieści to duńskie małżeństwo, wychowujące wspólnie trójkę dzieci. Obro jest z wykształcenia położną, zaś jej małżonek dziennikarzem i reżyserem telewizyjnym. "Krzyk pod wodą" jest ich debiutem literackim, za który otrzymali prestiżowa nagrodę duńskiego wydawnictwa Polityken, za najlepszą książkę kryminalną w Dani w 2010 roku.

  "Krzyk pod wodą" opowiada historię Katrinny Wraa -pół Brytyjki, pół Dunki, psycholog i specjalistki od profilowania kryminalnego, która po latach powra

 Na wstępie należy zwrócić uwagę na szczególną narrację opowieści. Otóż mamy tu do czynienia z wydarzeniami, które dzieją się w czasie teraźniejszym, jak i również z licznymi fragmentami, które miały miejsce wiele lat temu. Co ważne, owe odrębne części doskonale się ze sobą wiążą, wzajemnie uzupełniają, nie wprowadzając w żadnym wypadku chaosu i bałaganu w przedstawianej opowieści. Nie sposób nie zwrócić uwagi w tym momencie na fakt, iż autorami książki jest dwoje pisarzy. I choć nie wiemy do końca, czy każdy z nich odpowiadał odrębnie za fragmenty "teraźniejsze" i "minione w czasie", to taki wniosek wydaje się być jak najbardziej prawdopodobny. Nie mniej jednak, owy zabieg jest jak najbardziej korzystny dla książki.

 Powieść cechuje niezwykły klimat chłodnej, duńskiej rzeczywistości. Śledząc losy pani psycholog poznajemy jednocześnie charakterystyczną specyfikę skandynawskiej społeczności, ludzkiej natury jakże innej i jednocześnie fascynującej dla czytelników z innych krajów. Owa mentalność, sposób myślenia, postrzegania świata, wszystko to sprawia, że zbrodnia staje się jeszcze bardziej przerażająca, niepokojąca, wręcz namacalna..
Książka to również doskonały obraz dzisiejszej Danii - kraju bogatego, sprawiedliwego, pełnego szans i możliwości dla wszystkich tych, którzy przybędą do niego w poszukiwaniu lepszego życia..?Nie do końca tak jest.. Okazuje się bowiem, iż dzisiejsza Dania to kraj pełen emigrantów, którzy nie są w stanie zasymilować się z miejscowym społeczeństwem, a których to bardzo łatwo oskarżyć o wszystko to, co najgorsze.

 Dużym atutem powieści są mocno zarysowane postacie, a w szczególności postać głównej bohaterki. Katrinna Wraa to młoda kobieta, niezwykle ambitna i w pełni poświęcająca się swej pracy. Jednocześnie jest to kobieta już bardzo doświadczona przez życie, kobieta, która skrywa wielką i bolesną tajemnicą. W swej pracy kieruje się zarówno nauką jak i intuicją, która niejednokrotnie prowadzi ją do prawidłowych wniosków i trafnych decyzji. Wreszcie jest to kobieta, która pragnie być szczęśliwą, lecz jednocześnie boi się w pełni zaufać mężczyznom. I właśnie tej kobiecie przyjdzie się zmierzyć z najbardziej z okropną zbrodnią w jej karierze.

 Ciekawym zabiegiem autorów powieści jest ukierunkowanie fabuły kryminalnej głównie na wątek psychologiczny sprawcy, tego, co popycha go do zbrodni, co motywuje jego czyny. W znacznie mniejszym stopniu skupia się ona na czynnościach typowo policyjnych, tak charakterystycznych dla większości kryminałów. Dążąc do rozwiązania zagadki morderstwa wraz z panią psycholog, poznajemy jej warsztat pracy, który jest niezwykle fascynujący dla osób nie stykających się dotąd z tą dziedziną nauki. Niewątpliwie jest to bardzo interesujący zamysł autorski, który nadaje charakterystyczny klimat całej opowieści.

 Książka duńskiego małżeństwa jest solidnie skonstruowaną opowieścią kryminalną, która od pierwszych stron trzyma w napięciu, a wraz z kolejnymi jej odsłonami, owe napięcie tylko się potęguje. Od początku towarzyszy nam pewna tajemniczość, która jest zarówno intrygująca zagadką jak i obietnicą wielkich emocji. Obietnica ta nie pozostaje bez spełnienia, zaś odpowiedzi na nurtujące nas pytania są więcej niż zaskakujące..

 Gdybym na zakończenie miał wskazać słabe punkty niniejszej powieści, wskazał bym jedynie na to.., iż czyta się ja zdecydowanie zbyt szybko, a niedosyt z braku kolejnych stron jest bardzo wielki jeszcze na długo po zakończeniu lektury. Na szczęście "Krzyk pod wodą" jest pierwszą częścią całego cyklu kryminalnego o dokonaniach pani psycholog Katrinny Wraa, i pozostaje mieć nadzieje, że na kolejną odsłonę jej przygód przyjdzie nam poczekać niezbyt długo.

(Pokaż całą)
Link do opinii
Avatar użytkownika - monalizka
monalizka
Przeczytane:2013-06-16, Ocena: 5, Przeczytałem, czytam regularnie w 2013 roku,
Kryminał psychologiczny, z wartką akcją, ciekawie poprowadzoną fabułą. Być może wzbudzi także refleksje dotyczące postępowania człowieka, który nie cofnie się przed niczym. (Pokaż całą)
Link do opinii
Avatar użytkownika - Ancia272
Ancia272
Przeczytane:,
Posiadam ale nie mam kiedy jej przeczytać,człowiek zabiegany.Kiedy ją przeczytam napiszę coś więcej. (Pokaż całą)
Link do opinii
Avatar użytkownika - zielony_motyl
zielony_motyl
Przeczytane:2014-09-02, Ocena: 6, Przeczytałam,
Reklamy