Recenzja redakcji granice.pl

Kup Teraz

Traktat o łuskaniu fasoli

Wiesław Myśliwski

Ocena ( 22 osób )
5.5
Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2006-04-03
Kategoria: Literatura piękna
ISBN: 83-240-0680-X
Liczba stron: 400
Dodał/a książkę:
Dodał/a recenzję: Kalakirya

Traktat o łuskaniu fasoli to ostatnia powieść w dorobku 75-letniego Wiesława Myśliwskiego, który uważany jest za jednego z najwybitniejszych przedstawicieli tzw. nurtu chłopskiego w prozie powojennej. Tym razem książka pisarza przybrała formę monologu. Myśliwski przedstawia losy bohatera, któremu nie nadał imienia. Pewnego dnia odwiedza go tajemniczy nieznajomy, który chce kupić fasolę. Bohater podczas łuskania fasoli relacjonuje w monologu całe swoje życie.

 

Książka Myśliwskiego to wspomnienia z dzieciństwa bohatera, a także zapis wewnętrznej walki z myślami i wyraz tęsknoty za utraconą w czasie wojny rodziną. Traktat o łuskaniu fasoli to również opowieść o młodości, nauce i pracy. Opowieść o wyrzeczeniach i podejmowaniu decyzji, które dyktowały rozum i serce. Czytając książkę Myśliwskiego, wkraczamy w inny świat, w którym góruje muzyczna pasja bohatera - gra na saksofonie. W czasach, gdy zatrudniony był na budowie, bezimienny bohater Myśliwskiego grał na saksofonie w zakładowej orkiestrze i odkładał pieniądze na własny, wymarzony saksofon, który w tamtych czasach zdobyć można było tylko dzięki ciężkiej pracy. 


Traktat o łuskaniu fasoli mówi także o wyjazdach za granicę w poszukiwaniu zarobku i o powrocie do rodzinnego kraju, w którym bohater zdecydował się pozostać już na zawsze. Historia, która powstawała przez trzy lata, tekst, który "chodził" za Myśliwskim od lat trzydziestu to wspaniała książka, pełna mądrości i myśli, które trafiają do serc czytelników. Z pozoru zwykły monolog okazuje się ogromnie interesujący. Jak na dłoni widać tu całe życie bohatera.

 

Prawdopodobnie każdemu z czytelników przydałaby się podobna rozmowa, oczyszczający życiowy bilans, jakiego dokonał bohater książki. Spojrzenie z perspektywy czasu na drogę, jaką już przebyliśmy. Nie jest to książka łatwa. Już nawet jej forma nie jest czymś, do czego czytelnik byłby przyzwyczajony. A jednak od tej lektury nie można się oderwać. Niesamowita konstrukcja, różne perspektywy czasowe, przeplatające się ze sobą, próba przeniknięcia i poznania ludzkiego losu...

 

Traktat o łuskaniu fasoli to książka spokojna. Narracja toczy się równym, własnym rytmem, nie można czytać tej książki w pośpiechu, bowiem każde słowo trzeba smakować. Zdaje się, jakby sam autor z każdej strony mówił czytelnikom, by tak nie pędzili, by wysuwali wnioski, wysilili umysł czy dali sobie choć odrobinę czasu na refleksję.

 

Książka zachwyca, opisując z pozoru proste czynności i przedmioty, ale nadając im zupełnie innego, magicznego sensu. Tak się rzecz ma na przykład z wyborem pilśniowego kapelusza przez bohatera. Książka Myśliwskiego to w końcu wiele życiowych prawd i filozoficznych cytatów, bijących na głowę te, która można odnaleźć w książkach Paulo Coelho. To - wreszcie - bez wątpienia jeden z ciekawszych monologów w historii polskiej literatury.

szara_linia
Opinie
Ocena 1 2 3 4 5 6
Komentarz
zaczytana99 plusminus Linia koment
Przeczytane:2015-01-26, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,Mam,
Niesamowita opowieść o kimś kto został zupełnie sam i próbuje wracać wspomnieniami do przeszłości, niekoniecznie przywołując zawsze tylko te miłe zdarzenia.
Vilsa plusminus Linia koment
Przeczytane:2014-10-24, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,Mam,
Co za wspaniała opowieść! Dużo mądrych słów, dużo informacji, prawdziwe, szczere, trafiające do zwykłego człowieka opisy przypadków z życia. Żałuję tylko, że osoba, z którą główny bohater łuskał fasolę, była tak niemrawa. Bo przecież ten pan tak pięknie opowiada... Chciałoby się dowiadywać o nim więcej, zachęcać do rozmowy, do rozważań, chciałoby się stać jego najlepszym przyjacielem, bo mimo tego, że pan ma psy, wydaje się być taki samotny.
Autor książki stworzył wspaniały klimat-klimat spokojnej okolicy, nad rzeczką, przy domkach letniskowych, gdzie nic nie zakłóca ciszy i spokoju. Ten klimat podkreślają wspomnienia głównego bohatera, który wtajemnicza nas w cały rytuał łuskania fasoli, kiedy matka zapalała lampę przed domem i cała rodzina skupiała się w jednym miejscu.
Bardzo wzruszająca, bardzo ciepła książka... Taka akurat na jesienne dni. Taka akurat do rozgrzania serca.
kotokoto plusminus Linia koment
Przeczytane:2015-01-12, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,Mam,
FENOMEN !
katiewa92 plusminus Linia koment
Przeczytane:2014-06-29, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem, 52 książki 2014,
Pozycja, przy której czytaniu człowieka przechodzi dreszcz. Ale jest to pozytywny dreszcz emocji, pojawienie się którego zwiastuje iż treść będzie nas zaskakiwała do samego końca, do ostatniej postawionej kropki. Bohaterem książki, który dokonuje w swoim niezwykłym monologu bilansu swego życia jest sam autor, który w taki sposób wspomina swoje życie. Pokazuje, że czasy, w jakich dorastał nauczyły go wiele o życiu. Jedynie praca, czasem naprawdę ciężka mogła zagwarantować byt człowiekowi w ciężkich czasach. Codzienne dylematy ukazane w niezwykły sposób, codzienna praca, myśli. Nie ma tu przekłamania ani sprytnego sposobu pozyskania czytelników. Czysta prawda wylana podczas łuskania fasoli. Warto było sięgnąć po tą książkę, zdjąć różowe okulary i spojrzeć na świat z perspektywy bezimiennego bohatera.
olkapolkajanek plusminus Linia koment
Przeczytane:2014-02-19, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,Mam,
Myśliwski jest Mistrzem. Mistrzem słowa, pióra.
Tworzy rzadko, ale jeżeli już napisze książkę, można od razu nazwać ją Dziełem.
Nie lubię polecać.
Jednak uważam , że ktoś kto uważa siebie za pasjonata literatury powinien zapoznać się z twórczością Myśliwskiego.
nunachopin plusminus Linia koment
Przeczytane:2013-09-19, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,52 książki 2013,Mam,Z pomyślunkiem,
Niezwykła gawęda. Opowieść o pamięci-niepamięci, pełna filozoficznych zastanowień i prostego mistycyzmu życia. Los ludzki ubrany w pamięć.
Nie sposób nie pokochać prozy Myśliwskiego.
astamate plusminus Linia koment
Ocena: 6, Na półkach: Czytam,
Książka przypadkowa. Sięgnęłam po nią z braku możliwości sięgnięcia po cokolwiek innego. Można by powiedzieć, że z półki z której ją sciągnęłam - była jedyną.

Zaczytałam się. Choć początkowo pomyślałam: nudna...

Myliłam się , to książka niezmiennie- z każdą stroną coraz ciekawsza.

Niesamowicie współgrała z moim doświadczeniem łuskania fasoli! naprawdę, łuskłam fasolę -pomagałam wujkowi , przy stole zasiada kilka osób i toczą się rozmowy, plotą się historie i przemykają żarty. Ktoś poważniej ktoś mniej opowiada o życiu, kłopotach i troskach. Albo, po prostu-milczy się. Łuskanie jest zajęciem leniwym, spokojnym i wyciszający, Terapeutycznym.

W "Traktacie o łuskaniu fasoli" przetacza się historia życia opowiedziana przez głównego bohatera. Historia za historią plecie się życie, czas jakgdyby pozwala się cofnąć i powoli . powoli rusza do przodu. To monolog skierowany do tajemniczego gościa, monolog który składa się na traktat o życiu.

„Nie staraj się tak za wszelką cenę być silny. Siła odgradza nas od innych ludzi”

„To nie takie jednak proste spojrzeć, gdy się spojrzeniem dotyka bólu”. padają tam takie zdania, zdania które zapamiętuję bo w dużym stopniu przekładają się na moje doświadczenia. Mądrość która bije ze stronic Traktatu powoduje, że czyta się ksiązkę z pewną... powagą, uczuciem, że uczestniczy się w czymś ważnym. Czytanie Myśliwskiego wymagało odpowiedniej oprawy- ciszy, samotności najlepiej, skupienia. To było moje pierwsze święto z ksiązką Myśliwskiego.

Madaleno plusminus Linia koment
Ocena: 6, Na półkach: Czytam,
Ta powieść to moje pierwsze spotkanie z prozą Myśliwskiego i od razu mnie zachwyciła i olśniła. Myśliwski to we współczesnej literaturze naprawdę chyba jedyny wielki pisarz. Podoba mi się przedstawiany przez niego świat, świat ludzi prawdziwych, życie w najczystszej postaci. Prawda w fikcji. Zdecydowanie zasłużyła na NIKE.
gendun Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
madz Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
Zoe Linia koment
Ocena: 1, Na półkach: Chcę przeczytać,
kirya Linia koment
Przeczytane:2015-03-31, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,Mam,
Madziq84 Linia koment
Przeczytane:2015-08-01, Ocena: 4, Na półkach: Przeczytałem, 2015,
Inka Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
sabja Linia koment
Przeczytane:2014-12-01, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,52 książki - 2014,Ulubione,
Linia koment
Przeczytane:, Na półkach: Mam,
anlio Linia koment
Przeczytane:2013-08-01, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,
Mysza_99 Linia koment
Przeczytane:2014-09-24, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,
slk Linia koment
Przeczytane:2013-08-30, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,
nutka Linia koment
Przeczytane:2014-08-28, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,52 książki 2014,
iwona-w Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
ChatkaPuchatka Linia koment
Przeczytane:2014-03-05, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,Mam,
katibe Linia koment
Przeczytane:2006-10-18, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,Mam,
ja_rus Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
Linia koment
Przeczytane:, Na półkach:
esia189 Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
annna84 Linia koment
Przeczytane:2014-01-24, Ocena: 4, Na półkach: Przeczytałem,
grzeniuJee Linia koment
Przeczytane:2014-01-16, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,12 książek 2014,
ajrin Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
asza Linia koment
Przeczytane:2013-01-16, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,52 książki - 2013,
madrill Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
agni79 Linia koment
Przeczytane:2011-09-25, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,Chapeau bas!,Posiadam,
break
Okładka - Traktat o łuskaniu fasoli Inwazja
Andrzej Maleszka
Okładka - Traktat o łuskaniu fasoli Misja:Encyklopedia
Arturo Pérez-Reverte
Okładka - Traktat o łuskaniu fasoli Antykwariat spełnionych marzeń
Dorota Gąsiorowska
Okładka - Traktat o łuskaniu fasoli Czas burzy
Adrian Grzegorzewski
Okładka - Traktat o łuskaniu fasoli W kręgu księżniczki
Jean Sasson
POLUB NAS!
WYDAWCY POLECAJĄ
Zwyczajna łaska
Książka Racheli
Sekret Wesaliusza
 
STRONA GŁÓWNA

MOJE GRANICE
Dodaj/Opublikuj
Wirtualna biblioteczka
Ustawienia
Więcej opcji
KSIĄŻKI
recenzje
premiery, nowości
zapowiedzi wydawnicze
audiobooki
patronaty
rankingi
autorzy
rekomendacje
wyzwania czytelnicze
WIERSZE

OPOWIADANIA

KONKURSY

SPOŁECZNOŚĆ
forum
blogi
zdjęcia
filmy
kalendarz
książki za aktywność
PUBLICYSTYKA
wywiady
eseje
sylwetki twórców
recenzje filmów