Okładka książki - Trzy oblicza pożądania

Trzy oblicza pożądania

Wydawnictwo: Harper Collins
Data wydania: 2012-10-03
Kategoria: Literatura piękna
ISBN: 978-83-238-6650-3
Liczba stron: 416
Dodał/a recenzje: Sylwia Szymkiewicz - Borowska

Ocena: 4.79 (14 głosów)

W ostatnich tygodniach na rynku wydawniczym pojawiło się bardzo wiele powieści erotycznych. Są nasycone pikantnym słownictwem i mogą sprawić, że na niejednym czole pojawi się kilka kropel potu. Nie są to jednak, przynajmniej w większości wypadków, książki pornograficzne, wywołujące niechęć czy niesmak czytelników. Skąd jednak taka popularność gatunku? Czy to w autorach nagle narodziła się chęć dzielenia się z czytelnikami najskrytszymi uczuciami i pragnieniami? Czy może chodzi raczej o zaspokojenie głęboko skrywanych potrzeb odbiorców? Czyżby prawdą było, że ludzie kłamią, a gdy mówią, że tak nie jest, oznacza to, że już nawet sami nie zdają sobie sprawy z tego, czym jest prawda? Na to pytanie każdy chyba musi odpowiedzieć samodzielnie. 

 

Anne Kinney jest niczym nie wyróżniającą się z otoczenia młodą mężatką, na co dzień zajmującą się domem. Dom utrzymuje jej ukochany mąż, James, któremu w zupełności odpowiada rola jedynego żywiciela rodziny. Nie widzi on również problemu w tym, że jego wiecznie wtrącająca się matka za wszelką cenę chce się dowiedzieć, kiedy on i synowa obdarzą ją wnukami. To ostatnie, przypuszczalnie, nie przeszkadza mu dlatego, że Evelyn to nie jemu w tym zakresie "wierci dziurę w brzuchu". Całość ataków kierowana jest na Anne, z czym dziewczyna nie potrafi się uporać. Szczególnie, że skrywa przed mężem pewien sekret sprzed lat. Nie najlepsze stosunki z teściową to jedyny problem w życiu Anne. Gdyby nie to, dziewczyna mogłaby się uznać za najszczęśliwszą kobietę pod słońcem. Posiada wspaniałego męża, piękny dom, nie przymiera głodem. Nic, tylko żyć pełnią życia. Dziewczyna stara się jednak poradzić sobie z przeciwnościami losu i pracuje nad poprawą stosunków na linii synowa – teściowa. Tak jest do momentu, gdy w życie Anne i Jamesa wkracza Alex Kennedy, przyjaciel mężczyzny z młodzieńczych lat, który w dodatku… Nie, tego - niestety - nie mogę Wam zdradzić. O tym musicie przeczytać sami.

 

Trzeba przyznać, że Trzy oblicza pożądania czyta się błyskawicznie. Strony przerzuca się w nieprawdopodobnym wręcz tempie. Niestety, stosunkowo szybko pierwotny zachwyt przekształca się w uznanie tej lektury za dobrą, choć raczej płytką. To powieść wciągająca, gwarantująca sporo przyjemnych chwil podczas lektury, idealna "na chwilę", na rozładowanie piętrzących się w człowieku emocji, na zapomnienie o własnych bolączkach, ale nie pozostająca z czytelnikiem na dłużej.

 

W przypadku stosunkowo młodego w Polsce nurtu powieści erotycznej nie należy po prostu nastawiać się na cud, na to, że książki należące do niego okażą się wielką literaturą. Warto od razu uświadomić sobie, nomen omen, nagą prawdę i uczciwie przyznać przed sobą i otoczeniem, z jakich pobudek po te powieści się sięga. Sama Trzy oblicza pożądania mam już za sobą i nie żałuję. Wiem, że to dobra proza erotyczna, lepsza niż wiele innych, czasem nawet o wiele bardziej głośnych, powieści. Wiem również, że autorka próbowała pokazać, jak pod wpływem różnorakich emocji człowiek się zmienia. Jak niewiele trzeba, by stać się kimś zupełnie innym. Hart pragnęła pokazać, że ludzie nigdy nie są tak naprawdę do końca szczęśliwi. Że zawsze istnieje coś, co sprawiłoby, że mogliby być szczęśliwi jeszcze bardziej.

 

Czy udało jej się to w pełni? I tak, i nie. Najprawdopodobniej Megan Hart powinna była zakończyć swą powieść rozdział, może - dwa rozdziały wcześniej. Napisała jednak o kilka zdań za dużo, pokazała czytelnikom coś, czego większość z nich chyba wcale zobaczyć nie chciała. A może taki był jej plan? Może rzeczywiście pragnęła czytelnika zszokować, pokazać, że powieść opiera się tylko i wyłącznie na pożądaniu? Warto się o tym przekonać podczas lektury. Jedno jest też pewne: z pewnością pikanterii w tej książce nie zabraknie.  

Kup książkę

przesuń

Musisz być zalogowany, aby komentować. Zaloguj się lub załóż konto, jeżeli jeszcze go nie posiadasz.

Polecana recenzja

Avatar użytkownika - cyrysia
cyrysia
Przeczytane:2012-10-30, Ocena: 5, Przeczytałam,
Nasza wyobraźnia lubi czasami oddawać się wielobarwnym erotycznym fantazjom, które często nabierają niezbyt przyzwoitego wymiaru. Marzymy czasem o seksie w miejscu publicznym, o romantycznej przygodzie z nieznajomym, zbiorowym gwałcie lub fantazjujemy o miłości z dwoma mężczyznami naraz. Megan Hart, współczesna autorka literatury erotycznej, w swojej powieści Trzy oblicza pożądania zaprasza czytelników w zmysłowy świat głównych bohaterów. Anne i James Kinney to szczęśliwe, spełnione małżeństwo. Mieszkają w uroczym, starym domku nad jeziorem, gdzie wiodą spokojne, ustabilizowane życie. Również w "sprawach łóżkowych" układa im się znakomicie, gdyż potrafią bez wstydu mówić o swoich największych pragnieniach i  fantazjach. Pewnego dnia do Jamesa dzwoni jego serdeczny przyjaciel z dzieciństwa, Alex Kennedy. Niedawno sprzedał swoją firmę w Singapurze, dlatego postanawia na jakiś czas wrócić w rodzinne strony. Kinney ofiaruje mu, gościnę. Anne nie jest przesadnie zadowolona z zaistniałej sytuacji, lecz niespodziewanie przystojny, tajemniczy Alex wywołuje w niej dziwną fascynację i pożądanie. Zauważa również, że nawet jej mąż "rozkwita" w otoczeniu swojego przyjaciela. Nieoczekiwanie James składa żonie niemoralną propozycję... Tworzyliśmy trójkąt- dwóch przystojnych facetów i ja. Która kobieta nie chciałaby wziąć udziału...
(czytaj dalej)

Polecana recenzja

Avatar użytkownika - natasha92
natasha92
Przeczytane:2013-05-28, Ocena: 5, Przeczytałam, 52 książki - 2013,
Powieść Megan Hart Trzy oblicza pożądania to powieść dająca nadzieję wszystkim czytelnikom, rozczarowanym zalewającą półki księgarskie literaturą erotyczną. To w końcu udana, naprawdę dobra powieść "z pieprzykiem", książka, która nie ogranicza się do tandetnej pornografii.   Już na pierwszy rzut oka uwagę przeciąga okładka. Ukazane na zdjęciu jabłko wywołuje momentalnie skojarzenia z zakazanym owocem. A w tym przypadku to analogia bardzo trafiona, bowiem książka w głównej mierze opowiada o trójkącie miłosnym, stworzonym przez pierwszoplanową bohaterkę Annę Kinney, jej męża Jamesa oraz jego najlepszego przyjaciela - Alexa Kennedy'ego.    Tak fantastycznych opisów zbliżeń seksualnych dawno w literaturze nie było. Megan Hart przedstawia seks bez zbędnej wstydliwości, ale też bez dokładności pozostawiającej niesmak. Prawdziwe pożądanie wypływa z każdego napisanego przez nią zdania. Tu nie ma miejsca na tabu czy brak tolerancji. To ostra pozycja, pełna pikanterii i skrywanych przez chyba każdego erotycznych fantazji. Tu nawet heteroseksualny mężczyzna potrafi się zapomnieć w obecności swojego najlepszego przyjaciela. Co z tego wyniknie? Warto się o tym przekonać podczas lektury.   Autorka zaskakuje na każdym kroku. Fabuła powieści Trzy oblicza pożądania nie kończy się na schemacie seks-kłótnia-seks. Megan Hart porusza w swojej książce wiele niełatwych...
(czytaj dalej)

Opinie

Avatar użytkownika - izabela81
izabela81
Przeczytane:2016-08-17, Ocena: 6, Przeczytałem, 52 książki - 2016,
To erotyk, więc nie brak tu odważnych scen uniesień, pożądania, namiętności, pasji, pierwotnych instynktów, które biorą górę nad rozsądkiem. Autorka nie stroni od wulgarnego słownictwa, co dodaje książce tylko pikanterii. "Pożądanie zwyciężyło nad zdrowym rozsądkiem. Zupełnie jak w przeszłości, gdy moje ciało zignorowało rady umysłu i serca. Dojrzałam, ale nie zmądrzałam." Ale to nie tylko erotyk, mamy tu również problemy i rozterki rodzinne, odnajdywanie własnej drogi w życiu, próbę poradzenia sobie z emocjami i demonami przeszłości, przezwyciężanie strachu, różne rodzaje miłości, poronienie, chorobę, alkoholizm, hazard. Autorka pokazuje nam, jak ważne w związku są szacunek, zaufanie, wybaczenie, wsparcie. I tym wszystkim zostałam mile zaskoczona, bo to nie tylko erotyk, ale coś więcej. Tak więc dzieje się naprawdę sporo, nie ma czasu na nudę, zwłaszcza po połowie książki. Zakończenie natomiast bardzo mnie zaskoczyło i wzruszyło. Takiego z całą pewnością się nie spodziewałam. "Nie przestaje się kochać człowieka tylko dlatego, że coś w życiu spieprzył." Bohaterowie zostali nakreśleni w sposób barwny, mają różne charaktery, są po prostu życiowi, nie sposób ich nie polubić. Niektóre ich zachowania strasznie mnie irytowały, że momentami miałam ochotę nimi porządnie potrząsnąć. "Tworzyliśmy trójkąt - dwóch przystojnych facetów i ja. Która kobieta nie chciałaby wziąć udziału w takiej imprezce?" Język powieści jest prosty, nieskomplikowany, niewyszukany, nie utrudnia czytan (Pokaż całą)
Link do opinii
Avatar użytkownika - magi18
magi18
Przeczytane:2014-06-08, Ocena: 5, Przeczytałem, 26 książek 2014, Mam,
Nigdy nie czytałam literatury erotycznej. Także to był mój pierwszy raz. I był świetny! Oj, takie książki to mogłabym czytać. Trójkąty, trudne układy i miłość - ta piękna, ale też i ta niebezpieczna. (Pokaż całą)
Link do opinii
Avatar użytkownika - figlarna24
figlarna24
Przeczytane:2012-10-01, Ocena: 6, Przeczytałem, 2012,

Długo się zastanawiałam od której strony mam ugryść tę recenzję. Po przeczytaniu musiałam ochłonąć dwa dni, bo choć już jestem pełnoletnia i seks nie jest mi obcy, to takie podejście do tego intymnego tematu jest dla mnie czymś nowym w literaturze. 

Wydawnictwo Mira ma to do siebie, że wydaje książki, które mają podteksty erotyczne. Doceniam odwagę wydania tej fantastycznej książki, gdyż zdaje sobie sprawę, że wzbudzi ona wiele kontrowersji. No wygadałam się, ale cóż na to poradzę, że fabuła mnie poruszyła. Zagłębiałam się w losy głównych bohaterów i z każdą stroną było mi żal, że zbliżam się ku niechybnemu końcowi.

"Podniosłam powoli ręce, ujęli moje dłonie i wtedy ich przyciągnęłam. Poczułam na plecach ręce męża obok rąk Alexa. Nie byliśmy już trójkątem o ostrych wierzchołkach, lecz tworzyliśmy krąg. Spleciony z ramion, nóg i złączony wspólnym pragnieniem"

Główną bohaterką jest 29-letnia Anne. Jest ona żoną Jamesa, córką ojca alkoholika, nielubianą synową swojej wścibskiej teściowej oraz najstarszą z czterech sióstr. Jej małżeństwo jest niemal idealne. Seks jest boski. James potrafi ją zaspokoić na różne wyszukane sposoby. Kobieta nigdy nie narzeka na brak orgazmów, ale jest na tyle powściągliwa, by te częśc swojego pożycia małżeńskiego trzymać wewnątrz siebie. Nie dzieli się ona swoimi tajemnicami, przeżyciami i nabytym doświadczeniem nawet z Clare, kt

Do domu Anne i Jamesa wprowadza się Alex-kolega Jamesa. Anne na początku jest nastawiona sceptycznie do mieszkania pod jednym dachem z zupełnie nieznaną osobą, ale powoli zaczyna się do niego przekonywać. A już zupełnie się do niego przekona, gdy mężczyźni po misternej grze przemienią cichą, powściagliwą Anne w demona seksu. Z pary powstanie trójkąt, którego poczynania są tak śmiałe, że ja będąca mężatką czytałam z wypiekami na twarzy, z "rozdziabionymi" ustami oraz szeroko otwartymi oczyma. Opisy aktów seksualnych są bardzo śmiałe i obrazowo napisane. Stosunki są dokładnie przedstawione, bez zasłony tajemnicy. Słownictwo jest obcesowe, dosadne, ale i idealnie pasujące do tego typu relacji. Słowo „pieprzyc” występują chyba najliczniej w całej powieści.

"Nigdy nie zdradziłam męża. Nie miałam też żadnych powodów. by podejrzewać, że on mnie zdradził. A teraz zapraszaliśmy obcą osobę do naszego łóżka. Musiałam być stuknięta, żeby nie czuć niepokoju"

Książka ta nie jest powieścią, której fabuła toczy się od stosunku do stosunku. Jest to lektura wielopłaszczyznowa, ponieważ bohaterka musi się zmierzy z traumatycznymi przeżyciami z dzieciństwa (nałóg ojca, odejście matki, poronienie, prawie utonięcie), kłopotami sióstr-jedna ma męża hazardziste, druga jest lesbijką, trzecia zachodzi w ciąże z żonatym facetem (one też wprowadzają zróżnicowanie temperamentów, cech i zachowań, ale także są nieodzownym elementem całej powieści), ale przede wszystkim musi się uporac się z rodzącym się uczuciem fascynacji do Alekxem. Musi okiełznac swoje popędy seksualne oraz zapanować nad strachem, że okłamuje siebie, męża itp. Dodatkowo Anne podejrzewa męża o skłonności homoseksualne. Podejrzewa, że mąż zainicjował "miłosny trójkąt" po to, by być z Alexem w łóżku. Czy tak jest? Czy to może hormony?

"Podążanie zwyciężyło nad zdrowym rozsądkiem. Zupełnie jak w przeszłości, gdy moje ciało zignorowało rady umysłu i serca. Dojrzałam, ale nie zmądrzałam"

Przez całą powieść dostrzegamy jak bohaterka się zmienia, przekształca swoje priorytety. Zaczyna oswajać swoje demony przeszłości. Godzi się sama ze sobą. Musi wybrać czy taki układ, gdzie funkconuje wśród dwóch mężczyzn jej odpowiada. Czy może czas wracać do spokojnego życia małżeńskiego? A może odejść? Nasuwa się oczywiście pytanie czy "trójkąt" nie wpłynie na normalne relacje między małzonkami? Czy świat będzie jak dawniej?

Wielki plus otrzymuje ode mnie garfik, który projektował okładkę.Jej ciemne tło budzi zmysły, aelement w postaci jabłka byl doskonałym pomysłem. Możby by iść na łatwiznę i wrzucić wizerunki ludzi, ale nie , i dobrze. Jabłko symbolizuje coś zakazanego i grzesznego. Czyta taka jest ta książka?

Książka jest skierowana do odważnego odbiorcy. Czytelnika, który odrzuca pruderię i oprócz scen seksu dostrzerze głębie kobiecej natury i problematykę psychiki głównej bohaterki. Ja nie jestem pruderyjna i bardzo się cieszę, że przeczytałam tę książkę i Wam polecam również.

(Pokaż całą)
Link do opinii
Avatar użytkownika - wwwiolka
wwwiolka
Przeczytane:2013-01-11, Ocena: 5, Przeczytałem, 12 książek 2013,
W ostatnim czasie niezwykle popularne stały się książki z gatunku tzw. kobiecej literatury erotycznej, a "Trzy oblicza pożądania" miały być jednym z mocniejszych jej przedstawicieli. Jak dla mnie, chociaż erotyzmu w niej nie brakuje, jest to książka przede wszystkim o samotności i braku. Braku zrozumienia, wspólnoty i miłości, chociaż bohaterowie zdają się być nią otoczeni. Z pewnością do przeczytania nie tylko dla relaksu, ale i chwili głębszej refleksji. (Pokaż całą)
Link do opinii
Avatar użytkownika - kasandra_85
kasandra_85
Przeczytane:,

W moje ręce wpadła książka „Trzy oblicza pożądania” Megan Hart. Uwagę od razu przyciągnęła czerwona wstążeczka z adnotacją „Tylko dla dorosłych” a także podpisem „Najgorętsza książka roku”. Mimo, że czasy niepełnoletności dawno mam już za sobą, to jednak poczułam się jak nastolatka sięgająca po jakieś zakazaną lekturę:).  Do tego jeszcze kuszący tytuł, prosta, ale ciekawa okładka i dość odważny opis sprawił, że musiałam czym prędzej ją przeczytać.

Kilka słów o treści... Anne to młoda kobieta przed trzydziestką. Obecnie mieszka wraz ze swoim mężem Jamesem w starym, pięknym domku w okolicy jeziora. Między nią a ukochanym układa się rewelacyjnie. Seks jest wspaniały, a mężczyzna potrafi doprowadzić ją do wielokrotnego orgazmu. Jednak aby nie było za różowo, rodzina Jamesa a zwłaszcza wścibska teściowa wypytuje ciągle synową o wnuki i stara się jej narzucić swoje zdanie w licznych kwestiach. Dodatkowo Anne jako najstarsza z czterech sióstr musi również przygotować uroczystość z okazji trzydziestolecia małżeństwa swoich rodziców. Będzie to również moment, który wyzwoli w niej wspomnienia z niełatwego dzieciństwa zgotowanego jej przez ojca-alkoholika. Jednak przeszłość kryje również inne dramaty o których dziewczyna chciałaby zapomnieć. Tymczasem do jej domu wprowadza się na jakiś czas Alex, najlepszy przyjaciel męża. Mężczyzna szybko zjednuje sobie przyjaźń naszej boh

Byłam ciekawa tej książki i cieszę się, że po nią sięgnęłam. Od początku miałam świadomość o czym będzie ta powieść a mimo wszystko autorka mnie zaskoczyła. Czym? Przede wszystkim odwagą i bezpruderyjnym opisem seksualnych zbliżeń, które są tu naszkicowane z dużą dokładnością i bez krzty zawstydzenia. Śmiałe łóżkowe fantazje i dosadne, wulgarne  słownictwo to tylko początek. Autorka nie poprzestaje na wyuzdanych scenach, ale wplata do fabuły również problemy z jakimi muszą się zmagać nasi bohaterowie. Będzie alkoholizm, złożone małżeńskie relacje, kłopoty z teściową, siostrzana miłość i wiele, wiele więcej. Myślę, że nikt nudzić się nie będzie a duszny, wręcz parny klimat i stronice ciężkie od buzujących hormonów, udzielą się niejednemu z odbiorców.

„Trzy oblicza pożądania” to z całą pewnością powieść erotyczna, w której nie brakuje romansu i odważnych opisów seksualnych wojaży. Jest to książka o pożądaniu i namiętności, pasji i głębokich potrzebach, o pierwotnych instynktach i o tym, że czasami wbrew rozsądkowi pozwalamy im nad sobą zapanować. Jednak lektura ta ma również drugie oblicze. Sporo tu bowiem psychologicznych motywów i życiowych dylematów, przez co jest to również historia o poznawaniu siebie i swoich pragnień, szukaniu własnego miejsca na ziemi i sposobu na szczęście, radzeniu sobie z demonami przeszłości, jak i współczesnymi problemami. Polecam serdecznie!

 

(Pokaż całą)
Link do opinii
Avatar użytkownika - monika11281
monika11281
Przeczytane:2012-09-01, Ocena: 6, Przeczytałem, Mam,
bardzo interesująca ksiażka dla dorosłych (Pokaż całą)
Link do opinii
Avatar użytkownika - Madlene
Madlene
Przeczytane:2013-08-20, Ocena: 6, Przeczytałem,
Kolejna książka o zabarwieniu erotycznym w mojej biblioteczce. Cóż.. Może i jest o seksie, ale główna postać ma tez wiele innych problemów. Jej życie jest skomplikowane, a jednak forma w jakiej została napisana książka pozwala je zrozumieć. (Pokaż całą)
Link do opinii
Avatar użytkownika - Justyna891
Justyna891
Przeczytane:2013-04-10, Ocena: 4, Przeczytałem, Mam,
Kupiłam "Trzy oblicza pożądania" po przeczytaniu Grey'a. Początki były trudne, miałam wrażenie, ze czytam kolejną, nieudaną podróbkę "50 twarzy..". Duże podobieństwa jak np. blizny, imię głównej bohaterki, orgietki, zmusiły mnie do odstawienia książki. Wróciłam do niej wczoraj, i nie żałuję.Pewnie potrzebowałam czasu żeby do niej dotrzeć. Ostatnio jest boom na erotyki, im ostrzej tym lepiej. "Trzy oblicza pożądania" jest czymś więcej niż mechanicznym seksem trójki osób.Ta książka opowiada o samotności.Anne,pomimo że żyje w szczęśliwym małżeństwie,czuje niedosyt, pragnie czegoś więcej. Kocha dwóch mężczyzn jednocześnie. Może jednego zbyt słabo, drugiego zbyt mocno?Ciekawe zakończenie, spodziewałam się innego. Warto przeczytać. (Pokaż całą)
Link do opinii
Avatar użytkownika - Ruczek
Ruczek
Przeczytane:2017-07-06, Ocena: 4, Przeczytałam,
Avatar użytkownika - Sylzia
Sylzia
Przeczytane:2014-10-17, Ocena: 4, Przeczytałam, 2014 r.,
Avatar użytkownika - gosia_gosia16
gosia_gosia16
Przeczytane:2014-10-09, Ocena: 3, Przeczytałam, 52 książki 2014,
Avatar użytkownika - Maisuko
Maisuko
Przeczytane:2013-10-23, Ocena: 5, Przeczytałam,
Avatar użytkownika - andie696
andie696
Przeczytane:2013-08-29, Ocena: 4, Przeczytałam, Mam,
Avatar użytkownika - Malwa89
Malwa89
Przeczytane:2013-04-21, Ocena: 5, Przeczytałam,
Avatar użytkownika - magdalenardo
magdalenardo
Przeczytane:2013-02-24, Ocena: 5, Przeczytałam, Mam,
może byc ciekawa
Inne książki autora
Zniewolona
Megan Hart0
Okładka ksiązki - Zniewolona

Emmaline, na skutek wypadku, jaki przeżyła w dzieciństwie, cierpi na krótkotrwałe, lecz uciążliwe zaniki pamięci. Choć w rzeczywistości trwają zaledwie...

Zakon Pocieszenia
Megan Hart0
Okładka ksiązki - Zakon Pocieszenia

Trzy kobiety oddane misji zaspokajania zmysłów... Członkinie Zakonu Pocieszenia noszą imiona symbolizujące ekskluzywne usługi, których świadczenie najlepiej...

Reklamy