Ingmar Bergman


Ingmar Bergman to jeden z najsłynniejszych szwedzki reżyserów, twórca kina autorskiego. 

Ingmar Bergman - biografia, życie i twórczość

Słynny szwedzki reżyser Ingmar Bergman przyszedł na świat 14 lipca 1918 r. w Uppsali. Jest uznawany za czołowego przedstawiciela tzw. kina autorskiego i największego artystę szwedzkiego od czasów Strinberga (jak sam przyznawał, był pod jego wielkim wpływem).

Absolwent literatury i historii sztuki na uniwersytecie w Sztokholmie. W filmie zadebiutował w latach 40tych. Początkowo był scenarzystą, później zajął się reżyserią. W latach 50tych zaczął reżyserować filmy, do których scenariusz napisał sam. Początki nie były łatwe- był mocno ograniczany przez producentów, poszukiwał dopiero własnego stylu. Sytuacja uległa znaczącej poprawie po sukcesach filmów "Uśmiech nocy", "Siódma pieczęć" i "Tam, gdzie rosną poziomki" na festiwalach w Cannes i Berlinie. Osiągnięcia te wzmocniły znacząco jego pozycję i pozwoliły na większą swobodę twórczą. Zrealizował ponad 40 filmów, 140 przedstawień teatralnych oraz po kilkanaście spektakli telewizyjnych i scenariuszy dla innych reżyserów.

Z okazji 50- lecia festiwalu w Cannes został laureatem tzw. Palmy Palm jako największy żyjący filmowiec. Wybór odbył się w formie głosowania, w którym brali udział wszyscy żyjący wówczas laureaci Złotej Palmy.

Zmarł 30 lipca 2007 r. na bałtyckiej wyspie Farő (na północ od Gotlandii).

Kalina Beluch

Ingmar Bergman - filmografia

1946 Deszcz pada na naszą miłość
1946 Kryzys
1947 Okręt do Indii
1948 Noc- moja przyszłość
1949 Więzienie
1949 Pragnienie
1950 Ku szczęściu
1951 Letni sen
1952 Kobiety czekają
1953 Wieczór kuglarzy
1953 Wakacje z Moniką
1954 Lekcja miłości
1955 Sny
1957 Przybycie pana Sleemana
1957 Siódma pieczęć
1957 Tam gdzie rosną poziomki
1958 U progu życia
1958 Twarz
1960 Oko diabła
1960 Źródło
1961 Jak w zwierciadle
1963 Milczenie
1963 Goście Wieczerzy Pańskiej
1964 O tych paniach
1965 Don Juan
1968 Godzina wilka
1968 Hańba
1969 Rytuał
1969 Namiętności
1971 Dotyk
1972 Szepty i krzyki
1973 Sceny z życia małżeńskiego
1975 Czarodziejski flet
1976 Twarzą w twarz
1977 Jajo węża
1978 Jesienna Sonata
1980 Z życia marionetek
1982 Fanny i Aleksander
1984 Po próbie
1986 Twarz Karin
1995 Ostatni
1997 W obecności klowna
2003 Sarabanda


Źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Ingmar_Bergman

Ingmar Bergman - twórczość

Cytaty Autora

Wyobraźnia powinna się wstydzić. To upokarzające, lecz niezbędne. Codziennie dochodzę do wniosku, że ów proces przed trybunałem rozsądku jest męczący, nieprzyjemny, w dodatku bezsensowny. Codziennie obiecuje sobie, że porzucę projekt, który jest dla mnie źródłem stałego utrapienia. Codziennie zmieniam zdanie i zaczynam na nowo albo drę to, co już napisałem albo posuwam się dalej.


Więcej

Narzekasz na to, że człowiek człowiekowi jest wilkiem. Obiektywnie rzecz biorąc nie możesz nic na to poradzić. Współczucie jest tylko formą kokieterii i kończy się przeważnie neurotycznym fiaskiem. Albo polityczną histerią. To kwestia gustu, co się z tej alternatywy wybierze


Więcej
Wszystkie cytaty tego autora Dodaj cytat tego autora
Reklamy