James Dean

(1931-02-08) - (1955-09-30)

James Dean to amerykański aktor, jedna z wielkich ikon popkultury.

James Dean - biografia, życie i twórczość

James Dean przyszedł na świat 8 lutego 1931 r. w Marion (USA, stan Indiana). Wychowywał się na farmie. Był pod opieką nie rodziców, a cioci i wujka. Jako młody chłopak wyjechał na podbój Hollywood. Na wielkim ekranie zadebiutował w 1951 r. w filmie Bagnet na broń. Jednak pierwszoplanowe kreacje stworzył tylko w trzech filmach: „Na wschód od Edenu”, „Buntownik bez powodu” (chyba najbardziej kojarzy się z jego postacią) i „Olbrzym”. Zginął w wypadku samochodowym w wieku zaledwie 24 lat (określono, że popełnił „samobójstwo przez roztargnienie”!) Po śmierci stał się legendą. Do dziś trwają spory, jakiej był orientacji seksualnej (homo- czy biseksualista). Kalina Beluch

James Dean - filmografia

1951 Bagnet na broń

1952 Żeglarze, strzeżcie się

1952 Has Anybody Seen My Gal? (brak polskiego tłumaczenia)

1955 Na wschód od Edenu

1955 Buntownik bez powodu

1956 Olbrzym


Źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/James_Dean

James Dean - twórczość

Reklamy