Janusz Morgenstern

(1922-11-16) - (2011-09-06)

Janusz Morgenstern to polski reżyser i producent filmowy, który ukończył PWSFTviT w Łodzi.

Janusz Morgenstern - biografia, życie i twórczość

Reżyser i producent filmowy Janusz Morgenstern przyszedł na świat 16 listopada 1922 r. w Mikulińcach. Młodość spędził na Podolu, tam też zdał maturę. Przed wojną uczęszczał do gimnazjum w Przeworsku. Po wojnie rozpoczął studia na wydziale reżyserii PWSFTviT w Łodzi. Ukończył je w 1954 r. W początkach kariery był asystentem reżysera oraz drugim reżyserem. Jako pierwszy własny wyreżyserował film „Do widzenia, do jutra”. Ten właśnie oraz inne współczesne dramaty o problemach młodych ludzi, takie jak: „Jowita”, „Trzeba zabić tę miłość” przyniosły Mu największą sławę. Sporą popularność zyskały też zrealizowane przez Niego seriale telewizyjne „Stawka większa niż życie”, „Kolumbowie” oraz „Polskie drogi”. Reżyserował też spektakle Teatru Telewizji. Od 1990 roku był również producentem filmów. W 2004 r. Antoni Krauze stworzył Jego filmowy portret zatytułowany „Ćwiczenia z niepamięci”. W 2005 został odznaczony przez ministra kultury Złotym Medalem Zasłużony Kulturze Gloria Artis, natomiast w 2008 r. za całokształt otrzymał Orła w kategorii „osiągnięcia życia”. 7 kwietnia 2011 odsłonił swoją gwiazdę w Alei Gwiazd na ul. Piotrkowskiej w Łodzi. Zmarł 6 września 2011 r. w Warszawie. Kalina Beluch

Janusz Morgenstern - filmografia

1954 Rzodkiewki

1960 Przygoda w terenie

1960 Do widzenia, do jutra

1961 Ambulans

1962 Jutro premiera

1963 Dwa żebra Adama

1964 Życie raz jeszcze

1965 Potem nastąpi cisza

1967-68 Stawka większa niż życie (seral)

1967 Jowita

1970 Kolumbowie (serial)

1972 Dama pikowa

1972 Trzeba zabić tę miłość

1974 S.O.S. (serial)

1976 Polskie drogi (serial)

1979 Godzina „W”

1980 Mniejsze niebo

1986 Biały smok

2000 Żółty szalik

2009 Mniejsze zło

Janusz Morgenstern - producent

1990 Europa, Europa

1990 Femina

1990 Korczak

1993 Koloss

1993 Do widzenia wczoraj. Dwie krótkie komedie o zmianie systemu

1995 Złote dno

1996 Panna Nikt

1997 Ciemna strona Wenus

1998 Złoto dezerterów

1999 Palce lizać (serial)

2000 Chłopaki nie płaczą

2000 Żółty szalik

2000 Noc świętego Mikołaja

2001 Poranek kojota

2001 Requiem

2002 Wszyscy święci

2002 Zemsta

2003 Biała sukienka

2003 Królowa chmur

2004 Długi weekend

2004 Piekło niebo

2005 Barbórka

2005 Przybyli ułani

2005 Komornik

2006 Czeka na nas świat

2006 Miłość w przejściu podziemnym

2009 Mniejsze zło


Źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Janusz_Morgenstern

Janusz Morgenstern - twórczość

Reklamy