Jerzy Kawalerowicz

(1922-01-19) - (2007-12-27)

Jerzy Kawalerowicz to polski reżyser, scenarzysta i producent filmowy, który miał korzenie ormiańskie.

Jerzy Kawalerowicz - biografia, życie i twórczość

Jerzy Kawalerowicz przyszedł na świat 19 stycznia 1922 r. w Gwoźdźcu koło Stanisławowa (Kresy). Niewiele osób wie, że ten słynny polski reżyser miał pochodzenie ormiańskie!

W latach 1946- 49 studiował na krakowskiej Akademii Sztuk Pięknych i w Instytucie Filmowym. Od 1956 r. był kierownikiem Studia Filmowego "Kadr".

Jerzy Kawalerowicz był współzałożycielem i pierwszym prezesem Stowarzyszenia Filmowców Polskich oraz współtwórcą polskiej szkoły filmowej. Od 1980 r. wykładał w Państwowej Wyższej Szkole Filmu, Telewizji i Teatru. Został uhonorowany tytułem doktora honoris causa Sorbony oraz łódzkiej Państwowej Wyższej Szkoły Teatru i Filmu.

Jerzy Kawalerowicz brał czynny udział w życiu politycznym. Od 1954 do 1990 r. należał do PZPR. W latach 1985-89 był posłem w Sejmie PRL IX kadencji.

Pod koniec listopada 2007 r. dostał wylewu. Zapadł w śpiączkę, z której już się nie obudził. Zmarł 27 grudnia 2007 r.

Kalina Beluch

Jerzy Kawalerowicz - filmografia

1951 Gromada
1954 Celuloza
1954 Pod gwiazdą frygijską
1956 Cień
1957 Prawdziwy koniec wielkiej wojny
1959 Pociąg
1960 Matka Joanna od Aniołów
1966 Faraon
1968 Gra
1971 Magdalena
1977 Śmierć prezydenta
1980 Spotkanie na Atlantyku
1983 Austeria
1989 Jeniec Europy
1990 Dzieci Bronsteina
1995 Za co?
2001 Quo vadis?


Źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Jerzy_Kawalerowicz

Jerzy Kawalerowicz - twórczość

Reklamy