Kinga Dunin


Kinga Dunin to publicystka, aktywistka, feministka i polityczka, ważna w środowisku Krytyki Politycznej.

Kinga Dunin - biografia, życie i twórczość

Kinga Dunin przyszła na świat w 1954 r. (dokładna data nieznana) w Łodzi. Jest jedną z głównych postaci środowiska Krytyki Politycznej. Znana z poglądów feministycznych. Pisze felietony do „Wysokich Obcasów” (dodatek sobotni „Gazety Wyborczej”). Autorka licznych publikacji i opracowań naukowych. W 2001 r. była finalistką Nagrody Literackiej Nike. Przez pewien czas pracowała w redakcji „Ex Libris”. Była też współprowadzącą programu TVP 1 „Dobre Książki”. Obecnie program ten (ze zmienioną obsadą prowadzących, lecz nadal z Kingą Dunin) nadawany jest w TVP Kultura pod nazwą „Lepsze Książki”. Wykłada socjologię medycyny w Akademii Medycznej w Warszawie. Jest też członkinią Sądu Koleżeńskiego Zielonych 2004. Kalina Beluch

Kinga Dunin - bibliografia

1991 Cudze problemy. O ważności tego, co nieważne. Analiza dyskursu publicznego w Polsce.

1996 Tao gospodyni domowej

1998 Tabu

1999 Obciach

2000 Karoca z dyni

2002 Czego chcecie ode mnie, „Wysokie Obcasy”?

2004 Czytając Polskę. Literatura polska po roku

1989 wobec dylematów nowoczesności

2007 Zadyma


Źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Kinga_Dunin

Kinga Dunin - twórczość

Cytaty Autora

Żony nie należy utożsamiać jedynie z funkcją seksualną. Żona to ważna instytucja. To dzięki niej człowiek może oddawać się pracy, a w domu regenerować siły. Żona wspiera i opiera. Socjalizuje potomstwo, dzięki któremu człowiek będzie mógł przedłużyć życie swoich genów. Żona towarzyszy i może stać się ważnym elementem kampanii wyborczej. Jakość żony potwierdza pozycję społeczną człowieka. Pokaż mi swoją żonę, a powiem ci, kim jesteś. Prawo do posiadania żony powinno przysługiwać każdemu człowiekowi bez względu na płeć. Niejedna kobi


Więcej

Tak się jednak składa, że zalety kobiet zwykle obracają się przeciwko nim, a zarzuty mężczyźni obracają na swoją korzyść.


Więcej
Wszystkie cytaty tego autora Dodaj cytat tego autora
Reklamy