Marlena Dietrich

(1901-12-27) - (1992-05-06)

Marlena Dietrich to wybitna niemiecka aktorka, bardzo uzdolniona muzycznie.

Marlena Dietrich - biografia, życie i twórczość

Marlena Dietrich przyszła na świat 27 grudnia 1901 r. w Berlinie. Jako dziewczynka uczyła się gry na skrzypcach. W 1921 r. rozpoczęła naukę w szkole teatralnej. Po roku nauki wystąpiła w pierwszym filmie. W 1923 r. wyszła za Rudolfa Siebera. Miała z nim córkę. Byli razem do śmierci Siebera w 1975 r., jednak niespełnioną miłością aktorki był francuski aktor Jean Gabin. Wystąpiła w kilkunastu filmach, zanim odkrył ją austriacki reżyser Joseph von Sternberg. To dzięki niemu zagrała chyba najsłynniejszą rolę w filmie „Błękitny Anioł”. To był jej ostatni niemiecki film. Potem z von Sternbergiem przeniosła się do Hollywood. Była zdeklarowaną przeciwniczką nazizmu (jeszcze w Niemczech nagrała liczne utwory antynazistowskie – była bowiem także zdolną piosenkarką). W 1937 r. dostała obywatelstwo amerykańskie. Po wojnie występowała częściej jako piosenkarka niż jako aktorka. W życiu prywatnym miała różnych partnerów i partnerki (była biseksualna). Zmarła 6 maja 1992 r. w Paryżu. Kalina Beluch

Marlena Dietrich - filmografia

1930 Błękitny anioł

1932 Szanghaj Expres

1936 Pokusa

1941 Wysokie napięcie

1951 Nie ma autostrad w chmurach

1956 W 80 dni dookoła świata

1961 Wyrok w Norymberdze

1964 Kiedy Paryż wrzesień

1979 Zwyczajny żigolo


Źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Marlena_Dietrich

Marlena Dietrich - twórczość

Reklamy