Zdjęcie - Andrzej Wajda

Andrzej Wajda



Polski reżyser filmowy i scenarzysta, nagrodzony honorowym Oscarem za całokształt twórczości.

Andrzej Wajda - biografia, życie i twórczość

Andrzej Wajda przyszedł na świat 6 marca 1926 r. w Suwałkach. Jako trzynastoletni chłopiec tuż przed wojną (lato 1939) próbował się bezskutecznie dostać do Korpusu Kadetów we Lwowie. Podczas wojny uczęszczał na tajne komplety w Radomiu, rozpoczął też naukę malarstwa w domu braci ojca w Krakowie. Po wojnie w latach 1946- 50 studiował malarstwo na ASP w Krakowie, a następnie- do 1953 r.- reżyserię w Szkole Filmowej w Łodzi. Dyplom otrzymał jednak dopiero w 1960 r.
Jego pierwszym w pełni samodzielnym filmem było "Pokolenie" z 1954 r. (wcześniej był współreżyserem trzech innych). W latach 1972-83 kierował zespołem filmowym "X", a od 1978 do 1983 r. pełnił funkcję prezesa Stowarzyszenia Filmowców Polskich. Od r. 1989 należy do Komitetu Kinematografii. Jest też członkiem Akademii Filmowej. W 1994 r. ufundował krakowskie Japońskie Centrum Sztuki i Techniki. W 2002 r. założył w Warszawie Mistrzowską Szkołę Reżyserii Filmowej Andrzeja Wajdy. Od 2006 r. należy do Rady Programowej Fundacji Centrum Twórczości Narodowej.

Przez pewien czas był zaangażowany politycznie- stanął po stronie Solidarności, w latach 1989-91 był senatorem RP.

Filmografia:

1951 Zły chłopiec
1951 Ceramika iłżecka
1954 Kiedy ty śpisz
1954 Pokolenie
1955 Idę do słońca
1957 Kanał
1958 Popiół i diament
1959 Lotna
1960 Niewinni czarodzieje
1961 Samson
1961 Powiatowa lady Makbet
1962 Miłość dwudziestolatków
1965 Popioły
1968 Przekładaniec
1968 Bramy raju
1969 Polowanie na muchy
1970 Brzezina
1970 Krajobraz po bitwie
1972 Piłat i inni
1973 Wesele
1974 Ziemia obiecana
1976 Smuga cienia
1976 Człowiek z marmuru
1976 Umarła klasa. Seans T. Kantora
1978 Bez znieczulenia
1978 Zaproszenie do wnętrza
1979 Panny z Wilka
1979 Dyrygent
1979 Pogoda domu niechaj będzie z Tobą...
1980 Z biegiem lat, z biegiem dni
1981 Człowiek z żelaza
1983 Danton
1983 Miłość w Niemczech
1986 Kronika wypadków miłosnych
1988 Biesy
1990 Korczak
1992 Pierścionek z orłem w koronie
1994 Nastazja
1995 Wielki tydzień
1996 Panna Nikt
1996 Andrzej Wajda. Moje notatki z historii
1999 Pan Tadeusz
1999 Kredyt i debet. Andrzej Wajda o sobie
2000 Wyrok na Franciszka Kłosa
2002 Lekcja polskiego kina
2002 Przerwane milczenie
2002 Zemsta
2004 Jan Nowak Jeziorański. Kurier z Warszawy. 60 lat później 1944-2004
2005 Solidarność, Solidarność...
2007 Katyń

Kalina Beluch


Źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Andrzej_Wajda

Andrzej Wajda - książki

Andrzej Wajda - publicystyka

Cytaty Autora

Świat jest jednak ciężko chory i choćby mu dostarczać jak dziecku coraz to nowych zabawek - one go nie uzdrowią.


Więcej

Istnieją piękne kwiaty, które rosną wyłącznie na bagnie i giną kiedy bagno wysycha.


Więcej
Wszystkie cytaty tego autora Dodaj cytat tego autora
Reklamy