Harriet Andersson

(1932-02-14) - (nadal)

Harriet Andersson to wybitna szwedzka aktorka, szczególnie znana za sprawą filmów Ingmara Bergmana. 

Harriet Andersson - biografia, życie i twórczość

Szwedzka aktorka Harriet Andersson przyszła na świat 14 lutego 1932 r. w Sztokholmie. W 1949 r. ukończyła szkołę aktorską i potem zagrała w ponad 100 rolach. Wystąpiła w wielu filmach Ingmara Bergmana. Przez kilka lat była partnerką życiową tego reżysera (potem wybrał inną kobietę). W późniejszym okresie Harriet Andersson związana była z aktorem Gunnarem Hellströmem, a także z pisarzem, scenarzystą i dziennikarzem Jornem Donnerem. Sławę zdobyła dzięki roli Moniki w filmie Ingmara Bergmana „Wakacje z Moniką” (1954). Wielokrotnie nagradzana, zdobyła między innymi nagrodę filmową Charlie Chaplina a także nagrodę Szwedzkiego Instytutu Filmowego za rolę w filmie Bergmana „Szepty i krzyki” (1973). Kalina Beluch

Harriet Andersson - filmografia

1950 Dwa piętra nad podwórzem

1951 Nazywam się Puck

1951 Rozwiedziona

1954 Wakacje z Moniką

1954 Wieczór kuglarzy

1954 Lekcja miłości

1955 Marzenia kobiet

1955 Uśmiech nocy

1956 Ostatniej parze dziękujemy

1961 Jak w zwierciadle

1964 O tych paniach

1965 Dla przyjaźni

1966 Wąż

1973 Szepty i krzyki

1982 Fanny i Aleksander

2003 Dogville


Źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Harriet_Andersson

Harriet Andersson - twórczość

Reklamy