Zdjęcie - Zbigniew Cybulski

Zbigniew Cybulski

(1927-11-03) - (1967-01-08)

Zbigniew Cybulski był polskim aktorem, niekwestionowaną gwiazdą i ikoną popkultury doby PRL-u.

Zbigniew Cybulski - biografia, życie i twórczość

Zbigniew Cybulski przyszedł na świat 3 listopada 1927 r. w Kniażach koło Stanisławowa. W 1953 r. ukończył krakowską PWST. W tym samym roku debiutował na deskach Teatru Wybrzeże w Gdańsku. Współzałożyciel i dyrektor artystyczny teatrzyku studenckiego Bim- Bom, związał się też (jako autor i reżyser) z Teatrem Rozmów w Sopocie. Występował również w warszawskim Kabarecie Wagabunda, stołecznym Teatrze Ateneum i w spektaklach Teatru Telewizji. W życiu czerpał inspirację z „Buntownika bez powodu”. Nazywano go zresztą polskim Jamesem Deanem. Jak on stał się legendą. Zginął tragicznie pod kołami pociągu, do którego chciał wskoczyć. Było to 8 stycznia 1967 r. Pochowany na cmentarzu w centrum Katowic. W 1996 r. został pośmiertnie nagrodzony Super Złotą Kaczką magazynu Film dla najlepszego aktora w historii polskiego kina. Jego imię nosi kinoteatr w Dzierżoniowie. Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej o Cybulskim, przeczytajcie jego życiorys, opublikowany w naszym serwisie. Kalina Beluch

Zbigniew Cybulski - filmografia

1954 Kariera

1954 Pokolenie

1955 Trzy starty

1956 Koniec nocy

1956 Tajemnica dzikiego szybu

1957 Wraki

1958 Krzyż Walecznych

1958 Ósmy dzień tygodnia

1958 Popiół i diament

1959 Pociąg

1960 Do widzenia, do jutra

1960 Niewinni czarodzieje

1960 Rozstanie

1961 Herbata i mięta

1962 Jak być kochanką

1962 Miłość dwudziestolatków

1963 Ich dzień powszedni

1963 Milczenie

1963 Rozwodów nie będzie

1963 Zbrodniarz i panna

1964 Kochać

1964 Giuseppe w Warszawie

1964 Pingwin

1964 Rękopis znaleziony w Saragossie

1965 Jutro Meksyk

1965 Salto

1965 Sam pośród miasta

1966 Cała naprzód

1966 Iluzja

1966 Mistrz

1966 Przedświąteczny wieczór

1966 Szyfry

1967 Jowita

1967 Morderca zostawia ślad


Źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Zbigniew_Cybulski

Zbigniew Cybulski - twórczość

Zbigniew Cybulski - wiadomości

Zbigniew Cybulski - publicystyka

Reklamy