Forum

Wątek - przepisy
← powrót

Kto Post
adria1586
Avatar użytkownika - adria1586
2014-08-27 22:33:21

Lazania 300 g mielonego mięsa sól do smak opakowanie makaronu do lazanii 4 łyżki masła 10 g parmezanu 1 kulka kulka mozzarelli 200 g sosu beszamelowego odrobina oliwy z oliwek 50 ml czerwonego wina wytrawnego 1 puszka pomidorów w całości 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku 1 łodyga selera naciowego 1 cebula 1 marchew pieprz dp smaku
DZIERZYMIR81
Avatar użytkownika - DZIERZYMIR81
2014-09-20 11:48:41

Lasagnę można przyrządzać na wiele sposobów, nie tylko w wersji pomidorowej, klasycznej. Ja przygotowuję czasami, bo lasagna jest bardzo tłusta ze względu na beszamel, ze szpinakiem. Nie zawsze się udaje, bo szpinak trzeba potrafić przyrządzić, by był zjadliwy, ale się staram ;)
Kalina74
Avatar użytkownika - Kalina74
2014-09-23 21:09:26

Sałatka z kawałkami chleba, pomidorami i mozzarellą 3 szkl. chleba na zakwasie 1 szkl. pokrojonych pomidorów 1 czerwona cebula 18 dag mozzarelli ½ szkl. oliwy z oliwek sałata 4 łyżki octu winnego ½ szkl. liści bazylii 2 łyżki kaparów sól pieprz Chleb pokroić w kostkę. Sałatę porwać na mniejsze kawałki. Następnie pomidory pokroić na mniejsze kawałki, mozzarellę w kostkę a cebule i bazylie posiekać. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, dodając jeszcze kapary. Oliwę wymieszać z octem winnym. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i skropić sałatkę.
Reklama
Avatar usuniętego użytkownika
MEGACRYSTAL2279
Avatar użytkownika - MEGACRYSTAL2279
2014-09-27 17:37:51

Sałatka nicejska z makaronem Składniki opakowanie makaronu 5 jajek 1 cebula 250 g fasoli szparagowej 15 sztuk czarnych oliwek puszka tuńczyka w zalewie 5 filecików anchois 250 g pomidorków koktajlowych sok z cytryny oliwa z oliwek sól pieprz Etapy przygotowania 1. Makaron przygotuj zgodnie z instrukcją, a następnie zahartuj go zimną wodą 2. Fasolkę blanszuj we wrzątku i hartuj zimną wodą 3. Jaja ugotuj na twardo, obierz i pokrój na ćwiartki 4. Tuńczyka i anchois odsącz z zalewy 5. Pomidorki pokrój na pół 6. Makaron rozłóż na półmisku, a na nim ułóż wszystkie składniki 7. Skrop sokiem z cytryny oraz oliwą z oliwek.
cleowawa2928
Avatar użytkownika - cleowawa2928
2014-10-05 23:54:37

Canneloni brokułowo-szpinakowe z fetą SKŁADNIKI paczka cannelloni (250 g) duża główka brokułów 3 spore garście szpinaku 200 g fety 1 por 2 ząbki czosnku pół szklanki świeżo startego parmezanu świeżo zmielony czarny pieprz sól cukier 2 łyżki oliwy sos: pół kostki masła dwie czubate łyżki mąki dwie szklanki zimnego mleka dwa żółtka pół szklanki śmietany biały pieprz sól gałka muszkatołowa
DrCelia86
Avatar użytkownika - DrCelia86
2014-10-07 00:34:08

Frittata ze szpinakiem, pomidorami i serem (kozim lub mozzarellą) doprawiona czosnkiem i oregano Składniki, 2 porcje: • 1 łyżka masła • 1 ząbek czosnku, starty • duża garść szpinaku • 4 jajka • 2 łyżki mleka • 1 pomidor • 125 g sera (np. koziej roladki lub mozzarelli w kulce) • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz • 1/3 łyżeczki suszonego oregano • 1 łyżka oliwy extra vergine Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Przygotować patelnię, którą można wstawiać do piekarnika. Pomidora sparzyć we wrzątku, obrać ze skórki, pokroić na kawałki i wyciąć szypułki, następnie doprawić solą i połową ilości oregano. W głębokim talerzu roztrzepać widelcem jajka z mlekiem, doprawić solą. Na patelni rozgrzać masło, sklarować (zebrać i odrzucić pianę z powierzchni). Dodać starty na drobnej tarce czosnek. Podsmażyć przez kilkanaście sekund, dodać szpinak (można go ugnieść i przycisnąć jeśli nie mieści się na patelni). Podsmażyć na małym ogniu ok. 2-3 minuty (można pod przykryciem) aż szpinak "zwiędnie" i zmniejszy objętość. Przemieszać, wlać masę jajeczną, ułożyć kawałki pomidora i sera, doprawić pieprzem i pozostałym oregano. Smażyć przez około 2 minuty, następnie wstawić do piekarnika (bez przykrycia) na 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika można skropić oliwą extra vergine
ZYROSLAWABC2834
Avatar użytkownika - ZYROSLAWABC2834
2014-10-07 23:48:25

ałatka owocowa Składniki: jabłka, pomarańcze, mandarynki, banany, kiwi (ilość zależna od tego, dla ilu osób ma być przeznaczona, niczego nie można zepsuć, więc spokojnie możecie eksperymentować). Jeśli jesteście miłośnikami innych owoców np. truskawek, można również kilka dodać. duży jogurt naturalny czekolada mleczna, ewentualnie wafelek czekoladowy Wykonanie: Owoce obrać ze skórki i pokroić w grubszą kostkę. Czekoladę zetrzeć na grubej tarce (pokruszyć wafelka). Jogurt naturalny przelać do większej miseczki. Dodać banana lub 2 (w zależności jak bardzo słodką chcecie mieć sałatkę) i wszystko dokładnie wydusić widelcem, aż do powstania bananowego jogurtu. Do miski wrzucić resztę owoców i delikatnie wymieszać. Podawanie: Sałatkę można podawać w wysokich szklankach lub salaterkach, nakładając ją warstwowo - sałatka, trochę tartej czekolady, sałatka itd. Dobrze smakuje także, jako dodatek do lodów - na talerzu umieszcza się kulki lodów, obok sałatkę owocową i to wszystko posypuje wiórkami czekoladowymi.
bestnoelia2866
Avatar użytkownika - bestnoelia2866
2014-10-31 13:59:59

sałatka Składniki, 2 porcje: • 2 porcje szpinaku • 1 kulka (125 g) białej mozzarelli • 1 - 2 łyżki śmietanki kremowej 30% • 250 g świeżych truskawek • 2 łyżeczki cukru • 1/3 szklanki orzechów włoskich • chrupiąca bagietka, opieczona w tosterze Sos balsamiczno - czekoladowy: • 180 g truskawek, pokrojonych na kawałki • 1 łyżka miodu • 2 łyżki octu balsamicznego • szczypta świeżo zmielonego pieprzu • 1 łyżeczka oliwy extra vergine • 1 pełna łyżeczka kakao Przygotowanie: Do rondelka włożyć wszystkie składniki sosu, mieszając zagotować, od razu odstawić z ognia i zmiksować. Przetrzeć przez sitko aby otrzymać gładki sos. Szpinak opłukać, osuszyć i posiekać jeśli ma duże liście, włożyć do salaterek lub do głębokich talerzy. Mozzarellę rozdrobnić odrywając długie "warstwy". Skropić śmietanką kremową, ułożyć na szpinaku, wszystko oprószyć delikatnie solą i pieprzem. Dodać pokrojone na kawałki i posypane cukrem truskawki oraz podsuszone na patelni i posiekane orzechy. Polać połową sosu, w reszcie sosu maczać kawałki chrupiącej bagietki -
zositif
Avatar użytkownika - zositif
2017-04-18 12:19:09

czesc
fitmotywacja
Avatar użytkownika - fitmotywacja
2019-05-09 11:55:52

Flądra w sosie czosnkowym z warzywami na patelnię.

Składniki : 


125 g ryby - u mnie flądra 
150 g ziemniaków 
10 g płatków owsianych
5 g masła
1 mały ząbek czosnku
300 g warzyw na patelnię 


Przygotowanie :


Masło wymieszaj z posiekanym czosnkiem i szczyptą soli. Następnie filet przypraw pieprzem i posmaruj masłem czosnkowym. Rybę posyp płatkami, zawiń w folię aluminiową i zapiekaj w piekaniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok 20 min. Ziemniaki oraz warzywa ugotuj.


 

Odpowiedz
1