Halina Poświatowska


Halina Poświatowska to wybitna polska poetka, która tworzyła w czasach Polskiej Rzeczypospolitej Ludowej.

Halina Poświatowska - biografia, życie i twórczość

Halina Poświatowska (z domu Myga) urodziła się 9 maja 1935 r. w Częstochowie. Z datą jej urodzin wiąże się pewno nieporozumienie. W akcie urodzenia pomyłkowo podano datę 9 lipca, więc wielu badaczy uznało ją za prawdziwą. Ciekawa historia związana jest także z imieniem poetki. Ksiądz na chrzcie zaproponował podobne - Helena, ponieważ nie ma świętej Haliny. W domu jednak wszyscy woleli imię zasugerowane przez siebie, a nie przez księdza, więc tak właśnie się do niej zwracali. W końcu w 1961 oficjalnie zmieniła się z Heleny w Halinę.

Na dzieciństwo przyszłej poetki ponurym cieniem położyła się wojna. Uniknęła wprawdzie śmierci, ale w styczniu 1945 musiała wskutek walk toczących się w mieście schronić się z rodzicami na trzy dni do wilgotnej piwnicy. Gdy niebezpieczeństwo minęło i mogli wyjść, dziewczynka dostała ciężkiej anginy. Jej powikłania okazały się tragiczne w skutkach, bakterie zaatakowały bowiem nie tylko gardło, ale i stawy oraz ciężko uszkodziły serce. Halina Poświatowska pół roku przeleżała w łóżku, w tym czasie pochłaniając wielkie ilości książek.

W 1948 r. Helena Poświatowska poszła pierwszy raz do szkoły. Niestety już po miesiącu przeziębiła się. Wprawdzie wyleczyła się, ale stan serca znowu się pogorszył. Do 1950 r. przez większość czasu znowu leżała w łóżku, przyswajając materiał szkolny w domu lub w szpitalu.

W następnych latach jeździła do różnych sanatoriów. W 1953 r. w Kudowie poznała swego przyszłego męża - Adolfa Poświatowskiego. Rodzice Haliny byli z początku przeciwni temu związkowi, ponieważ kandydat na męża sam miał poważną wadę układu krążenia. Wątpliwości miała zresztą sama poetka - nie przyjęła pierwszych oświadczyn. W późniejszym okresie rozważano możliwość życia młodych bez ślubu. Przecież uroczystość przysporzyłaby tylu wzruszeń, że byłoby to niebezpieczne dla ich słabych serc. Jednak 30 kwietnia 1954 r. doszło do ślubu cywilnego, a 26 czerwca przypieczętowali swój związek przed ołtarzem. Niestety nie cieszyli się długo swym szczęściem- 23 marca 1956 r. Adolf umarł.

W 1957 r. pojawił się promyk nadziei- jeden z amerykańskich kardiochirurgów powiedział, że podejmie się próby ratowania Haliny. Potrzebna była jednak spora suma pieniędzy. W 1958 r. żądana kwota została wreszcie uzbierana, natomiast zaczęły się problemy formalne z opuszczeniem kraju. Do amerykańskiej kliniki po wielu perypetiach dotarła 14 października 1958 r. Operacja odbyła się dopiero 12 listopada. Po wypisaniu ze szpitala (do którego zresztą musiała niedługo wrócić na parę dni z powodu silnej anemii) podjęła decyzję o studiowaniu w USA. Dostała się na Smith College w Northampton. Pod koniec roku Halina Poświatowska dostała z Polski paczkę ze swym debiutanckim tomikiem- Hymnem bałwochwalczym). Przed rozpoczęciem studiów (jesienią 1959 r.) udała się w długą podróż po Stanach Zjednoczonych. Sam okres studencki był dla niej dobrym czasem- poznała nowych przyjaciół, świetnie się uczyła. W 1961 r. podjęła jednak decyzję o powrocie do Polski z nadzieją, że będzie jej tam zaliczony czas zagranicznych studiów. Dostała się na Uniwersytet Jagielloński i wybrała Wydział Filozoficzno- Historyczny. Tam w czerwcu 1963 obroniła pracę magisterską. W tymże roku wydano jej drugi tomik- "Dzień dzisiejszy".

W 1964 r. Halina Poświatowska Poświatowska zaczęła pracę jako asystentka w Katedrze Filozofii Przyrody. Niestety, już w listopadzie następnego roku musiała wziąć urlop z powodu bardzo złego stanu zdrowia. Na początku stycznia 1966 r. poczuła się już lepiej na tyle, że mogła wrócić na uczelnię. Spędziła wakacje w Jugosławii, w listopadzie była także w Paryżu. Po powrocie z Francji poddała się badaniom. Okazało się, że jej serce wymaga kolejnej operacji. Zaplanowano ją na lipiec 1967 r. Niestety po zabiegu znalazła się w stanie beznadziejnym. 11 października 1967 r. pożegnała ten świat na zawsze.

Kalina Beluch

Halina Poświatowska - bibliografia


1958 Hymn bałwochwalczy
1963 Dzień dzisiejszy
1966 Opowieść dla przyjaciela
1966 Oda do rąk
1968 Jeszcze jedno wspomnienie (wydanie pośmiertne)
1975 Wiersze wybrane
1976 Poezje wybrane
1976 Poświatowska
1989 już trzeba iść
1991 Rozcinam pomarańczę bólu
1991 Jestem
1992 Wiersze wybrane
1992 Wiersze
1993 Wiersze
1993 Wiersze nieznane
1993 Ogień zielonych księżyców
1994 Poezje zebrane
1994 Miłość to ty
1994 Pomiędzy miłość i śmierć
1995 Wiersze wybrane
1995 Złota pogoda
1996 Jest cała ziemia samotności
1997 Wiersze nieznane, wiersze zapomniane
1997 Dzieła (tom I i II)
1998 Dzieła (tom III i IV)
1998 Jestem Julią
1999 Na krawędzi mijania
2000 Halina Poświatowska. Wszystkie wiersze.
2001 Wiersze wybrane
2002 Listy
2003 Wiersze wybrane
2004 Elementarz Haliny Poświatowskiej dla szczęśliwych i nieszczęśliwych kochanków


Źródło: http://www.koniczynka.art.pl

Halina Poświatowska - twórczość

Cytaty Autora

krzyczę wróć


Więcej

jak zwykle, wstrętna egoistka, myślę o swoim żalu; w zestawieniu ze swoją osobą - nic mnie cały świat nie obchodzi - mam pretensję do ludzi, że to nie oni umarli, tylko on - tak pełen życia, w ogóle nie myślący o śmierci; jedyna pociecha to ta, że teraz ja się mniej boję umierać. (7)


Więcej
Wszystkie cytaty tego autora Dodaj cytat tego autora
Reklamy