Recenzja książki: Czekolada. Szkoła cukiernictwa. Le Cordon Bleu

Recenzuje: Danuta Szelejewska

Podobno czekolada jest lekiem na całe zło. Czy rację mają ci, którzy tak twierdzą? Ten kto sięgnie po Czekoladę, będzie miał okazję przekonać się, jak jest naprawdę. Zatem… smacznego!

Autorzy – szefowie kuchni z prestiżowej szkoły gotowania Le Cordon Blue (obecny w piętnastu krajach świata, a założony w Paryżu w 1895 roku ośrodek sztuki kulinarnej) dzielą się swoją pasją, wiedzą i doświadczeniem. A przyznać trzeba, że czynią to z pełnym znawstwem, w sposób wzbudzający zachwyt. Już sam spis treści nie pozwala oderwać wzroku, nie mówiąc już o wyobraźni. Na początku podano porady dotyczące wyboru składników, specjalnych przyborów oraz pieczenia. Wstępem do siedmiu rozdziałów są wskazówki, wyjaśniające, jak zrobić…, pokryć…, osiągnąć…, rozwałkować…, przenieść…, przygotować…, napełnić…, obtoczyć…, formować…, sprawdzić…, temperować… i udekorować… zaproponowane w kolejnych rozdziałach rozkoszne dla podniebienia propozycje mistrzów szkoły Le Cordon Bleu.

Wybór 180 przepisów wydaje się być nieprzypadkowym. Znalazły się w Czekoladzie ciasta wyśmienite i lekkie jak puch, wszystkie rodzaje tart, musy, kremy, lodowe pyszności oraz płynne desery, delicje na podwieczorek we dwoje, małe smakołyki, wyszukane dekoracje. A wszystko – absolutnie czekoladowe. Przepisy zawierają informacje szczegółowe (nazwa, liczba osób, oznaczony gwiazdkami stopień trudności, czas przygotowania, czas pieczenia, składniki, sposób przygotowania krok po kroku) oraz opatrzono zdjęciami gotowych smakołyków (kolorowe, zazwyczaj całostronicowe, wyraźne, zachęcające do konsumpcji), w których umiejętnie wykorzystano odbijające się w polewach i glazurach światło. Niektóre wzbogacono poradami mistrza cukiernictwa. Wielokrotnie odwołano się do przepisów na innych stronach. Pomocą posłuży czytelnikowi słownik, indeks przepisów od A do Z oraz indeks przepisów według składników. Twarda okładka, duży format oraz kartki nieco bardziej od przeciętnych gładkie i sztywne sprzyjają korzystają z lektury w kuchni.

Ponieważ autorzy – szefowie kuchni z prestiżowej szkoły gotowania Le Cordon Bleu dobrze wiedzą, co najlepsze, treść Czekolady jest wyborna: cynamonowe ciasteczka, słodkie łódeczki, makaroniki, muffinki, eklerki, całuski pomarańczowe, laski marszałkowskie, migdałowe finansjerki, czeresienki królewskie, muskadynki, magdalenki miodowe, czekoladowe dachówki i miseczki, to zaledwie wstęp do innych, równie smakowitych delicji, których przygotowanie zostanie nagrodzone wybornym smakiem.

Pyszna publikacja Wydawnictwa Jedność pokazuje, jak trudno jest oprzeć się czekoladowej pokusie.

Kup książkę Czekolada. Szkoła cukiernictwa. Le Cordon Bleu

Sprawdzam ceny dla ciebie ...

Zobacz także

Zobacz opinie o książce Czekolada. Szkoła cukiernictwa. Le Cordon Bleu
Autor
Inne książki autora
Świat przedszkolaka. Co dziecko wiedzieć powinno. Oprawa twarda
0
Okładka ksiązki - Świat przedszkolaka. Co dziecko wiedzieć powinno. Oprawa twarda

Dzieci wykazują się naturalną ciekawością świata i zadają mnóstwo pytań. W ten sposób porządkują swoją wiedzę. Dorośli, nawet jeśli znają odpowiedzi...

Minnie w Paryżu
0
Okładka ksiązki - Minnie w Paryżu

Minnie została zaproszona na paryski Tydzień Mody! Przygotowała piękne kokardy i razem ze swoją ekipą wsiadła do samolotu. Niestety, dziewczyny omyłkowo...

Recenzje miesiąca
Upiór w moherze
Iwona Banach
Upiór w moherze
Jemiolec
Kajetan Szokalski
Jemiolec
Pożegnanie z ojczyzną
Renata Czarnecka ;
Pożegnanie z ojczyzną
Sprawa lorda Rosewortha
Małgorzata Starosta
Sprawa lorda Rosewortha
Szepty ciemności
Andrzej Pupin
Szepty ciemności
Gdzie słychać szepty
Kate Pearsall
Gdzie słychać szepty
Góralskie czary. Leksykon magii Podtatrza i Beskidów Zachodnich
Katarzyna Ceklarz; Urszula Janicka-Krzywda
Góralskie czary. Leksykon magii Podtatrza i Beskidów Zachodnich
Zróbmy sobie szkołę
Mikołaj Marcela
Zróbmy sobie szkołę
Opowieści o kolorach
Nadine Debertolis
Opowieści o kolorach
Pokaż wszystkie recenzje
Reklamy