Okładka - Psychologia kobiety

Ilość stron: 282
Cena : 32,49 zł
Dodał/a:czytam
wrzuć na facebook
Psychologia kobiety to zbiór artykułów i wykładów, w których Horney kwestionuje twierdzenia Freuda na temat rozwoju psychoseksualnego, zwłaszcza kobiet. Autorka porusza w nich - często po raz pierwszy - takie problemy, jak oziębłość, konflikty macierzyńskie, związki monogamiczne, podejrzliwość jednej płci wobec drugiej, masochizm kobiecy i neurotyczną potrzebę miłości. Artykuły te można traktować jako wyraz jej ówczesnych poglądów na temat psychoanalizy i ludzkiego seksualizmu, przemyśleń, które niejako zapowiadają dalszą ewolucję jej poglądów i drugą, dojrzalszą teoretycznie, fazę jej twórczości.

Sporo opinii i twierdzeń zawartych w Psychologii kobiety weszło do wiedzy potocznej i jest często powtarzanych i cytowanych.

Karen Horney (1885-1952), psychiatra i psychoanalityk niemiecki, skończyła studia medyczne i do końca 1932 roku wykładała w Instytucie Psychoanalitycznym w Berlinie. Po dojściu Hitlera do władzy wyemigrowała do USA. Od 1934 roku wykładała w Nowym Jorku. W 1941 roku wraz z Erichem Frommem była współzałożycielką Amerykańskiego Instytutu Psychoanalitycznego. Horney to jedna z najważniejszych postaci współczesnej psychiatrii i psychoanalizy. W serii „Psychologia” REBIS wydał następujące jej prace: Autoanaliza, Psychologia kobiety, Nasze wewnętrzne konflikty, Neurotyczna osobowość naszych czasów, Nerwica a rozwój człowieka oraz Wykłady ostatnie.
U wydawcy
28,39 zł
Ocena 1 2 3 4 5 6
Dodaj do biblioteczki
Komentarz
RattyAdalan Linia koment Godne uwagi.
2012-02-19 21:28:48
Tomasz Ford. Bez powrotu
Złość
Grzech ojca
Granice na Facebooku
Linki reklamowe:
prawnik kraków   apteka internetowa   restauracja Kraków   podręczniki szkolne   biuro nieruchomości Kraków   Tanie ciuchy   Pozycjonowanie stron Kraków | osób online: