Anna Badkhen to rosyjska dziennikarka, która jako korespondentka wojenna wyjeżdża do Iraku, Afganistanu, Palestyny, Czeczenii, wschodniej Afryki. Udaje się w miejsca najgroźniejszych konfliktów, gdzie spotyka cywilów. Przy stole dzieli się z innymi jedzeniem, wysłuchuje intymnych wspomnień i poznaje kulisy wojny. Słucha o talibach zarabiających fortuny na uprawie maku, pijanych rosyjskich pułkownikach, współpracy bin Ladena z Amerykanami i więźniach. Autorka ukazuje dylematy moralne, z którymi boryka się każdy korespondent wojenny. W książce pełno pysznego jedzenia. Znajdziemy tu wszelkie informacje jak przygotować arabskie dolma, słodką baklawę, aromatyczną masala ćaj, chrupiący chleb samun czy tytułowy afgański kebab jagnięcy. Badkhen opowiada np. jak mężczyzna, którego ledwie znała poczęstował ją duszoną dynią, a potem pozwolił, by jego dwunastoletni syn z kałasznikowem strzegł jej życia. A także także o sytuacjach, w których jej życie było zagrożone - gdy patrzyła prosto w otwór lufy wymierzonego w nią kałasznikowa, kiedy mężczyźni, którzy mieli być jej ochroniarzami, chcieli ją obrabować, gdy wreszcie 10-letni chłopiec niespodziewanie przyłożył jej nóż do brzucha. Dziennikarka opisuje śmierć głodową w Afryce Wschodniej. Szczególnie silne wrażenie zrobiły na mnie opisy braku wody i wyniszczająca śmierć małych dzieci z niedożywienia. Lektura wywarła na mnie ogromne wrażenie!
Informacje dodatkowe o Kałasznikow kebab. Reportaże wojenne:
Wydawnictwo: Carta blanca
Data wydania: 2012-03-07
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy
ISBN:
978-83-7705-137-5
Liczba stron: 320
Dodał/a opinię:
izabela81
Sprawdzam ceny dla ciebie ...