Recenzja czytelnika granice.pl

Kup Teraz

Deja vu

Jolanta Kosowska

Ocena ( 7 osób )
4.9
Wydawnictwo: Novae Res
Data wydania: 2013-05-09
Kategoria: Inne
ISBN: 978-83-7722-769-5
Liczba stron: 304
Dodał/a książkę:
Dodał/a recenzję: Kasia Pessel

Jak można poznać drugiego człowieka? Spędzając z nim długie godziny? Rozmawiając na każdy temat? Poznając jego przeszłość? A może starając być blisko niego jak najczęściej? Czasem, gdy spotykamy kogoś po raz pierwszy, wydaje nam się, że znamy go od lat, chociaż to przecież niemożliwe. A jednak wrażenie to pozostaje.

 

Deja vu. Złudzenie namacalne, aż nadto odczuwalne i rzeczywiste, lecz właściwie nierealne - bo przecież każda chwila jest unikatowa. Jak więc wytłumaczyć niezwykłe uczucie, wrażenie, że to, co właśnie ma miejsce, przeżywamy już po raz kolejny? Każdy, kto przynajmniej raz doznał deja vu, musiał znaleźć własną odpowiedź na to pytanie. Co jednak, jeśli wrażenie deja vu odnosi się do całego życia?

Rafał w Polsce nie czuje się dobrze. Długo żył za granicą, lecz i tam czegoś mu brakowało. Przyjaciel pomaga mu odnaleźć się w nowej rzeczywistości, jednocześnie znanej i obcej. Rafałowi jednak nadal czegoś brakuje. Przypadek sprawia, że zajmuje mieszkanie, które szybko wydaje mu się znane. Nie chodzi jednak o miejsce, lecz o wcześniejszych jego mieszkańców. Nigdy ich nie spotkał, nigdy nie widział, ale z dnia na dzień zna ich coraz lepiej. Coraz głębiej wchodzi w ich życie, poznając emocje, sekrety, detale dotyczące codzienności. A może to jedynie sny? Realne aż do bólu, wypełnione ludźmi, których nie powinno się rozpoznawać, a jednak zna się ich bardzo dobrze. To nie ma prawa się zdarzyć, to nie może być prawdą. A jednak - wciąż się zdarza.

 

Wspomnienia zdają się wracać coraz częściej i mocniej. A może niezwykła układanka zapełnia się elementami i końcowy obraz już zaczyna być widoczny, chociaż wciąż trudno go rozpoznać? Dlaczego przydarza się to właśnie Rafałowi? Przeznaczenie? Zbieg okoliczności? Właściwy człowiek w odpowiednim miejscu i czasie? Każdy dzień przynosi coraz więcej szczegółów, chociaż wciąż brak odpowiedzi na pytania: „dlaczego" i „jak to możliwe?" Akcja coraz bardziej przyspiesza. A może prawdę skrywa pewna legenda?

Baśń, opowieść o uczuciach, historia o życiu, mit - książka Jolanty Kosowskiej zawiera elementy tych konwencji czy gatunków. Elementy, które składają się na efektowną całość, którą docenić można w pełni dopiero po ukończeniu lektury. Kilka wątków, początkowo zdających się nie mieć punktów wspólnych, splata się, tworząc niezwykły obraz, którego tłem jest Wenecja - piękna i niesamowicie kolorowa. Tu wszystko się zaczyna i kończy. Fabuła intryguje i zaskakuje swoim rozwojem. Nie ma tu oczywistych rozwiązań, są za to losy bohaterów, niezwykłe i splątane, jednak zdążające do celu, którego nie dostrzega się od razu. Czasem sen okazuje się prawdą, a życie daje kolejną szansę...

szara_linia
Opinie
Ocena 1 2 3 4 5 6
Komentarz
izabela81 plusminus Linia koment
Przeczytane:2016-08-22, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,52 książki - 2016,Mam,

To pierwsza książka Jolanty Kosowskiej, która trafiła w moje ręce. A czy była to udana lektura? O tym dalej.

Cała książka jest retrospekcją zbudowaną na domysłach, pamiętniku Anny i wspomnieniach bohaterów. Autorka stworzyła obrazy na granicy jawy i snu, gdzie klątwy i stare legendy nabierają całkiem realnego wymiaru i wpływają na życie bohaterów. Tu Wenecja jawi się jako nierealny świat, gdzie teatr miesza się z rzeczywistością, a przypadkowy tłum wchodzi w interakcje z aktorami. Czytając można się pogubić, bo przeszłość miesza się z teraźniejszością, a granica między jawą a senem, prawdą a marzeniami, nawet bieżącą narracją jest bardzo cienka i płynna. Tu nic nie jest takie, jak może się na pierwszy rzut oka wydawać.

"Nie wierz temu, co widzisz i słyszysz i słyszysz.(...) Ważne jest tylko to, co masz w środku, co czujesz. To, co obiecałem, spełni się. Nigdy cię nie zawiodę. Kocham cię na teraz i na zawsze."

Czasami bywa tak, że miłość jest silniejsza niż śmierć. Miłość nie kończy się z chwilą śmierci jednej z ukochanych osób. Taki sposób ujęcia tematu odwiecznej miłości w tej książce spodobał się mi najbardziej.

"Nigdy nie należy wierzyć w to, co się widzi i słyszy, tylko w to, co się czuje. To, co czujemy jest prawdą."

"(...) Zmiana jest centralnym elementem świata, nie ma niczego o stałych właściwościach, nie ma bytu, jest tylko stawanie się."

Mamy tu również poruszoną kwestię etyczną lekarzy. Pojawia się też wiele medycznych wyrazów, więc przy czytaniu warto zaopatrzyć się w słownik, ponieważ ich wyjaśnień w książce nie znajdziemy. I było to dla mnie trochę męczące, bo lubię znać, wiedzieć co dane wyrażenie czy zwrot znaczy. I tu ode mnie mały minus.

Co do bohaterów, to jedni wydają się być zbyt wyidealizowani, inni bez wyrazu i swojego zdania. Najbardziej spodobał się mi Paolo - jego kreacja była najbardziej realna.

To powieść obyczajowa z pewnymi elementami thrillera. Książka pełna wybuchów namiętności, niepozbawiona wzruszeń i emocji.

Niemal czułam kamienne posadzki bazyliki Santa Maria della Salute, a zapach wilgotnego Canal Grande jakbym chłonęła, wyobrażałam sobie, że jem wyśmienite dania w restauracjach, poznaję słynne weneckie lwy, które oznaczają, co innego w zależności od ich postawy. Pani Jolanta Kosowska sprawiła, że jeszcze bardziej zapragnęłam wybrać się do tego pięknego miasta i zobaczyć na własne oczy opisywane przez nią te wszystkie miejsca. Dałam się ponieść czarowi Wenecji, jej autentyczności, tajemniczości i piękna zarazem. Was zachęcam do tego samego.

agatrzes plusminus Linia koment
Przeczytane:2013-10-22, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,52 książki 2013,
Jolanta Kosowska dostarczyła mi niezapomnianych i cudownych wrażeń. Zabrała mnie do Wenecji i pozwoliła poczuć niepowtarzalną atmosferę tego miasta. Przekonała mnie, że oczy nie zawsze ,,mówią" prawdę, a miłość może być silniejsza niż... Opowiedziała mi historię nie ckliwą i przepełnioną wybuchami namiętności, a mimo to wzruszającą i wywołującą morze emocji. Uwielbiam, kiedy książka pozostawia mnie z mętlikiem w głowie i niespełnioną nadzieją na kolejny tom, którego nigdy nie będzie.

Lektura nie jest lekka i nie każdemu przypadnie do gustu, ale myślę, że dla tych kilku godzin, które całkowicie oderwą Was od rzeczywistości warto poświecić jej czas. Mnie ,,Deja vu" zachwyciło POLECAM.
secretelle plusminus Linia koment
Przeczytane:2013-12-21, Ocena: 4, Na półkach: Przeczytałem,52 książki - 2013,Mam,
Jolanta Kosowska napisała dobrą powieść psychologiczną, w której jawa przeplata się ze snem, narracja z listami i wycinkami z pamiętników, a polska rzeczywistość z mistycznym klimatem Wenecji - miasta o wielu obliczach. W książce zostało ono przedstawione jako cel wypraw turystów, którzy udają się tam z zamiarem opłynięcia gondolą labiryntu kanałów, ale też jako miejsce gdzieniegdzie przerażająco ciche, ze zdezelowanymi, opuszczonymi uliczkami, niszczejącymi domami, potęgującymi odczucie, iż za moment jakaś zjawa przemknie pomiędzy budynkami albo po drodze - jak na westernach - przetoczy się kłębek siana. Momentami aż ciarki przechodziły mnie po plecach. Za stworzenie takiego mistycznego, nieco depresyjnego klimatu należą się autorce wielkie brawa.

"Déj? vu" to świetnie napisana książka, której - ze względu na tematykę - nie czyta się lekko, aczkolwiek z rosnącym wprost proporcjonalnie do ilości przewróconych kartek zaciekawieniem. Nietrudno się pogubić w mieszaninie retrospekcji, bieżącej narracji, wspomnień i wyimaginowanych historii, przedarcie się przez tę - ciekawą! - plątaninę jest nie lada wyzwaniem, ale stopniowe dopasowywanie do siebie elementów układanki i ustalanie, co się przydarzyło Marcowi i Ani, jest prawdziwą przyjemnością. Polecam wielbicielom niebanalnych powieści psychologicznych i zwolennikom polskiej literatury - nie będziecie zawiedzeni, jestem tego pewna.
leonia Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
Eli1605 Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
mskm13 Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
ajrin Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
Inka Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
gosia45 Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
Twiggy Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
angel92 Linia koment
Przeczytane:2016-03-27, Ocena: 4, Na półkach: Przeczytałem,26 książek 2016,Mam,
gendun Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
mol-sylwka Linia koment
Przeczytane:2015-02-18, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,
Muminka789 Linia koment
Przeczytane:2011-01-11, Na półkach: Przeczytałem,
grzeniuJee Linia koment
Przeczytane:2013-09-29, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,
Alex9 Linia koment
Przeczytane:2013-08-02, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,52 książki - 2013,Mam,
break
Okładka - Deja vu Boys from Hell
Agnieszka Lingas-Łoniewska
Okładka - Deja vu Brud
Piotr C.
Okładka - Deja vu Ziarenko prawdy
Ewelina Mazurek
Okładka - Deja vu W rytmach charlestona
Grzegorz Piórkowski
Okładka - Deja vu Sylfida Agata
Julia Prosińska
POLUB NAS!
WYDAWCY POLECAJĄ
Zwyczajna łaska
Książka Racheli
Sekret Wesaliusza
 
STRONA GŁÓWNA

MOJE GRANICE
Dodaj/Opublikuj
Wirtualna biblioteczka
Ustawienia
Więcej opcji
KSIĄŻKI
recenzje
premiery, nowości
zapowiedzi wydawnicze
audiobooki
patronaty
rankingi
autorzy
rekomendacje
wyzwania czytelnicze
WIERSZE

OPOWIADANIA

KONKURSY

SPOŁECZNOŚĆ
forum
blogi
zdjęcia
filmy
kalendarz
książki za aktywność
PUBLICYSTYKA
wywiady
eseje
sylwetki twórców
recenzje filmów