Recenzja czytelnika granice.pl

Kup Teraz

Gra Anioła

Carlos Ruiz Zafon

Ocena ( 73 osób )
5.1
Wydawnictwo: Muza
Data wydania: 2008-11-14
Kategoria: Literatura piękna
ISBN: 978-83-7758-346-3
Liczba stron: 512
Tytuł oryginału: El Juego del Angel
Tłumaczenie: Katarzyna Okrasko
Dodał/a książkę:
Dodał/a recenzję: Vanillivi

Zauroczona poprzednią powieścią Zafona, „Cieniem wiatru” z niecierpliwością wyczekiwałam ukazania się tej książki. Akcja „Gry anioła” rozgrywa się w Barcelonie lat dwudziestych i opisuje dzieje Cmentarza Zapomnianych Książek na długo przed zjawieniem się tam Daniela Sempere. Spotykamy tu również już znane nam postacie i wątki, jednak nawiązania są na tyle lekkie, że można spokojnie zrozumieć książkę nie przeczytawszy „Cienia wiatru”.

 

Sam autor, mówiąc o swojej najnowszej powieści, unika określenia „prequel”, a relację między książkami określa w sposób następujący: „Można powiedzieć, że Cień wiatru to dobrze wychowana dziewczynka, Gra anioła to jej zbuntowana siostra”. Faktycznie, chyba coś w tym jest. Wróćmy jednak do początku. Głównym bohaterem „Gry anioła” jest David Martin, młody, uzdolniony literacko chłopak, który po śmierci ojca z biedy zmuszony jest rozpocząć pracę w redakcji dziennika „La Voz de la Indrustria”. Jego talent zostaje tam zauważony i w gazecie ukazują się kolejne odcinki napisanego przez niego opowiadania. Teksty Davida Martina szybko zdobywają uznanie i rozgłos, jednak niekorzystne umowy z kolejnymi wydawcami ograniczają jego możliwości i nie spełniają finansowych oczekiwań. Któregoś dnia otrzymuje jednak propozycję napisania książki niezwykłej, która nie tylko zapewni mu rozgłos i wysoki standard życia, ale uwiedzenie umysły, sprawi, że ludzie będą dla niej żyć, kochać i zabijać.

 

Książka od początku bardzo mnie zaciekawiła, wciągnęła. Moje zainteresowanie nią wzmogło się po przeczytaniu świetnie opisanej sceny z prostytutką. Jednak dalej ogarnęło mnie zniecierpliwienie – czekałam, aż autor podąży w kierunku, jaki znamy z „Cienia wiatru”. Tak się nie stało, ale w niczym nie umniejsza to wartości książki. Jej język, styl, jest tak samo barwny jak w „Cieniu wiatru”, ale akcja – odważniejsza, bardziej mroczna, mniej idealistyczna. Tym, co najbardziej mnie w niej zainteresowało, to wątek relacji głównego bohatera z Isabellą. Ta postać była już wspomniana w „Cieniu wiatru”, jednak wtedy zupełnie nie zwróciłam na nią uwagi. Isabella to osóbka młoda, zbuntowana, pyskata. Ucieka od rodziców i stawia się u Davida Martina, by w zamian za prowadzenie domu pobierać od niego nauki pisarskie. Dialogi pomiędzy tymi dwojgiem stanowią niewątpliwy atut tej książki.

 

Osobiście uważam, że Isabella jest o wiele ciekawszą postacią niż główna bohaterka tej książki, Christina. Naprawdę trudno zrozumieć, czemu David sądzi inaczej. Postacią, która niewątpliwie intryguje, jest także enigmatyczny Andreas Corelli. Kim jest człowiek, który „wyczarowuje” prostytutkę wyglądającą identycznie jak bohaterka książki Dawida, lub uzdrawia chłopaka? Jakie są jego inne możliwości i do czego tak naprawdę dąży? Te pytania stawiamy sobie właściwie już od pierwszej sceny, której pojawia się Pryncypał. Mówiąc o postaci Andreasa Corelli nie można nie wspomnieć o wątku religijnym w powieści. Carlos Ruiz Zafon w sposób prosty, ale trafny i przekonujący ukazuje płytkie podstawy wielu wierzeń i religii.

 

Dla osób o otwartym umyśle, takich, które interesują się tym, skąd się wzięła wiara w Boga i są skłonne rozważyć również fakt, że istnieje on jedynie w umyśle człowieka, takie przedstawienie sytuacji zapewne nie będzie niczym nowym, jednak wielu religijnych czytelników może zaskoczyć, lub nawet – oburzyć. Podsumowując, choć jest parę słabszych momentów, książkę czyta się bardzo przyjemnie. Surrealistyczne, nieco bajkowe zakończenie wywarło na mnie bardzo dobre wrażenie. Choć jest to książka zupełnie inna niż „Cień wiatru” śmiało mogę ją wszystkim polecić.

szara_linia
Opinie
Ocena 1 2 3 4 5 6
Komentarz
mysha plusminus Linia koment
Przeczytane:2016-07-31, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,12 książek 2016,Mam,
Dobra, ale nie porywająca. Odniosłam wrażenie, że jest w niej za dużo wszystkiego... Jednak przyznaję, że bardzo wciąga, a to jest w książkach chyba najważniejsze ;)
mosiek plusminus Linia koment
Przeczytane:2016-11-09, Ocena: 4, Na półkach: Przeczytałem,
Niby spoko, przeczytałam całą i to dość szybko. Ale coś mi nie pasuje... Nie wiem, chyba poprostu nie poczułam sympatii do głównego bohatera i dlatego czas z nim spędzony nie był dla mnie aż tak przyjemny.
zabulQa plusminus Linia koment
Przeczytane:2014-08-17, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,
Ciekawa, wciągająca. Osobiście nie wybieram książek z fantastyką i magią, a tą dostałam w prezencie. Ale warto było ją poznać. Jest mroczna i tajemnicza, zawiera w sobie chyba wszystkie rodzaje literatury. Polecam.
Vilsa plusminus Linia koment
Przeczytane:2014-10-07, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,Mam,
Kolejne spotkanie z Zafonem - Gra anioła. Cóż, powołując się na tematykę, czy też miejsca, postaci, nie sposób nie porównać Gry anioła do Cienia wiatru. Znowu historia związana z Cmentarzem Zapomnianych Książek, znowu ktoś, kto kocha literaturę. Taak... Zafon jak nikt ukochał książki i sprawia, że jego postaci żyją według treści którejś z nich. Mroczna historia, bohater z krwi i kości, a to wszystko owiane tajemnicami przeszłości. Świetne zwroty akcji, magia. Czasami ciężko się czyta, ale warto dotrzeć do końca :)
Vanillivi plusminus Linia koment
Przeczytane:2010-12-15, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,
lady_foe plusminus Linia koment
Przeczytane:2015-10-20, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,52 książki 2015,Wyzwanie - z historią w tle,
Wyobraźnia bez granic! Od skrajności w skrajność. W, wielka, jedyna, wieczna, idealna, nieosiągalna miłość. Ocieranie się o magię i fantastykę. Tajemnica z przeszłości i dziwne zbiegi okoliczności, sny, symbole i mistycyzm, przerażające domy z groźną historią. To swoiste studium szaleństwa i pakt z diabłem. Wreszcie bohaterowie indywidualiści, którzy zawsze idą pod prąd uliczkami Barcelny skąpanej w tajemnicy. wszystko bardzo mnie ujmowało, Czytałam z zachwytem, połączonym z dużym niepokojem, a czasami przerażeniem (ile to razy cierki przechodziły mi po plecach!).
agusia97 plusminus Linia koment
Przeczytane:2015-01-20, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,52 książki 2015,Mam,
Carlos Ruiz Zafon znowu mnie zadziwił. Jego książki są rewelacyjne, ale dość trudne. Kilkakrotnie się zastanawiałam jaki gatunek literacki czytam. Czy podchodzi to już pod fantastykę? Czy nadal jest to literatura piękna? Druga część "Cmentarza zapomnianych książek" okazuję się być tak naprawdę pierwszą. Przynajmniej jeśli patrzymy na chronologię.
Autor genialnie dołączył do "Gry anioła" wątek kryminalny, nie czyniąc jednak tej książki powieścią kryminalną. Jeśli wiecie co mam na myśli (a jeśli nie wiecie to koniecznie musicie przeczytać "Grę anioła").
Chciałabym znaleźć się w takim miejscy jak książkowy "Cmentarz...". Ciekawa jestem jaką książkę bym wybrała, a raczej jaka książka wybrałaby mnie.
Aurumia plusminus Linia koment
Przeczytane:2015-01-05, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,26 książek 2015,
Piękna książka. Pokazuje siłę przyjaźni, miłości. Intrygami wciąga nas coraz bardziej. Powoli gubimy się podobnie jak bohater, co jest prawdą, a co kłamstwem. I ten mroczny charakter otoczenia i akcji.
esperanza plusminus Linia koment
Przeczytane:2014-12-19, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,26 książek 2014,Mam,
http://esperazna.blogspot.se/2014/12/gra-anioa.html
angel92 plusminus Linia koment
Przeczytane:2014-10-24, Ocena: 4, Na półkach: Przeczytałem,
Lepsza niż pierwsza część i nawet fajnie napisana.
wdowa86 plusminus Linia koment
Przeczytane:2014-02-22, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,52 książki - 2014,
"Gra Anioła" to moim zdaniem najmroczniejsza książka Zafona. Tym razem poznajemy historię Martina, szaleńca z więzienia Montjuic. Wyjaśnia się skąd znajomość matki Daniela i głównego bohatera. Zafon raczy nas znów nieszczęśliwą miłością, tajemniczą postacią, która kojarzy się z diabłem i nieodpartym wrażeniem, że historia zatacza koło.
basiekgo plusminus Linia koment
Przeczytane:2014-02-19, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,
Byłam zafascynowana powieścią.Pojawiają się opisy Barcelony jest nawiązanie do Cmentarza Zapomnianych Książek i bohater ,który wiele przechodzi sytuacji życiowych i nie zawsze kończących się dobrze.Jest miłość , przyjaźń, zazdrość i potęga książki.Zlecenie napisania przez Davida "religii"daje mu wieczne życie, czy warto?
Arvena plusminus Linia koment
Przeczytane:2014-02-06, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,52 książki - 2014,format E-book,
Książkę tę zaliczyć mogędo jednych z lepszych jakie czytałam. W wersji ebook nie czyta się łatwo bynajmniej mi. Uwielbiam czuć zapach przewracanych kartek. Cóż trafiłam na wersję elektroniczną to i postanowiłam ją przeczytać. Już na początku stwierdziłam, że jest warta każdych minut nad nią spędzonych.

Młody chłopiec, później mężczyzna zaczyna pisać opowiadania, dzięki którym staje się sławny. Podpisuje umowę z wydawnictwem, dla któreo przez wiele lat musi pisać opowiadania. Jednak w trakcie umowy poznaje tajemniczego wydawcę, który zleca mu napisanie książki na tle religijnych, takiej jakiej nikt nie napisał. Zadanie niezwykle trudne a także tajemnicze. W zamian za napisanie jej w rok czasu otrzymuje wysoka gratyfikację. Wiele się dzieje, nagle zaczynają ginąć ludzie, którył młody pisarz znał. David Martin postanawia dowiedzieć się dla kogo pracuje, przemierza przez wiele niezwykłych i tajemniczych wizyt. Jak się skończy jego dochodzenie, czy uda mu się odzyskać wolność pisarska.

Niezwykle przejmująca i wciągająca historia. Z chęcia sięgnę po inne pozycje tegoż autora. Ruiz Zafon Carlos niewątpliwie potrafi wzbudzić zainteresowanie książką już od samego początku.
muszkasia plusminus Linia koment

Książki mają duszę, duszę tych, którzy je piszą, tych którzy je czytają i którzy o nich marzą.


Gra Anioła należy do słynnej trylogii Carlos'a Ruiz'a Zafón'a, w której autor przedstawia nam tajemnicze miejsce zwane Cmentarzem Zapomnianych Książek. Podobnie jak pierwsza część serii Cień wiatru, która okazała się wielkim sukcesem autora, również tym razem jest to powieść pełna tajemnic, namiętności i rozczarowań. Opisy pięknej i mrocznej Barcelony na początku XX wieku, nieprzeciętni bohaterowie oraz niespodziewane wydarzenia, sprawiają, że jest to książka, która z każdą kolejną stroną coraz bardziej nas wciąga i zaskakuje. 


David Martin jest utalentowanym pisarzem, który z dnia na dzień staje się coraz bardziej samotny. Krótko po jego pierwszym sukcesie literackim, osoby które do tej pory uważał za jedyną rodzinę, odwracają się od niego. Niedługo potem kobieta, która kochał przez całe życie wychodzi za innego mężczyznę. Nieszczęśliwy, samotny i coraz bardziej podupadjący na zdrowiu pisarz, zostaje wplątany w sprawy nijakiego Diega Marlasci, który jest autorem nietypowego dzieła, zabranego przez Davida kilka lat wcześniej z Cemntarza Zapomnianych Książek. Okazuje się, że Marlasca miał więcej wspólnego z życiem bohatera niż można było się spodziewać. Od tej pory powieść nabiera kryminalnego charakteru, a każde kolejne wydarzenie wydaje się jeszcze bardziej niewytłumaczalne od poprzedniego. Wszystko to za sprawą książki, w której jest zaklęta dusza pisarza. 


Jest to książka nie tylko miłośnikach lietratury i samotnych pisarzach, ale również opowiść o niespełnionych nadziejach i nieumiejętnie podejmowanych decyzjach. Pokazuje jak czasem zdarza się nam wybierać rzeczy pozornie ważne i wartościowe, nie dostrzegając tego co ma dla naszego życia prawdziwe znaczenie.

plusminus Linia koment
Przeczytane:, Ocena: 5, Na półkach: 12 książek 2014,
Do lekkich i łatwych ta książka nie należy, przyjemna za to jest i to bardzo. Całość jest napisana w świetnym stylu, choć nieco przytłaczająca z racji depresyjnej natury głównego bohatera. Tajemniczy wydawca Corelli i jego niecodzienne zlecenie, nie mające logicznego wytłumaczenia wydarzenia, w które zdają się być zaplątane wszystkie bliskie Davidowi osoby, dziwny dom z wieżyczką oraz Cmentarzysko Zapomnianych Książek tworzą mroczny, pełny niedopowiedzeń klimat tej magicznej powieści.
gabigor plusminus Linia koment
Przeczytane:2014-01-04, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,
Kolejna znakomita powieść. Klimat mrocznej Barcelony, zapach książek, prochu strzelniczego, groza miesza się z ciepłem przyjaźni, miłości i oddania. Mistrzowskie połączenie. Najbardziej "mistyczna" książka z całej serii.
iwona-w plusminus Linia koment
Przeczytane:2013-01-24, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,52 książki 2013,Książki na długi wieczór,
Miłość, przyjaźń, intrygi i zaskakujące zmiany akcji, całość nasycona tajemniczością, a chwilami grozą.
KsiazkowoLC plusminus Linia koment
Przeczytane:2012-09-18, Ocena: 4, Na półkach: Przeczytałem,2012,Mam,
To moje drugie spotkanie z twórczością C.R. Zafona i muszę powiedzieć, iż było ono nie mniej udane niż pierwsze pomimo tego, że w/w powieść liczy 600 stron...

Poznajemy Davida Martina, pisarza który wydawać by się mogło jest przegranym człowiekiem, a śmierć zagląda mu w oczy... Jego los pewnego dnia odmienia się błyskawicznie za sprawą propozycji, którą składa mu tajemniczy wydawca...

David za ogromne pieniądze ma napisać nietypową książkę, która ma stać się zaczątkiem nowej religii... Czy podejmie wyzwanie tajemniczego osobnika z aniołem zawsze wpiętym w klapę garnituru?

Jeśli macie ochotę na niezwykle wciągającą historię o miłości i przyjaźni, wypełnioną jednocześnie po brzegi intrygami i różnorodnymi zagadkami sięgnijcie po "Grę anioła" i po raz kolejny zanurzcie się w świat wykreowany przez autora, który nie poskąpił nam także okazji do ponownego spotkania z postaciami znanymi z "Cienia wiatru"...

Polecam!
plusminus Linia koment
Przeczytane:, Ocena: 5, Na półkach: 26 książek-2013,Wyzwanie- powieści obyczajowe,
Gdy po raz pierwszy sięgnęłam po "Grę Anioła", przeraziła mnie liczba stron, a jednak beza trudu w 3 dni przebrnęłam przez te 600 stron. Zdecydowanie zgadzam się z opinią, że porównywanie z "Cieniem wiatru" jest bezcelowe. Owszem, miejsca te same, niektórzy bohaterowie też ale klimat zupełnie inny. :)
Książka jest świetnie napisana, ale to przecież Zafon, nawet lektura książki telefonicznej jego autorstwa zapierałaby dech w piersiach.
Polecam!
en-ca_minne plusminus Linia koment
Przeczytane:2013-08-27, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,Mam,
Moim zdaniem książka zdecydowanie lepsza od "Cienia wiatru".
azetka79 plusminus Linia koment
Przeczytane:2013-08-23, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,
fascynująca lektura, kilka razy przeszedł mnie dreszcz... ciekawa podróż przez zakamarki życiowe Martina... pisarza, który zrobi wszystko dla sławy i chwały... ciekawy motyw Cristiny.... nie będe zdradzać więcej szczegółów... warto przeczytać, ja już sięgam po kolejne... co do religii... pisze książkę o religii, którą ma stworzyć i opisać w swojej ksiazce...
Sylwia-T plusminus Linia koment
Przeczytane:2013-06-24, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,52 książki 2013,
Wspaniała książka, która pochłonęła mnie bez reszty.
Tajemnica, magia, miłość, przyjaźń, tragedie i intrygi - wszystko świetnie połączone i przekazane pięknym językiem. Wiele wątków, napięcie i tempo nie pozwalają się nudzić.
Tajemniczy Corelli, zagubiony David, senior Sempere i żywiołowa Isabella to wspaniałe postaci, o których nie łatwo zapomnieć. Tak jak o niezwykłym Cmentarzu Zapomnianych Książek.
Zdecydowanie warta przeczytania!
Olusia plusminus Linia koment
Przeczytane:2013-05-07, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,Mam,
Niesamowita opowieść z cyklu "Cmentarz zaginionych książek". Polecam wszystkim. Książka jest niesamowita! Więcej jeszcze napiszę.
violabu plusminus Linia koment
Przeczytane:2012-12-15, Ocena: 3, Na półkach: Przeczytałem,2012 i wcześniej,Mam,
Po przeczytaniu "Cienia wiatru", niestety ale już wszystkie kolejne książki Zafona będę porównywać do tej pozycji. "Gra anioła" opiera się na tej samej kostrukcji co "Cień wiatru" - rewelacyjnie się sprawdzającej jeden raz, a przy kolejnym już wszystko jest przewidywalne. Niestety, za dużo magii, za dużo trupów, za dużo nieścisłości, zakończenie bez pomysłu. Chronologicznie akcja toczy się przed "Cieniem wiatru". Dlatego też polecam przeczytać ją jako pierwszą, jak przystawkę przed daniem głównym, bo odwrotnie to "musztarda po obiedzie" ;-)
Książka zniechęciła mnie na tę chwilę do sięgania po kolejny tytuł z serii. Jednakże z tego względu, że ciekawa jestem dalszych losów rodziny Sempere z "Cienia wiatru", muszę pewien czas odczekać, aż niesmak się oddali.
olkaas plusminus Linia koment
Przeczytane:2013-01-06, Ocena: 4, Na półkach: Przeczytałem,Mam,
Równie pochłaniająca, co Cień Wiatru, aczkolwiek czegoś mi w niej zabrakło.
dankakalinowska plusminus Linia koment
Na półkach: Przeczytałem,Mam,
Język piękny, klimat porywający, mroczność świata niesamowita. Powiem tak, czekalam aby maż zasnął a ja wówczas spokojnie czytałam. Super.
plusminus Linia koment
Przeczytane:, Na półkach: Carlos Ruiz Zafón,
Książka jest po prostu niezwykła. Nie mogłam się od niej oderwać. Bardzo wiele ciekawych przemyśleń, spostrzeżeń. Ciekawe podejście do świata książek i religii. Od początku do końca przeżywałam losy głównego bohatera. Trzyma w napięciu, ciekawi, wzrusza, zmienia poglądy na niektóre rzeczy. No i oczywiście akcja toczy się w pięknej Barcelonie, którą można wręcz zobaczyć przez dokładne i wspaniałe opisy.
miska_m plusminus Linia koment
Przeczytane:, Ocena: 6, Na półkach:
Jedna z najlepszych książek jakie czytałam. Wg mnie lepsza od "Cienia wiatru", akcja wciągała tak, że zarywałam kilka nocy pod rząd aby jak najszybciej skończyć jej czytanie. I ta Barcelona... muszę w końcu odwiedzić to miasto :)
anka21kr5 plusminus Linia koment
Przeczytane:, Ocena: 1, Na półkach:
Mnie się nie podobała, chciałam aby jak najszybciej się skończyła. Wolę "Księcia mgły" tego autora, chociaż książka jest raczej przeznaczona dla młodszego czytelnika.
madrill plusminus Linia koment
Przeczytane:2011-10-04, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,
Pełna ciekawych spostrzeżeń...
kropka27 plusminus Linia koment
Przeczytane:2011-07-11, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,
Po przeczytaniu "Cień Wiatru" nie mogło zabraknac w mojej biblioteczce rowniez tej ksiązki. Wcale mnie nie rozczarowala,przeciwnie rowniez znalazlam w niej wiele emocji towarzyszacych czytaniu jak rowniez ciekawe i bardzo wciagajace watki. Do dzis pamietam moje łzy wzruszenia czytajac ostatnie kartki tej ksiazki:)
kkiinnaa plusminus Linia koment
Przeczytane:2010-04-29, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,Mam,
Ciekawa i klimatyczna
Vanillivi plusminus Linia koment
Przeczytane:2010-12-15, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,
Zaczytana22 Linia koment
Przeczytane:2017-06-14, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,Mam,
kaori Linia koment
Przeczytane:2017-05-04, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,Mam,
Eli1605 Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
Verri Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
gendun Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
stokrotka22 Linia koment
Przeczytane:2016-05-07, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,
Barbarka Linia koment
Przeczytane:2016-06-07, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,26 książek 2016 ,
agata269 Linia koment
Przeczytane:2016-04-04, Ocena: 3, Na półkach: Przeczytałem,Mam,
Karen72 Linia koment
Przeczytane:2016-03-08, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,
IzaaK Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
renia0310 Linia koment
Przeczytane:2015-10-29, Ocena: 4, Na półkach: Przeczytałem,
Azzmon Linia koment
Przeczytane:2015-09-06, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,Przeczytane,
Barso Linia koment
Przeczytane:2015-11-18, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,26 książek 2015,Mam,
Nostrid Linia koment
Przeczytane:2015-10-27, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,Mam,
maja_klonowska Linia koment
Przeczytane:2015-10-18, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,Chcę mieć,
zaczytanaKlaudia Linia koment
Przeczytane:2014-08-13, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,
violeta86 Linia koment
Przeczytane:2014-06-07, Na półkach: Przeczytałem,Mam,
mieszko Linia koment
Przeczytane:2015-09-11, Ocena: 4, Na półkach: Przeczytałem,...,
Martka Linia koment
Przeczytane:2015-07-23, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,Mam,Współczesność - inne kraje,
Mikobelle Linia koment
Przeczytane:2015-07-15, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,Mam,
Innaja Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
Styrana Linia koment
Przeczytane:2010-04-13, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,Mam,Ulubione,
mandy Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,Mam,
nieszka Linia koment
Przeczytane:2015-03-20, Ocena: 3, Na półkach: Przeczytałem,
edytka222 Linia koment
Przeczytane:2013-05-15, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,Literatura hiszpańska,Mam,
akuS Linia koment
Przeczytane:2014-02-24, Na półkach: Przeczytałem,Przeczytane przed 2015. 😏,
annakp Linia koment
Przeczytane:2015-02-02, Ocena: 4, Na półkach: Przeczytałem,
AgnieszkaG Linia koment
Przeczytane:2010-11-17, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,
salemeczka Linia koment
Przeczytane:2010-08-26, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,przeczytane,
anoola Linia koment
Przeczytane:2014-12-02, Na półkach: Przeczytałem,Mam,Z biblioteki,
ptysmietowy Linia koment
Przeczytane:2014-10-20, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,
annak Linia koment
Przeczytane:2014-10-13, Ocena: 3, Na półkach: Przeczytałem,
migaweczka Linia koment
Przeczytane:2014-10-08, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,
akarasek Linia koment
Przeczytane:2014-10-06, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,Mam,
Inka Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
greta89 Linia koment
Przeczytane:2014-07-11, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,
Olka10074 Linia koment
Przeczytane:2014-05-29, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,Mam,
whisky Linia koment
Przeczytane:2014-06-07, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,Mam,
BloodyMary Linia koment
Przeczytane:2014-04-23, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,
esia189 Linia koment
Przeczytane:2013-04-26, Na półkach: Przeczytałem,
kazejczyk Linia koment
Przeczytane:2013-10-17, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,
Muminka789 Linia koment
Przeczytane:2012-09-24, Na półkach: Przeczytałem,
malamimbla Linia koment
Przeczytane:2014-10-24, Ocena: 4, Na półkach: Przeczytałem,
Linia koment
Przeczytane:, Na półkach:
ajrin Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
gosia_gosia16 Linia koment
Przeczytane:2014-02-11, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,52 książki 2014,
Sadu Linia koment
Przeczytane:2014-02-02, Na półkach: Przeczytałem,POSIADAM,
magdkos Linia koment
Przeczytane:2014-01-25, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,Przeczytane odkąd pamiętam do końca 2013 ;),
ewaboruch Linia koment
Przeczytane:2012-04-08, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,obyczaj,
Linia koment
Przeczytane:, Na półkach:
Birgitta Linia koment
Przeczytane:2013-02-14, Ocena: 4, Na półkach: Przeczytałem,Mam,
agga Linia koment
Przeczytane:2013-09-26, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,52 książki 2013,
Yciia Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
Linia koment
Przeczytane:, Na półkach: przeczytane dawno temu,
gosiar1990 Linia koment
Przeczytane:2013-12-07, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,Mam,
Linia koment
Przeczytane:, Na półkach:
mskm13 Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
Martina Linia koment
Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,Przeczytane!,
vajza Linia koment
Przeczytane:2013-11-12, Na półkach: Przeczytałem,ulubione ;-),
Beatricze Linia koment
Przeczytane:2013-12-10, Ocena: 4, Na półkach: Przeczytałem,
ja_rus Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
kselope Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
Poema Linia koment
Przeczytane:2013-09-10, Ocena: 4, Na półkach: Przeczytałem,
colorova Linia koment
Ocena: 4, Na półkach: Przeczytałem,Mam,
aggi Linia koment
Przeczytane:2012-08-15, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,
Magnolis Linia koment
Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,
ryznarekk Linia koment
Na półkach: Czytam,Mam,
Ruczek Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,Mam,
break
POLUB NAS!
WYDAWCY POLECAJĄ
Książka, dzięki której pokochasz książki. Nawet, jeśli nie lubisz czytać
Pax
Nieja i ja
 
STRONA GŁÓWNA

MOJE GRANICE
Dodaj/Opublikuj
Wirtualna biblioteczka
Ustawienia
Więcej opcji
KSIĄŻKI
recenzje
premiery, nowości
zapowiedzi wydawnicze
audiobooki
patronaty
rankingi
autorzy
rekomendacje
wyzwania czytelnicze
WIERSZE

OPOWIADANIA

KONKURSY

SPOŁECZNOŚĆ
forum
blogi
zdjęcia
filmy
kalendarz
książki za aktywność
PUBLICYSTYKA
wywiady
eseje
sylwetki twórców
recenzje filmów