Recenzja czytelnika granice.pl

Kup Teraz

Lew, Czarownica i stara szafa. Opowieści z Narnii

C.S. Lewis

Ocena ( 42 osób )
5.3
Wydawnictwo: Media Rodzina
Data wydania: 2005-12-11
Kategoria: Dla dzieci
ISBN: 9788372781758
Liczba stron: 182
Dodał/a książkę:
Dodał/a recenzję: wyrwany

W dniach powszechnego zainteresowania opowieściami z Narnii, i ja sięgnąłem po tę zlekceważoną w czasach liceum książkę. Trzeba przyznać, że wizja starej szary, będącej wrotami do innego, zaczarowanego świata podziałała także na moją wyobraźnię. Ale od początku: rodzeństwo – Łucja, Edmund, Zuzanna i najstarszy Piotr – opuszcza bombardowany Londyn i zamieszkuje w zamku starego Profesora. Tam podczas zabawy w chowanego najmłodsza Łucja, chroniąc się w szafie, odnajduje - przez przypadek - Narnię. Początkowo rodzeństwo nie wierzy jej, dopóki same nie trafia do tej zaczarowanej krainy pełnej faunów, karłów, mówiących zwierząt czy centaurów. Niestety, trwająca tam od stulecia zima to efekt rządów złej Czarownicy. Edmund, urażony traktowaniem z góry przez starszego brata, ulega wpływom Białej Czarownicy. Skusiła go wizja bycia królem Narnii i rządzenia rodzeństwem. Nie wie jednak, że starożytne proroctwo zapowiada upadek Czarownicy wraz z pojawieniem się w Narnii dwóch córek Ewy i dwóch synów Adama. Tymczasem zmobilizowani wypełniającym się proroctwem mieszkańcy Narnii szykują się do ostatecznej bitwy pod wodzą przybyłego ze wschodu prawowitego władcy Narnii, syna króla zza Morza – lwa Aslana. Jakim wynikiem skończyła się wojna o Narnię, jakich ofiar ona wymagała i czy zdrajcy mogą dostać drugą szansę Czytelnik może przekonać się czytają tę książeczkę. Niestety, w tym miejscu pojawia się krótkie, acz niezbędne, słówko „ale”. Jak wielki potencjał ma historia wymyślonej przez Lewisa świadczy m.in. nakręcony ostatnimi czasy film pod tym samym tytułem. Baśniowe krajobrazy, piękna scena bitwy czy przejmująca gra aktorów dodają opowieści z Narnii i realizmu, i magii. Tymczasem książka Lewisa była pisana, czego sam autor nigdy nie krył, z myślą o najmłodszych. Miała ona oswoić dzieci z symboliką chrześcijańską, którą książka jest wręcz przesycona. Konsekwencją adresowania tej opowieści do najmłodszych jest styl, który po doświadczeniach z innymi dziełami fantasty, m.in. Tolkiena, po prostu nie satysfakcjonuje. Obawiam się, że i powrót do czasów liceum by w tym przypadku nie pomógł. Będąc dzieckiem, zachwycałem się telewizyjnym serialem na podstawie opowieści Lewisa. Wydaje się, że to był ten optymalny czas, kiedy drzwi do Narnii były dla mnie otwarte. Możecie się zgodzić, bądź nie, ale nie bez powodu w następnych częściach „Opowieści z Narnii” jej główni bohaterowie, po przekroczeniu pewnego wieku, nie mogą już wrócić do Narnii. Jak napisze potem Lewis, dla nich droga do krainy Aslana wiedzie przez normalny świat. Niemniej – jakby czegoś żal…

Opinie
Ocena 1 2 3 4 5 6
Komentarz
Karmelek3 plusminus Linia koment
Przeczytane:2014-05-07, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,
Czarująca 7 tomowa opowieść . :))
mirabell3012 plusminus Linia koment
Przeczytane:2014-01-22, Ocena: 4, Na półkach: Przeczytałem,Czytam regularnie w 2014 roku,Mam,
No cóż...dwie filmowe ekranizacje podniosły zbyt wysoko poprzeczkę.
Podobają mi się osobiste adnotacje autora.
aggi plusminus Linia koment
Przeczytane:2013-08-12, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,
Książka uniwersalna, nieważne ile masz lat i jaką tematykę lubisz gdyż w "Opowieściach z Narnii" znajdziesz coś dla siebie co Cię oczaruje.
just_monca plusminus Linia koment
Przeczytane:2013-05-30, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,Fantastyka,
Nie ma to jak przenieść się do bajkowego królestwa Narnii, gdzie występowanie wróżek, faunów i mówiących bobrów i innych niezwykłych zwierząt jest na porządku dziennym, gdzie władcą jest lew Aslan, który na pewno nie jest domowym miłym zwierzątkiem, gdzie w końcu od lat rządzi zła Królowa, a jedynym ratunkiem dla tego świata jest pojawienie się czwórki ludzkich dzieci: Zuzanny, Edmunda, Piotra i Łucji.
Czy temu niezwykłemu rodzeństwu uda się ocalić przyjaciół i czy obejdzie się bez ofiar w tej wojnie? Tego dowiecie się z kart tej powieści.
agnik66 plusminus Linia koment
Przeczytane:2013-05-13, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,52 książki 2013,Wyzwanie - Media Rodzina,


Książka opowiada o przygodach rodzeństwa: Łucji, Edmunda, Zuzanny i Piotra.
Przebywają oni w domu profesora i tam znajdują starą szafę. Podczas zabawy z chowanego, najmłodsza z rodzeństwa - Łucja, wchodzi do szafy przenosi się do innej krainy - zwanej Narnią. Panuje tam wieczna zima i spotkać można różne stworzenia np.: fauny. Dzieci mają tam do wykonania bardzo ważną misję. Rozpoczyna się walka.

"Opowieści z Narnii. Lew, czarownica i stara szafa" to jedna z moich ulubionych lektur szkolnych. Teraz ponownie ją przeczytałam i sięgnęłam nawet po dalszą część.

Postaci są bardzo ciekawie skonstruowane i właśnie przypominają mnóstwo różnych rodzeństw. Najmłodsza jest Łucja, a najstarszy Piotr. Wiadomo jak to z tym rodzeństwem bywa - częste kłótnie, dogadywanie itp. Tak i było w przypadku tych dzieci, które miały właśnie takie normalne, ludzkie cechy np. Edward był wredny, nie słuchał się rodzeństwa, wyśmiewał się z młodszej siostry, ulegał wpływom. Łucja natomiast tęskniła za rodzicami, czuła się trochę osamotniona, ale była bardzo odważna i przyjacielska. Piotr przejął funkcję głowy rodziny, czuł się odpowiedzialny za swoje rodzeństwo, martwił się o nie, a Zuzannę cechowała łagodność oraz strach przed niebezpieczeństwem.

Książka napisana jest prostym, przyjemnym językiem, idealnym dla dzieci. Bardzo szybko się ją czyta, bo jest krótka, czcionka ma odpowiednią wielkość, ale najważniejsze jest to, że jest bardzo ciekawa i pomysłowa. Mi pozwoliła przenieść się razem z dziećmi do tej tajemniczej krainy. Pamiętam, że gdy pierwszy raz ją czytałam to bardzo chciałam, by i moja szafa przenosiła do innego świata, ale niestety nie było to możliwe. Książka wciągnęła mnie bez reszty i jest to jedna z moich ulubionych lektur szkolnych.

Powieść ma cechy baśni, dotyczy walkie dobra ze złem.Znajdziemy tu mnóstwo niesamowitych stworzeń i fantastycznych wydarzeń. Świat realistyczny przeplata się z fikcyjnym. Książka uczy, że do osiągnięcia sukcesu potrzebne są wspólne siły, wsparcie w drugiej osobie.
ewazub plusminus Linia koment
Przeczytane:2013-04-09, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,czytam regularnie w 2013 roku:),Mam,
Wspaniała opowieść o czwórce rodzeństwa: Łucji, Zuzannie, Piotrze i Edmundzie, którzy przez starą szafę dostają się do Narnii- krainy, w której panuje wieczna zima, ale bez Bożego Narodzenia. Włada nią Biała Czarownica, która wszystkich swoich wrogów zamienia w kamienne posągi. Z wejściem ludzi do Narnii wiąże się przepowiednia... Czy zostanie spełniona? Czy do Narnii powróci wiosna? Wraz z powrotem Aslana wszystko się zmienia... Jest nadzieja... Piękna opowieść o odwadze, przebaczeniu, zaufaniu i poświęceniu, o odwiecznej walce dobra ze złem. Polecam każdemu:)
plusminus Linia koment
Przeczytane:, Ocena: 6, Na półkach:
Uwielbiam powieści fantasy i sięgam po nie zawsze kiedy mam czas. Ostatnio za sprawą wyzwania sięgnąłem po tę powieść. Piękna okładka przykuwa uwagę, a interesujący opis zachęca do sięgnięcia po tą pozycję. Tak więc bez większego namysłu przeczytałem tę książkę. Już na samym początku książki dzieci wchodzą do magicznego świata Narnii i razem z nowymi przyjaciółmi próbują uratować krainę przed wieczną zimą. Jaki był ostateczny wynik tego spotkania?

Pewne brytyjskie rodzeństwo wybiera się na wakacje na wieś. Tam w pewnym wielkim dworze dzieci trafiają na magiczną szafę, która przenosi ich do magicznego świata Narnii. Tam zastają wieczną zimę, która za sprawą Czarownicy nigdy nie chce odejść. Poznają tam również sympatycznego fauna, Tumnusa, rodzinę Bobrów, prawdziwego Świętego Mikołaja, który daje im niezwykłe prezenty i oczywiście groźnego, ale miłego lwa Aslana. Razem próbują pokonać Czarownicę, lecz wśród nich jest zdrajca, który próbuje popsuć im szyki. Czy uda im się pokonać Czarownicę? Czy uratują pana Tumnusa z rąk Czarownicy? Na te i wiele innych pytań, odpowiedzi znajdziecie w książce.

Autor krótko, ale szczegółowo opisuje bohaterów i to jest plusem książki, ponieważ ma małe rozmiary i nudno by było gdyby przez kilka rozdziałów opisywał bohaterów. Język powieści jest też prosty i łatwo i szybko się czyta.
Akcja powieści jest dynamiczna i cały czas coś się dzieje. Nie ma tam nudnych "postojów", tylko szybkie zwroty akcji. Nie zdziwiłem się, że ta powieść trafiła do kanonu lektur.

Podsumowując. Powieść "Lew, Czarownica i stara szafa" to świetna powieść fantasy, która wciąga od pierwszych stron. Polecam ją miłośnikom fantastyki oraz osobom lubiącym spędzić zimowy wieczór z dobrą książką. Polecam ją również wszystkim innym osobom, które oglądały film i osobom nie lubiącym czytać, bo nawet im się ta książka spodoba. Gorąco polecam.
magdalenardo plusminus Linia koment
Przeczytane:2013-02-17, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,26 książek 2013,
Czwórka rodzeństwa: Piotr, Zuzanna, Edmund i Łucja w czasie wojny zostaje wysłana z Londynu na wieś do pewnego Profesora, by tam spokojnie przetrwać okres nalotów bomowych. Dzieci w czasie słonecznych dni (rzecz się dzieje w lecie) bawią się na dworze, a w chłodne i deszczowe wymyślają zabawy w tym ogromnym domu. Już pierwszego dnia pobytu podczas zabawy Łucja odkrywa wspaniały, niezwykły świat po drugiej stronie starej szafy. Rodzeństwo jednak jej nie wierzy. Po jakimś czasie w to magiczne miejsce trafia także Edmund. Udaje mu się nawet poznać Białą Czarownicę. W domu jednak wszystkiego się wypiera. Splot wydarzeń sprawia, że pewnego dnia do nieznanej krainy trafia cała czwórka. Jest to dla nich niezwykła przygoda. Łucja ostrzega rodzeństwo przed Białą Czarownicą i złem, które wyrządza. Edmund ma jednak w tej kwestii inne zdanie i.... Tak zaczynają się prawdziwe przygody rodzeństwa, które w Narnii przeżyje mnóstwo niesamowitych chwil, nierzadko mrożących krew w żyłach i najeżonych strachem. Jak to w baśniach wszystko jednak dobrze się kończy, a rodzeństwo wygrywa walkę ze złem i zasiada na czterech tronach Narnii.
Po przeczytaniu książki odkryłam, że została napisana w ... 1950 roku! To niezwykłe, bo historia rodzeństwa walczących ze złem wydaje się być współczesna, a treści są jak najbardziej aktualne. Język bardzo plastyczny i zrozumiały. Podobały mi się "wstawki" wyjaśniające pewne słowa czy zdarzenia, dzięki czemu nawet dzieci z młodszych klas podstawowych mogą z powodzeniem czytać tę książkę. Nie wiem czy to zasługa autora czy tłumacza, jednak tłumacz swoje wtrącenia robiłby raczej w formie przypisów, a te uwagi stanowią część treści. Choć w książce wiele scen wydaje się być drastycznych i przerażających, to autor zaraz za nimi łagodzi treść, by uspokoić czytelnika. Lektura ta zawiera wiele prawd i uniwersalnych wartości: dobro zwycięża i zawsze do nas powraca; każdy ma prawo do błędu; jak ważna jest sztuka wybaczania; przebiegłość i pazerność nie popłaca... Książka bardzo mi się podobała. Uważam, że każdy powinien ją przeczytać bez względu na wiek. Cieszę się, że jest ona na liście lektur szkolnych - wcale bym się nie zdziwiła, gdyby przez dzieci uważana była za najciekawszą.
plusminus Linia koment
Przeczytane:, Ocena: 6, Na półkach: 52 książki 2013,
Uwielbiam powieści fantasy i sięgam po nie zawsze kiedy mam czas. Ostatnio za sprawą wyzwania sięgnąłem po tę powieść. Piękna okładka przykuwa uwagę, a interesujący opis zachęca do sięgnięcia po tą pozycję. Tak więc bez większego namysłu przeczytałem tę książkę. Już na samym początku książki dzieci wchodzą do magicznego świata Narnii i razem z nowymi przyjaciółmi próbują uratować krainę przed wieczną zimą. Jaki był ostateczny wynik tego spotkania?

Pewne brytyjskie rodzeństwo wybiera się na wakacje na wieś. Tam w pewnym wielkim dworze dzieci trafiają na magiczną szafę, która przenosi ich do magicznego świata Narnii. Tam zastają wieczną zimę, która za sprawą Czarownicy nigdy nie chce odejść. Poznają tam również sympatycznego fauna, Tumnusa, rodzinę Bobrów, prawdziwego Świętego Mikołaja, który daje im niezwykłe prezenty i oczywiście groźnego, ale miłego lwa Aslana. Razem próbują pokonać Czarownicę, lecz wśród nich jest zdrajca, który próbuje popsuć im szyki. Czy uda im się pokonać Czarownicę? Czy uratują pana Tumnusa z rąk Czarownicy? Na te i wiele innych pytań, odpowiedzi znajdziecie w książce.

Autor krótko, ale szczegółowo opisuje bohaterów i to jest plusem książki, ponieważ ma małe rozmiary i nudno by było gdyby przez kilka rozdziałów opisywał bohaterów. Język powieści jest też prosty i łatwo i szybko się czyta.
Akcja powieści jest dynamiczna i cały czas coś się dzieje. Nie ma tam nudnych "postojów", tylko szybkie zwroty akcji. Nie zdziwiłem się, że ta powieść trafiła do kanonu lektur.

Podsumowując. Powieść "Lew, Czarownica i stara szafa" to świetna powieść fantasy, która wciąga od pierwszych stron. Polecam ją miłośnikom fantastyki oraz osobom lubiącym spędzić zimowy wieczór z dobrą książką. Polecam ją również wszystkim innym osobom, które oglądały film i osobom nie lubiącym czytać, bo nawet im się ta książka spodoba. Gorąco polecam.
DorotaMazur plusminus Linia koment
Przeczytane:2013-01-12, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,
Jakiś czas temu, za namowa kilku osób, postanowiłam zmierzyć się z nowym wyzwaniem
AnnaJo plusminus Linia koment
Przeczytane:2011-04-24, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,
Polecam także trzy zekranizowane już części tej serii
Petrus13452 plusminus Linia koment
Przeczytane:2010-11-20, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,
najlepsza jaką czytałem
plusminus Linia koment
Przeczytane:, Ocena: 6, Na półkach:
piękna powieść fantastyczna, która zachwyci niejednego czytelnika ;)
ufo1651 Linia koment
Przeczytane:2009-11-20, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,
migaweczka Linia koment
Przeczytane:2014-10-08, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,
danutka Linia koment
Przeczytane:2014-08-03, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,52 książki - 2014,
Inka Linia koment
Przeczytane:2014-08-09, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,
stokrotka22 Linia koment
Przeczytane:2014-07-22, Ocena: 3, Na półkach: Przeczytałem,
joasia9595 Linia koment
Przeczytane:2006-03-08, Na półkach: Przeczytałem,Mam,
1lolka18 Linia koment
Przeczytane:2014-06-07, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,
LaLuna19 Linia koment
Przeczytane:2012-07-19, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,
nati104 Linia koment
Przeczytane:2010-07-08, Na półkach: Przeczytałem,Mam,
Muminka789 Linia koment
Przeczytane:1989-03-07, Na półkach: Przeczytałem,
hegemo Linia koment
Przeczytane:2013-02-14, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,2013 i wcześniej,Fantasy/SF ,
koral Linia koment
Przeczytane:2004-12-08, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,
Missmi Linia koment
Przeczytane:2014-02-04, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,Dawno temu/ nie pamiętam daty,Mam,
Lemureczek Linia koment
Przeczytane:1998-02-10, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,
Amarylliss Linia koment
Przeczytane:2004-02-09, Na półkach: Przeczytałem,Mam,
katiewa92 Linia koment
Przeczytane:2008-05-06, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,
natkaa55 Linia koment
Przeczytane:2014-01-31, Ocena: 4, Na półkach: Przeczytałem,Mam,
Eliszeba Linia koment
Przeczytane:2014-01-28, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,Przeczytane,
Linia koment
Przeczytane:, Na półkach:
justim Linia koment
Przeczytane:2014-01-25, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,Mam,
annna84 Linia koment
Przeczytane:2014-01-24, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,
kpotter Linia koment
Przeczytane:2014-01-24, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,
agusia97 Linia koment
Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,Mam,
gosia_gosia16 Linia koment
Przeczytane:2014-01-10, Ocena: 4, Na półkach: Przeczytałem,
SITT18 Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
kobra18 Linia koment
Przeczytane:2010-08-24, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,"Ale to już było" ;),
ajrin Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
slk Linia koment
Przeczytane:2005-01-13, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,
Martina Linia koment
Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,Przeczytane!,
deloranda Linia koment
Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,Mam,
StArOmOdNa Linia koment
Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,
wedrujaca Linia koment
Przeczytane:2013-10-31, Na półkach: Przeczytałem,Mam,
karla1214 Linia koment
Przeczytane:2013-09-28, Ocena: 4, Na półkach: Przeczytałem,
glaadys Linia koment
Przeczytane:2013-08-27, Ocena: 4, Na półkach: Przeczytałem,52 książki 2013,
Skipperk Linia koment
Na półkach: Przeczytałem,
Linia koment
Przeczytane:, Na półkach: Inne,
Gosia2725 Linia koment
Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,Mam,
Cassidy95 Linia koment
Przeczytane:2013-05-06, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,
karin Linia koment
Przeczytane:2013-04-13, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,
break
Okładka - Lew, Czarownica i stara szafa. Opowieści z Narnii Musza góra
Bohdan Głębocki
Okładka - Lew, Czarownica i stara szafa. Opowieści z Narnii Baśnie hinduskie. Sekret życia
Okładka - Lew, Czarownica i stara szafa. Opowieści z Narnii Zły wilk
Nele Neuhaus
Okładka - Lew, Czarownica i stara szafa. Opowieści z Narnii Tajemnicze dziecko
E.T.A. Hoffmann
Okładka - Lew, Czarownica i stara szafa. Opowieści z Narnii Dzienniki 1825 - 1875
Hans Christian Andersen
Wszystko się spieprzyło, ale chyba będzie lepiej
Pan Smrodek
Pierwszy bilans po apokalipsie

osób online: