Recenzja redakcji granice.pl

Kup Teraz

Pachnidło

Patrick Suskind

Ocena ( 33 osób )
4.7
Wydawnictwo: Świat Książki
Data wydania: 2006-09-01
Kategoria: Literatura piękna
ISBN: 978-83-247-0258-9
Liczba stron: 254
Dodał/a książkę:
Dodał/a recenzję: Szczepanik

Świat składa się z milionów woni, przenikających się wzajemnie, tworzących niepowtarzalne związki zapachowe. Od tego, jaki zapach wydzielamy, zależy czy ludzie nas kochają, czy też nienawidzą. Zmysł powonienia, choć odsunięty w cień w stosunku do innych zmysłów, odgrywa ważną rolę w życiu człowieka. Niewielu jest w stanie sobie wyobrazić, jak b a r d z o ważną… Paryż osiemnastego wieku. Tuż obok straganu z cuchnącymi rybami na świat przychodzi Jan Baptiste Grenouille. Jego matka umiera przy porodzie, niemowlę zaś przechodzi pod opiekę wynajmowanych mamek. Jest w nim jednak coś, co odsuwa od niego po kolei wszystkie opiekujące się nim kobiety, mianowicie – brak zapachu. Grenouille zostaje wyrzucony poza nawias społeczeństwa. Niezauważony przez nikogo z powodu swojej bezwonności, żyje spokojnie z dnia na dzień ukrywając przed światem swój geniusz. On to bowiem, bezwonny, nieurodziwy karzeł, posiada węch absolutny. Potrafi rozpoznać każdą woń na niebywałą wręcz odległość. Ma dwa marzenia. Pierwsze z nich to pragnienie zostania największym perfumiarzem wszech czasów. Drugie zaś, w odpowiedzi na swą bezwonność, to chęć wydestylowania pachnidła z… ciał najpiękniej pachnących dziewic. Jan Baptiste Grenouille konsekwentnie i bezwzględnie dąży do celu, traktując morderstwo jako najzwyczajniejszy, najbardziej naturalny sposób wypełnienia kolejnych części swojego planu… Książka Patricka Suskinda zaskakuje ujęciem tematu. Jej podtytuł („Historia pewnego mordercy”) powoduje, iż potencjalny czytelnik z góry nastawia się na opowieść o charakterze sensacyjnym, nie oczekując od niej jednocześnie niczego nadzwyczajnego. Tymczasem już pierwsze strony „Pachnidła” pokazują, iż nie jest to zwykły kryminał. Autor opisując osiemnastowieczną rzeczywistość Francji, przedstawiając bogatą panoramę społeczeństwa i jego mentalności, skupia się na ukazaniu go pod kątem… zapachowym. Jak wiadomo, poznanie empiryczne dokonuje się poprzez wszystkie pięć zmysłów: dotyku, smaku, słuchu, wzroku i powonienia. W utworach literackich świat jest przedstawiany zazwyczaj za pomocą zmysłu wzroku, czasem słuchu (jak chociażby w „Cudzoziemce” Marii Kuncewiczowej). W „Pachnidle” mamy do czynienia z eksperymentem – poznanie dokonuje się niemalże wyłącznie poprzez zmysł powonienia. Nieważne są kształty, barwy, wielkości. Indywidualność człowieka lub przedmiotu zależy od wydzielanego przez nich zapachu, od tego, z jakiej mieszaniny woni się składają. Autor w doskonały sposób gra słowami, wyrażając coś, co teoretycznie jest trudne do wyrażenia. Pomaga sobie w tym naturalistycznymi, a tym samym wpływającymi dość mocno na wyobraźnię czytelnika, opisami scen. W książce brakuje czułostkowości, koloryzacji. Brutalnie i twardo, a zarazem niebywale przekonująco pokazana jest rzeczywistość, prawdziwe życie zwykłych, przeciętnych ludzi. Główny bohater „Pachnidła”, Jan Baptiste Grenouille, jest postacią intrygującą. Geniusz o psychopatycznych skłonnościach traktujący ludzi przedmiotowo, instrumentalnie – tyle można o nim powiedzieć. Co myśli, co czuje, tego autor dokładnie nie mówi. Suskind stosuje technikę behawiorystyczną maskując uczucia Grenouille’a, uwypuklając natomiast jego zachowanie. To pozwala czytelnikowi na racjonalną ocenę głównego bohatera, a także na zdystansowanie się i spojrzenie z boku na akcję książki. Samo działanie Grenouille’a można nazwać konwencjonalnym, tradycyjnym dla „czarnych charakterów” powieści kryminalnych. „Pachnidła” nie można jednak nazwać wyłącznie kryminałem. Odnaleźć w nim można także cechy powieści grozy, a nawet romansu łotrzykowskiego. Wartka akcja trzymająca w napięciu do końca, a także nagły i niespodziewany jej zwrot – to wszystko sprawia, iż „Pachnidło” czyta się jednym tchem. Książka wydana została w roku 1985 i zyskała natychmiastowy rozgłos. Przetłumaczona na ponad dwadzieścia języków zachwyca nieustannie świeżością, niebanalnością ujęcia tematu. W roku 2005 doczekała się też zekranizowania (reżyseria: Tom Tykwer). Sam autor „Pachnidła”, niemiecki pisarz i autor scenariuszy, Patrick Suskind, pozostał w cieniu swojego dzieła. Unika on życia publicznego i sławy do tego stopnia, iż nominowany do nagród takich jak: Nagroda Gutenberga, Nagroda Literacka FAZ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) czy Nagroda Tukana odmówił ich przyjęcia. „Pachnidło” warto przeczytać choćby po to, by uświadomić sobie, że na świat można patrzeć z różnych perspektyw. Że coś, co wydaje się być zamknięte w schematach, jest takie wyłącznie z naszej winy, gdyż nie umiemy wyobrazić go sobie innym. Wolnym. Być może w książce tej nie doszukamy się większego przesłania. Mimo to osoby wrażliwe, otwarte na świat i niekonwencjonalne rozwiązania, znajdą w niej coś. Co? O tym już trzeba przekonać się samemu. Anna Szczepanek

Opinie
Ocena 1 2 3 4 5 6
Komentarz
blackithilien plusminus Linia koment
Przeczytane:2014-07-14, Na półkach: Przeczytałem,26 książek 2014,Mam,
Książka specyficzna. Z jednej strony niesamowicie działa na zmysły - czytając wybrane fragmenty mamy wrażenie, że czujemy opisywane zapachy. Z drugiej natomiast momentami narracja lekko nuży. Osobiście brakowało mi w niej jakiegokolwiek bohatera z którym można się utożsamić, ponieważ z postacią główną utożsamić się wybitnie ciężko. Jedno jest pewne - po lekturze zostaje w nas świadomość ułomności naszych zmysłów i wrażenie jakiejś pustki.
mandy plusminus Linia koment
Przeczytane:2014-06-28, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,czytam regularnie w 2014 roku,
Książka napisana przepięknym językiem.
Florentynka plusminus Linia koment
Przeczytane:2014-04-13, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,26 książek w 2014 roku,
Powieść jest niesamowita. Opisy zapachów robią wrażenie - wszystko wokół niego się toczyło, nawet zachowanie i emocje zachodziły pod wpływem węchu. Zszokował mnie główny bohater - jego dar był jednocześnie jego przekleństwem, a obsesja stworzenia nadzapachu uczyniła z niego niby szczęśliwego, ale jednak zagubionego człowieka. Opuszczając ludzi doprowadzał ich szybko do śmierci.
kalola plusminus Linia koment
Przeczytane:2014-03-04, Ocena: 4, Na półkach: Przeczytałem,"Wyzwanie - powieści obyczajowe 2014",52 książki 2014,
Każdy z nas rodzi się z ukrytym talentem, który odkrywamy w najmniej oczekiwanym momencie i gdy go nie rozwijamy tracimy go być może już na zawsze.

,,Pachnidło', to historia Jana Baptysty Grenouille, który od chwili narodzin był bardzo niezwykłym dzieckiem, a przez niektórych ówczesnych ludzi był uważany za dziecko samego szatana bowiem nie posiadał zapachu przez co został odrzucony przez społeczność. Jednak natura obdarzyła go bardzo silny zmysłem powonienia co stało się dla niego wybawieniem oraz przekleństwem. Z biegiem lat, gdy Jan Baptysta Grenouille dorastał zaczął rozumieć, że świat jest nieidealny, brudny i śmierdzący. Postanowił odciąć się od cywilizacji i ukrył się w górach gdzie odnalazł samotność i początkowo ukojenie. Jednak natura ludzka zawsze będzie pragnęła posiadać to czego jeszcze nikt na świecie nie odkrył. Dla Jana Baptysty, takim obiektem pożądania stał się zapach człowieka i to ta siła uwolniła w nim skrytobójcę i dała cel w życiu.

Historia bardzo poruszająca i skłaniająca do refleksji. Polecam każdemu kto szuka dobrej książki na chłodne wieczory.
patusia1990 plusminus Linia koment
Przeczytane:2014-01-22, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,52 książki 2013,
Straszliwa opowieść o tym jak potrzeba stworzenia czegoś jedynego swojego rodzaju, w tym wypadku perfum idealnych przyczynia się do śmierci niewinnych istnień. Nic ani nikt nie może powstrzymać potwora ogarniętego obsesją.
Pharea plusminus Linia koment
Przeczytane:2014-01-16, Ocena: 4, Na półkach: Przeczytałem,12 książek 2014,
Intrygująca i wciągająca, chociaż po opiniach innych ludzi spodziewałam się szybszej akcji i mniej opisów narratora. Praktycznie tylko 15% książki to dialog, ale patrząc z perspektywy już przeczytanej książki muszę przyznać, że wcale to nie przeszkadza w odbiorze. Pewne momenty opisowe można pominąć (Grenouille w jamie i jego "majaki"), ale całość książki oceniam na dobre 4. Mogę powiedzieć, ze czas spędzony przy książce nie był stracony
KasiaiDaniel plusminus Linia koment
Przeczytane:2013-06-22, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,2013,
Pachnidło jest kolejną książką, którą poleciła mi moja narzeczona i po raz kolejny bezsprzecznie trafiła w mój gust literacki. Książka opowiada o człowieku, który przez pewnego przeora został nazwany Janem Baptystą na przekór jego osobowości i charakterowi. Bohater cechuje się doskonałym węchem, brakiem własnego zapachu oraz ogromną siłą przeżycia, czym posłał własną matkę na stryczek.

Pachnidło należy do tej grupy powieści, która wciąga od pierwszej strony i opuszcza czytelnika po ostatnim słowie w książce. Chociaż druga część nieco męczy, gdyż niewiele w niej się dzieje, a obejmuje okres 7 lat. Jednak kolejne części wynagradzają tę nieco słabszą część. Po kolei poznajemy przygody nad wyraz inteligentnego Grenouille'a, który potrafi omamić wszystkich wokół siebie. Śmiało można rzec, że bohater jest geniuszem w stosunku do ludzi, ale także w stosunku do zapachów, które tworzy i które przechowuje w swojej głowie.

Zapachy i XVIII wieczna Francja są tłem dla tej niesamowitej powieści. Czyta się ją naprawdę nieźle i warto po nią sięgnąć. Ja ze swej strony polecam i teraz mogę z czystym sumieniem obejrzeć film.

Ocena: 10/10

Recenzja opublikowana na moim blogu:
http://danwaybooks.blogspot.com/2013/06/geniusz-zapachow.html
KsiazkowoLC plusminus Linia koment
Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,Mam,
Historia z dreszczykiem opowiada o genialnym, a jednocześnie wręcz fanatycznym twórcy perfum Janie Baptyscie Grenuille'u. Głowny bohater w akcie komponowania zapachów wiedziony instynktem jest w stanie posunąć się nawet do zbrodni...
izabela81 plusminus Linia koment
Przeczytane:2013-10-16, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,52 książki - 2013,Wyzwanie - powieści obyczajowe,
Gdy tylko otworzyłam książkę i przeczytałam kilka pierwszych stron, poczułam zapach wszystkiego, co tylko chciał przedstawić autor. Główny bohater to Jan Baptysta Grenouille, który rodzi się w najbardziej śmierdzącym miejscu w XVIII- wiecznym Paryżu, czyli na targu rybnym. Jako dziecko nie był lubiany przez rówieśników - nie rozumieli go i znęcali się nad nim. Pewnego dnia Jan przypadkiem trafia do domu perfumiarza. Tworzy mu formułę doskonałego pachnidła. Staje się prawą ręką rzemieślnika. I choć sam nie posiada absolutnie żadnego zapachu, to cechuje się nadzwyczajnie rozwiniętym zmysłem węchu. Według niego nie ma segregacji na ładny czy brzydki zapach. Jest za to cała gama woni, często nie wyczuwalnych dla przeciętnych mieszkańców Paryża. Jan przeżywa osobistą tragedię, w momencie gdy uświadamia sobie, że niektórych zapachów nie da się utrwalić i zatrzymać na dłużej. W związku z tym jego życiową misją staje się zebranie najpiękniejszych zapachów, które mają niezwykła moc usidlania zmysłów. Zapachy te pochodzą od młodych i pięknych dziewic. W ten sposób Jan Baptysta Grenouille staje się mordercą, bezwzględnym i niezwykle nieuchwytnym. Czy da mu to władzę nad ludźmi?
romantic-soul plusminus Linia koment
Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,12 książek 2013,Mam,
Świetna, naprawdę wciągająca książka. Oryginalna historia, choć czasami nieco przerażająca. Dużym plusem są dokładne opisy (oczywiście głównie zapachów), dzięki którym czytelnik naprawdę może się wczuć w tę powieść i przenieść się do XVIII-wiecznej Francji. Finałowe zdarzenia na długo pozostają w pamięci odbiorcy.
Gosia2725 plusminus Linia koment
Ocena: 3, Na półkach: Przeczytałem,Mam,
Szczerze muszę przyznać że film bardziej mi się podobał niż książka.. Książka nudna,chociaż fabuła może i dość ciekawa to niestety niezbyt przekonująca.
Przeczytane i odstawione... Ale film polecam:)
enigma1 plusminus Linia koment
Przeczytane:2013-05-01, Ocena: 4, Na półkach: Przeczytałem,26 książek 2013,
Mam naprawdę mieszane uczucia. Bo pomysł na książkę jest świetny. Fabuła wciąga. A mimo to czytam,czytam - i mam uczucie niedosytu. Chwilami wręcz mam poczucie, że książka momentami jest nudna...O czym jest ta książka? - Jak większość książek i filmów - jest o poszukiwaniu miłości. Dziecko, które urodziło się w najbardziej śmierdzącym miejscu w Paryżu, samo bez zapachu (co odkryła jego pierwsza mamka) - odznacza się węchem absolutnym. Mimo skrajnie trudnego dzieciństwa, mozolnie realizuje swoje marzenie - chce komponować zapachy, chce tworzyć perfumy. I chce skomponować najwspanialsze pachnidło świata. W tym celu musi poznać techniki, stosowane w perfumiarstwie. Gdy wreszcie znajduje sposób na pozyskanie poszukiwanego przez siebie konkretu, nie waha się przed popełnieniem szeregu zabójstw.
Juliette plusminus Linia koment
Przeczytane:2013-05-09, Ocena: 4, Na półkach: Przeczytałem,52 książki 2013,Przeczytane,
Historia tego dziwnego geniuszu stanowi dla mnie całkowitą zagadkę. Z jednej strony pod skorupą Grenouille'a widziałam człowieka szukającego akceptacji, jednak sposób w jaki został przedstawiony i jego dalsze losy, powstrzymują mnie od jakichkolwiek pozytywnych uczuć dla niego. Był osobą dążącą jedynie do własnych celów, nie zważając na nic innego. Książka stanowiła jednak swego rodzaju przewodnik po ówczesnym Paryżu i jego mieszkańcach. Mamy okazję poznać go dzięki zapachom, którymi kieruje się sam Grenouille. Mam więc wobec tej pozycji mieszane uczucia. Pomysł był naprawdę dobry, jednak samo wykonanie mnie nie zahwyciło. Moim zdaniem, było to pokazane biernie, bez większych emocji. Zwykła relacja, niezwykłej historii.
Anytsuj plusminus Linia koment
Przeczytane:2013-04-08, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,52 książki 2013,Mam,
"Pachnidło" zachwyciło mnie przede wszystkim niebanalną historią- Süskind pozwala nam śledzić losy Jana Baptysty Grenouille od chwili narodzin do momentu śmierci. Nie, oczywiście, że to nie jest takie niezwykłe. Niezwykły jest właśnie Grenouille- główny bohater powieści. Jest to człowiek obdarzony wyjątkową cechą- nieprzeciętnie czułym zmysłem powonienia. Jan Baptysta poznaje świat nie za pomocą wzroku czy dotyku, ale właśnie za pomocą węchu. Powieść w ogóle przedstawia koncepcję, zgodnie z którą głównym zmysłem jest węch, choć nikt, poza głównym bohaterem, sobie tego nie uświadamia. Grenouille jest samotnikiem, zawsze trzyma się z dala od ludzi, od których nigdy nie zaznał ciepła i miłości. Przełomem w jego życiu jest moment, w którym uświadamia sobie, że on sam nie ma zapachu, kolejnym spotkanie z kobietą, obdarzoną zapachem idealnym. Pasja doprowadza do tragedii i obsesji. Jak narodził się potwór? Czy można stworzyć perfumy z człowieka?
edith013 plusminus Linia koment
Przeczytane:2010-11-15, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,Mam,
Książka od której trudno się oderwać, książka do której warto wrócić. Książka pobudzająca wyobraźnię i wszystkie zmysły. Czytając niemalże czujemy wszelkiego rodzaju zapachy ówczesnego Paryża, a przede wszystkim zapachy komponowanych perfum.
yerba plusminus Linia koment
Przeczytane:2010-07-09, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,Mam,
Książka bardzo dobra, czego niestety nie można powiedzieć o adaptacji filmowej. Książka wciąga i sprawia że czyta się z przyjmenością.
helga460 plusminus Linia koment
Przeczytane:2010-06-14, Ocena: 4, Na półkach: Przeczytałem,Mam,
Łatwo się czyta, jednak zakończenie..., moim skromnym zdaniem, zniweczyło urok powieści. Warto przeczytać, aby naprawdę nauczyć się czuć...nie tylko zapachy;)
Vanillivi plusminus Linia koment
Przeczytane:2010-12-15, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,
Całkiem ciekawa powieść. Polecam.
BloodyMary Linia koment
Przeczytane:2014-04-23, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,
oklaskim Linia koment
Przeczytane:2014-02-15, Ocena: 4, Na półkach: Przeczytałem,
BlueRose Linia koment
Przeczytane:2014-02-05, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,2012,
lariciooorosa Linia koment
Przeczytane:2014-01-30, Na półkach: Przeczytałem,Mam,
justim Linia koment
Przeczytane:2010-07-20, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,
esia189 Linia koment
Przeczytane:2014-01-29, Ocena: 3, Na półkach: Przeczytałem,
xManic Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
Habina Linia koment
Ocena: 3, Na półkach: Przeczytałem,
slk Linia koment
Przeczytane:2004-01-14, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,
patt23r Linia koment
Przeczytane:2013-12-09, Ocena: 4, Na półkach: Przeczytałem,
pinczerakapinczp Linia koment
Przeczytane:2013-12-05, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,Chciałbym mieć,
ajrin Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
Martina Linia koment
Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,Przeczytane!,
KlaudiaKonieczna Linia koment
Przeczytane:2013-11-15, Ocena: 4, Na półkach: Przeczytałem,Mam,
CarmillaPL Linia koment
Przeczytane:2013-11-08, Na półkach: Czytam,Mam,
piszek1 Linia koment
Przeczytane:2011-10-27, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,kryminały,Mam,
Lusania Linia koment
Przeczytane:2013-10-27, Ocena: 4, Na półkach: Przeczytałem,Mam,
sobota Linia koment
Przeczytane:2013-05-31, Ocena: 4, Na półkach: Przeczytałem,Wymienię,
ot Linia koment
Na półkach: Przeczytałem,
Magnolis Linia koment
Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,
inspired7 Linia koment
Przeczytane:2013-04-24, Ocena: 2, Na półkach: Przeczytałem,
break
1914
 Odcięta ręka
Burzliwe lato

osób online: