Recenzja czytelnika granice.pl

Kup Teraz

Szmaragdowa tablica

Carla Montero

Ocena ( 26 osób )
4.7
Wydawnictwo: Rebis
Data wydania: 2013-04-16
Kategoria: Literatura piękna
ISBN: 9788375109757
Liczba stron: 672
Dodał/a książkę:
Dodał/a recenzję: Kasia Pessel

Jak zabezpieczyć sekret, by nikt niepowołany nie poznał jego istoty? Ukryć, jak skarb, gdzieś głęboko i w miejscu nieznanym osobom niepowołanym? Może zniszczyć go - tak, by problem znikł raz na zawsze? Ale czy w ten sposób nie zaprzepaści się szansy dla przyszłych pokoleń? Nie jest łatwo sprawować pieczę nad tym, co wielu chce posiąść za wszelką cenę. Czasem trzeba zrealizować niekonwencjonalny pomysł i wierzyć, że kolejne generacje będą w stanie utrzymać tajemnicę i obronić skarb przed grabieżą. Bez względu na to, ile trzeba poświęcić, co oddać, najważniejsze dla strażnika sekretu będzie to, co ochrania, nic innego nie będzie się liczyć. Życie, podporządkowane jednej idei, wymaga czasem największej ofiary, która - pomimo wiary w słuszność misji - i tak pozostawia po sobie niezabliźnioną ranę...

Giorgione nie dorównuje sławą ani Michałowi Aniołowi, ani Leonardowi da Vinci, jednak jego dzieła mają wielu wielbicieli. Jednym z nich jest Ana Garcia-Brest. Wie na temat mistrza wiele, ale poszukiwania, jakich się podejmuje, okazują się niezwykle trudnym zadaniem. Za sprawą pewnego listu zaczyna interesować się jednym z obrazów malarza - "Astrologiem", w którego istnienie mało kto wierzy. Twórca znany jest z tego, że wiele jego prac przypisywano i przypisuje się innym - bywa też odwrotnie. Trudno więc będzie odnaleźć malowidło, które być może wcale nie powstało. A nawet, jeżeli faktycznie zostało namalowane, to i tak dawno zaginęło w mrokach dziejów. Jednak komuś zależy, by zostało odnalezione. Cena nie gra roli, liczy się tylko efekt końcowy - dostarczenie "Astrologa" "do rąk własnych". Paryskie archiwa kryją wiele tajemnic. Jedna z nich może naprowadzić na ślad kogoś, kto niegdyś również poszukiwał wspomnianego obrazu, jednak jego osoba jest równie tajemnicza, co historia samego Giorgione. Jest coś jeszcze - komuś niezbyt podobają się wysiłki Any. Kto stoi za pogróżkami i dlaczego grozi hiszpańskiej historyk? Może odpowiedź skrywa poszukiwane dzieło? Kiedyś wzbudziło ono zainteresowanie Adolfa Hitlera, a nawet stało się jego obsesją. Współcześnie również nie jest obojętne wielu ludziom. Czy rzeczywiście może pomóc w zdobyciu władzy nad światem? Od wieków sekretu strzegą strażnicy, którzy nie zawahają się, by poświęcić wszystko i wszystkich, aby ochronić to, co im powierzono. Dlaczego nadal istota "Astrologa" budzi takie żądze? Ana wchodzi coraz głębiej w przeszłość, w której losy obrazu nierozerwalnie splecione zostały z ludzkim życiem. Ana poznaje historię ludzi, którzy byli wrogami, lecz jednocześnie odkryli, że łączy ich nieprawdopodobna więź. Kiedy serce podpowiada jedno, rozum drugie, a obowiązek wymaga najcięższych ofiar, każda decyzja wydaje się zła. Trzeba jednak dokonać wyboru, choć wiadomo, że zada się sobie i innym ogromne cierpienie. Czy i Ana będzie musiała przejść podobną drogę? Może "Astrolog" ma większy wpływ na jej życie niż mogła przypuszczać, kiedy podjęła się śledztwa? Ktoś ją chroni, ktoś prześladuje, ktoś również darzy ją uczuciem. Gdzie ukryte jest niezwykłe dzieło tajemniczego malarza? Pośród wielu znaków zapytania łatwo zabłądzić i zaufać niewłaściwej osobie...

Może już czas, by spojrzeć na siebie i na swoje otoczenie bez klapek na oczach? Prawda kryje się blisko, pomiędzy wierszami pożółkłych stron archiwów, na wyblakłych fotografiach. Łatwo płynąć z prądem, trudniej jest zatrzymać się i ponownie spojrzeć na siebie, a potem wybrać własną drogę...

Trzy horyzonty czasowe, jeden niezwykły obraz. Autentyczna postać, wydarzenia historyczne oraz niezwykła opowieść, która wydaje się ogromnie prawdopodobna, która wydaje się prawdziwa. Carla Montero stworzyła opowieść, w której słowo "oczywistość" oraz "nuda" nie występują. Autorka splotła z sobą fakty historyczne i fikcyjne wątki, co dało w efekcie fabułę, w której nie brak nagłych zwrotów akcji oraz intrygujących zagadek. Łatwo dać się zwieść pozorom, którym ulegają czytający na równi z bohaterami. W końcu jedni i drudzy podążają tą samą drogą. Czy odkryją te same wskazówki? Szmaragdowa tablica to nie jedynie poszukiwanie wyjaśnienia tajemnicy sprzed wieków. To również niezwykła historia ludzi, których los stawia przed niezwykłą szansą, za której wykorzystanie będą jednak musieli zapłacić wysoką cenę. Prawda czasem kryje się pod wieloma maskami. Nim dotrze się do jej prawdziwego oblicza, trzeba być gotowym poświęcić to, co wydawało się najcenniejsze. Tajemnicza Szmaragdowa tablica to coś więcej niż tylko starożytna zagadka, a to, co w niej najważniejsze, wciąż czeka na odkrycie - przez każdego czytelnika...

Opinie
Ocena 1 2 3 4 5 6
Komentarz
wages plusminus Linia koment
Przeczytane:2014-06-13, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,26 książek 2014,Moja półeczka :),
Kto lubi mieszankę historii, sensacji, kryminału, miłości itp. będzie zadowolony. "Szmaragdowa tablica" wprowadza nas w świat wojennej Francji grabionej przez nazistów. W tle miłość, młodość i ... sztuka. Jak dla mnie osobiście troszkę rozczarowuje końcówka, gdyż spodziewałam się sensacji przez wielkie S, a takowej brak, jednak pomimo tego na pewno sięgnę po kolejną książkę pani Montero.
lady_foe plusminus Linia koment
Przeczytane:2014-05-12, Na półkach: Przeczytałem, 52 książki 2014,
Niesamowita historia Sarah Bauer. Trochę mniej pociągająca przygoda Any, jednak wzbudzająca wiele uśmiechu na twarzy czytelnika. Powieść w swojej prostocie i przewidywalności i dobrym zakończeniu aż zbyt banalna. Jednak czytało się szybko i przyjemnie.
nasturia plusminus Linia koment
Przeczytane:2014-02-22, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,Czytam regularnie w 2014 roku,
W 1492 roku Giorgio z Castelfranco rozpoczyna pracę nad obrazem. Wyjątkowym obrazem, gdyż oprócz walorów estetycznych, ma on być zaszyfrowaną wiadomością, która odczytana i wykorzystana, może pomóc w zawładnięciu całym światem.
Prusy Wschodnie, 1941 roku. W ręce Adolfa Hitlera trafia pismo informujące, że badacze z Einsatzstab Reichsleiter Rosenberg znaleźli u żydowskiej rodziny dokument z XV wieku. Zaciekawiony Hitler natychmiast postanawia skontaktować się z Himmlerem. Obaj są koneserami sztuki, uwielbiają otaczać się obrazami, rzeźbami oraz innymi cennymi przedmiotami, bez względu na to, w jaki sposób je zdobędą.
Himmler, na mocy rozkazu samego Hitlera, rozpoczyna nową misję, której celem jest znalezienie obrazu Giorgionego ,,Astrolog", do której przydziela Sturmbannfuhrera Georga von Bergheima. Jedyne co wiadomo, to podejrzenie, że obraz, jeśli w ogóle istnieje, od pokoleń może znajdować się pod opieką żydowskiej rodziny o nazwisku Bauer. Georg, doktor historii sztuki, rozpoczyna rozmowy z Bauerami. Niespodziewanie dla siebie samego, zaczyna być pod wielkim urokiem córki Bauera, Sarah.
Madryt, XXI wiek. Ana Garcia-Brest, doktor historii sztuki, otrzymuje od swojego narzeczonego, niemieckiego biznesmena Konrada Kollera list, którego autorem jest Georg von Bergheim. Georg pisze w nim, że właśnie rozpoczyna misję, której celem jest odnalezienie obrazu ,,Astrolog".
Konrad, pasjonat sztuki, oczekuje od Any, że postara się znaleźć tajemniczy obraz. Ana wyjeżdża do Paryża, gdzie urywa się ślad ,,Astrologa". Zwraca się o pomoc do doktora Alaina Arnouxa, wykładowcy i dyrektora Katedry Historii Sztuki Współczesnej na Sorbonie, który również jest odpowiedzialny za archiwum Einsatzstab Reichsleiter Rosenberg.
I tak oto zaczyna się przepiękna historia, której łącznikiem jest tajemniczy ,,Astrolog" oraz szmaragdowa tablica. Czy obraz uda się odnaleźć, czy on w ogóle istnieje? Czy zauroczenie nazisty żydowską kobietą w czasie II wojny światowej ma szansę na szczęście? Czy Ana wraz z doktorem Arnoux odnajdą płótno? Jakie jeszcze tajemnice zostaną odsłonięte podczas tych poszukiwań? Na te pytania znajdziecie odpowiedzi w ,,Szmaragdowej tablicy" Carli Montero.
Mimo, iż moje początki z tą książką wcale nie należały do łatwych, a i podczas czytania nie raz miałam chwile znudzenia, to odkładając tę książkę na bok, bardzo szybko do niej wracałam. Tajemnica, którą osnuty jest ,,Astrolog" przyciąga jak magnes. Książka do samego końca trzyma w lekkim napięciu, rozwiązanie zagadki wcale nie jest takie oczywiste, co powoduje, że książka jest naprawdę warta polecenia. Co też niniejszym czynię, życząc wszystkim tak niesamowitych wrażeń, jakie targały mną podczas czytania.
white_swan plusminus Linia koment
W czasach nam współczesnych Ana, kustosz muzeum Prado, na prośbę swojego partnera, Konrada, podejmuje próbę znalezienia zaginionego obrazu "Astrolog". Paryż, czasy II wojny światowej - na Żydówce, Sarah Bauer, spoczywa zadanie ochrony obrazu należącego do jej rodziny - właśnie "Astrologa". Nie będzie łatwo, gdyż obrazem i ukrytymi w nim tajemnicami interesuje się sam Hitler...
Początkowo myślałam, że porzucę czytanie "Szmaragdowej tablicy", gdyż jej akcja mnie nie zainteresowała. Dopiero około 1/3 treści zaczęło robić się ciekawie - mówię tu szczególnie o wątku wojennym, który skradł moje serce, bo akcja rozgrywająca się we współczesności nie była aż tak porywająca, choć wyjaśniała zagadki z przeszłości. Ogólnie mogę określić tę książkę jako połączenie thrillerów Dana Browna z "Cukiernią pod Amorem". Jeśli jesteście fanami tych pozycji, to nie powinniście zawieść się na "Szmaragdowej tablicy".
plusminus Linia koment
Przeczytane:, Ocena: 6, Na półkach: 26 książek-2013,Wyzwanie- najlepsze książki na lato ,
Tajemnicza i zaskakująca książka. Nie gustuję raczej w książkach, których akcja toczy się w czasie II wojny światowej, jednakże losy tych bohaterów porwały mnie całkowicie. Na początku powoli, powolutku, a potem czytałam do utraty tchu. Podziwiam niewyobrażalną wyobraźnię pisarki bo śmiem napisać że tak naprawdę "Astrolog" nie istnieje i jest tylko wymysłem pisarki dla urozmaicenia swej powieści. I udało jej się wciągnąć mnie w tajemnicę szmaragdowej tablicy....
Zgadzam się z komentarzem dodanym do książki:
"Historia i współczesność, miłość i wojna, zakazany romans i dzika zazdrość, tajemniczy obraz i opętanie chciwością- ta wspaniała powieść zachwyca, przeraża i wciąga bez reszty" - i nic więcej nie trzeba dodawać....
Shi4 plusminus Linia koment
Ksiazka skojarzyla mi sie z powiesciami Dana Browna w kobiecym wydaniu. Jest to historia pewnego obrazu, powstalego w XV wieku, skrywajacego niebezpieczna tajemnice. Podczas II wojny swiatowej Goerg, major SS stara sie go zdobyc na polecenie Hitlera. Sarah, ktorej rodzina od lat strzerze obrazu, stara sie uniknac wpadniecia w rece Niemcow. Rownoczesnie do akcji dziejacej sie w czasach wojny, sledzimy poszukiwania obrazu przez Ane na zlecenie jej narzeczonego Konrada, poczatkiem XXI wieku.

Akcja ksiazki jest wciagajaca, jednak jak dla mnie moglaby ogolnie obejmowac tylko czasy wojenne. Wspolczesne troche przynudzaja, chociaz to przez Ane dowiadujemy sie jakie byly powojenne losy glownych bohaterow. Od samego poczatku czulam antypatie do Konrada, za to wielka sympatie do Georga i dopingowalam mu i Sarah przez cala powiesc. Nie wiem czy taki byl celowy zamiar autorki. Ogolnie jeden punkt w ocenie odjelam ksiazce za to, ze zbyt duzo kluczowych dla fabuly faktow domyslalam sie wczesniej i juz nie bylo tego efektu zakonczenia. Ale mimo wszystko polecam te ksiazke zwlaszcza fanom okresu II wojny swiatowej.
Atka0606 plusminus Linia koment
Przeczytane:2013-07-03, Ocena: 4, Na półkach: Przeczytałem,
Ciekawa historia, która wciąga bez reszty. Niestety trochę bezpłciowi bohaterowie, obniżają moją ocenę książki.
agnik66 plusminus Linia koment
Przeczytane:2013-08-01, Ocena: 1, Na półkach: Przeczytałem,52 książki 2013,Wyzwanie - książki na lato,
Ana mieszka w Madrycie i wiedzie spokojne życie u boku swojego męża Konrada. Pewnego dnia przeczytała tajemniczy list pochodzący z czasów drugiej wojny światowej. Z jego treści kobieta dowiedziała się o istnieniu obrazu "Astrolog " Konrad chce, by Ana wyruszyła na poszukiwania obrazu. Kobieta zgadza się.

Drugi wątek dzieje się w przeszłości i jest to historia żydówki Sary Bauer i niemieckiego majora Georga von Bergheima.

Książka nie przypadła mi go gustu, była totalnie nie w moim stylu. Z trudem dotarłam do końca. Dialogi były po prostu tragiczne. Nie wiem po co autorka dołożyła do nich wulgaryzmów. Był to według mnie zabieg bezsensowny i niepasujący do tej książki.

Wątek w przeszłości mogłam jeszcze jakoś przeczytać, bo na pewno był lepszy od teraźniejszości, ale i tak strasznie się nudziłam. Pomysł na fabułę dobry, ale wykonanie fatalne.
IgnacyBendyk plusminus Linia koment
Przeczytane:2013-07-12, Ocena: 3, Na półkach: Przeczytałem,52 książki 2013,
Wiele wskazywało na bardzo dobrą lekturę. Niezła promocja, przyjemna okładka i wzbudzająca zainteresowanie historia. Początkowo książka broniła się sama. Łatwa w lekturze, dobrze skonstruowana budowa. Dwa wątki dzielące współczesność z wojennymi latami. Inni bohaterowie szukający równolegle tego samego obrazu w różnych czasach.
Książka ciekawa lecz nierówna. Widać, że autorka zapoznała się z historią wojny. Ujęła wiele wiarygodnych wątków i ciekawych wojennych dramatów. Niestety nie ustrzegła się również fragmentów rażących naiwnością. Zdecydowanie wolałbym poczytać o polskich bohaterach tamtych czasów, żołnierzach AK zamiast o francuskim ruchu oporu.
Z rozmowy z autorką dołączonej do książki dowiedziałem się, że była w Polsce i wiele dowiedziała się o naszym kraju podczas wizyty w Warszawie oraz Muzeum Powstania Warszawskiego. Szkoda tylko, że zamiast Warszawy akcja toczy się w Paryżu a bohaterskie wyczyny żołnierzy wyklętych przypisane są francuskiemu podziemiu. Wygrała zapewne komercja.
Osobiście drażni mnie w książce homoseksualny przyjaciel głównej bohaterki. Dlaczego dowiecie się podczas lektury...
plusminus Linia koment
Przeczytane:, Ocena: 4, Na półkach:
Fabuła powieści toczy się wielotorowo. Akcja zaczyna się we Florencji w roku 1492, gdzie właśnie Giorgione, który niechcący wplątuje się w jakieś mroczne sprawy. Po czym przenosimy się do okupowanej Francji. Poznajemy żydowską rodzinę Bauerów, która od wieków strzeże "Astrologa" i jego tajemnicy. I ostania relacja, z Madrytu i Paryża, z początku XXI wieku - to opowieść Any, pracownicy Muzeum Prado. Ana prowadzi spokoje i ustabilizowane życie u boku swojego bogatego narzeczonego-Konrada. Konrad jest niemieckim kolekcjonerem dzieł sztuki, który pewnego dnia odnajduje list napisany podczas II wojny światowej przez niemieckiego oficera, poszukującego - na rozkaz Hitlera - obrazu Giorgiona. W ten sposób zazębia nam się akcja - renesansowe Włochy, okupowany Paryż, kolaboranci i ruch oporu, tragiczne losy rodziny Bauerów, chęć odkrycia sekretu i zdobycia władzy nad całym światem oraz XXI wiek i dylematy młodej kobiety, która trochę rozdarta jest pomiędzy miłością do ukochanego, lojalnością, czy nawet odrobiną wdzięczności, a własnymi pragnieniami i ambicjami.
ElzbietaDega plusminus Linia koment
Przeczytane:2013-07-12, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,
,,Szmaragdowa tablica" jest mieszanką wielu gatunków. Nie jest banalna opowieścią o poszukiwaniu tajemniczego obrazu. Autorka wplata w nią w doskonały sposób historię miłosną. Trudną, zakazaną a jednak... możliwą, wbrew wszystkim i wszystkiemu.
Betsy plusminus Linia koment
Długo by mówić o tej książce - w końcu jej treść mieści się na prawie siedmiuset stronach. Jednak to co najważniejsze, można powiedzieć w skrócie: ,,Szmaragdowa tablica" to nic innego jak dobrze skonstruowana powieść sensacyjna, która ma w sobie i elementy romansu i dobrej literatury historycznej. Jest bogata również w inne gatunkowo dodatki, co powinno spodobać się każdemu, kto od książki wymaga bardzo wiele. Choć czasem przejawia momenty słabości, to trudno je dostrzec w kłębie aż tylu pozytywnej akcji. Naprawdę. Jak dotąd rzadko czytywałam hiszpańską literaturę, teraz, po przeczytaniu książki pani Montero, chyba zmienię to nastawienie. Wam też radzę to zrobić. I najlepiej będzie zacząć od ,,Szmaragdowej tablicy" - satysfakcja murowana.
koszmarnykarolek plusminus Linia koment
Przeczytane:2013-07-03, Ocena: 3, Na półkach: Przeczytałem,52 książki 2013,
Polecam jako wiosenno-letnie czytadło. Takie do pociągu, na plażę, leżaczek, czy kilka wizyt w parku. I zupełnie serio - nie spodziewajcie się niczego więcej. Klasyczne książkowe "one night stand" - przeczytasz, zapomnisz. Tak sobie jednak coraz częściej myślę, że szkoda czasu na takie lektury. Niemal siedmiusetstronicowe tomiszcze i poczucie zmarnowanego czasu to nie jest dobre połączenie. Okładka piękna, ale to nie ona czyni powieść. Szkoda.
edith013 plusminus Linia koment
Przeczytane:2013-06-16, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,Mam,Wyzwanie - książki na lato,
Bardzo dobra książka. Czyta się ja niemalże jednym tchem. Historia łączy się w taki sposób ze współczesnością, że nie zauważalne są skoki w czasie.
Polecam
Kasiek plusminus Linia koment
Przeczytane:, Na półkach:


przez kilka ostatnich dni toczyłam bój ze „Szmaragdową tablicą”. Książką ostatnio bardzo głośną, bardzo reklamowaną.  Widziałam pierwej sporo recenzji krytycznych(gdy już książkę nabyłam), takie opinie studziły mój entuzjazm, ale mimo jakiejś dozy sceptycyzmu,  były to jednak teksty, w gruncie rzeczy, zachwalające. Nie przygotowały mnie więc na mękę wielu, wielu stron. Gdy książka mnie mordowała i wystawiała na próbę wszelkie postanowienia.

Jak pewnie już czytaliście we wcześniejszych recenzjach, „Szmaragdowa tablica” to książka tocząca się dwutorowo. Pierwszy, bardzo ważny, najrozleglejszy i katujący-dosyć często nudą- wątek rozgrywający się w teraźniejszości.  Akcja powieści rozpoczyna się odnalezieniem listu pisanego w trakcie II wojny światowej. Niemiecki major pisze do swej małżonki  i między zdaniami wyrażającymi radość z powodu potomka, wspomina o swojej specjalnej misji dla Himmlera. List ten trafia w ręce szalenie bogatego i równie antypatycznego Konrada, niemieckiego kolekcjonera dzieł sztuki i pięknych kobiet. Jego aktualną „zdobyczą” jest Ana, doktor  historii sztuki, pracuje w Prado to jej zleca Konrad, ze względu n a kwalifikacje, odnalezienie legendarnego obrazu „Astrologa”, który oprócz walorów estetycznych ma podobno niezwykłą moc, a kto go posiądzie, będzie rządził światem. Ana wyjeżdża do Paryża i wplątuje się w naznaczoną krwią, cierpieniem i tajemnicą historię „Astrologa”.

Takich książek napisano wiele, chociażby – nieco zbliżoną – „Kod Leonarda Da Vinci”, nawet mniej uważny czytelnik odnajdzie pewne cechy wspólne. Ale nihil novi, sub sole dlatego nie uważam tego za wadę, zwłaszcza że stosunkowo mało książek w tym gatunku czytam, więc nie mam uczucia przesytu. Większą wadą, moim zdaniem, jest to, iż nie czytając tego  gatunku, uważam, że książka jest do bólu przewidywalna.  Od początku właściwie możemy obstawić zakończenie i obserwować jak się realizuje, w moim przypadku,  bez większych emocji.  W pewnym momencie czytelnik wie jak to się skończy, nie ma tej iluminacji, nie ma tego WOW, w gatunku, który reprezentuje ta książka to spora wada.  

Strasznie długo książka mnie nudziła i męczyła, ale gdy musiałam jechać na mroźny Wschód, jakaś wajcha się przestawiła i książka,  zaczęła mnie wciągać jak ruchome piaski, lub jak zwodnicze bagno. Domyślacie się pewnie, CI co czytali, że doszłam do momentu gdy Autorka więcej miejsca poświęca. Gdyby autorka skupiła się, li i jedynie, na wątku wojennym,  nie mogłabym złego słowa powiedzieć,  bo wciągnęłam się bardzo i silnie go przeżywałam. Wątek wojenny to historia żydówki Sarah Bauer i niemieckiego majora(tego z listu, rozpoczynającego książkę) Georga von Bergheima. Ta historia ma wszystko czego brakuje tej współczesnej, ma chemię, motylki, wielkie dramaty, trzyma w napięciu, każe obawiać się o życie bohaterów.

O ile współczesność, nawet w najbardziej dramatycznych momentach spływała po mnie jak woda  po kaczce, tak czasy II wojny światowej grały mi na duszy, jak tylko chciały. Przeżywałam z bohaterami ich strachy i rozterki, czytałam jak zaczarowana, chłonąc i upajając się.

Dlatego mam dylemat! Nie wiem co Wam napisać o tej książce, tak w jednym zdaniu, bo jednak krótkie „polecam” bo moich mękach brzmiałoby nieszczerze, nie mogę też napisać, ze „nie polecam” bo jednak książka ostatecznie mnie kupiła, przekonała. Na pewno nie w całości, widzę niedoróbki. Nie określiłabym jej zbiorczo jako rewelacja i cudo polskiego rynku wydawniczego.  Jest to klasyczny przykład książki  przereklamowanej. Gdyby nie cala machina medialna, przeszłaby bez echa, jak sądzę. Co nie zmienia faktu, że czytając przeżywałam historię Geroga i Sarah, byłam wzruszona. Więc książka spełniła swoją rolę.  Pamiętam jednak jak, momentami i to niekiedy długimi, książka mnie męczyła. Dlatego uważam, ze Wy sami musicie zważyć swoje pragnienia i lęki i dokonać wyboru. Czytać, czy nie.

imagine plusminus Linia koment
Przeczytane:2013-06-12, Ocena: 3, Na półkach: Przeczytałem,
Carla Montero do przygotowania bestsellerowej 'Szmaragdowej tablicy' użyła samych sprawdzonych składników: tajemniczy obraz, ezoteryka, wielka zakazana miłość, wojna, chciwość, przemoc. To wszystko już było, ale w przypadku popkultury powtórka z rozrywki to nie zarzut. Są jednak inne. Montero słabo radzi sobie z dialogami, które wypadają nienaturalnie. Jej styl pozostawia sporo do życzenia. Nadużywa wulgaryzmów. I, niestety, niewiele ma do zaoferowania tym, których interesuje tytułowa 'Szmaragdowa tablica'. Jest ona tylko pretekstem do budowania sensacyjnej fabuły.
Dlaczego zatem nie porzuciłam tej książki po kilkunastu stronach?
Cóż, 'Szmaragdowa tablica' jest nieporzucalna. Z dwóch przeplatających się w książce wątków- współczesnego i historycznego- jeden udał się Carli Montero znakomicie. Widać, że autorka ma bzika na punkcie historii, i ten entuzjazm mi się udzielił. Cierpliwie znosiłam więc irytujacą Anę, główną bohaterkę wątku współczesnego, żeby za chwilę z przyjemnością powrócić do Paryża lat 40.
Autorka pracuje nad kolejną książką. Wolałabym, żeby odważyła się napisać po prostu powieść historyczną, zamiast następnego bestsellera. Jest coś w tych starannie wyliczonych książkach-produktach, co sprawia mi przykrość jako czytelniczce i osobie, która kocha książki.
MonikaP Linia koment
Przeczytane:2014-02-13, Ocena: 4, Na półkach: Przeczytałem,przeczytane 2013,
Renata123mala Linia koment
Przeczytane:2014-02-09, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,Wpisz nazwę półki,
esia189 Linia koment
Przeczytane:2014-01-29, Na półkach: Przeczytałem,
Natka77 Linia koment
Ocena: 6, Na półkach: Chcę przeczytać,
ajrin Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
mlejowska Linia koment
Przeczytane:2013-11-12, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,
agasam9 Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
MalaGosia21 Linia koment
Przeczytane:2013-08-20, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,Mam,
Gosia9306 Linia koment
Przeczytane:2013-10-09, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,Mam,
vernixxa Linia koment
Przeczytane:2014-04-27, Ocena: 4, Na półkach: Przeczytałem,
Linia koment
Przeczytane:, Na półkach:
en-ca_minne Linia koment
Przeczytane:2013-05-13, Ocena: 4, Na półkach: Przeczytałem,26 książek 2013,Mam,
eveliina Linia koment
Ocena: 6, Na półkach: Chcę przeczytać,
mosiek Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
yerba Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
agga Linia koment
Przeczytane:2013-06-18, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,52 książki 2013,
mongoz2 Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
karin Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
ja_rus Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
mskm13 Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
gosia45 Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
demo Linia koment
Ocena: 5, Na półkach: Chcę przeczytać,
mysha Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
Alex9 Linia koment
Przeczytane:2013-04-15, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,52 książki - 2013,Mam,
break
1914
 Odcięta ręka
Burzliwe lato

osób online: