Jacek Pałkiewicz – „Menu świata” – o tym, jakie polskie potrawy mogą szokować w innych krajach - tv

Jacek Pałkiewicz, „Menu świata”, wyd. Świat Książki

Prowadzenie rozmowy: Adam Szaja (www.smakksiazki.pl )

Dodano: 2017-05-11 10:54:19, zasugerował: Magdalena Galiczek-Krempa 0

Powiązana książka: Menu świata

Okładka książki - Menu świata

Kto nie jadł z patelni sąsiada, niewiele o nim wie. Docierając do niezliczonych miejsc, osad, wiosek, przysiółków, metropolii, miałem okazję – ale przecież i konieczność –obcować z wieloma niezwykłymi potrawami. Nieraz przyszło mi łamać żywieniowe tabu wszczepione nam przez europejską kulturę. To się je, tamtego nigdy w życiu, to wspaniałe, tamto obrzydliwe. Iluż ludzi robi takie uwagi, przyjmując je za pewnik i nie czyniąc nigdy kroku w stronę wniknięcia w tradycję odwiedzanych grup etnicznych? Ideą tej książki jest ukazanie czytelnikowi nieskończonej różnorodności kulinarnej ludzi mieszkających pod każdą szerokością geograficzną, od najdalszych, odległych nie tylko w przestrzeni, ale i w czasie (kulturowo) plemion dżungli amazońskiej aż po bliskich nam Słowian zamieszkujących Syberię. więcej...

Sprawdzam ceny dla ciebie ...

Musisz być zalogowany, aby komentować. Zaloguj się lub załóż konto, jeżeli jeszcze go nie posiadasz.

Reklamy