Recenzja książki: Roślinna uczta smaków

Recenzuje: Danuta Szelejewska

Liczne badania pokazują, że warto korzystać z dobroczynnych właściwości roślin. Opublikowana nakładem Wydawnictwa Marginesy Roślinna uczta smaków jest kulinarnym poradnikiem, który – oprócz cennych wskazówek praktycznych – zawiera propozycje konkretnych potraw z udziałem składników roślinnych. A te, systematycznie wykorzystywane w codziennej diecie, bez wątpienia przyczynią się do poprawy zdrowia i dobrego samopoczucia.

Propozycje autorki bloga am.mniam Magdaleny Gembackiej to łatwe w przygotowaniu oraz pomysłowe przepisy na dania zdrowe, kolorowe i różnorodne, a koszt wykorzystanych produktów – na każdą kieszeń. Wszystkie receptury zostały pogrupowane w sześć – oznaczonych innym kolorem dominującym – działów: przepisy podstawowe, do których autorka często się odwołuje (bulion, beszamel, ciasto pierogowe, kasze, musy, zakwas buraczany, pieczone warzywa), dodatki, przystawki i przekąski, zupy, dania główne oraz słodkości. Zaproponowane do przygotowania potraw produkty są nieprzetworzone i niskoprzetworzone (rzadziej – wysokoprzetworzone, ale za to wykorzystywane w niewielkich ilościach), przy czym, oprócz warzyw, autorka proponuje owoce, rośliny strączkowe, kasze, ryż, orzechy, nasiona, pestki oraz świeże i suszone przyprawy.

Na początku książki Magdalena Gembacka zamieściła zestawienie składników nietypowych (agar, aquafaba, dym wędzarniczy, jasna pasta miso, margaryna roślinna, nori, papryka gochugaru, płatki drożdżowe nieaktywne, suszony czosnek i suszona cebula), dodając przy nich stosowne komentarze. Każdy rozdział poprzedza krótka notka wprowadzająca i spis dań, przy niektórych przepisach zaznaczono ilość porcji oraz zapisano wskazówki, do większości dodano informacje związane z ich zastosowaniem oraz sposobem podania. Schematyczny układ (tytuł potrawy, składniki, przygotowanie, zdjęcie gotowego dania), czyni zapis przejrzystym. Odnalezienie interesującego przepisu ułatwia zamieszczony na końcu alfabetyczny Indeks składników. Zdjęcia zachęcają do przygotowania (i, oczywiście, spożycia) potraw, jakie przedstawiają.

Autorka Roślinnej uczty smaków, nieustannie zachęcając do oparcia diety na roślinach, z pełną odpowiedzialnością potraktowała podjęty przez siebie temat. Zachęcając do eksperymentowania, pokazała prostotę wykonania poszczególnych dań oraz sposoby ich podania w taki sposób, że feeria smaków i zapachów dociera do czytelnika. Roślinna uczta smaków (stuprocentowa uczta dla podniebienia) utwierdza w przekonaniu, że prostą i zdrową kuchnią roślinną warto się zainteresować.

Tagi: Kuchnia wegańska

Kup książkę Roślinna uczta smaków

Sprawdzam ceny dla ciebie ...

Zobacz także

Zobacz opinie o książce Roślinna uczta smaków
Książka
Roślinna uczta smaków
Magdalena Gembacka
Inne książki autora
Więcej warzyw na talerzu
Magdalena Gembacka0
Okładka ksiązki - Więcej warzyw na talerzu

Czego tu nie ma! Zdrowy ketchup, pizza z cukinią, twarożek z migdałów ze szczypiorkiem, pasta czekoladowa z batatów i daktyli, barszcz z soczewicą i...

Zobacz wszystkie książki tego autora
Recenzje miesiąca
Upiór w moherze
Iwona Banach
Upiór w moherze
Jemiolec
Kajetan Szokalski
Jemiolec
Pożegnanie z ojczyzną
Renata Czarnecka ;
Pożegnanie z ojczyzną
Sprawa lorda Rosewortha
Małgorzata Starosta
Sprawa lorda Rosewortha
Szepty ciemności
Andrzej Pupin
Szepty ciemności
Gdzie słychać szepty
Kate Pearsall
Gdzie słychać szepty
Góralskie czary. Leksykon magii Podtatrza i Beskidów Zachodnich
Katarzyna Ceklarz; Urszula Janicka-Krzywda
Góralskie czary. Leksykon magii Podtatrza i Beskidów Zachodnich
Zróbmy sobie szkołę
Mikołaj Marcela
Zróbmy sobie szkołę
Opowieści o kolorach
Nadine Debertolis
Opowieści o kolorach
Pokaż wszystkie recenzje
Reklamy