Roślinna uczta smaków

Ocena: 5 (1 głosów)

Nowa książka autorki słynnego bloga AmMniam!

Kulinarna podróż pełna pysznych i zaskakujących połączeń. Znajdziecie tu dania, które możecie przygotować zarówno dla siebie, jak i zaserwować gościom na wiele różnych sposobów: na niedzielny obiad, urodziny czy wystawną uroczystość.

Menu jak w restauracji - są przystawki, zupy, dania główne i desery. A także mnóstwo wskazówek i propozycji, jak dania można modyfikować, inaczej podać czy wykorzystać w innej potrawie. Dzięki temu aż chce się eksperymentować.

Na przystawkę Magda Gembacka proponuje smażone pomidory w panierce panko-migdałowej, frytki z bakłażana lub pieczoną dynię z papryką, cebulą i orzechami. Zupy? Na przykład szparagowo-ciecierzycowa, chłodnik z pieczonych buraków i wiśni albo zupa wielowarzywna z dynią i kurkami. Dania główne to feeria smaków: pieczona młoda kapusta z pikantnym sosem pomidorowo-fasolowym, pierogi z grzybami i kiszonymi burakami lub lasagne dyniowo-soczewicowa z grzybowym beszamelem. Są też desery: tort bazyliowo-szpinakowy z truskawkami, zebra sezamowo-czekoladowa, a także mus z gruszek duszonych w winie z waniliowym budyniem.

Dla każdego niebo w gębie.

Magdalena Gembacka - autorka książek Kolorowa kuchnia roślinna (2016) i Więcej warzyw na talerzu (2018.) Od 2010 roku prowadzi roślinnego bloga kulinarnego na którym dzieli się przepisami na zdrowe, proste i pomysłowe dania dla małych i dużych. Miłośniczka dobrego jedzenia, zafascynowana medycyną żywienia i stylu życia.

Magda Gembacka zaprasza na wielką ucztę. Proponuje zdrowe przepisy dla wszystkich i nakażdą kieszeń. Nie brakuje tu sprytnych przystawek, kolorowych zup i konkretnych przepisów na dania główne. Znajdziecie tu domowe gołąbki z kaszą gryczaną i wędzonym tofu lub faszerowane makaronowe muszle lubnieco bardziej wyrafinowane bazyliowe naleśniki czy zupę z kolendry.O tej książce dobrze się pisze, ale na pewno jeszcze lepiej się z niej gotuje!

Alicja Rokicka, autorka bloga Wegan Nerd

Kolejna książka Magdy zanosi nas w nowy wymiar kuchni pełnej warzyw i owoców. Niecodzienne połączenia składników powodują, że nabiera się ochoty do przygotowania każdej potrawy. Roślinna rewolucja trwa w najlepsze.

Paweł Ochman, autor bloga Weganon

Kreatywne, apetyczne i z polotem - takie są te przepisy! Świetne połączenia smaków, ciekawe struktury dań (tu chrupie, tam się rozpływa...) i mnóstwo kolorów - jej pomysły zachęcają do eksperymentów!

Paulina Nawrocka-Olejniczak, dziennikarka i autorka podcastu Zabawy jedzeniem

Informacje dodatkowe o Roślinna uczta smaków:

Wydawnictwo: Marginesy
Data wydania: 2023-02-07
Kategoria: Kuchnia
ISBN: 9788367510240
Liczba stron: 224

Tagi: Kuchnia wegańska

więcej

POLECANA RECENZJA

Kup książkę Roślinna uczta smaków

Sprawdzam ceny dla ciebie ...
Cytaty z książki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej książki.


Dodaj cytat
REKLAMA

Zobacz także

Roślinna uczta smaków - opinie o książce

Avatar użytkownika - kryminalnatalerz
kryminalnatalerz
Przeczytane:2023-02-16, Ocena: 5, Przeczytałam,

,,Roślinna uczta smaków" to trzecia książka kulinarna Magdaleny Gembackiej, autorki bloga ammniam.pl, ja jednak z jej przepisami właśnie teraz spotkałam się po raz pierwszy. I przyznam już na wstępie, że jestem nimi bardzo pozytywnie zaskoczona! Autorka udowadnia, że weganizm wcale nie jest nudny i trudny do wprowadzenia - jej przepisy są proste, szybkie, kolorowe i ach! Jakie pyszne! Książka podzielona jest klasycznie na sześć działów: przepisy podstawowe, dodatki, przystawki i przekąski, zupy, dania główne i słodkości. Przepisy są jasne, dokładne i proste, więc nawet początkujący kucharz powinien poradzić sobie z większością z nich. Zbiór przepisów jest bardzo różnorodny, ale większość z nich jest zrobiona z produktów, które tak naprawdę w każdej współczesnej domowej spiżarce znajdziemy. Są tu wegańskie odsłony dań, które dobrze znamy - pasty, makarony, zapiekanki, zupy kremy, są ciasta owocowe i musy czekoladowe. Przepisy są pomysłowe, kilkuskładnikowe i w większości szybkie. Są dania na co dzień, które da się np. zamrozić czy odgrzać. Przepisy ponadto opatrzone są wskazówkami co można w danym daniu pozmieniać albo z czym je podawać. Sama zaznaczyłam sobie naprawdę wiele propozycji, z których zamierzam zacząć korzystać jak najszybciej! Jestem pewna, że kilka przepisów to dobrzy kandydaci do zagoszczenia w moim podręcznym codziennym obiadowym menu! Polecam wszystkim, którzy chcą jeść dobrze, syto, zdrowo, szybko i smacznie!

Link do opinii
Inne książki autora
Więcej warzyw na talerzu
Magdalena Gembacka0
Okładka ksiązki - Więcej warzyw na talerzu

Czego tu nie ma! Zdrowy ketchup, pizza z cukinią, twarożek z migdałów ze szczypiorkiem, pasta czekoladowa z batatów i daktyli, barszcz z soczewicą i...

Zobacz wszystkie książki tego autora
Recenzje miesiąca
Paderborn
Remigiusz Mróz
Paderborn
Fałszywa królowa
Mateusz Fogt
Fałszywa królowa
Między nami jest Śmierć
Patryk Żelazny
Między nami jest Śmierć
Miłość szyta na miarę
Paulina Wiśniewska
Miłość szyta na miarę
Zagraj ze mną miłość
Robert D. Fijałkowski ;
Zagraj ze mną miłość
Ktoś tak blisko
Wojciech Wolnicki (W. & W. Gregory)
Ktoś tak blisko
Serce nie siwieje
Hanna Bilińska-Stecyszyn ;
Serce nie siwieje
The Paper Dolls
Natalia Grzegrzółka
The Paper Dolls
Słowa wdzięczności
Anna H. Niemczynow
Słowa wdzięczności
Pokaż wszystkie recenzje
Reklamy