Leśne gotowanie. Chwasty od kuchni

Ocena: 4.5 (2 głosów)
opis
Inne wydania:

“Leśne gotowanie. Chwasty do kuchni” autorstwa Piotra Ciemnego to prawdziwa uczta dla miłośników przyrody i gotowania. Książka ta jest nie tylko przewodnikiem po leśnej kuchni, ale również bogatym źródłem wiedzy o roślinach, które możemy spotkać podczas naszych leśnych spacerów i biwakowania.

 
Ciemny z pasją i zaangażowaniem wprowadza nas w świat dzikich ziół i chwastów, pokazując, jak te często niedoceniane składniki mogą wzbogacić naszą kuchnię. Przy każdym z nich znajdziemy ilustracje jak dana roślina wygląda, jej łacińską nazwę oraz jakie części danej rośliny zbieramy.

 
Są tu przepisy na takie dania jak m.in. chimichurri z gwiazdnicą pospolitą czy grillowana sałata z kwiatami lipy. Dania te na fotografiach wyglądają apetycznie, ale również one zdrowe i bogate w składniki odżywcze.

 
Autor nie ogranicza się jednak tylko do przepisów. Znajdziemy tu również mnóstwo praktycznych porad dotyczących bezpiecznego i odpowiedzialnego korzystania z darów natury. Uczy nas on, jak odróżnić poszczególne rośliny, jakie drzewo dostarczy najlepszego opału, a nawet jak zachować się podczas spotkania z dzikiem. 

 
„Leśne gotowanie. Chwasty do kuchni” to książka, która z pewnością zainteresuje wszystkich, którzy cenią sobie bliskość natury i chcą odkryć nowe smaki. To nie tylko przewodnik po leśnej kuchni, ale również inspiracja do eksploracji i doceniania naszego rodzimego środowiska naturalnego. Czytając tę książkę, nie tylko nauczymy się nowych przepisów, ale również poszerzymy swoją wiedzę o otaczającej nas przyrodzie. Bez wątpienia, to lektura, z której możemy wciągać wiele ciekawych i nowych informacji dla siebie. Polecam!

 
Dziękuję za zaufanie i egzemplarz do recenzji od wydawnictwa Znak Koncept @wydawnictwoznakpl (współpraca reklamowa) 🩷.

Informacje dodatkowe o Leśne gotowanie. Chwasty od kuchni:

Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2024-04-10
Kategoria: Medycyna i zdrowie
ISBN: 9788324094813
Liczba stron: 240
Dodał/a opinię: burgundowezycie

więcej
Zobacz opinie o książce Leśne gotowanie. Chwasty od kuchni

Kup książkę Leśne gotowanie. Chwasty od kuchni

Sprawdzam ceny dla ciebie ...
Cytaty z książki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej książki.


Dodaj cytat
REKLAMA

Zobacz także

Inne książki autora
Dzikie zioła sezonowo. 60 przepisów na zaskakujące potrawy z aromatycznymi chwastami w roli głównej
Piotr Ciemny0
Okładka ksiązki - Dzikie zioła sezonowo. 60 przepisów na zaskakujące potrawy z aromatycznymi chwastami w roli głównej

ODKRYJ MOC DZIKICH ZIÓŁ I NIEZWYKŁE WŁAŚCIWOŚCI ZWYKŁYCH ROŚLIN Nic nie stoi na przeszkodzie, aby o każdej porze roku zbierać dary natury, które wykorzystasz...

Chwasty od kuchni
Piotr Ciemny0
Okładka ksiązki - Chwasty od kuchni

Poznaj chwasty, które mijasz w parku, lesie i na łące. Przekonaj się, jak wiele mogą wnieść do twojej kuchni. Nawłoć, koniczyna, chaber to z pozoru...

Zobacz wszystkie książki tego autora
Recenzje miesiąca
Upiór w moherze
Iwona Banach
Upiór w moherze
Jemiolec
Kajetan Szokalski
Jemiolec
Pożegnanie z ojczyzną
Renata Czarnecka ;
Pożegnanie z ojczyzną
Sprawa lorda Rosewortha
Małgorzata Starosta
Sprawa lorda Rosewortha
Szepty ciemności
Andrzej Pupin
Szepty ciemności
Gdzie słychać szepty
Kate Pearsall
Gdzie słychać szepty
Góralskie czary. Leksykon magii Podtatrza i Beskidów Zachodnich
Katarzyna Ceklarz; Urszula Janicka-Krzywda
Góralskie czary. Leksykon magii Podtatrza i Beskidów Zachodnich
Zróbmy sobie szkołę
Mikołaj Marcela
Zróbmy sobie szkołę
Siemowit Zagubiony
Robert F. Barkowski ;
Siemowit Zagubiony
Pokaż wszystkie recenzje
Reklamy