"Słodkie pieczone kasztany" to opowieść kulinarna z prawdziwym "smakiem", bo nie dość, że przedstawia tajniki włoskiej (mojej ulubionej) kuchni to jeszcze osadzona w toskańskich klimatach. Przeczytałam ją z prawdziwą przyjemnością.
Aleksandra Seghi to Polka mieszkająca w Toskanii od kilkunastu lat, tu znalazła swoje uczucie i założyła rodzinę. Zaraża w książce miłością do tego regionu oraz jego kulinarnych tradycji. Barwnie opowiada o swoich początkach na obcej ziemi, radościach i smutkach, nawet upokorzeniach. Te wszystkie trudy aklimatyzacji rekompensują jej jednak kulinarne doświadczenia. Uczy się kuchni włoskiej uczestnicząc w kursie gotowania, jednak najbardziej od przyjaciół i wymagającej teściowej. Jej opowieści okraszane wspaniałymi przepisami powodują, że ślinka leci na wspomnienie smaku niezliczonych wariacji na temat pasty czy gnochi z serowym sosem. Autorka przybliża nam wiele lokalnych tradycji i uroczystości, oczywiście związanych z jedzeniem, bo innych chyba się w Toskanii nie celebruje. Dzień Kobiet, jakże inny od polskiego. Święto Kasztana, Święto Fasoli, Międzynarodowy Dzień Żywności i wiele wiele innych. Opisy tradycji i miejsc oraz ciekawych ludzi a do tego proste (jak na włoską kuchnię przystało) przepisy wzbogacone pięknymi zdjęciami - wszystko składa się na fascynującą opowieść.
To nie jest klasyczny przewodnik i dlatego jest tak przekonywujący. To fantastyczna literacka opowieść kulinarna, którą czyta sie jednym tchem a przepisy chce się wypróbować już teraz, od zaraz. A po przeczytaniu i zamknięciu oczu marzy się i marzy i marzy.....
Toskania to kolejne miejsce na mojej drogowej mapie, chociażby tylko dlatego by wypróbować smakowicie opisanych w książce pieczonych kasztanów.
Informacje dodatkowe o Słodkie pieczone kasztany:
Wydawnictwo: Świat Książki
Data wydania: 2012-03-01
Kategoria: Obyczajowe
ISBN:
9788377996331
Liczba stron: 240
Dodał/a opinię:
Iwona067
Sprawdzam ceny dla ciebie ...