Wolni od glutenu

Ocena: 0 (0 głosów)
opis

Gluten to białko wchodzące w skład pszenicy. Odpowiada za lubianą przez nas konsystencję chleba, bułek czy ciast. Jednak u niektórych osób powoduje problemy zdrowotne. Są to: nadwrażliwość, alergia oraz najpoważniejsza z nich - celiakia. Ta ostatnia jest chorobą autoimmunologiczną. Pod wpływem glutenu organizm niszczy kosmki jelitowe, odpowiedzialne za wchłanianie substancji pokarmowych. Na szczęście dzisiaj osoby nie tolerujące glutenu mają spory wybór produktów zastępczych. Można na bazie produktów bez tego białka komponować pyszne posiłki. Z książki dowiadujemy się o różnych dolegliwościach powodowanych przez gluten, o historii ośrodka badań nad celiakią. Są tu także przepisy, które według mnie są najlepszą częścią książki . Widać, że pisze prawdziwy smakosz. Od samego czytania ślinka leci.

Tematyka jest naukowa, natomiast styl nie. Stanowi wielką zaletę lektury. Jest lekki i przystępny. Dzięki obrazowym porównaniom nawet osoba nie mająca nic wspólnego z medycyną zrozumie złożone zjawiska. Polecam!

dr Kalina Beluch

Informacje dodatkowe o Wolni od glutenu:

Wydawnictwo: Druga Strona
Data wydania: 2016-05-30
Kategoria: Poradniki
ISBN: 978-83-64190-10-0
Liczba stron: 430
Dodał/a opinię: truskawka2

więcej
Zobacz opinie o książce Wolni od glutenu

Kup książkę Wolni od glutenu

Sprawdzam ceny dla ciebie ...
Cytaty z książki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej książki.


Dodaj cytat
REKLAMA

Zobacz także

Recenzje miesiąca
Fałszywa królowa
Mateusz Fogt
Fałszywa królowa
Między nami jest Śmierć
Patryk Żelazny
Między nami jest Śmierć
Olga
Ewa Hansen ;
Olga
Serce nie siwieje
Hanna Bilińska-Stecyszyn ;
Serce nie siwieje
Zranione serca
Urszula Gajdowska
Zranione serca
Znajdziesz mnie wśród chmur
Ilona Ciepał-Jaranowska
Znajdziesz mnie wśród chmur
Trzy krowy w niebieskich kajakach
Andrzej Marek Grabowski ;
Trzy krowy w niebieskich kajakach
Pies na medal
Barbara Gawryluk
Pies na medal
Pokaż wszystkie recenzje
Reklamy