Gluten to białko wchodzące w skład pszenicy. Odpowiada za lubianą przez nas konsystencję chleba, bułek czy ciast. Jednak u niektórych osób powoduje problemy zdrowotne. Są to: nadwrażliwość, alergia oraz najpoważniejsza z nich - celiakia. Ta ostatnia jest chorobą autoimmunologiczną. Pod wpływem glutenu organizm niszczy kosmki jelitowe, odpowiedzialne za wchłanianie substancji pokarmowych. Na szczęście dzisiaj osoby nie tolerujące glutenu mają spory wybór produktów zastępczych. Można na bazie produktów bez tego białka komponować pyszne posiłki. Z książki dowiadujemy się o różnych dolegliwościach powodowanych przez gluten, o historii ośrodka badań nad celiakią. Są tu także przepisy, które według mnie są najlepszą częścią książki . Widać, że pisze prawdziwy smakosz. Od samego czytania ślinka leci.
Tematyka jest naukowa, natomiast styl nie. Stanowi wielką zaletę lektury. Jest lekki i przystępny. Dzięki obrazowym porównaniom nawet osoba nie mająca nic wspólnego z medycyną zrozumie złożone zjawiska. Polecam!
dr Kalina Beluch
Wydawnictwo: Druga Strona
Data wydania: 2016-05-30
Kategoria: Poradniki
ISBN:
Liczba stron: 430
Dodał/a opinię:
truskawka2