Recenzja redakcji granice.pl

Kup Teraz

Drzwi do szczęścia

Richard Paul Evans

Ocena ( 6 osób )
5.3
Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2015-04-22
Kategoria: Poradniki
ISBN: 978-83-240-2629-6
Liczba stron: 176
Dodał/a książkę:
Dodał/a recenzję: Magdalena Galiczek-Krempa

Osiągnięcie pełni szczęścia dla wielu osób jest sporym, często wręcz niewykonalnym wysiłkiem. Dążenie do spełnienia mylone bywa często z odnoszeniem upragnionych sukcesów i osiąganiem wymarzonych celów, gdy  poprzeczka znajduje się bardzo wysoko. Jeśli jednak pragnienia są zbyt wygórowane i niemożliwe do realizacji, pojawiają się frustracja i zniechęcenie. Okazuje się jednak, że osiągnięcie szczęścia wcale nie musi być żmudnym i trudnym procesem. Znany z pełnych emocji powieści obyczajowych Richard Paul Evans próbuje przekonać o tym swoich czytelników w książce Drzwi do szczęścia.

Drzwi do szczęścia to szczegółowo, ale równocześnie także bardzo przystępnie opisane cztery zasady, które pomogą czytelnikowi odkryć i osiągnąć cel swojego życia. Autor odkrywa przed swoimi czytelnikami i szczegółowo analizuje cztery kroki: wiarę w to, że istnieje powód naszego istnienia; uwolnienie się od różnego rodzaju ograniczeń; rozszerzanie obszaru swojej działalności, czynów, życia; budowanie swojego życia na zasadach miłości. Zapoznanie się z tymi podstawowymi prawdami i zrozumienie ich pozwoli czytelnikom w pełni realizować się w życiu i cieszyć otaczającym ich światem.

 
Przyznać należy, że opisane przez Paula Evansa zasady „czterech drzwi” są banalnie proste i możliwe jest wcielenie ich we własnym życiu w każdej niemal chwili. Jedynym warunkiem jest szczera wola i zdecydowana chęć człowieka, by zmienić swoje życie według wskazówek Evansa. Powinniśmy uświadomić sobie, że tak naprawdę jedynym ograniczeniem na drodze do własnego szczęścia jesteśmy my sami, drzemiące w nas lęki oraz głęboko zakorzenione, wypaczone zasady, według których ktoś kiedyś kazał nam postępować. Oddzielając grubą kreską to, co było dotychczas naszym życiem i kreśląc na nowo obraz otaczającego nas świata, stawiając sobie wyraźnie cele i marzenia oraz dążąc do ich spełnienia, kierując się empatią, zaufaniem i radością, możemy osiągnąć naprawdę wiele.

Drzwi do szczęścia nie byłyby tak interesującym poradnikiem gdyby autor nie opisał w nim swoich przeżyć i doświadczeń oraz nie zawarł w nim własnych przemyśleń i wniosków. Sporą część książki zajmują historie z życia Richarda Paula Evansa – dorosłego już, doświadczonego, cenionego i znanego na całym świecie pisarza, ale także małego chłopca, wychowywanego w dużej i bardzo skromne żyjącej rodzinie. Chłopca, który z powodu poważnej choroby neurologicznej – zespołu Tourette’a – był szykanowany przez swoich rówieśników. Doświadczenia Evansa pokazują, że obecny status pisarza nie jest tylko szczęśliwym zbiegiem okoliczności. Wyrwanie się ze swojego środowiska i osiągnięcie tak wielkiego sukcesu wydawało się autorowi niemożliwe. Jednak dzięki ogromnej wierze w Boga i postępowaniu według zasady „czterech drzwi” Richard Paul Evans może cieszyć się pełnią szczęścia.

Poradnik Evansa napisany jest prostym i bardzo przystępnym językiem. W Drzwiach do szczęścia próżno szukać fachowych stwierdzeń czy naukowej terminologii. Jeśli po lekturze książki Evansa nie zdecydujemy się radykalnie zmienić własnego życia według zasady „czterech drzwi”, to wiele „drobnych” rad, przytaczanych na marginesie głównych, omawianych zagadnień z pewnością pozwoli zrobić pierwsze, nawet małe kroczki w drodze do szczęścia.

szara_linia
Opinie
Ocena 1 2 3 4 5 6
Komentarz
atena plusminus Linia koment
Przeczytane:2015-06-05, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,52 książki 2015,
Jakże inna od dotychczasowych przeczytanych przeze mnie książek Evansa. Tym razem autor dzieli się z czytelnikami własnymi przeżyciami i sprawdzonymi sposobami, aby być szczęśliwym. Oczywiście każdy może inaczej rozumieć to pojęcie oraz pomysły innych mogą się nie sprawdzić w naszym życiu, ale przecież warto przynajmniej zapoznać się z nimi, może trochę zmodyfikować i wcielić w życie, a jeżeli choć trochę poczujemy się szczęśliwsi to już sukces.
Magota plusminus Linia koment
Przeczytane:2015-06-15, Ocena: 4, Na półkach: Przeczytałem,
Richard Paul Evans jest autorem znanym i ceniononym na całym świecie. Wydał on kilkadziesiąt książek zaliczanych do literatury pięknej, a większość z nich była przetłumaczona na kilkanaście języków i szybko wskakiwała na listy bestsellerów na całym świecie. Czy istnieje jakaś recepta na taki sukces?

Zacznę może od tego, że czytałam kilka książek tego autora i wydaje mi się, że jest to taki typ literatury, który jest wśród kobiet najbardziej ceniony - z jednej strony przyjemna fabuła i lekki styl, z drugiej jednak, jakiś głębszy sens i pozytywne przesłanie. Człowiek, który tak pisze, musi więc być osobą niezwykle empatyczną, a to już pierwszy krok do sukcesu.

Jakie są kolejne? Tego właśnie możemy się dowiedzieć z jego najnowszej książki pt.: "Drzwi do szczęścia", gdzie autor dzieli się z nami swoim doświadczeniem i poglądami na temat szeroko pojętego sukcesu, zarówno w kontekście zawodu, jak i życia prywatnego.

Tutaj należy wspomnieć, że Evans oprócz tego, że pisze książki jest również znanym mówcą motywacyjnym, więc pozycja, którą trzymam w dłoni jest w zasadzie wszystkim tym, co autor potrafi najlepiej.

"Gdybyście mnie zapytali, co piszę, odpowiedziałbym, że przelewam na papier historie, które opisują ludzkie przeżycia, i upowszechniam ideały inspirujące rozwój duchowy. Niniejsza książka jest kompilacją moich przekonań w formie niebeletrystycznej."*


Czy jest to udany zabieg? Myślę, że dla miłośników poradników i lektur motywujących, jak najbardziej. Czyta się ją lekko, przyjemnie i nawet ja, umiarkowana entuzjastka takich książek, znalazłam w niej masę inspiracji i celnych wskazówek.

No dobrze, a o czym tak naprawdę jest ta książka? W zasadzie o tym, że nawet drobne czynności mogą być początkiem wielkiej zmiany na lepsze w życiu każdego człowieka.
Autor uznaje 3 fundamentalne prawdy (wolna wola, rozwój duchowy i możliwość zmiany) na których opiera tzw. Zasadę Czworga Drzwi. Każde z tych drzwi symbolizuje coś innego, a co dokładnie, tego oczywiście nie zdradzę, aby nie popsuć Wam przyjemności z czytania tej książki.

Jeżeli chodzi o mnie, to ja potraktowałam tę książkę raczej jako zbiór inspiracji, niż poradnik jak żyć i w tym kontekście bardzo mi się ona podobała. Jej wielkim plusem jest bez wątpienia sczerość autora i liczne przykłady zaczerpnięte z jego własnego życia. Okazuje się, że przeszedł on naprawdę wiele, a na sukces jaki osiągnął, pracował bez wytchnienia latami, a dla mnie to największa motywacja z możliwych. Cel książki został więc osiągnęty.

Reasumując, "Drzwi do szczęścia" polecam każdemu, kto ma ochotę na chwilę zapomnienia i refleksji nad własnym życiem. Myślę, że będzie to świetna lektura na lato, która z jednej strony dostarczy nam rozrywki, a z drugiej - jak to u Evansa - wniesie coś dobrego w nasze życie.

*"Drzwi do szczęścia" R. P. Evans, ZNAK 2015, str. 17
azetka79 plusminus Linia koment
Przeczytane:2015-06-15, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,
mega rewelacja:):):)
anim plusminus Linia koment
Przeczytane:2015-06-07, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,
nieco byłam sceptyczna do tej książki, ale jak tylko zaczęłam czytać zmieniłam zdanie, jest naprawdę świetna, kilka prostych przepisów na to, jak można osiągnąć szczęście, którego pragniemy, a często największą przeszkodą jest to, że nie wiemy, od czego zacząć, żeby je osiągnąć.
Eli1605 Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
Sumire Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
justsmileback Linia koment
Przeczytane:2015-07-21, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,52 książki 2015,Mam,Ulubione,
Sadu Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
gendun Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
Inka Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
mskm13 Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
madak Linia koment
Przeczytane:2015-04-08, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,52 książki w 2015 roku,Poradniki,
Dizzy Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
andr Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
break
POLUB NAS!
WYDAWCY POLECAJĄ
Zwyczajna łaska
Książka Racheli
Sekret Wesaliusza
 
STRONA GŁÓWNA

MOJE GRANICE
Dodaj/Opublikuj
Wirtualna biblioteczka
Ustawienia
Więcej opcji
KSIĄŻKI
recenzje
premiery, nowości
zapowiedzi wydawnicze
audiobooki
patronaty
rankingi
autorzy
rekomendacje
wyzwania czytelnicze
WIERSZE

OPOWIADANIA

KONKURSY

SPOŁECZNOŚĆ
forum
blogi
zdjęcia
filmy
kalendarz
książki za aktywność
PUBLICYSTYKA
wywiady
eseje
sylwetki twórców
recenzje filmów