Recenzja czytelnika granice.pl

Kup Teraz

Dziewiąty Mag

A.R. Reystone

Ocena ( 15 osób )
5.1
Wydawnictwo: Nasza Księgarnia
Data wydania: 2009-04-24
Kategoria: Fantasy/SF
ISBN: 978-83-10-12153-0
Liczba stron: 544
Dodał/a książkę:
Dodał/a recenzję: ankhxxl

Książka należy do serii „Otchłań” wydawnictwa Redhorse. Prócz opublikowanych  „Powrotu orków” , „Odwetu orków” Michaela Peinkofera, „Anubisa” Wolfganga Hohnbeina i omawianej tu pozycji, w jej skład wchodzą także, czekające na swą premierę na rynku polskim: druga część  „Dziewiątego maga”, zatytułowana „Zemsta” oraz „Ritus” Markusa Heitza.
 
Powieść A.R. Reystone rozpoczyna niewinny dialog między dorastającym dzieckiem a jego opiekunem. Marcus, bo tak na imię ma podopieczny marzy, by zostać sławnym oficerem ujeżdżającym smoki. Nagle akcja umieszczona zostaje w sali narad, gdzie elf Zorian wysyła dwunastu śmiałków na tajemniczą i niebezpieczną misję. Następny obraz pochodzi z realiów znanego nam świata. Ariel, lekarka weterynarii, całkowicie pochłonięta zawodowo, zaniedbuje swoją dorastającą córkę Amandę.  Pewnego razu, późnym wieczorem, jadąc na interwencję do jednego ze swych psich pacjentów, zostaje uprowadzona przez trzech krasnoludów. Z opresji ratuje ją tajemniczy czarnoskóry mężczyzna – elf Fabien, strażnik portalu łączącego dwa światy – ludzki, w którym żyje Ariel i alternatywny, pełen tajemniczych i osobliwych istot, elfów, smoków, czarodziejów, trollów, chochlików, faunów, gnomów i driad. Kiedy Fabien, napotyka niezrozumienie ze strony Ariel wysyła do niej mediatora – innego oficera, znanego nam już, Marcusa. Ten wykorzystując naturalne umiejętności telepatyczne lekarki, wtajemnicza ją w kuluary swego świata, opowiadając jej o zagrożeniach, jakie na niego czyhają. Prosi ją, by jako weterynarz, podjęła się opieki nad wymierającą populacją smoków, naturalnych sprzymierzeńców i obrońców uniwersum dziewięciu miast. Protestująca przeciwko tej koncepcji Ariel, szybko zmienia zdanie, poznając przesympatycznego smoka elfa – Croya. Przekraczając granicę światów odmienia też swoje serce, niepostrzeżenie, z wzajemnością, zakochując się w Marcusie…

Powieść A.R. Reystone to nie tylko warto skonstruowana fabuła, pełne pogodnego humoru i szczypty ironii dialogi, ale przede wszystkim niezwykle barwny, ukwiecony mnogością elementów świat, taki, który z całą pewnością przypadnie do gustu miłośnikom fantasy.  Rozczarowanie, jakie może zrodzić się podczas lektury książki dotyczy jedynie tak nagłego, urwanego zakończenia, dalsze losy Ariel i mężnego oficera Marcusa poznać będzie można dopiero w drugiej części, która na półkach księgarnianych zagościć ma w przyszłym roku.

Wielkie uznanie należy się tutaj również wydawcy. Książka odznacza się świetną oprawą graficzną, prócz typowej, dla tego gatunku, nieco baśniowej ilustracji na obwolucie, przedstawiającej główną  bohaterkę dzierżącą kuszę w ręku na tle rojowiska smoków, posiada także tłoczony tytuł i zdobione strony, z motywem oręża wykorzystanego na okładce.
 
Fanów fantasy zapraszam do lektury, ci, co „Dziewiątego maga” mają już za sobą muszą uzbroić się w cierpliwość, czekając na dalszy ciąg przygód bohaterów Reytone.

szara_linia
Opinie
Ocena 1 2 3 4 5 6
Komentarz
helena610 plusminus Linia koment
Przeczytane:2017-03-06, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,52 książki (2017),Wyzwanie - fantastyka 2017,
Trochę naiwna główna bohaterka, która nagle odkrywa swoje magiczne zdolności (wcale nie małe ;)). Miłość która nie ma szans istnienia, a jednak nie chce się poddać zapomnieniu i świat równoległy pełen magicznych stworzeń!!!
Pomimo dorosłych postaci miałam wrażenie nieco dziecinnego sposobu poprowadzenia całości. Niemniej jednak fabuła ciekawa, świat równoległy bardzo fajnie wykreowany, a postacie żywe :)
ewaboruch plusminus Linia koment
Przeczytane:2016-10-06, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,52 książki - 2016,fantastyka, SF,przygoda,
Pierwszy tom serii, który wciąga od pierwszej strony. Historia dotyczy Ariel - weterynarza i matki 10-latki. Jako ostatnia żyjąca z listy wybranych zostaje zaproszona do świata magii w ratowaniu smoków. Jak się okazuje dziewczyna ma niesamowite zdolności nie tylko do magii, ale odkrywa prawdziwe problemy miast. Niestety, jak to bywa osoby na powierzchni, jak i potwory z podziemi mają własne plany co do niej. To tutaj rozpoczyna się jej przygoda...
magi18 plusminus Linia koment
Przeczytane:2015-12-28, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,Wyzwanie Initium - fantastyka,
Świat równoległy pełny magii? To musi być coś, co mi się spodoba. Bo skoro spodobał mi się Potter, w którym podobnie się rzeczy miały, to czemu to nie miałoby mi się spodobać?
I tak:
1) Książka wciąga;
2) Lubię Ariel ;)
3) Mam wrażenie, iż w historii najważniejszy jest wątek miłosny;
4) Niestety, ale książka jest infantylna czyli dość dziecinna, choć byłam pewna, że książka miała być dla dorosłych czytelników (nie wiem, czemu);
5) Zdecydowanie ksiązka jest lepsza od tomu trzeciego i trzeba to przyznać, że zachęca (swoim zakończeniem) do przeczytania tomu drugiego;
6) Niby coś się dzieje, a się nie dzieje. Trochę akcji jest, ale tak szczerze to więcej w książce jest wątków miłosnych i poznawanie świata przez Ariel niż jakieś poważne problemy.
7) Zakończenie jest w taki sposób napisany, że można mieć pewność, iż następne tomy będą (lub już są jak w tym przypadku ;) )
8) Koncepcja świata równoległego? - lubię to...

Zatem pomimo małych minusów książka naprawdę mi się podobała. I dlatego też oceniam ją dość wysoko.
roksana85 plusminus Linia koment
Przeczytane:2015-11-18, Ocena: 4, Na półkach: Przeczytałem,Wyzwanie Initium - fantastyka,
Książka opowiada o Ariel, trzydziestoletniej kobiecie zajmującej się ratowaniem zwierząt, która pewnego dnia trafia do równoległego świata by pomóc smokom i dodatkowo zaczyna odkrywać w sobie nieznane dotąd jej talenty.Ogólnie książka była nieco chaotyczna, ale to nie zmienia faktu, że fabuła jest idealnie wymyślona. Ciekawa. Godna zainteresowania.
Shi4 plusminus Linia koment
Przeczytane:2013-03-12, Ocena: 2, Na półkach: Przeczytałem,52 (190) książek w 2013,Fantastyka,
Do końca nie wiem czy książkę tę postawić koło fantasy, czy w dziele romansu. I to bardzo kiepsko napisanego. Historia pani weterynarz, która przenosi się do innego świata by ratować chore smoki wydaje mi się infantylna, a przecież książka reklamowana jest jako fantasy dla dorosłych. Odnoszę wrażenie, że akcja skupia się bardziej wokół wątku miłości Marcusa i Ariel, którzy nie mogą być razem ze względu na prawo panujące w świecie mężczyzny, gdzie ludzie nie mogą tworzyć własnych rodzin, tylko płodzą dzieci podczas Losowania, a po wszystkim muszą pić eliksir zapomnienia. Dla mnie ta książka to po prostu żenada i obniżenie poziomu polskiej fantastyki.
Kaena plusminus Linia koment
Przeczytane:2014-03-01, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,12 książek 2014 r.,Fantastyka,Posiadam,Ulubione,
Jest to kolejna książka, po którą sięgnęłam jedynie ze względu na blurb. Wcześniej nie czytałam opinii na jej temat i trzeba przyznać, że dobrze zrobiłam, bo niechybnie by mnie zniechęciły. Niemniej jednak mnie się ta książka bardzo spodobała. Faktem jest, że męskiej części czytelników raczej nie przypadnie ona do gustu.

Mnie urzekła historia Ariel, która mimowolnie trafia do fantastycznego świata, gdzie nic nie jest takie jakby się mogło na pozór wydawać. W świecie tym rządzą magowie, istnieją smoki, potężne trolle, chimery i cyklopi. Ludzie bronią się przed bestiami, a pomagają im w tym smoki. Kiedy jednak ataki stają się coraz częstsze i robi się naprawdę groźnie, wysłannicy z tamtego świata wyruszają by odnaleźć kogoś, kto będzie w stanie im pomóc. Tą osobą okazuje się właśnie Ariel - a co dziwniejsze dla magów - kobieta. Wszakże istota płci pięknej nie może mieć kontaktu ze smokami. Takie mają prawo. Okazuje się jednak, że ją jedną będą musieli dopuścić do swych świętych, magicznych istot, bo tylko ona może im pomóc.

Także wątek miłosny został tutaj w dość ciekawy sposób przedstawiony. Bowiem w świecie równoległym nie ma zwykłej miłości. Podtrzymywanie rasy ludzkiej, czy elfiej odbywa się raczej mechanicznie. Ważny jest efekt danych czynności, a nie czułość, namiętność i porywy uczuć. W obcym dla siebie świecie Ariel spotyka na swojej drodze miłość swojego życia - Marcusa. Jednak wszystkie siły na niebie i ziemi sprzysięgają się przeciw temu uczuciu. Bohaterka nie jest w stanie zrozumieć praw rządzących tym światem i boli ją to, że inni przyjmują te prawa bez mrugnięcia okiem.

Sam świat, do którego trafia Ariel, jest malowniczy i ciekawie nakreślony. Zabrakło mi tutaj głębszych podróży po Rubieżach. Jak je autorka sprawnie nazwała - ,,sam odbyt wszechświata". To tam odbywały się ataki złych istot i najważniejsze potyczki, jednak niewiele można się było dowiedzieć o tym miejscu. Mam nadzieję, że w kolejnych tomach powieści autorka więcej akcji umieści właśnie na Rubieżach.

Generalnie nie jest to najlepsza książka jaką dane mi było przeczytać, niemniej jednak polecam ją jako lekturę na zimowy wieczór.
aqunia94 plusminus Linia koment
Przeczytane:2014-02-12, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,52 ksiązki - 2014,Mam,Ulubione,
Jestem pod wrażeniem - pokochałam tą książkę dosłownie od pierwszej strony. Autorka trafiła z dziesiątkę umieszczając na pierwszej stronie prolog z malutkim Marcusem - jego teksty po prostu są niesamowite:) Tymi pierwszymi dziecięcymi słowami od razu przekonał mnie do siebie :)

Ksiązka naprawdę fajna - ciągle coś się dzieje. Autorka przedstawia fantastyczny świat, gdzie są smoki, ale jednocześnie miejsce tak bardzo kulturowo różniące się od naszych realiów. Losowania? Dla większosći za nas do ne do pomyślenia jest uprawianie seksu z zupełnie obcą osobą a potem zazywanie eliksiru niepamięci, zaraz po.... Koszmarne.

Książkę poleciłabym osobom które lubią rozwijające się wątki miłosne - a tutaj związek Ariel i Marcus jest dość burzliwy i przez to baaadzo interesujący.

Niesamowite czego jedna kobieta potrafi dokonać- Ariel niemal cały świt Marcusa przewwraca do góry nogami. Kobieta przy smokach? Dotąd karalne i niedorzeczne a jednak Ariel daje rade. Tak samo wpływa na wiele innych spraw. Kim ona jest?

Naprawdę gorąco polecam, a tym czasem zabieram się za drugą część:)

P.S. Zaskoczyłą mnie również, że to polska autorka ale pisze pod pseudonimem. Robi wrażenie:)
Nektrus plusminus Linia koment
Przeczytane:2010-03-17, Ocena: 4, Na półkach: Przeczytałem,

Fajna książka akurat do tramwaju ale pisana trochę zbyt dziecięcym językiem 

jamagd plusminus Linia koment
Ocena: 5, Na półkach: Czytam,
Przeczytałam wznowioną wersję NK. Podobno zakończenie różni się nieco od tego, które było wydane przez Red Horse. No i z niecierpliwością czekam na dalsze tomy :).
Ilianne plusminus Linia koment
Ocena: 6, Na półkach: Czytam,
Przeczytałam w pół dnia. Fabuła trochę naiwna, zwłaszcza, że główna bohaterka jest skrajnie wyjątkowa, błyskawicznie sie ucząca i wszystko mogąca - doprawdy irytująca przesada. Poza tym kończy się w takim momencie, że człowiek żałuje, że ją przeczytał nie mając pod reką kontynuacji (którą swoją drogą nie wiem kiedy się doczekamy). Ale ogólnie duży pozytyw:).
ironicperson plusminus Linia koment
Ocena: 6, Na półkach: Czytam,
szkoda że brak kontynuacji na jak na razie
plusminus Linia koment
Przeczytane:, Ocena: 6, Na półkach:
Książka bardzo mi się spodobała.
Napisana moim zdaniem, po mistrzowsku.
Jest jedną z tych lepszych książek, które czytałam ;)
kkiinnaa plusminus Linia koment
Przeczytane:, Ocena: 6, Na półkach:
Strasznie się zdziwiłam jak się dowiedziałam, że to pseudonim nie dośc ze koibiety to ejszcze polskiej :D.

Mam ochotę na tą książkę ;)
NocnyMotyl Linia koment
Przeczytane:2016-12-19, Na półkach: Przeczytałem,
gendun Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
Twiggy Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
IzaaK Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
Inka Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
aniaraven Linia koment
Przeczytane:2014-08-06, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,52 książki 2014,
ja_rus Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
Kristopher Linia koment
Przeczytane:2014-02-15, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,26 książek 2014,
break
POLUB NAS!
WYDAWCY POLECAJĄ
Cień jabłoni
Książka Racheli
Sekret Wesaliusza
 
STRONA GŁÓWNA

MOJE GRANICE
Dodaj/Opublikuj
Wirtualna biblioteczka
Ustawienia
Więcej opcji
KSIĄŻKI
recenzje
premiery, nowości
zapowiedzi wydawnicze
audiobooki
patronaty
rankingi
autorzy
rekomendacje
wyzwania czytelnicze
WIERSZE

OPOWIADANIA

KONKURSY

SPOŁECZNOŚĆ
forum
blogi
zdjęcia
filmy
kalendarz
książki za aktywność
PUBLICYSTYKA
wywiady
eseje
sylwetki twórców
recenzje filmów