Recenzja redakcji granice.pl

Kup Teraz

Grecka mozaika

Hanna Cygler

Ocena ( 22 osób )
5.1
Wydawnictwo: Rebis
Data wydania: 2014-01-28
Kategoria: Obyczajowe
ISBN: 9788378184881
Liczba stron: 352
Dodał/a książkę:
Dodał/a recenzję: Justyna Gul

Chichot losu

 

Są takie uczucia, które potrzebują czasu, by mogły dojrzeć. Są takie emocje, które obracają się przeciwko nam. Są takie historie, które zataczają koło, stanowiąc dowód na istnienie przeznaczenia i na kapryśną naturę losu. Są również byty, na które składa się wiele elementów, są osobowości, które kształtuje nie tylko teraźniejszość, ale i przeszłość.

 

Życie człowieka przypomina nieco układankę, jest jak mozaika złożona z różnych barw, różnych odcieni, różnych emocji oraz napotkanych osób. Choć kształt, jaki ostatecznie nadamy naszej przyszłości zależy tylko od nas, to jednak trudno zapomnieć o minionych wydarzeniach, o popełnionych błędach. Jednak jeszcze gorzej bywa wówczas, kiedy próbujemy udawać, że przeszłość nie istnieje. Być może uda nam się uniknąć bólu, być może zaczniemy wszystko od nowa, ale pamięć o minionych wydarzeniach nie pozwoli nam osiągnąć pełni satysfakcji. Czasami też ta pamięć upomina się o swoje prawa i powraca, by nas zniszczyć bezpowrotnie, bądź – przeciwnie – umocnić.

 

Z taką mozaiką złożoną z wielu historii, z wielu chwil radosnych i smutnych, z wielu ludzi i wielu krajów, mamy do czynienia w najnowszej powieści Hanny Cygler. Grecka mozaika, opublikowana nakładem wydawnictwa REBIS, to pisana emocjami opowieść o wyborach, o ludzkiej ułomności oraz o miłości - tej bowiem nie może zabraknąć w naszym życiu. Czytelnicy, którzy mieli możliwość poznać już autorkę poprzez jej wcześniejsze książki, doskonale wiedzą, że mogą spodziewać się doskonale skonstruowanej fabuły oraz bohaterów, którzy ożywają na kartach powieści, wyznając nam swoje grzechy, dzieląc z nami swoje emocje oraz obawy. Koncentracja autorki na najmniejszych nawet szczegółach nie odwróciła uwagi Cygler od całości. Losy poszczególnych postaci przenikają się wzajemnie, tworząc spójny obraz wojennej przeszłości oraz naznaczonej nią teraźniejszości. Grecka mozaika to powieść, która uwodzi swoim czarem, rozleniwia greckim słońcem, której lekkości daleko jest jednak do banału, która wymyka się schematom i przewidywalnym rozwiązaniom.

 

Autorka przedstawia nam Ninę, Polkę zatrudnioną w charakterze pokojówki w jednym z greckich hoteli. Jej przyjazd do ogarniętego kryzysem gospodarczym kraju miał nie tylko zawodowe podłoże. Tu właśnie, w jednej z posiadłości na Korfu, mieszka prawdopodobnie jej ojciec, Jannis Kassalis. Prawdopodobnie, bowiem kobieta poznała jego imię niemal dwadzieścia lat po śmierci matki i nie miała szans zweryfikować tej informacji. Pozostaje jej tylko rozmowa z mężczyzną, który być może będzie w stanie opowiedzieć jej historię znajomości sprzed lat.

 

On jest właścicielem wielkiego przedsiębiorstwa, ojcem trójki dzieci i rzutkim biznesmenem, przekazującym władzę młodszemu pokoleniu. Pojawienie się nieznajomej Polki burzy spokój rodziny i ożywia duchy przeszłości. Początkowa nieufność ustępuje jednak miejsca czułości, zaś przywołane historie z przeszłości pozwalają Jannisowi zastanowić się nad swoim postępowaniem, dojrzeć wewnętrznie i otworzyć się na zmiany.

 

Poznajemy zawiłe losy rodziny Jannisa, a właściwie Janka, bo tak nazywali go wszyscy w okresie, kiedy mieszkał w Polsce. Urodził się bowiem w Bieszczadach, był synem uchodźców z Grecji, którzy osiedli się w małej wiosce na krańcu świata, w starej pożydowskiej chacie. Rodzice uciekli z kraju po wojnie domowej, a ich obecność staje się pretekstem do cofnięcia się jeszcze głębiej w przeszłość. Poznajemy zatem niezwykłe losy pięknej Ismeny, jesteśmy świadkami jej pierwszego spotkania z Jorgosem Kassalisem, członkiem oddziału partyzanckiego ELAS, a także miłości do przystojnego amerykańskiego żołnierza, podporucznika Ralpha Suskina. Przewrotny los nie pozwolił jednak kochankom na połączenie serc – w 1947 roku Ismena zostaje wcielona do partyzanckiej armii i tylko dzięki słabości Jorgosa do niej ma możliwość objęcia posady nauczycielki i zwolnienia z zajęć wojskowych. Ta słabość ma uratować również życie Suskina, kiedy ten jako szpieg zostaje złapany i jest przesłuchiwany. Makiaweliczny plan Kassalisa zakłada wyeliminowanie przeciwnika i jednoczesne zdobycie głównej nagrody w tej grze – Ismeny, która stała się jego obsesją…

 

To tylko jedna z historii opowiedzianych przez Cygler, historii zawiłych, w których przecinają się wciąż te same ścieżki, historii zmuszających do konfrontacji ze sobą, a także z prawdą. Na obecne życie Jannisa w Grecji złożyło się wiele wydarzeń, wiele tragedii i wylanych łez. Długie rozmowy z Niną zmieniają ich oboje, pomagają dostrzec pewne błędy i ułożyć w całość wszystkie elementy mozaiki.

 

Grecka mozaika Hanny Cygler, to powieść, która uwodzi składającymi się na nią historiami, ludzkimi dramatami oraz wyborami, które determinują przyszłość. Język autorki jest językiem emocji, jest pędzlem, który maluje zmieniające się krajobrazy, który przenosi nas do Grecji, Londynu i Nowego Jorku, ale też do Polski – w Bieszczady, do Krakowa i Gdańska. Jednak to nie miejsca, ale ludzie zwracają szczególną uwagę w powieści. Ludzie, którzy są niedoskonali, pełni wątpliwości, popełniają błędy i czasami nie potrafią przyznać się do porażki. W tej niedoskonałości właśnie odbija się człowieczeństwo, to ich dramaty sprawiają, że przestają być tuszem naniesionym na kartę, a zaczynają żyć swoim życiem. Tak, jak i ich historie, które pozostaną w naszej pamięci jeszcze długo po zakończeniu lektury...

szara_linia
Opinie
Ocena 1 2 3 4 5 6
Komentarz
ejotek plusminus Linia koment
Przeczytane:2016-08-26, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,52 książki 2016,Mam,
Dotychczas miałam okazję poznać jedną książkę, która wyszła spod pióra Hanny Cygler - "Kolor bursztynu". Powieść mi się podobała, jednak jest tyle świetnych pozycji na rynku wydawniczym, że nie wystarcza mi dla wszystkich czasu (by móc wcześniej poznać inne tytuły) a szkoda, bo warto sięgać po kolejne powieści autorki. Dlaczego? Odpowiedź już za chwilę.

Zabieram Was w podróż w czasie i przestrzeni... Zaczniemy od Korfu, górzystej greckiej wyspy w roku 2010. To właśnie wtedy na wyspie pojawia się trzydziestoczteroletnia Nina i rozpoczyna pracę w hotelu. Jej matka zmarła dwadzieścia lat temu a ciotka w ubiegłym roku zdradziła, że pewien Grek może być jej ojcem. Dlatego swój strach i niepewność młoda kobieta chce pokonać u źródła, chce poznać tego mężczyznę i przekonać się czy ciotka miała rację. To nie będzie łatwa misja, ale Nina wie, że po prostu musi to zrobić... Musi zaryzykować. Ojca nigdy nie miała i nawet jeśli nie znajdzie to przecież żadna strata.
Jannis Kassalis żył sobie spokojnie w ekskluzywnej rezydencji, utrzymywał kontakt z dziećmi i miał dbać o zdrowie... Aż tu nagle jego ciszę i monotonię burzy młoda Polka, która twierdzi, że jest jego córką. Czy tak będzie w rzeczywistości?

Kolejne dni i spotkania tej dwójki sprawiają, że tworzy się między nimi szczególna więź. Nieufność i zagubienie odchodzą w niepamięć a Jannis rozpoczyna opowieść swojego życia. To właśnie będą kolejne etapy naszej podróży - odwiedzimy Grecję, Kraków, Gdańsk, Bieszczady a także Londyn i Nowy Jork. Będą lata pięćdziesiąte, siedemdziesiąte oraz współczesność. Jannis sięgnie w swej historii jeszcze do czasów kiedy jego matka była młodą dziewczyną z głową pełną marzeń a serce drgało w miłosnym uniesieniu. Opowie o Ismenie, Ralphie, Jorgosie - co ich łączyło, co dzieliło, jak los i wojna w Grecji pokierowały ich życiem. Poznamy wrogość Jorgosa względem syna - Nastka - i inne jego tajemnice, które stopniowo będą wychodziły na jaw. Cieszę się, że choć fragmentarycznie udało mi odgadnąć powód tej niechęci ojca do syna. Jakie wydarzenia miały największy wpływ na życie Ismeny? Dlaczego podejmowała takie a nie inne decyzje? Kilkanaście lat później wcale nie łatwiejsze przeszkody czekały na ścieżce Jannisa... Jak wiele ten chłopak przeszedł, ile stracił, z czego musiał zrezygnować dobrowolnie a z czego pod przymusem...?

Powieść ta to naprawdę ogromne bogactwo wrażeń literackich. Wydarzenia, bohaterowie, decyzje, uczucia, wybory, wojny i ustroje polityczne - wszystko to składa się na wyśmienitą ocenę tej książki. Jak w każdej dobrej lekturze są tutaj postacie dobre i "czarne charaktery"; są wzloty i upadki, jest miłość, ale też zazdrość i nienawiść; jest też nowe życie i śmierć. Niektórych bohaterów bardzo polubiłam i poznając ich kolejne losy mocno trzymałam kciuki... Inni zaś sprawiali, że złościłam się, iż wszystko psują...

Autorka doskonale poradziła sobie w tych wędrówkach w czasoprzestrzeni, przenosząc nas pomiędzy Grecją (w czasie wojny i już po niej) a Polską (komunistyczną i nie tylko), opisując losy kolejnych pokoleń rodziny Kassalisów. Idealnie połączyła świat prawdziwych wydarzeń z fikcją literacką a liczne tajemnice tylko podnoszą wartość lektury, bo przecież każdy czytelnik chce jak najszybciej je wyjaśnić i poznać wyjaśnienie.

Podsumowując, "Grecka mozaika" jest mieszanką dramatycznych zdarzeń, powiązań rodzinnych oraz utraconych chwil szczęścia, czyli dokładnie jak mówi tytuł to mozaika, którą Grek urodzony w Polsce systematyzuje w swojej opowieści. Bo niezależnie od wyniku badań DNA Nina i Jannis zyskali coś ważnego. Co to takiego? Tego już musicie poszukać sami w tej powieści. Ja polecam z całego serca i to nie tylko z powodu cudownej okładki!
leonia plusminus Linia koment
Przeczytane:2016-05-28, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,52 książki 2016,
Labirynt ludzkich losów i uczuć. Historia kilku pokoleń greckiej rodziny zesłanej pod koniec lat 40-tych na terytorium Polski. I jak to w życiu bywa, na los każdego z bohaterów mają wpływ drobne lub większe zdarzenia. Wielkie ukłony dla autorki za realizm historyczny w przedstawieniu walk w Grecji w czasie II wojny światowej oraz tworzenie się tam struktur komunistycznych i ucieczek mieszkańców do innych krajów Europy oraz wierne przedstawienie topografii Krakowa z lat 70-tych ubiegłego wieku.
izabela81 plusminus Linia koment
Przeczytane:2014-02-21, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,52 książki - 2014,Mam,
Duży plus dla autorki za przedstawienie topografii Krakowa z lat 70-tych XX wieku, a także za realizm historyczny nie tylko w zakresie walk w Grecji w czasie II wojny światowej, jak i tworzenie się tam struktur komunistycznych oraz ucieczek mieszkańców do innych krajów Europy.

Natomiast wydawnictwu należy się duży plus za bardzo ładne wydanie książki.
Polecam ,,Grecką mozaikę" z labiryntem losów i uczuć z grecką tajemnicą w tle.
Ewfor plusminus Linia koment
Przeczytane:2016-02-14, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,Wyzwanie czytelnicze 2016,
Książka przeleżała na mojej półce około dwóch lat, zanim sobie o niej przypomniałam. No cóż od dawna borykam się z tym, że kupuję jakąś książkę a potem mając zobowiązania wobec wydawnictw lub innych autorów, odkładam książkę na półkę z myślą, że przeczytam ją wkrótce. Jak zapewne wiedzą moi czytelnicy, nie gonię za nowościami, ale mam swoich ulubionych autorów i już sama świadomość tego, że jestem w posiadaniu ich książki satysfakcjonuje mnie.

Wracając jednak do fabuły tej powieści, przyznam szczerze, że lubię takie podróże książkowe. Uwielbiam poznawać nowe miejsca, miasta, kraje. Tym razem ta podróż przez Bieszczady, Kraków, Trójmiasto i Korfu dała mi sporo zadowolenia.

Przeplatanie wątków historycznych z czasem obecnym powoduje, że z każdym kolejnym rozdziałem bardziej zaczyna mnie wciągać dana lektura. Tak było i tym razem.

Książka jest napisana pięknym językiem, nie pokaleczonym wulgaryzmami, co niestety zdarza się u innych autorów. Ciekawie przedstawione osobowości bohaterów powodowały, że momentami miałam ich przed oczami tak wyraźnie, jakbym nie czytała książki ale oglądała film. Jak już wcześniej wspomniałam, spora dawka emocji towarzysząca prawie od pierwszej strony do ostatniej, była na tyle wielka, że nie miałam ochoty na przerywanie czytania. Krótkie rozdziały przenosiły mnie bardzo płynnie z jednego wątku w drugi nie powodując zmęczenia fabułą.

Autorka ma wyjątkowy dar opowiadania historii czyjegoś życia bez zanudzania szczegółami. Jednocześnie pięknie potrafi opisywać naturę, aurę, czy otoczenie, fundując sporą dawkę wrażeń i emocji.

Niech nikogo nie zmyli okładka (śliczna i tajemnicza zarazem w swojej prostocie), która w pierwszej chwili skojarzyła mi się z sielankową opowieścią, typu wakacyjna przygoda. Na szczęście znając ,,pióro" autorki, byłam więcej niż pewna, że to nie jest kolejna mało prozaiczna opowieść o miłości. Nie zawiodłam się i tym razem, decydując się na kupno tej książki.

Myślę, że nie muszę specjalnie zachęcać do przeczytania tej lektury, podpowiem tylko, że jest ona przeznaczona zarówno dla kobiet jak i dla mężczyzn. Ktoś, kto zdecyduje się po nią sięgnąć, z pewnością będzie usatysfakcjonowany, ponieważ znajdzie w niej pięknie opowiedzianą historię Greków, którzy dzisiaj kojarzą nam się jedynie z problemem gospodarczym i urokliwymi wyspami, gdzie wielu spędza urlop. Być może pozna mroczny światek Trójmiasta (i nie tylko), znajdzie odrobinę romansu i kryminału. A przede wszystkim odbędzie podróż do pięknego Krakowa, czy na wyspę Korfu. To chyba wystarczy, aby zachęcić do czytania?

Jeśli chodzi o mnie, to spędzenie kilkunastu godzin, chociażby tylko na kartach książki w pięknej okolicy wyspy wystarczyło, aby zapamiętać tę książkę na długo.
takahe plusminus Linia koment
Przeczytane:2015-06-12, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,52 książki w 2015 roku,Biblioteka,
Tyle osób ma ją na liście książek do przeczytania że i ja postanowiłam ją wpisać na swoją. Dziś udało mi się przenieść ją z listy książek do przeczytania na listę książek przeczytanych. "Grecka mozaika" jest wg mnie inną książką niż dotychczasowe książki tej autorki które miałam okazję przeczytać. Spodziewałam się co prawda nieco innego typu historii i początkowo byłam nieco rozczarowana jednak pod koniec czytania moje rozczarowanie znikło. Autorka wplątała w powieść wątki historyczne zarówno polskie jak i greckie. A bohaterowie nie zawsze mogą być z osobami które naprawdę kochają.
lulux plusminus Linia koment
Przeczytane:2015-02-15, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,52 książki - 2015,Mam,
Wygrałam tę książkę w jednym z konkursów na granice.pl. Ciekawa okładka, tytuł i opinie tych, którzy ją przeczytali zachęciły mnie do przeczytania. Na początku, po przejrzeniu na szybko stron książki, niezbyt spodobało mi się to, iż jest napisana w sposób wyrywkowy, tzn. jak taka mozaika właśnie :) Lecz już po kilkunastu stronach śmiało stwierdziłam, że jest to tytuł godny przeczytania. Szczególnie podobają mi się wątki z młodości Jannisa, jak i historyczne tło wydarzeń. A wątek z amerykaninem był naprawdę bombowy :))

EDIT. Po raz kolejny przeczytana, wspaniała w ciągu dalszym książka! Jak dla mnie mogłaby powstać do tego niezwykła druga część :)
Alex9 plusminus Linia koment
Przeczytane:, Na półkach:



Mojry przędą ludzki los, czuwają nad jego nicią i w końcu tną ją, kończąc to, co rozpoczęły u jego zarania. Nić człowieczego żywota nie zawsze biegnie bez splątań, niekiedy pojawiają się na niej supły, a bywa i tak, że nieoczekiwanie zostaje nadwyrężona. Jedynie bogowie wiedzą jak będzie długa przędza i kiedy zostanie zerwana. Przeznaczenie każdego wydaje się być zapisane przed jego narodzeniem, co więc człowiek może poradzić na boskie wyroki? Żyć zgodnie z tym co podpowiada mu umysł i serce, chociaż nie rzadko jedno z drugim wyklucza się nawzajem, tworząc niezwykłą mozaikę.

Spotkanie na jakie Jannis Kassalis nie był przygotowany na nowo otworzyło dawne rany, jakie zdążyły się zabliźnić. Los rzadko kiedy wiedzie człowieka prostą drogą, częściej ludzkie ścieżki są kręte z wieloma zakrętami. Czasem obfitują w wydarzenia, jakie odciskają piętno nie tylko na pojedynczej osobie, lecz również na kolejnych pokoleniach. Skrywane tajemnice, dramaty, o których chce się zapomnieć jak najszybciej i rzeczywistość daleka od tej wymarzonej, wszystko to w jednej chwili może nieodwracalnie zmienić życie. Wystarczy moment i przeszłość oraz przyszłość stają pod znakiem zapytania, pozostaje jedynie teraźniejszość, gdzie jednocześnie wali się dotychczasowa egzystencja i tworzy się całkiem nowa. Jannis doświadczył tego wszystkiego osobiście, zresztą nie on jeden, jego bliscy również przeżyli to samo, historia odcisnęła wyraźny ślad na nich. Jednakże o wiele mocniejszy znak pozostawiły ich własne decyzje i skutki odbijające się jak echo w kolejnych pokoleniach. Nagłe pojawienie się Niny jest początkiem odkrywania rodzinnych sekretów, tych świeższych jak i starszych, Kassalis wraca do przeszłości, a jego opowieści tworzą niezwykłą mozaikę. W tym obrazie powstającym z okruchów tego, co było widać niezwykły splot okoliczności, wielką miłość, po której każde uczucie wydaje się jedynie bladą kopią i zdrady ze strony ludzi, po jakich tego się nie spodziewało. Udziałem tego mężczyzny i jego rodziny było niespotykane szczęście, lecz również i wielkie dramaty, pomiędzy nimi chowały się tajemnice, nierzadko ich ceną było ludzkie życie. Czy Nina jest częścią dawnych chwil? Co skrywa młoda kobieta i dlaczego? Może nadszedł czas na wzajemne wyjaśnienia i stawienie czoła podjętym kiedyś decyzjom?

Grecko - polski drugi plan, wyraziści bohaterowie, niespodziewane zwroty akcji, rodzinne sekrety, wątki sensacyjne, wszystko to składa się na najnowszą książkę Hanny Cygler. Okładka zdaje się zapowiadać lekką opowieść w wakacyjnym otoczeniu, jednakże już pierwsze strony odkrywają przed czytelnikiem historię całkiem innego rodzaju, głębszą i nie pozwalającą oderwać się od jej lektury. Prawdziwa saga rodziny, w jakiej każde pokolenie utrwaliło swoje losy pełne dramatycznych chwil i momentów szczęścia, nie ma w nich ani nic oczywistego, a tym bardzie przewidywalnego, ale nie są one również nieżyciowe czy też nierealne. "Grecka mozaika" to opowieść wciągająca od pierwszych do ostatnich akapitów, a tło historyczne przypomina mniej znane wydarzenia z najnowszych dziejów. W trakcie czytania poszczególne elementy układają się w niepowtarzalną panoramę życia głównego bohatera i jego bliskich, wciąż uzupełnianą o nowe detale. Czasem nić ludzkiego żywota zawiera w sobie więcej niż ktokolwiek by oczekiwał ...





wages plusminus Linia koment
Przeczytane:2014-03-10, Ocena: 4, Na półkach: Przeczytałem,26 książek 2014,
Powrót do przeszłości z piękną Grecją w tle. Rodzinne dzieje, miłość, nienawiść, wojna i współczesna Europa to mieszanka miła, ale nie powalająca na kolana. Na letnie popołudnia jak znalazł.
prylka plusminus Linia koment
Przeczytane:2014-03-15, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,
Przyjemna, wyciągająca, lekka opowieść. Czekam na ciąg dalszy :-)
nasturia plusminus Linia koment
Przeczytane:2014-03-24, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,Czytam regularnie w 2014 roku,
Każda rodzina ma swoją historię, niejedna tajemnicę. Hanna Cygler wprowadza nas w jedną z nich.
,,Grecka mozaika" to historia Jannisa Kassalisa, Greka, który urodził się w Polsce, wychował w niej, wykształcił, zdobył pierwsze swoje najważniejsze doświadczenia, wreszcie spotkał miłość swojego życia. W 2010 roku do Jannisa trafia Nina, Polka, która pracuje w Grecji. Pojawia się w jego życiu nie bez powodu. Istnieje duże prawdopodobieństwo, iż Jannis jest jej ojcem. Mężczyzna, początkowo nastawiony sceptycznie, podejrzewający ją o chęć wzbogacenia się, stopniowo przekonuje się do Niny. Z czasem zaprzyjaźniają się, a Jannis zaczyna opowiadać jej historię swojego życia. Cel Niny to nie tylko odszukanie nieznanego ojca, ma jeszcze inny.
Poznajemy losy Jannisa i jego brata, Anastazego, ich pięknej matki Ismeny oraz srogiego ojca, komunisty, Jorgosa, losy ich dalszej rodziny i znajomych. Wchodzimy w życie greckich uchodźców mieszkających w Bieszczadach podczas II wojny światowej i po jej zakończeniu. Ich przeżycia są szalenie trudne, pełne zawirowań i niejednokrotnie z tragicznym finałem, obserwujemy również tęsknotę za ojczyzną, w której stale trwają walki.
Bracia dorastają w Krakowie, gdzie przenoszą się wraz z ojcem i ciotką Vasilissą. To tu i w Gdańsku poznają ciemną stronę życia, świat cinkciarzy i prostytutek.
Hanna Cygler prowadzi nas przez ponad sześćdziesiąt lat życia rodziny Kassalis, ludzi im bliskich oraz takich, którzy mieli wpływ na wydarzenia w ich życiu. Trzeba przyznać, że sposób pisania autorki jest lekki, zachęcający do czytania, a historia przez nią opisana wciąga czytelnika bez reszty. Ale muszę być też szczera, nie od samego początku zauroczyła mnie ta opowieść. Do pewnego momentu książka jest mniej ciekawa, nużąca, ale w miarę rozwoju wydarzeń pisarka zdecydowanie zrekompensowała mi słabszy początek.
Ogromny plus wydawniczy to okładka powieści, która jest wyjątkowo starannie wykonana i oddaje idealnie klimat Grecji, którą my, Polacy, bardzo upodobaliśmy sobie, jako cel wakacyjnych wojaży. Warto zapoznać się z najnowszą książką Hanny Cygler, z pewnością dostarczy nam ona wzruszeń, zaintryguje, pozwoli ogrzać się w gorącym słońcu Korfu.
gocha plusminus Linia koment
Przeczytane:2014-02-16, Ocena: 4, Na półkach: Przeczytałem,Czytam regularnie w 2014,
Powieści Hanny Cygler uważane są przez krytyków za doskonały przykład literatury ,,środka": ambitnej literatury popularnej, która nie obraża inteligencji czytelnika, będąc przy tym odprężającą lekturą. Niezwykle trafnie dobrany tytuł sugeruje łączenie różnych wątków, odmiennych elementów tworzących spójną całość. Korfu, Bieszczady, Gdańsk i Kraków stają się elementami mozaiki pokazującej, jak dziwnie potrafią się łączyć losy ludzkie, nawet tak pozornie różnych ludzi, jak młoda Polska i grecki biznesmen.Autorka wielokrotnie pokazała, że prawdziwą siłą jej powieści jest umiejętne wplatanie przeżyć wiarygodnych bohaterów w szersze tło historyczne, w tym przypadku są to dzieje komunistycznej Polski i emigrantów, próbujących ułożyć sobie w niej życie.
papetka plusminus Linia koment
Przeczytane:2014-02-22, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem, 52 książki - 2014 ,
Mozaika to dekoracja w postaci ornamentu lub obrazu, wykonana z drobnych kamyczków, kawałków szkła lub ceramiki. Nieprzypadkowo, ta technika została wykorzystana w tytule nowej powieści Hanny Cygler.

Akcja powieści biegnie dwutorowo. Rozpoczyna się w roku 2010 na Korfu. Poznajemy tutaj bogatego, starszego mężczyznę Jannisa Kassalisa. Niespodziewanie w jego życiu zjawia się młoda Polka, Nina, która sugeruje, że może być jego córką. Początkowa obawa przed "łowczynią posagów" mija i Jannis opowiada jej historię swojego trudnego i pogmatwanego życia. Każde spotkanie to taki mały element mozaiki, który układa się w całość. Wspomnienia przeplatają się ze sobą i łączą, aż w końcu prowadzą do zaskakującego zakończenia.

Jannis Kassalis to Grek, który urodził się w Polsce. Wraz z rodziną mieszkał w Bieszczadach. Po śmierci matki, rodzina przeprowadziła się do Krakowa. Dziećmi opiekowała się ciotka Vasilissa i to ona była prawdziwym spoiwem, który nie dopuścił do rozpadu rodziny. Jannis był tym odważniejszym bratem. Tak naprawdę dzięki jego pracom zarobkowym, w większości nielegalnym, pozostali członkowie rodziny żyli na dobrym poziomie. W najmniej oczekiwanym momencie, przewrotny los sprawił, że Grek został wydalony z Polski. Życie ułożył sobie w Grecji.

"Grecka mozaika" to powieść obyczajowa z elementami powieści historycznej. Hanna Cygler przedstawiła losy emigrantów greckich, których wojna domowa zmusiła do opuszczenia ojczyzny. Komunistyczna Polska stała się ich drugim domem. Autorka dopracowała każdy szczegół. Widać, że dobrze przygotowała się do napisania powieści. Pomimo, że fabuła prowadzona jest na dwóch poziomach, nie ma w niej chaosu.
patkabm plusminus Linia koment
Przeczytane:2014-02-16, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,52 książki 2014,
Książkę kupiłam, bo spodobała mi się okładka:) Myślałam, że będzie to kolejna książka do czytania w pociągu, niezbyt wciągająca. Bardzo mile się rozczarowałam! Książkę przeczytałam na jednym wdechu. Opowiada ona o skomplikowanych losach greckiej rodziny Kassalis, ich losach wojennych, ucieczce do Polski, aż do czasów współczesnych. W tle historia Niny i jej poszukiwanie ojca. Historia wielowątkowa, dobrze napisana. Polecam. Na pewno sięgnę po inne pozycje tej autorki!
greenlady plusminus Linia koment
Przeczytane:2014-02-02, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,26 książek 2014,Książki na długi wieczór,
Biorąc po raz pierwszy ,,Grecką mozaikę" do ręki spodziewałam tkliwej historii spotkania ojca z córką, o której istnieniu nie wiedział. Przypuszczałam nawet, że na kartach książki napotkam zakochanych i wakacyjny romans. Tymczasem przeczytałam niezwykle wciągającą powieść wręcz historyczną, w której nie zabrakło ani tkliwości, ani miłości. Z zapałem śledziłam przeplatające się historie, ludzkie emocje i dramatyczne wybory, rozsiane po całym świecie. Z przyjemnością czytałam o z pozoru zwykłych ludziach, rzuconych w wir życia, skazanych na wątpliwości, błędy, sukcesy lub porażki. Z wiru tego wyłaniał się obraz człowieka ostatecznie jednak zadowolonego z życia, z chwil, które przeżył i doświadczeń, które zdobył. Jedyne, czego odczuwam niedosyt, to Grecja i jej atmosfera, biało-niebieska, wyprażona słońcem, wypełniona cykaniem cykad, której chwilami mi w opisach brakowało.
,,Grecką mozaikę" czyta się doskonale. Zawiłości historii wspaniale wygładza przemyślana narracja, historie przeplatają się ze sobą równomiernie, tak, że nie sposób się którąś znudzić, kolejne opowieści rzucają coraz więcej światła na przyczyny dokonywanych przez bohaterów wyborów, nie raz całkowicie zaskakując. A to, co zapamiętam na bardzo długo, to ciepłe, nieco wakacyjne, ale przede wszystkim optymistyczne wrażenie, jakie lektura po sobie zostawiła. Na koniec cytat, który zapadł mi szczególnie w pamięć. Cytat, którego treść proponuję przepisywać na receptę każdemu, bez wyjątku. ,,Nie było jednak sensu rozmyślać, co te antyczne tkaczki uknuły sobie na jej temat. Trzeba było żyć! I to jak najpiękniej i najradośniej!".
KsiazkowoLC plusminus Linia koment
Przeczytane:2014-02-04, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,2014,Mam,Recenzenckie/Autorskie,Wyzwanie 2014,
Na wstępie pragnę podziękować Domowi Wydawniczemu REBIS za udostępnienie egzemplarza do recenzji.

Tak się składa, iż książka ta właśnie dziś ma swoją premierę wydawniczą. "Grecka mozaika" jest pierwszą książką autorki, którą przeczytałam i przyznam szczerze, że już od pierwszych stron historia ta niesamowicie mnie wciągnęła...

Głównym bohaterem powieści jest Jannis Kassalis, który aktualnie mieszka w Grecji lecz urodził się w Polsce. Pewnego dnia zupełnie niespodziewanie w poukładane zdawałoby się życie naszego bohatera wkracza młoda kobieta o imieniu Nina, która twierdzi, iż może być jego córką...

Tak oto rozpoczyna się snuta przez całą książkę opowieść Jannisa, który powraca pamięcią aż do swych dziecięcych czasów by przybliżyć Ninie rodzinną historię...W ten sposób poznajemy skomplikowane losy głównego bohatera, jego brata Nastka oraz rodzin Zarrasów i Kassalisów, które jak się dowiadujemy niejednokrotnie bywały dramatyczne...

Wspomnienia rodzinne, a w tle greckie klimaty tworzą wyjątkową aurę niniejszej powieści, którą czyta się jednym tchem i nie sposób się od niej oderwać...
Autorka ukazuje w niej siłę wspomnień, ludzkich uczuć i więzów rodzinnych, ale również sytuację emigrantów w Polsce w czasach komunizmu...

jeśli chcecie się dowiedzieć jakie informacje uzyska Nina i czy rzeczywiście jest córką Jannisa? sięgnijcie po tę niezwykłą książkę, którą gorąco polecam!
Sama natomiast z pewnością powrócę jeszcze do lektury tytułów autorstwa Pani Hanny Cygler, którą nawiasem mówiąc miałam okazję poznać osobiście podczas ubiegłorocznych Targów Książki w Krakowie :)
Eli1605 Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
ewia101 Linia koment
Przeczytane:2016-07-18, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,52 książki 2016,
gendun Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
KKS Linia koment
Przeczytane:2015-01-04, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,52 ksiązki 2015,
Mariita Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
Inka Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
bibliotekarkaB Linia koment
Przeczytane:2014-07-24, Na półkach: Przeczytałem,52 książki 2014,
goster Linia koment
Przeczytane:2014-07-23, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,52 książki 2014,biblio,
karin Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
esia189 Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
ja_rus Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
pinkamc Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
Beatricze Linia koment
Przeczytane:2014-09-23, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,Mam,
Rzepusia Linia koment
Przeczytane:2014-03-05, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,
dallea Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
jolantasatko Linia koment
Przeczytane:2014-12-15, Ocena: 6, Na półkach: Przeczytałem,2014 przeczytane,
justa21 Linia koment
Przeczytane:2014-02-04, Ocena: 5, Na półkach: Przeczytałem,
aggi Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
auriga Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
violabu Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
oldzix Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
Lilka28 Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
agnes85 Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
duomka Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
Dorot21 Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
agasam9 Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
Ancia272 Linia koment
Ocena: 6, Na półkach: Chcę przeczytać,
rena_cz Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
ceg6 Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
Linia koment
Przeczytane:, Na półkach:
agape Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
Arvena Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
mskm13 Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
bbo Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
Linia koment
Przeczytane:, Na półkach:
iwona-w Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
ajrin Linia koment
Na półkach: Chcę przeczytać,
break
POLUB NAS!
WYDAWCY POLECAJĄ
Zwyczajna łaska
Książka Racheli
Sekret Wesaliusza
 
STRONA GŁÓWNA

MOJE GRANICE
Dodaj/Opublikuj
Wirtualna biblioteczka
Ustawienia
Więcej opcji
KSIĄŻKI
recenzje
premiery, nowości
zapowiedzi wydawnicze
audiobooki
patronaty
rankingi
autorzy
rekomendacje
wyzwania czytelnicze
WIERSZE

OPOWIADANIA

KONKURSY

SPOŁECZNOŚĆ
forum
blogi
zdjęcia
filmy
kalendarz
książki za aktywność
PUBLICYSTYKA
wywiady
eseje
sylwetki twórców
recenzje filmów