Okładka książki - Wielbiciel

Wielbiciel

Wydawnictwo: Sonia Draga
Data wydania: 2013-05-09
Kategoria: Kryminał, sensacja, thriller
ISBN: 9788375086812
Liczba stron: 424
Tytuł oryginału:
Język oryginału:
Tłumaczenie:
Ilustracje:
Dodał/a recenzje: figlarna24

Ocena: 4.71 (35 głosów)

Po niemiecką literaturę sięgam bardzo rzadko. Powodem jest  moje słabe rozeznanie w twórcach pochodzących z tego kraju. Wśród thrillerów to Amerykanie wybijają się na pierwszy ogień, a jeśli chodzi o kryminały, to zdecydowanie jest, to "broszka" Szwedów.  Ale wiadomo, że dla każdego znajdzie się miejsce na rynku wydawniczym, tyle o tyle będzie potrafił swoją powieścią zaintrygować czytelnika oraz wnieść coś nowego, świeżego. Myślę, że trafiłam na autorkę, która swoją książką mnie zachwyciła. Piszę o Charlotte Link-jedną z najbardziej poczytnych, współczesnych autorek niemieckich Swoją popularność zawdzięcza przede wszystkim swojemu psychologicznemu podejściu do kreowanych przez siebie postaci. W Polsce, nakładem wydawnictwa Sonia Draga ukazały się do tej pory :"Echo winy", "Przerwane milczenie", "Ostatni ślad", "Grzech aniołów", "Dom sióstr", "Drugie dziecko", "Obserwator". W sumie Charlotte Link wydała 17 powieści, które przetłumaczono na kilkanaście języków. "Wielbiciel" jest moją pierwszą lekturą, autorstwa Charlotte Link   W lesie w pobliżu Augsburga zostaje znaleziono ciało młodej, zarżniętej kobiety. Ofiarą okazuje się zaginiona sprzed sześciu laty dziewczyna, która wyszła pewnego dnia z domu realizować swoje marzenia o podróżach.  Natomiast  we Frankfurcie inna bohaterka- Leona jest świadkiem samobójstwa zrozpaczonej, młodej rozwódki. Leona nie może "przetrawić" tragicznego w skutkach zdarzenia, a nie może liczyć nawet na zrozumienie męża, który z czasem porzuca Leone dla młodszej kobiety.  Leona poznaje Roberta, brata samobójczyni i się zakochuje..... Co te dwie sprawy i losy tych dwóch kobiet mają ze sobą wspólnego? To się okaże już niemal w 1/4 powieści. Zagadka śmierci zamordowanej kobiety wyjaśni się "samowolnie", a siostra ofiary będzie toczyła nierówną walkę ze swoim żalem do zmarłej siostry, za to, że opuściła dom i umierającego ojca. Natomiast Leona z ekstazy i poczucia zakochania przeskoczy w uczucie strachu, lęku i wielkiego rozczarowania. Kobieta będzie musiała zmierzyć się z drastycznymi elementami z życia Roberta, który okaże się zupełnie inny niż się bohaterce wydawało. "Wielbiciel"  nie jest kryminałem, gdyż sprawca i jego motywy czytelnik poznaje szybko. Pisarka postawiła na analizę psychopatycznego umysłu, na zaskoczenie i niepewność, kiedy i jak kat zaskoczy swoją ofiarę. Czy osaczy ją jak głodny wilk bezbronną owcę? A może to prześladowca okaże się ofiarą swego cierpienia i rozbuchanego ego? Przyznam, że Charlotte Link się rozpisała na temat wątków pobocznych, lecz mnie to nie przeszkadzało. Czuje, że tak musiało być. Autorka chciała ukazać całe spektrum fabuły. Czytelnik nie ma czuć się znudzony, a zaintrygowany i czekać na zakończenie, którego także można się domyślić, ale cóż jakoś książka musi się kończyć. Niemniej polecam fanom trillerów i książek z psychologicznym podejściem do bohatera.

przesuń

Musisz być zalogowany, aby komentować. Zaloguj się lub załóż konto, jeżeli jeszcze go nie posiadasz.

Avatar użytkownika - figlarna24
figlarna24
Przeczytane:2014-03-12, Przeczytałem, 52 książki 2014,
Po niemiecką literaturę sięgam bardzo rzadko. Powodem jest  moje słabe rozeznanie w twórcach pochodzących z tego kraju. Wśród thrillerów to Amerykanie wybijają się na pierwszy ogień, a jeśli chodzi o kryminały, to zdecydowanie jest, to "broszka" Szwedów.
 Ale wiadomo, że dla każdego znajdzie się miejsce na rynku wydawniczym, tyle o tyle będzie potrafił swoją powieścią zaintrygować czytelnika oraz wnieść coś nowego, świeżego.
Myślę, że trafiłam na autorkę, która swoją książką mnie zachwyciła. Piszę o Charlotte Link-jedną z najbardziej poczytnych, współczesnych autorek niemieckich
Swoją popularność zawdzięcza przede wszystkim swojemu psychologicznemu podejściu do kreowanych przez siebie postaci. W Polsce, nakładem wydawnictwa Sonia Draga ukazały się do tej pory :"Echo winy", "Przerwane milczenie", "Ostatni ślad", "Grzech aniołów", "Dom sióstr", "Drugie dziecko", "Obserwator". W sumie Charlotte Link wydała 17 powieści, które przetłumaczono na kilkanaście języków.
"Wielbiciel" jest moją pierwszą lekturą, autorstwa Charlotte Link  
W lesie w pobliżu Augsburga zostaje znaleziono ciało młodej, zarżniętej kobiety. Ofiarą okazuje się zaginiona sprzed sześciu laty dziewczyna, która wyszła pewnego dnia z domu realizować swoje marzenia o podróżach. 
Natomiast  we Frankfurcie inna bohaterka- Leona jest świadkiem samobójstwa zrozpaczonej, młodej rozwódki. Leona nie może "przetrawić" tragicznego w skutkach zdarzenia, a nie może liczyć nawet na zrozumienie męża, który z czasem porzuca Leone dla młodszej kobiety. 
Leona poznaje Roberta, brata samobójczyni i się zakochuje.....
Co te dwie sprawy i losy tych dwóch kobiet mają ze sobą wspólnego? To się okaże już niemal w 1/4 powieści. Zagadka śmierci zamordowanej kobiety wyjaśni się "samowolnie", a siostra ofiary będzie toczyła nierówną walkę ze swoim żalem do zmarłej siostry, za to, że opuściła dom i umierającego ojca.
Natomiast Leona z ekstazy i poczucia zakochania przeskoczy w uczucie strachu, lęku i wielkiego rozczarowania. Kobieta będzie musiała zmierzyć się z drastycznymi elementami z życia Roberta, który okaże się zupełnie inny niż się bohaterce wydawało.
"Wielbiciel"  nie jest kryminałem, gdyż sprawca i jego motywy czytelnik poznaje szybko. Pisarka postawiła na analizę psychopatycznego umysłu, na zaskoczenie i niepewność, kiedy i jak kat zaskoczy swoją ofiarę. Czy osaczy ją jak głodny wilk bezbronną owcę? A może to prześladowca okaże się ofiarą swego cierpienia i rozbuchanego ego?
Przyznam, że Charlotte Link się rozpisała na temat wątków pobocznych, lecz mnie to nie przeszkadzało. Czuje, że tak musiało być. Autorka chciała ukazać całe spektrum fabuły. Czytelnik nie ma czuć się znudzony, a zaintrygowany i czekać na zakończenie, którego także można się domyślić, ale cóż jakoś książka musi się kończyć. Niemniej polecam fanom trillerów i książek z psychologicznym podejściem do bohatera.
Link do recenzji
Avatar użytkownika - Eli1605
Eli1605
Przeczytane:2017-05-31, Ocena: 4, Przeczytałem, Chcę zdobyć,
To najsłabsza książka Charlotte Link, jaką do tej pory czytałam. Ale i tak jest to dobry thriller psychologiczny. Za długie było dla mnie wprowadzenie do tematu, początek nużący i długi, ale potem było już tylko lepiej. A końcówka jak zawsze zaskakująca. I jednak wolę poznać sprawcę pod koniec pozycji, a tu w zasadzie od początku było to wiadome. Ale zawodowy warsztat Link pozostał zachowany.
Link do opinii
Avatar użytkownika - Kate1986
Kate1986
Przeczytane:2015-05-21, Ocena: 6, Przeczytałem, Mam,
Genialna, jak wszystkie pozostałe książki tej autorki
Link do opinii
Avatar użytkownika - dayna15
dayna15
Przeczytane:2017-01-22, Ocena: 6, Przeczytałem, 52 książki 2017, Mam,
Tą pozycją Charlotte Link zyskuje wierną wielbicielkę swoich powieści. Doskonały thriller psychologiczny o toksycznej miłości i jej wpływie na życie głównej bohaterki. Z pozoru dwie odrębne sprawy zazębiają się, a nieuchwytny psychopata skutecznie buduje atmosferę grozy i rosnącego zagrożenia.
Link do opinii
Avatar użytkownika - Domi__T
Domi__T
Przeczytane:2016-09-10, Ocena: 5, Przeczytałem, 52 książki 2016,
Leona w drodze do dentysty staje się świadkiem wypadku. U jej stóp ląduje dziewczyna, która wyskoczyła z okna. Okazuje się, że zmarła nie miała wielu bliskich osób, dlatego jej sąsiadka zaprasza Leonę na pogrzeb i do jej domu, gdzie poznaje brata ofiary. Bardzo szybko angażuje w nową znajomość, gdyż właśnie porzucił ją mąż. W tym samym czasie zostają znalezione zwłoki kobiety zaginionej przed kilkoma laty. Co łączy te sprawy? Świetny kryminał, nie wszystkie powieści tej autorki mi się podobały, jednak tę zaliczam do bardzo udanych.
Link do opinii
Avatar użytkownika - pokooj36
pokooj36
Przeczytane:2016-09-07, Ocena: 5, Przeczytałem, 52 książki 2016, Mam,
Jedno samobójstwo łączy ze sobą losy kilku osób. Im bardziej jedna z bohaterek zagłębia się w odkrycie motywów samobójczyni, tym więcej odkrywa tajemnic. W tych zaskakujących okolicznościach zapada decyzja o zmianach - pojawia się nowa miłość, która zaczyna stanowić siłę napędową. Czy jednak nowy wielbiciel jest na pewno nową, wielką miłością?
Link do opinii
Avatar użytkownika - bachacz
bachacz
Przeczytane:2016-08-24, Ocena: 3, Przeczytałem, Czytam regularnie w 2016 roku,
W pewnym stopniowaniu mogłabym książki sensacyjne czy kryminalne podzielić wedle ich oddziaływania na moją wyobraźnię, wartkość akcji, zaskakujące tło. Przeczytana właśnie pozycja niestety niewiele odkrywczego po sobie pozostawia. Kto jest mordercą wiemy już od połowy książki, wszystko staje się przewidywalne i miałkie. Nie uwiodła mnie ta książka, nie zachwyciła choć przeczytałam, bo jednego, czego nie można odmówić autorce to w moim odczuciu pewna lekkość pióra. Początkowe wciągnięcie w wir akcji, która zdaje się rozwijać w paru wątkach, zmieniło się wraz z szybkim zaspokojeniem ciekawości. Dla mnie ta lektura to czytadło do pociągu, które bez bólu serca zostawiłabym w przedziale dla kolejnego czytelnika. Książka wpadła w moje ręce niespodziewanie i nie wzniosła mnie na wyżyny chęci wdrożenia się w kolejne dzieła autorki.
Link do opinii
Avatar użytkownika - anka920
anka920
Przeczytane:2016-08-02, Ocena: 3, Przeczytałem, 26 książek 2016, 52 książki 2016,
Książka nie trzyma w napięciu do ostatnich stron, ponieważ jest bardzo przewidywalna. Sprawcę zbrodni poznajemy dosyć wcześnie, dlatego czytałam jedynie po to aby poznać jego motyw.
Link do opinii
Avatar użytkownika - annna84
annna84
Przeczytane:2016-06-15, Ocena: 4, Przeczytałem, 52 książki 2016,
Całkiem niezły thriller, choć nie plasuje się na liście moich ulubionych książek autorki. Akcja nabiera rozpędu dość późno i nic mnie tu nie zaskoczyło. Główna bohaterka Leona jest świadkiem samobójstwa młodej kobiety. Poznaje jej brata Roberta. Niedługo potem, mąż zostawia Leonę dla kochanki. Kobieta zaczyna spotykać się z Robertem, ale mężczyzna coraz bardziej ją osacza.
Link do opinii
Avatar użytkownika - just_monca
just_monca
Przeczytane:2013-06-22, Ocena: 6, Przeczytałem,
Leona nie miała do tej pory szczęścia w życiu. Nie dość, że była świadkiem samobójstwa, to jeszcze mąż zostawił ją dla innej kobiety. Gdy już myślała, że zły los się od niej odwrócił, okazało się, że wpadła w jeszcze gorsze bagno. Mężczyzna, który zawrócił jej w głowie (wytnie się fakt, że to brat owej samobójczyni) okazał się niezrównoważonym psychicznie człowiekiem ( w sumie powiedziałabym, że koleś miał rozdwojenie jaźni: z jednej strony czuły, kochający, do rany przyłóż, z drugiej - furiata). Gdy kobieta w końcu odważyła się zakończyć ten chory związek, okazało się, że to dopiero początek jej problemów. Samo to, że zginął jej kot, szwagier został pobity, a sąsiadka jej kochanka zakatowana na śmierć, to początek góry lodowej. Śmierć Anny, byłej partnerki jej kochanka, dała sygnał Leonie, że przestała być bezpieczna, i że następną ofiarą może być właśnie ona. Świetny, trzymający w napięciu thriller psychologiczny, który pokazuje przerażającą prawdę - do czego może doprowadzić zaślepienie i nie dostrzeganie w porę dziwnych zachowań partnera.
Link do opinii
Avatar użytkownika - czarniutka21
czarniutka21
Przeczytane:2015-01-24, Ocena: 5, Przeczytałem, kryminały, Wyzwanie - 26 książek 2015,
Dużo słyszałam o tej autorce, jednak nigdy nie czytałam żadnej z jej powieści. W końcu natrafiłam w bibliotece na 2 książki. ,,Wielbiciel" oraz ,,Ostatni ślad". Pierwsza z nich już przeczytana ;) Bardzo dobra fabuła, ciekawie przedstawione postacie. Bardzo dużym atutem tej powieści jest właśnie opis, charakterystyka i rozterki wewnętrzne bohaterów. Jest to kryminał połączony z thrillerem. Główna bohaterka, w trakcie rozwodu, po ciężkich przeżyciach spotyka na swojej drodze mężczyznę. Nie jest to jednak mężczyzna idealny, a wręcz przeciwnie. Książka trzyma w napięciu, dlatego czyta się ekspresowo. Każda nawet epizodyczna postać ma znaczenie, chociażby starsza sąsiadka. Powieść jest zdecydowanie w moim guście, a więc polecam serdecznie nie tylko miłośnikom kryminałów.
Link do opinii
Avatar użytkownika - wordila
wordila
Przeczytane:2015-01-01, Ocena: 6, Przeczytałem, 26 książek 2014,
Mimo, że wszystkie książki Link przeczytałam z wielką przyjemnością, ta pretenduje do tych "naj, najlepszych". Czyta się ją niezwykle przyjemnie. Ponownie, jak to u Link, ciekawe, realistycznie nakreślone postaci, które wręcz wychodzą z kart książki. Ciekawe charaktery, normalne życie. Każdy może odnaleźć w tej książce jakieś swoje cechy w bohaterach, każdy zna kogoś podobnego do którejś z postaci. Wiele prawd życiowych o tym jak toczy się życie i jak czasem jedna przypadkowa znajomość może je okrutnie odmienić. Daję szóstkę. Moja 40. przeczytana książka w 2014:)
Link do opinii
Avatar użytkownika - bibliotekarkaB
bibliotekarkaB
Przeczytane:2013-09-20, Ocena: 5, Przeczytałem, 52 książki 2013,
Chociaż prawie od początku wiadomo do czego zdolny jest wielbiciel, książkę czyta się bardzo dobrze. Znakomicie skonstruowana fabuła, akcja trzyma w napięciu. Podobała mi się. Typowy styl Charlotte Link.
Link do opinii
Avatar użytkownika -

Przeczytane:, Ocena: 3, 52 książki 2013, Mam,
Odkładając na półkę "Wielbiciela" dochodzę do wniosku, że Charlotte Link to "autorka jednej książki"- "Domu sióstr". Reszta to mało, lub jeszcze mniej udane próby napisania thrillera. Następnym razem kupię książkę tej pisarki kiedy w zapowiedzi przeczytam,że jest to saga rodzinna. Chociaż zastanawiam się czy jest wstanie powtórzyć sukces sprzed lat. Uważam, że poprzeczka cały czas idzie w dół, książki p. Link są coraz słabsze :(.
Link do opinii
W lasach niedaleko Augsburga zostają znalezione zmasakrowane zwłoki młodej kobiety, która od kiedy wyjechała z domu kilka lat prędzej nie dawała znaku życia. Nikt nie potrafi odtworzyć ostatnich lat życia ofiary. Tymczasem we Frankfurcie Leona przeżywa prawdziwy dramat- najpierw jest świadkiem samobójstwa młodej kobiety, a do tego niespodziewanie odchodzi od niej mąż. Świat wali jej się na głowę. Światłem w tunelu okazuje się być przystojny Robert... Powieść wciągnęła mnie już od pierwszych stron. Link nęci Czytelnika stopniując napięcie i powoli odkrywając przed nim karty. Nie zniechęciło mnie nawet to, że trochę trzeba czekać na rozwój wypadków kryminalnych. Dobrze zrównoważone wątki sprawiają, że powieść nie jest ciężka, a Czytelnik nie ma okazji znudzić się poruszanymi tematami.Mimo kilku nieścisłości, czy raczej niedopracowanych szczegółów, książka wywarła na mnie pozytywne wrażenie. Trudne do przewidzenia zachowanie maniaka przeraża i nie pozwala oderwać się od lektury nie dowiedziawszy się jakie jest jej zakończenie. Plus za zakończenie, które mimo wszystko nie jest szablonowe i mdłe. Polecam serdecznie wszystkim wielbicielom gatunku.
Link do opinii
Inne książki autora
Top 5 książek
Złodziejka książek
Markus Zusak
Okładka książki - Złodziejka książek
Ostatnia królowa
Gortner C.W.
Okładka książki - Ostatnia królowa
Dziewczyny z Syberii
Anna Herbich
Okładka książki - Dziewczyny z Syberii
Reklamy